Muusikoiden.net
20.05.2018
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaiuttimen kotelon jäykistäminen
1
Boomer
23.11.2009 16:54:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi
 
Onko kellään kokemuksia ontosti kopisevan kaiutinkotelon jälkeen päin jäykistämisestä?
 
Mutuna luulen, että voisi olla jopa ihan todellinen vaikutus soundiin. Mitäs muut arvelette?
 
Rantsula
24.11.2009 12:35:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse olen hartsannut koteloita polyesterihartilla sisältä ja myös laittanut ristikkotukia pitkille seinämille. Vaikuttaa soundiin paljon alentaen mm. elementti-koteloyhdistelmän resonassitaajuutta. Toisto menee täten alemmas ja harmoonisia kerrannaisia ei synny koteloon niin paljoa--> hifimpi saundi.
 
Boomer
26.11.2009 21:59:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paljon kiitoksia Rantsula vastineestasi!
 
Tuoreen leluni nimi on Phil Jones Neopower 8B (nyt löytyy hau'ulla etsittäessä).
 
http://www.philjonespuresound.com/PJWeb11_NCab8B.aspx
 
Ensivaikutelmat very yes; soundi, koko, roudattavuus, alarajataajuus, riittävä herkkyys. Tää on olkkari- / pikkukeikkaratkaisu. Treeniksellä on SVT-15E + Markbass 121, joten molemmissa tilanne siis imho hyvä.
 
Tuossa Philissä nuo sivuseinät kuitenkin selvästi kopisevat aika ontosti, joten kahvaluukku auki ja sisuksia tutkimaan. About 70 x 40 cm sivuseinät ovat 20 mm vaneria, reunoista päittäisliimatut ja muutoin tukemattomat.
 
Muut seinät ovat asialliset. Kaapin keskellä on sivuseinien suuntainen täysikokoinen vaneri, jossa isoja kevennysaukkoja, ja elementit mahd. lähellä tätä keskirankaa.
 
Fyllinä kaapissa on reilu kolmannes tilavuudesta heti elementtien takana, jotain harvan keinokuituvanun tyyppistä.
 
Mun suunnitelmissa olis fyllata ja tukea lisää, ja nyt varmistelen, etten ryhdy hölmöyksiin. Jos molemmat näistä voi vaikuttaa kotelon viritykseen, joka on sovitettu elementtien kanssa, niin onko vaara, että tässä tulee mokattua???
 
Jos kuulostaa ok:lta, niin onko hyviä fyllausvinkkejä? Jos vaikka liimaisin takaseinään jotain ohutta akustointilevyä ja tyhjään tilaan vähän lisää harvaa vanua.
 
Tukia ajattelin pistää muutaman riman kulmaraudoilla sivuseinästä toiseen ja tukea nämä siihen keskivaneriin. Miltäs kuulostaa? Onko muita ideoita?
 
Kyse ois siis tämmöisestä kevyestä omasta peukalon jäljestä pikku-uurastuksella, painoa ei saisi tulla yli paria kiloa lisää.
 
Soundi-ihanteeni on aika tumppu (sektorille Familyman-Jamerson), mutta hifi. Hifi siksi, että jotenkin en osaa soitaa korvilla, ellei soundi erottele kunnolla.
 
Lökis
27.11.2009 23:54:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi
 
Itselläni on tuollainen peaveyn 15" black widowilla varustettu kaappi. Tai oli. Ihmettelin kaapin sirinää. No elementti pois ja huomasin, että etulevyyn nitojalla laitettu listahan se siellä sirisi, kun irvisti. tarkempi tarkastelu osoitti, että kovin "pahvinen" skobe oli. Eli pari kakkoskakkosta etu- ja takaseinien välille ja yksi sivuseinien välille. Samalla fylliä lisää skobeen.
 
Soundi parani, mutta edelleen oli sellainen munattomuus kuulolla, ihan nelikielisellä perusvireessä. Tarkempi tutustuminen simulaatiolla osoitti, että vaste laski ennen basson ala E:tä. Ei kun elementti vaihtoon, uusi on eminencen kappa lf 15. No alkoi lyyti kirjoittamaan. Toki koteloa voisi pinentää n. 30 litraa, mut toimii tälläkin virityksellä mainiosti. Viisikielinenkin kuulostaa viisikieliseltä.
 
Rantsula
28.11.2009 11:38:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

^^Juu, tuki ideasi on hyvä. Niin olen itsekin tehnyt. Tuet vähentävät kotelotilvuutta, mutta lisäfylli kasvattaa hieman sisätilavuutta joten en olisi siitä huolissani. Kun tekee kunnolla niin en näe mitään ongelmaa.
 
Boomer
28.11.2009 21:55:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Isot kiitokset kommenteistanne.
 
Mietin edelleen tuon tuennan toteutusta, ja yksi ajatukseni on mahdollisimman hoikat tuet, etteivät a) söisi kauheasti tilavuutta b) muuttaisi pahemmin ilmanvirtauksia kaapin sisällä (oli tällä sitten merkitystä tai ei).
 
Saatan koittaa kevyesti liimata sivuseiniin rimat, joissa pyöreät reiät ja näiden reikien välille kierretangot, joihin mutterit ja isot prikat, joilla hyvin kevyesti painaisin seiniä keskeltä erilleen toisistaan. Yksi syy tähän ois myös asennettavuus, kun menee vähän gynekologin hommiksi joka tapauksessa. Ahtaasta kahva-aukosta ei kauheesti mahdu ruuvailemaan kotelon sisään. Samoin tämmöisen asennuksen voi myös purkaa, jos kaipaakin soivempaa koteloa.
 
Acme mainosti sivuillaan, että tämmöinen kevyt esijännitys jäykistää hyvin koteloa, mikä kuulostaa ihan uskottavalle. Pitää vaan varoa mäsäyttämästä kaappia + en tiedä kauanko puussa säilyy jännitys.
 
Lueskelin muuten TalkBass:iltä ja siellä joktkut DIY-kaverit tuumivat, että tukia / jäykkäreitä saisi olla jopa väh. 20 cm välein suorilla seinillä.
 
Btw. koko ajatus lähti ehkä siitä, etten ensin ollut ihan 100% varauksettoman tyytyväinen kaappiin, mutta nyt pistin vahvarin impedanssivalitsimen toiseen asentoon, ihan lillaa eq:ta peliin ja ehkä elementit ovat saaneet sisäänajoa tai jotain, ja tuntuu, että soundi on ruvennut vastaamaan odotuksia.
 
Kirjoitelkaa vaan, jos herättää ajatuksia aiheesta tai sen vierestä.
 
Rantsula
28.11.2009 23:05:36 (muokattu 28.11.2009 23:08:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän nuo elementit sisäänajon jälkeen soivat eritavalla. Melko pienilläkin jäykkäreillä tekee paljon kotelon jäykkyyden eteen kunhan asemoi ne oikein. Itse käytin viimeisimmässä 2x15" kotelossani etu ja takalevyssä 30mm HDF levyä ja 20mm MDF levyä sivuseinissä. Laitoin koteloon myös 2x4" poikittaistuet ristikkoasetelmaan kotelon sisälle ja ainakin koputtelutesti ja sisäänajotesti kertoivat hyvää tulosta. Hifikaappi kun oli päämääränä, niin tukeva pitää olla. Itellä on sama homma jos kaappi ei soi kunnolla ja on vähänkin tumpumpi niin soitto kärsii. Pitää kuulla mitä siellä oikeesti tapahtuu :D
 
Boomer
29.11.2009 21:24:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Palailen varmaankin asiaan sitten, kun saan värkkäiltyä. Voi kyllä ottaa muutamia viikkoja, ja voi käydä niin, etten edes osaa sanoa muuttuuko snoudi.
 
Jotenkin tosiaan tuntuu, että elementtien sisäänajo saattaa toimia (tai sitten korvat ovat tottuneet), sillä olen olkkarissa kuunnellut musaa tuon Phil Jonesin läpi säätö- ja sisäänajomielessä, ja nykyään tykkään, että kuulostaa varsin hyvälle.
 
Jäykistäminen kiinnostaa silti, ettei luukuttaessa tärisisi liiemmin, eli värittäisi ääntä.
 
AcLAc
01.12.2009 23:04:40
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselle kulkeutui tuollainen kookas DIY 4x12" FANEn elementeillä tehty rokkikaappi. Kaappi resonoi melkoisen pahasti alkuaan ja soundi oli aikalailla ponneton. Ruuvasin etulevyn irti ja ruuvailin runsaan liiman kera kotelon pohjalle ylhäältä alas ulottuvan lankun (50x150) pystyyn lappeelleen. Etulevyyn vastaava tuki vasemmalta oikealle elementtien väliin. Nämä "ristituet" keskeltä koskettivat toisiaan niin, että etulevyn viimeinen kiristys aiheutti jännityksen koteloon. Tuli iskettyä paljon liimaa lisää sinne kotelon kaikkiin saumoihin... ja villaa peräseinälle 10 cm. Täytyypi sanoa, että nyt on aewan eri kaappi kyseessä. Soundi on niin tarkka, että tätä voi käyttää nykyisin lähes missä vaan.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
aho
02.12.2009 13:30:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kukaan räpsinyt yhtään fotoja kotelon sisältä tukemisen jälkeen? Kuvat havainnollistaisivat vielä paremmin.
 
Ahjo -yhtyeen debyytti "talvi vasta tekee tuloaan" ulkona nyt! AHJO
AcLAc
02.12.2009 14:14:57
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

aho: Onko kukaan räpsinyt yhtään fotoja kotelon sisältä tukemisen jälkeen? Kuvat havainnollistaisivat vielä paremmin.
 
JEP. Tässä yksi otos , mikäli siitä iloa on kellekään. Kotelo on rakennettu 16 mm vanerista ja melkoisen veltto oli etuseinä ilman elementtejä. Tuo ristikkäistuki tuolla sisällä toimii ainakin tuolle kotelolle... http://muusikoiden.net/dyn/users/66911.jpg
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
Rantsula
02.12.2009 21:07:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla on tuolla vähän kuvia jäykkäreistä: http://kuvablogi.com/nayta/2327316/
 
aho
03.12.2009 10:24:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienoa, kiitos molemmille. Sitten vaan itsekin tuumasta toimeen.
 
Ahjo -yhtyeen debyytti "talvi vasta tekee tuloaan" ulkona nyt! AHJO
Boomer
19.01.2010 22:10:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jäykistelty on, kuvailin aikeitani jo aiemmin tähän tyyliin:
 
'Liimaan sivuseiniin rimat, joissa pyöreät reiät ja näiden reikien välille kierretangot, joihin mutterit ja isot prikat, joilla hyvin kevyesti painan seiniä erilleen toisistaan.'
 
Noin myös tein kuukausi sitten ja samalla liimasin takaseinään 7 cm vaahtomuovin ja vapaan tilan täytin kokonaan, mutta väljästi kevyellä vanuhuovalla.
 
Ensivaikutelma oli, että soundi kirkastui ja sivuseinien kopina väheni huomattavasti, mutta nytpä en osaa enää sanoa, kun ei ole verrokkia. :)
 
Aikeissa olis vielä koittaa refleksiaukkojen tukkimista, ja ajattelin kysellä täältä mitä olis odotettavissa. Eli kaappi on Phil Jonesin eksoottinen 8*5", alla linkki.
 
http://www.philjonespuresound.com/products/?id=16
 
Kartiopinta-alaltaan tuo vastaa 2*10", ja sisätilavuus on ~84 litraa (ml. refleksikanavat). Riittääkö noi tiedot Win ISD-analyysiin, kun en elementeistä muuta tiedä? Jaksaisko joku ohjelmaan perehtynyt jopa tsekata ja kertoa miten botnejen käy, jos tukin refleksiaukot? Onko muuten arveluja (koitankyllä vielä, kunhan taas suoriudun)?
 
himppe
20.01.2010 15:48:53 (muokattu 20.01.2010 15:50:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Boomer: Kartiopinta-alaltaan tuo vastaa 2*10", ja sisätilavuus on ~84 litraa (ml. refleksikanavat). Riittääkö noi tiedot Win ISD-analyysiin, kun en elementeistä muuta tiedä? Jaksaisko joku ohjelmaan perehtynyt jopa tsekata ja kertoa miten botnejen käy, jos tukin refleksiaukot? Onko muuten arveluja (koitankyllä vielä, kunhan taas suoriudun)?
 
Eipä noi oikein riitä. Pitäis saada tietoon myös käytettyjen elementtien T/S-parametrit tai ainakin osa niistä.
 
Lonkalta voin sanoa että ei ne botnet refleksiaukkojen tukkimisella ainakaan lisäänny... Kokeile! Sillähän siitä selviää!
 
Boomer
20.01.2010 21:11:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lonkalta voin sanoa että ei ne botnet refleksiaukkojen tukkimisella ainakaan lisäänny... Kokeile! Sillähän siitä selviää!
 
Noinhan se varmasti on. Ajattelin, jos ois jollain pystynyt mallintamaan montako db:tä esim. ala-E vaimenee tuossa kotelotilavuus & kartiopinta-alayhdistelmässä mentäessä refleksistä umpikoteloon.
 
Meinaan kokeilua varten rakentaa tiiviin, mutta irrotetavan luukun aukkojen eteen, siksi ottaa hetken taas ennen kuin saan nikkaroitua.
 
himppe
21.01.2010 12:07:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Boomer: Meinaan kokeilua varten rakentaa tiiviin, mutta irrotetavan luukun aukkojen eteen, siksi ottaa hetken taas ennen kuin saan nikkaroitua.
 
Nääh. Tunget refleksiaukot vaan tiiviisti täyteen kalsareita ja muuta krääsää niin ettei ilma enää kulje siinä. Pääset paljon vähemmällä!
 
Boomer
21.01.2010 13:33:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

^no saattaa siinä noinkin käydä, unohtamatta joka niksiin kuuluvia sukkahousuja.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti