Muusikoiden.net
21.03.2019
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Miten loudnesswar kukistettiin?
1
askomiko
06.02.2018 15:12:25 (muokattu 06.02.2018 15:49:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Puuhasin videonpätkän julistamaan ilosanomaa siitä, miten loudnesswar tullaan voittamaan. Ratkaisu on valtavat ylikansalliset firmat (jipii eläköön suurkapitalismi), jotka ovat tehneet jo jokin aika sitten rohkean mutta ehdottoman järkevän liikkeen: Spotify, itunes, Tidal, Applemusic, youtube, mitänäitänyt on, rajoittavat nykyisin raitojen maksimivoimakkuutta, jos heidän analysaattori toteaa että liian kovalla ollaan. Jos laitat musiikkiasi ruttuun siinä toivossa että se tulee kovempaa kuin kilpailijan biisi, Spotify/iTunes/Tidal/Youtube toteaa että "eeeii kuule näin kovaa me laiteta ihmisten riesaksi", ja pienentää kappaleesi voimakkuutta niin että lopputulos on -14LUFS. Näin ollen, jos et soundimielessä halua kappaleesi olevan rutussa, hylkää voluumisota! Nouse barrikaadeille! Ole rohkea ja tee järkevä päätös, vapauta kuulija hengittämään taas!
 
Pikainen demonstraatio ilman kaupallisia äänitteitä jotta youtube ei rajoita videon käyttöä:
 
https://www.youtube.com/watch?v=J54hI7R_kRw&feature=youtu.be
 
Loudnesswarin järjettömyyttä on kiroiltu maailmalla jo pitkään, mutta varsinaisesti lumipallo lähti pyörimään kymmenkunta vuotta sitten kun vihaiset TV-katsojat saivat pikkuhiljaa vakuutettua televisiopomot siitä, että mainokset eivät saa tulla helvetin täysillä ja herättää koko taloa kun iskä kattoo yöllä telkkua. Idea läksi siitä kasvamaan, ja EBU (euroopan yleisradiot) ja AES julkaisivat standardit ohjelmamateriaalin voimakkuuksille. Näin ollen, mainokset eivät enää saa tulla helvetillisen paljon kovempaa kuin ohjelma.
 
Vähitellen sama logiikka levisi musiikkipuolellekin, kenties muutaman nimekkään audiogurun vaikutuksesta, tai ihan vaan yleisön mukavuutta ajatellen, ja tällä hetkellä mediajätit mahdollistavat tasaisen kuunteluvoimakkuuden suoratoistopalveluissaan. Ja tämä pieneltä vaikuttava asia ei olekaan ihan pikkujuttu!
 
Aiemmin loudness-sodan idea on ollut siinä, että kovemmalla pörisevä biisi hyökkää radioista paremmin kuulijan kimppuun. Mitä tapahtuu kun tämä "hyöty" otetaan kovalle rusentamiselta pois? Jää vain rusentamisen aihettamat sivuvaikutukset: rasittavan huohottava soundi joka huutaa koko ajan täysillä, (myös biisin hiljaisten osien aikana), kuunteluväsymys, ja kaikenkaikkiaan vaan paska soundi. Näin ollen, ennustan ja toivon, että tämä eittämättä järkevä oivallus älytään käyttää hyödyksi myös musiikin tekijöiden suunnalla: enää ei kertakaikkiaan ole iloa laittaa biisejä saatanallisen ruttuun. Laita ruttua sen verran kun soundin puolesta haluat, ja anna mediajättien hoitaa loput!
 
Musiikin kuuntelusta järisyttävän suuri osuus kulkee nykyisin em. palveluiden kautta, joten se vain ja ainoastaan järkevää ottaa huomioon äänitettä tehdessä. Jos teet myös CD-levyn, miksi suotta runnoa sitäkään sen kovemmalle, vapauta CD:n ostaja valitsemaan itse stereoidensa voimakkuus, äläkä yritä huutaa hänen kajareistaan pelkästään TÄYSIÄ. CD:n ostaja alkaa olla jo muutenkin poikkeustapaus, joka kenties ylipäätään ostaa koko levyn myös parempaa äänenlaatua kaivaten. Joten eikös dynamiikan jättäminen eloon ole varsinainen palvelus myös silloin! Edellä mainittu -14lufs ei myöskään ole mitään hiirenhiljaista pupellusta, vaan vanhojen hyvien aikojen maailman suurimpien myyntihittien tasoa, ajalta kun levyt vielä möivät, joten siitäkään on täysin turha murehtia.
 
Viva la revolucion!
 
(Volumen tasaamisen saa em. suoratoistoissa myös pois päältä valikoiden takaa, mutta valtaosa musiikin kuuntelijoista tuskin sitä tekee, tai häiriintyy em. ominaisuudesta.)
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
Antti1
06.02.2018 15:48:57 (muokattu 06.02.2018 15:50:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä vähän lisätietoa aiheesta: http://productionadvice.co.uk/spotify-reduced-loudness/ Tosiasiassa mitään yleismaailmallista standardia ei ole vieläkään, eikä toi -14LUFS ole ihan 100% eksakti tieto, mutta riittävän tarkka kuitenkin lähes kaikille. Siihen kannattaa pyrkiä, sen yli ainoastaan soundin vuoksi.
 
E: Tosta telkun maininnasta tulikin vielä mieleen yksi juttu. Jos joku tekee ensimmäistä kertaa telkkuun jotain, niin siinä on sit omat hiljaisemmat -23LUFS standardinsa ja niistä ei kannata poiketa, kun audio tulee hylsynä takaisin.
anapena
06.02.2018 22:23:21 (muokattu 06.02.2018 22:24:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Tässä vähän lisätietoa aiheesta: http://productionadvice.co.uk/spotify-reduced-loudness/ Tosiasiassa mitään yleismaailmallista standardia ei ole vieläkään, eikä toi -14LUFS ole ihan 100% eksakti tieto, mutta riittävän tarkka kuitenkin lähes kaikille. Siihen kannattaa pyrkiä, sen yli ainoastaan soundin vuoksi.
 
E: Tosta telkun maininnasta tulikin vielä mieleen yksi juttu. Jos joku tekee ensimmäistä kertaa telkkuun jotain, niin siinä on sit omat hiljaisemmat -23LUFS standardinsa ja niistä ei kannata poiketa, kun audio tulee hylsynä takaisin.

 
Munsta ainakin Suomen televisiossa kaikki matsku analysoidaan automaattisesti lähetyspäässä ja normalisoidaan LUFS-23-tasoon, periaatteessa ihan sama millä tasolla sinne matskua lähettää, kunhan se on miksattu hyvin. Tietty jos seula pettää...noh, ite laitan silti aina tuon -23:)
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Antti1
06.02.2018 22:29:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

anapena: Munsta ainakin Suomen televisiossa kaikki matsku analysoidaan automaattisesti lähetyspäässä ja normalisoidaan LUFS-23-tasoon, periaatteessa ihan sama millä tasolla sinne matskua lähettää, kunhan se on miksattu hyvin. Tietty jos seula pettää...noh, ite laitan silti aina tuon -23:)
 
Itse asiassa en mene sanomaan varmaksi, kun en ole koskaan lähettänyt mitään muuta matskua sinne. Ihan vaan kuulopuhetta kaverilta ja ohjeita lukemalla toi em. väittämä. Saattaa olla, että normalisoidaankin. Omat vetelen tosiaan mittareilla kaikkia piikkitasoja, true peak yms. myöten viimeisen päälle hiertämällä, ehkä välillä voisi vähän löysätä vannetta pään ympärillä. :D
anapena
07.02.2018 12:34:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Antti1: Itse asiassa en mene sanomaan varmaksi, kun en ole koskaan lähettänyt mitään muuta matskua sinne. Ihan vaan kuulopuhetta kaverilta ja ohjeita lukemalla toi em. väittämä. Saattaa olla, että normalisoidaankin. Omat vetelen tosiaan mittareilla kaikkia piikkitasoja, true peak yms. myöten viimeisen päälle hiertämällä, ehkä välillä voisi vähän löysätä vannetta pään ympärillä. :D
 
Itse kysyin asiaa "lähettämöstä"(ei YLEn) monta vuotta sitten, koska asia askarrutti ainakin periaatteessa. LUFSit olivat silloin vielä melko tuore homma. Lukaisin AESebun oppaan aiheesta ja yritin tajuta jotain. Onneksi dawin exportissa voi nykyään klikata sopivan normalisoinnin päälle. Ennen piti exportata uudestaan masteria korjaten. Eli en ole ottanut riskiä jättämällä normalisointia tekemättä, sen sijaan olen kyllä opastanut kuvaleikkaajia olemaan hermoilematta ja tekemään puffinsa itse...
Sen sijaan viimeisin huhu on, että eri taloilla tai kanavilla olisi omat true peak-limittinsä. Vähän korkinhaistelua sekin, että onko se nyt -1 vai -3:)
Pitäisi kysella asiaa taas.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Torniojaws
07.10.2018 04:25:45
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä tuo ainakaan Spotifyssä toteudu vielä. Ääriesimerkkinä esim:
 
Megadeth - Hangar 18 (se 1990 versio, ei 2004 remaster)
ja heti perään:
Dimmu Borgir - Blessing Upon the Throne of Tyranny
 
Volume hyppää ihan seinille.
 
Vortech Industrial Death Metal | Mesa 4x12" kaupan
washburn
07.10.2018 14:15:49
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko sulla Spotifyn asetuksista päällä 'Tasaa äänenvoimakkuus'? Käsittääkseni tuo -14LUFS toteutuu vain jos tuo asetus on käytössä..
 
Live long and Prosper
anapena
07.10.2018 16:51:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

washburn: Onko sulla Spotifyn asetuksista päällä 'Tasaa äänenvoimakkuus'? Käsittääkseni tuo -14LUFS toteutuu vain jos tuo asetus on käytössä..
 
Jostain syystä tuntuu siltä, että tuo asetus paskoo hitusen äänenlaatua. Noh, mulla on vain se ilmaisversio ja genelecit on tossa metrin päässä naamasta. Eli en pidä tuota asetusta päällä, mainokset tuntuvat vähän hyppäävän silmille tosin.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
smoltron
07.10.2018 19:25:20
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tottakai se paskoo äänenlaatua kun se hiljentää niitä tappiin limitoituja biisejä. Äänen psykologia menee niin, että mitä kovempaa se tulee, sitä paremmalta se kuulostaa. Tästähän se loudness-sota juuri johtuu.
 
anapena
08.10.2018 19:52:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

smoltron: Tottakai se paskoo äänenlaatua kun se hiljentää niitä tappiin limitoituja biisejä. Äänen psykologia menee niin, että mitä kovempaa se tulee, sitä paremmalta se kuulostaa. Tästähän se loudness-sota juuri johtuu.
 
Vastasitteko minulle, sir? Väitän kuulleeni ihan todellisuuspohjaista laatueroa, jolla ei ollut juuri mitään tekemistä äänenvoimakkuuden kanssa...eli oli suttuisempaa kuin ilman tasoittelua.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
askomiko
12.10.2018 13:23:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tätähän voi ajatella mainostajien kannalta hienona ominaisuutena kun musiikki tulee -14lufs ja mainos tärskäytetään päin näköä -2lufs. Harva kokemus on niin epämiellyttävä yhdistelmä kuin ilmais-Spotifyllä Bethovenin Kuutamosonaatti, jonka jälkeen naamalle paukahtaa joku uusinta uutta parasta suomalaista energista laaturäppiä promoava mainospökäle noin 80db kovemmalla voimakkuudella. :)
 
On vaikeaa olla heviuskottava kun on niin hemmetin söpö. -Shemhamforash
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti