Muusikoiden.net
25.05.2018
 

Bassot »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaularaudan irroitus
1
jazzbass-74
24.10.2009 15:33:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Help! Vaikka olen bassoja ruuvaillut pitkän ikäni, kaularautaa ei ole koskaan tarvinnut irroittaa. Nyt käsiini tipahti kiinalainen Abertone, jossa loppuu kiristysvara kesken. Kielet .45 - 100 eivät pitäisi aiheuttaa liikaa vetoa. Tiukemmalle ei enää uskalla ruuvata ja silti kaula jää vielä liian notkolle. Pitäisikö kaularaudan tulla ulos, kun sitä löysää tarpeeksi? Ajatuksena oli laittaa jotakin prikkaa lisukkeeksi, että vääntövara kasvaisi. Onko kokemuksia? Niin ja mitenkä takaisinlaittaminen? Tuleeko ongelmia? Alkoholiongelma on jo.
 
Bassonsoiton salat on nopeat jalat!
Teijo K.
24.10.2009 15:42:53
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Läheskään kaikki kaularaudat ei irtoa ensinkään, joo. Mutta kokeile iskeä sinne pari prikkaa niin saat lisää kiristysvaraa siihen rautaan.
 
80-lukuinen Tuomari Nurmio putosi tyhjään kaivoon ja jalat katkes"-soundi. -Jannu
jazzbass-74
24.10.2009 15:58:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

OK. Löysäsin raudan mielestäni aivan auki, mutta se kuuskoloruuvikaan ei tullut sieltä ulos, joten vaikeata on prikkojen laittaminen läpi puun? Pitää varmaan avartaa tuota rakoa, että se tipahtaa sieltä. Kai se jotenkin sinne on laitettu, niin pitäähän sen poiskin tulla. Ei mene kyllä paljoakaan hukkaan, vaikka tuhoaisi koko kaulan.
 
Bassonsoiton salat on nopeat jalat!
poppamies
24.10.2009 17:10:21 (muokattu 24.10.2009 17:19:07)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jazzbass-74: OK. Löysäsin raudan mielestäni aivan auki, mutta se kuuskoloruuvikaan ei tullut sieltä ulos, joten vaikeata on prikkojen laittaminen läpi puun? Pitää varmaan avartaa tuota rakoa, että se tipahtaa sieltä. Kai se jotenkin sinne on laitettu, niin pitäähän sen poiskin tulla. Ei mene kyllä paljoakaan hukkaan, vaikka tuhoaisi koko kaulan.
 
Kaularauta on mitä todennäköisemmin sellainen alumiinikotelomallinen. Ei se lähde sieltä ravistamalla. Koko laitos on 12x12mm alukisko missä varsinainen rauta on siellä sisällä kaarella. Kaulaan on tekovaiheessa jyrsitty 12mm ura ja alukisko on siihen laitettu ja sitten otelauta liimattu päälle. Se rauta/kisko ei siis lähde sieltä muuta kuin irrottamalla otelauta kaulasta, mikä ei sinänsä sekään ole mikään mahdoto tehtävä jos haluaa nysvätä.
P.S. Body on ainakin minun tapauksessa hyvä ja siististi tehty ja mikit yllättävän hyvät. Itse siis hommasin eräältä m.nettiläiseltä GrassRoots'in jazzkaulan ja heitin sen alkuperäisen helvettiin. Minulla oli myös jonkin verran ongelmia saada se alkuperäinen kaula säädettyä soittokuntoon mutta lievää väkivaltaa käyttäen se kyllä onnistui ihan vain kiristämällä rautaa voimakkain ottein useamman kerran muutaman päivän välein.
Minulla siis on ensikäden tietoa ja kokemusta näistä kiinansoittimista. Tämä toinen minkä hommasin, Sunsmile'n presarissa ei ole mitään tämäntapaisia ongelmia. Kaula toimii ihan niin kuin missä tahansa Fenderissä.
 
G strings are for strippers!
knet725
24.10.2009 17:17:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mulla oli sama ongelma eräässä -72 Jazzbassossa. ns. ruuvin sain ulos asti, rasvasin kierteet ja lisäsin 2 prikkaa ja vaihdoin Rotosoundin 40-95 kielisatsin. Säätövaraa ei kyllä jäänyt mutta bassosta tuli kyllä erittäin hyvä soitettavuudeltaan. Kaula jäi aivan aavistuksen notkolle mutta niin vähän ettei haitannut ollenkaan soittoa. Sen tappiin asti kiristämisen kanssa kannattaa pitää järki päässä ettei kiristä sitä kuuluisaa puolta kierrosta liikaa.
 
J.Nikkanen
24.10.2009 19:07:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jazzbass-74: Help! Vaikka olen bassoja ruuvaillut pitkän ikäni, kaularautaa ei ole koskaan tarvinnut irroittaa. Nyt käsiini tipahti kiinalainen Abertone, jossa loppuu kiristysvara kesken. Kielet .45 - 100 eivät pitäisi aiheuttaa liikaa vetoa. Tiukemmalle ei enää uskalla ruuvata ja silti kaula jää vielä liian notkolle. Pitäisikö kaularaudan tulla ulos, kun sitä löysää tarpeeksi? Ajatuksena oli laittaa jotakin prikkaa lisukkeeksi, että vääntövara kasvaisi. Onko kokemuksia? Niin ja mitenkä takaisinlaittaminen? Tuleeko ongelmia? Alkoholiongelma on jo.
 
Nappaas kielet kokonaan pois ja kaularauta löysälle.
 
-Onko kaula suora ilman kielten aiheuttamaa vetoa? Jos on, niin toivoa on. Prikkaa vaan raudalle niinkuin on neuvottu. Pelastava keino, ehkä.
-Onko kaula valmiiksi jousipyssy, ja jos on, niin mistä kohtaa? (polttopuumatskua tällöin...?)

Jos kaula on jo ilman vetoa valmiiksi mutkalla, lienee se vääntynyt issesseen puun kuivuessa tai muuten vaan liian tuoreen puun reagoidessa vaihtelevaan kosteuteen. (näitähän näkee välillä noissa halpiksissa) Toki voi yrittää paikallistaa kohdan kaulalta missä se tekee mutkan ja rakentaa sitten oikaisutuen johon virittää kaulan vinkojen avustuksella suoraksi (tai vähän yli) , sitten lämmitetään sauna jossa saunotaan kaulan kanssa läpi yön kaljaa litkien. Aamulla todetaan kännispäissään että kaula on muuten OK, mutta sauna teki siitä propellin. Seuraavana iltapäivänä tilataan sitten halpiskaula netistä ja toivotaan parempaa onnea suoruuden suhteen. Mukavaa puuhastelua siis.
 
Joskus vielä keksin tähän jotain nasevaa.
jazzbass-74
24.10.2009 19:41:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ho! Tulin juuri treenikämpältä kiinanpommia kokeilemasta. Soundihan oli ihan jees, eli mikit ok, kuten Poppiskin kertoi. Kaula on kyllä aika toivoton, leveekin kun mikä, 4.4 mm satulan kohdalta, kun vanhassa -74 Jazzarissa 3.8 mm. Kiitos kaikille vastauksista. Otan Karhun.
 
Bassonsoiton salat on nopeat jalat!
poppamies
24.10.2009 20:11:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jazzbass-74: Ho! Tulin juuri treenikämpältä kiinanpommia kokeilemasta. Soundihan oli ihan jees, eli mikit ok, kuten Poppiskin kertoi. Kaula on kyllä aika toivoton, leveekin kun mikä, 4.4 mm satulan kohdalta, kun vanhassa -74 Jazzarissa 3.8 mm. Kiitos kaikille vastauksista. Otan Karhun.
 
Vaihda suosiolla kaula. SP elektroniikatsa ainakin saa kauloja...
 
http://www.spelektroniikka.fi/product_details.php?p=113
 
G strings are for strippers!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti