Muusikoiden.net
26.05.2018
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Bartolinien heikko outputti, kuuluuko asiaan?
1
kariffi
11.12.2010 11:14:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täältä kirjoittelee melkein entinen basisti. Minulla on Warmothin puista kasattu jazz basso vm. 93. Ostin sen tuolloin vähän käytettynä ja siinä oli EMG:n mikit ja aktiivielektroniikka. Soundi oli makuuni vähän liian hifi ja parin vuoden soittelun jälkeen vaihdatin tilalle Bartolinit EMG:n elektroniikan jäädessä paikalleen. Ulostulo oli muistaakseni pienempi kuin EMG:tten ollessa paikallaan. Soundi kuitenkin lämpeni ja tykkäsin kyllä.
Nyt basso on ollut kymmenen vuotta käytännössä käyttämättä joitakin satunnaisia raituriäänityksiä lukuunottamatta. Tehdessäni äänityksiä huomasin, että output oli melkoisen heikko verrattuna yhteen passiivibassoon, joka oli lainassa.
Koska basso on niin vähän käytössä, ajattelin, että muutan sen passiivimoodiin ihan mielenkiinnosta ja toisaalta paristosta ei tartte välittää, vaikka bassoon ei koskisi maailman aikoihin. Minua kiinnosti myös Bartolinien soundi passiivisena ilman aktiivielektroniikkaa.
Paikallisen liikkeen pojat vaihtoivat aktiivipiirin pois ja tilalle tonepotikan. Tässä oli merkillistä se, että tonea ei saatu toimimaan. Nupikan kääntelyllä ei siis ole mitään merkitystä. Volumepotikoiksi jäivät aktiiviajoilta 25k potikat. Alkuperäiset Fenderit käyttivät ilmeiseti 250k potikoita, liekö tuolla merkitystä kokonaisuuteen?
Kun kokeilin bassoa passiivisena, se toimii kyllä. Ulostulo oli kutakuinkin samaa luokkaa kuin viimevuosina aktiivisena. Mikkien mukana tulleessa lapussa oli numerosarja 59v66, joka lienee niiden tyyppi.
Kokeilin omaa bassoani liikkeessä rinnan Fender jazz bassin kanssa ja täytyy kyllä sanoa, että outputissa oli huomattava ero. Tuntui että samoilla vahvistimen asetuksilla Fender antoi ääntä kaksi kertaa sen, mitä nuo Bartolinit.
Onkohan tämä oikein vai olisiko Bartolineissä kenties jotain vikaa?
Vahvistimestahan voi aina volumea lisätä, mutta tuo outputin ero jäi askarruttamaan. Myös tuossa äänittelykäytössä suurempi output olisi paikallaan. Ulkoinen etuvahvistin olisi varmaan tässä tapauksessa hyvä hankinta.
 
Olipa pitkä stoori, mutta jos jaksoit lukea loppuun ja sinulla on tuntumaa asiaan, niin olisin utelias kuulemaan kommenttisi.
 
M.Hanski
11.12.2010 11:57:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaihda volume-potikoiksi logaritmiset potikat, joiden arvot ovat 250 kohm tai 500 kohm. Jälkimmäisellä saat hitusen enemmän yläpäätä. Nyt karkeasti puolet signaalista "vuotaa" liian pieniarvoisien volapotikoiden kautta maihin.
 
Voit apinoida koko kytkennän vaikkapa Seymour Duncanin sivuilta löytyvästä tavallisen Jazz Bass:n kytkennästä. Tone-potikan suositusarvo on myös 250 kohm (lineaarinen tai logaritminen, makuasia) ja tone-konkan arvo on muistaakseni 47 nF.
 
kariffi
12.12.2010 13:51:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos neuvosta! Hommaan ensitilassa uudet potikat.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti