Muusikoiden.net
19.04.2018
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Nauhattoman säätäminen
1
anapena
21.09.2010 18:21:47 (muokattu 22.09.2010 11:19:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu, tuli hommattua halpisfretlesspresari, ja jotenkin tuntuu siltä, että kielet olis vähän turhan korkealla. Vertaan niitä nauhalliseen hyvältä tuntuvaan Yamahaan, niin kielien korkeus otelaudan pinnasta on samaa luokkaa, ehkä jopa pari kymmenystä korkeammalla nauhattomassa. Varsinkin satulan läheltä soittaessa saa aika lailla painella kieliä, että puhdas äänes irtoaa.
 
Tuli kahlattua tuo basson säätö faqqi läpi, ja nyt pukkaa pientä ähkyä aiheesta. Aika vähän fretlessiä käsiteltiin.
 
Lähinnä tulee mieleen satulan madaltaminen. Seuraavaksi tallan säädöt ja lopuksi kaularauta. Mistä kannattaisi aloittaa? Maallikosta kaulan käyryys on ok, eli kaularaudasta en ehkä aloittaisi.
Tallasta laskuvaraa ei esim E-kielen kohdalla ole kuin 3mm, eli aika alhaalla on verrattuna nauhallisen Yamahan reiluun 4 milliin.
Rautaa jos kiristäis, niin kielet laskisi, mutta kun kaula ei kauhean notkolla ole.
Satula näyttää aika hätäsesti rustatulta palikalta. Alkuperäiset kielet olivat jopa vähän väljän näköset. Hitusen paksummat flatwoundit istuu tarkemmin.
 
Onko fretlessin säädöissä siis eri meininki kuin nauhallisen basson?
 
jPekka
22.09.2010 10:53:01
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anapena: Onko fretlessin säädöissä siis eri meininki kuin nauhallisen basson?
 
Kaulan voi säätää viivasuoremmaksi kuin nauhallisella. Satulaakin voi madaltaa vähän enemmän.
 
"Te ette pitäisi Nietzschestä, sir. Hänen filosofiansa on pohjimmiltaan epätervettä."
trackson
02.12.2010 14:26:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on nauhaton jammu, jonka kanssa tuskailin aikani säädöissä. Vähän vaatii enemmän äheltämistä kuin nauhallinen.
 
Jos 1 "nauhalta" tuntuu raskaalta, niin satulakorkeus on kyseessä - kuten mainitsitkin - joten sen voi rusikoida mieleisekseen tai ostaa uusi satula, jos nykyinen on kelvoton.
 
Myös kontrassani oli sama ongelma, kunnes käytin soitinrakentajalla, joka teki säädöt ja viilasi satulan käytännössä kokonaan pois, jonka jälkeen soitin olikin todella hyvä.
 
Sähkönauhattomassa ei varmaan ihan samat lait päde kuin kontrassa, mutta perusidea on sama. Nauhttomassa Jammussani on kielet satulan kohdalta aika alhaalla, mutta muuten pidän kieliä kohtuullisen korkealla. Tämä johtuu kohtalaisen raskaasta soittotatsista sekä siitä, että jostain syystä kielten ollessa kovin matalalla, soitto kuulostaa epävireiseltä vaikka intonaatio on kohdallaan. Tämä voi tietysti olla psyykkistäkin, mee ja tiiä.
 
Tsemppiä vain säätöihin
 
"Eniten järkeä kuluu suuriin typeryyksiin" - S. Paronen
anapena
02.12.2010 17:15:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, sain säädöt mieleisikseni. Ostin SPltä pari halpaa satulaa, ja ankarahkon työstön jälkeen sain siitä sopivan. Käynti on matala ja kaula suorahko, tallaa ja mikkejäkin tuli säädettyä.
Nyttemmin tulee mieleen, että meniköhän satula liiankin matalaksi, koska sointi tuntuu olevan vähän huonompi "ensimmäisillä nauhoilla". Keskemmältä kaulaa kielet ovat jo vähän korkeammalla ja soundikin vähän parempi. Voisihan sitä laittaa koemielessä jonkin liuskan satulan alle, ja jos se auttaa, niin fiilaa toisesta satulasta vähän korkeamman.
 
Basismi
02.12.2010 21:32:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Satula ei vaikuta kuin avoimen kielen sointiin. Voisit koittaa vähän löysätä kaularautaa ja vastaavasti laskea kieliä, kaiken järjen mukaan sillä pitäisi menon tasoittua pitkin kaulaa. Tai sitten otelauta kaipaa hiontaa.
 
Jos otelauta vaan on tasainen, nauhaton kestää aikasta matalan äksönin.
 
Basso murisee kuin voissa paistettu pantteri.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti