Muusikoiden.net
19.04.2024
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Musiikin säveltämiseen käytettävät äänikortit
1
Kuorolainen
23.03.2017 13:02:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulle tuli eteen tietokoneen päivitys. Vanha Soundblasted Audigy ei enää pelitä ja olisi tarvis saada uuteen tietokoneeseen uusi äänikortti, johon saisi ladattua äänipankkeja sinfoniaorkesterille. Vieläkös tällaista teknologiaa ylipäänsä käytetään? Siis sf tai sf2 äänipankkeja ja äänikorttia? Syötän nuotit koneelle joko käsin näppäimistöltä tai vanhasta kosketinsoittimesta MIDI-kaapelin kanssa. Softana on Note worthy composer.
 
Minkä merkkisiä äänikortteja nykyään myydään? Löytyykö laatua alle 200 euron korteissa? Entä mistä saisi oikein laadukkaan äänipankin, jossa olisi sinfoniaorkesterin äänet? Entä minkä merkkisiä kortteja ammattilaiset käyttävät ja mitä ne maksavat?
 
Jos äänikorteilla ei enää tehdä musaa em tavalla niin miten se sitten käytännössä nykyään hoituu? Minulla ei ole varaa mihinkään Sibelius-ohjelmiin tai vastaaviin.
 
daredevil
23.03.2017 13:20:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vieläkös tällaista teknologiaa ylipäänsä käytetään? Siis sf tai sf2 äänipankkeja ja äänikorttia?
 
Kyllä käytetään, esim. seuraavasta puljusta voi ostaa Soundfont kirjastoja, ja miksetpä voisi käyttää niitä joita sinulla on..
 
http://www.digitalsoundfactory.com/soundfont_products
 
Ja äänikortteja saa myös, jos nykyinen ei enää toimi:
 
https://www.f-musiikki.fi/pa-studio/aanikortit-ja-kontrollerit
 
Neljä kanavaa riittää musiikin tekemiseen
Klezberg
23.03.2017 21:26:59 (muokattu 23.03.2017 21:33:07)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuota noin... noissa SB:eissä oli muistaakseni eräänlainen hardissyntikka kortilla, johon sitten ladattiin niitä soundfont-ääniä. Tämmöistä tekniikkaa ei taideta enää juuri käyttää, eli äänikorteissa ei yleensä ole midiohjausta tottelevaa soundfont-syntikkaa niinkuin SB:eissä oli. Soitinäänet tehdään nykyään softalla, useimmissa nuotinnusohjelmistoissa tulee sellainen mukanakin äänineen.
 
Eli veikkaan että jos SB on tähän asti hoitanut soitinäänet, nyt tarvitset softasynan joka jotenkin toimii yhdessä sun nuotinnossoftan kanssa.
 
Tulee soiteltua mitä milloinkin jotenkin sinne päin milloin milläkin soittimella.
smoltron
24.03.2017 10:03:13
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan näitä softapohjaisia Soundfont-samplereita. Esim. tällainen saattaisi toimia VST:nä https://www.plogue.com/products/sforzando/
 
Kalmo
24.03.2017 10:48:45 (muokattu 24.03.2017 11:31:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

(Lueskelin pikaisesti Noteworthyn käyttöohjeen läpi. Voi olla, että olen missannut jotain oleellista.)
 
Ehkäpä tuo toimii edelleen "automaattisesti" Wavetable-syntikan kanssa, joka kai yhä on koneissa vakiona (vai onko?). Soundeissahan ei ole kehumista. Soundfontteja ei tosiaan voine nykyään käyttää ilman erillistä softasynaa, mutta pikainen vilkaisu ko. softan sivuille jätti mielikuvan, ettei se tue minkään sortin VST- tai muitakaan ulkopuolisia tsydeemejä, vaan sillä voi tehdä ainoastaan MIDI-tiedostoja. Eli pitääkö sitten tavara viedä MIDI-tiedostona toiseen ohjelmaan, johon saa kunnon instrumenttiäänet? Ellei sitten SB:llä ole vielä myynnissä malleja, joissa on tuo oma sf-systeemi.
(EDIT: Daredevilin viittaus äänikortteihin antaa ymmärtää, että sf-pankkeja sisältäviäkin olisi vielä tarjonnassa)
 
Jos et äänitä ulkopuolisista lähteistä, etkä mixaa tuotoksia (kun ei tuolla softalla ilmeisesti edes voi??) ei äänikortin laadulla ole niin kovin suurta merkitystä. MIDI-tiedoston konvertointi wav-tiedostoksi (jota NoteWorthyllä ei ilmeisesti voi tehdä??) kun tapahtuu ilman äänikortin myötävaikutusta, ja MIDI:n tallentaminen on vain ohjausdatan tallentamista . Joka tapauksessa, alle 200 egellä saa jo varsin laadukkaita äänikortteja, ulkoisia tai sisäisiä. Pelkällä MIDIllä työskennellessä suurempi merkitys voisi olla monitorikaiuttimiesi laadulla.
 
Työskentelet käyttötarkoitukseltaan niin rajoittuneella ohjelmalla, että nimenomaisten, ko. ohjelmaa koskevien neuvojen saaminen täältä voi olla vaikeaa, sori vaan.
Itselleni oli suoraan sanoen yllätys, että joku markkinoi vielä tuohon hintaan (49$) noin riisuttua ohjelmaa, kun suunnilleen samalla rahalla saa jotakuinkin täysimittaisen moniraitastudion perussyntikoilla ja efekteillä. Tosin niiden nuotinnuspuoli on useimmiten aika vaatimaton, todennäköisesti selvästi heikompi, kuin NoteWorthyssä.
 
Tietämättä mitään siitä, mihin käyttöön musiikkiasi teet, niin ehdottaisin tuohon rinnalle Reaperiä tai jotain muuta DAW-softaa, johon voisit tuotoksesi MIDInä tuoda, ja hankkia laadukkaita soitinääniä, joita voi efektoida ja editoida, ja jotka saat siirrettyä vaikka CD-levyiksi, MP3:ksi tms.
 
On myös saatavissa erittäin hyväsoundisia äänimoduleita MIDI:n kanssa käytettäväksi. Niiden käytön yksityiskohtia en tunne. Ohessa linkki Thomannin tarjontaan.
https://www.thomann.de/fi/general_midi_modulit.html
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
mhelin
17.05.2017 21:03:23 (muokattu 17.05.2017 23:15:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos Noteworthy edelleen toimii ja on tarkoituksenmukainen niin kyllähän sitä voi edelleen käyttää. Se näyttää olevan sidottu MIDI kanavamäärityksiin kun taas nykyään softat käyttävät esim. VST Instrumentteja joilla on omat systeeminsä saundien valintaan joka ei käytä MIDI:ä.
 
Jos tuolla vanhalla tavalla haluaa jatkaa se on ihana okei, ja jotkut Creativen Sound Blaster äänikortit, esim. Audigy Rx, edelleen tukevat SF2 tiedostojen latausta erikseen downloadattavan Soundbank Managerin kautta:
 
http://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?sid=120331
 
Jotain orkesterisämplejä löytyy esim. tuon linkin kautta:
http://www.flstudiomusic.com/category/soundfont/
 
Nykyään suurin osa kaupallisista (ja ilmaisistakin) orkesterikirjastoista toimii Native Instrumentsin Kontakt -softasämplerin kanssa (ei ilman) - osa vaatii maksullisen Kontakt version, osalle riittää ilmainen. Maksullisen version mukana tulee jo aika hyviä orkesterisaundeja. Paras ja edullisin tapa hankkia Kontakt on ostaa ensin joku edullinen sämplekirjasto tai vastaava joka oikeuttaa Kontakt player-version päivitykseen. Aina silloin tällöin ("Black Friday" tunnetuin) tuon päivityksen saa erikoishintaan joka on huomattavasti edullisempi kuin normihinta. Tuosta crossgradesta lisäinfoa tuolla:
https://www.native-instruments.com/ … kontakt-5/pricing/crossgrade-offer/
 
En ole tosiaan nuotinnusohjelmia paljon käyttänyt, mutta tiedän että monet nimenomaan käyttävät niitä käyttöliittymänä musiikin tekemiseen mieluummin kuin jotain sekvensserisoftia. Noteworthyn saa Kontakt (Playerin tai täysversion) standalonesoftan (Kontakt asennusohjelma asentaa aina tai haluttaessa sekä VST pluginin että itsekseen toimivan softan) saa varmaan linkitettyä yhteen virtuaalisen (tai fyysisen) MIDI-kaapelin avulla. Tosin sämplekirjastot täytyy sitten ladata käsin Kontaktista. Jos käytössä on VST:tä tukeva nuotinnosohjelma voidaan käyttää Kontaktia pluginina, ja VST tukee kirjastojen latausta automaattisesti.
 
Tuolla on tuosta MIDI-setupista juttua:
https://forum.noteworthycomposer.com/?topic=6849.0
 
Ilmeisesti tuo nuotinnusohjelma tukee VST plugareita ja olisi edullinen valinta:
 
https://sonicscores.com/score-writer/
 
Se on nykyisin 64-bittinen softa joten jos muistia riittää niin sämplejä voi latailla reippaasti. Ilmainen demo saatavilla.
 
Sitten ne sämplekirjastot on toinen juttu, ja niihin saa menemään rahaa. Tuossa joku lista muka parhaista kirjastoista:
http://www.studio-one.expert/studio … braries-for-orchestral-scoring-2016
 
EastWest/Quantum Leap Symphonic Orchestra Silver ilmeisesti on aika hyvä valinta edullisimmista kirjastoista. Tosin se käyttää nykyään EASTWEST PLAY engineä toistoon eikä Kontaktia. Kontakt-kirjastoista itse ottaisin Kirk Hunter Studios Virtuoso Ensemblen (tai Spotlight Solo Strings jos pienemmällä budjetilla) ja tekisin crossgraden Kontakt5:een.
 
https://www.kirkhunterstudios.com/products/virtuoso-ensemble/
 
Äänikortiksi riittää (siis jos ei tarvita SF2 tukea) mikä tahansa hyvälaatuinen jolle on ASIO-ajurituki. Sound Blaster Z :ssa on 116 db kohinasuhde joten äänenlaadun pitäisi olla kunnossa:
https://www.verkkokauppa.com/fi/pro … Creative-Sound-Blaster-Z-aanikortti
 
Tuo ei tue SF2:sta, Audigy Rx tukee mutta ei ole ehkä ihan äänellisesti samalla tasolla:
https://www.verkkokauppa.com/fi/pro … r-Audigy-RX-aanikortti-PCIe-vaylaan
 
Joku erillinen MIDI-interface tarvitaan myös.
 
Ulkoisten äänikorttien latenssi (viive) on hieman suurempi joten niitä ei kannata harkita jos on pöytäkone jossa vapaita PCIe korttipaikkoja.
 
Megadethh2
18.05.2017 16:54:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhelin: Ulkoisten äänikorttien latenssi (viive) on hieman suurempi joten niitä ei kannata harkita jos on pöytäkone jossa vapaita PCIe korttipaikkoja.
 
No kyllä näissä ulkoisissa äänikorteissa saa tyyliin kaikissa latenssit sen verran alas, että niillä saa äänitettyä hyvin pienellä latenssilla. Itse kyllä suosittelisin ehdottomasti ulkoista USB-äänikorttia ja vaikka tuota Ploguen sforzandoa joka on ilmainen softapuolelle, pieksee kaikenmaailman Soundblaster-paskan jos pitää oikeasti jotain äänitelläkkin.
 
Altered Mind Project "Either you're deliberately out of tune and sabotaging my band, or you don't know you're out of tune, and that's even worse."
mhelin
19.05.2017 09:01:33 (muokattu 19.05.2017 09:08:33)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

^ Latenssiasetukset voi saada vaikka kuinka alas, mutta USB interfacet vaan on todellisten latenssimittausten mukaan huonoin mahdollinen vaihtoehto. Pahinta virtuaalisoittimen reaaliaikaisessa soitossa ei ole se että latenssi on suurehko vaan se että se vaihtelee - monet USB ajurit pitävät puskurin koon vakiona (esim. 64 sämpleä) mutta vaihtelevat lennossa niiden määrää. Toki poikkeuksiakin löytyy. Dawbench.com sivulta löytyy parin vuoden takaisia mittauksia. Mutta koska markkinat ovat johtaneet siihen että desktop-koneiden sijaan myydään eniten läppäreitä on myös USB-inteface tarjonta ohittanut PCI(E) väyläisten tarjonnan.
 
Sound Blastereista sen verran että tuossa esim. joku käyttäjä kertoo 2 ms latenssista Kontakt 5 softasämplerin kanssa Sound Blaster äänikortilla:
http://www.musicscienceguy.com/2015/03/responsive-keyboard.html
 
Latenssi saadaan pienimmäksi mahdolliseksi käyttämällä pienintä mahdollista purkurin kokoa ja suurinta mahdollista näytteenottotaajuutta.
 
Noita Creativen äänikortteja on paljon erilaisia, eräs niistä oli E-mu 1820M ja sen seuraaja 1616M jotka olivat todella hyviä interfaceja (käyttävät samoja Creativen DSP-piirejä kuin halvemmat Sound Blasterit) mutta valitettavasti niiden tuotanto on lopetettu. Toimivat kyllä edelleen Windows 10:ssä (itsellänikin vielä käytössä, tosin on jo niin vanha että tuohon aikaan käytetyt konkat alkavat olla lopussa, phantom-virtalähde mikkietusessa ei enää toimi). Täytyy kyllä sanoa että noiden Sound Blaster Audigy, Z yms. ohjelmisto ei ole liian yksinkertainen käyttäjälle, pitää valita oikea tila, ja poistaa kaikki äänenparannukset, ja lisäksi olisi parasta dedikoita äänikortti musiikkikäyttöön ja antaa käyttöjärjestelmän käyttää vaikka emolevyn äänikorttia muihin äänitarpeisiin. Soundfontit SB:n omalla MIDI syntetisaattorilla toistettuna ovat käytännössä latensittomia koska kysessä hardissyna.
 
Läppäreihinkin saa muuten PCIe äänikortin kiinni ulkoisesti esim. USB3 to PCIe adapterilla jos koneesta löytyy USB3 liityntä tai miniPCIe korttipaikka. Jälkimmäisessä tapauksessa tarvitaan esim. ao. laite. Tosin ongelmana siinä on se että mistä laittaa kaapeli kulkemaan:
 
http://www.ebay.com/itm/Graphics-ca … -Adapter-Via-50cm-USB-/262952261832
 
Vastaavia löytyy USB 3.0 liitynnällä, tuossa on USB kaapeli mutta sitä ei käsittääkseni pidä kytkeä USB-liityntään vaan tarvitaan vastaava USB-käyttöön sopiva adapteri. Mutta tuo allaoleva EI ole sellainen itseasiassa, sekin käyttää USB 3.0 kaapelia mutta vain PCIe signaalien välittämiseen, noiden kanssa pitää olla tarkkana:
http://www.ebay.com/itm/USB-3-0-PCI … er-Power-Cable-Mining-/301894195252
 
Megadethh2
19.05.2017 16:01:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhelin: ^ Latenssiasetukset voi saada vaikka kuinka alas, mutta USB interfacet vaan on todellisten latenssimittausten mukaan huonoin mahdollinen vaihtoehto. Pahinta virtuaalisoittimen reaaliaikaisessa soitossa ei ole se että latenssi on suurehko vaan se että se vaihtelee - monet USB ajurit pitävät puskurin koon vakiona (esim. 64 sämpleä) mutta vaihtelevat lennossa niiden määrää. Toki poikkeuksiakin löytyy. Dawbench.com sivulta löytyy parin vuoden takaisia mittauksia. Mutta koska markkinat ovat johtaneet siihen että desktop-koneiden sijaan myydään eniten läppäreitä on myös USB-inteface tarjonta ohittanut PCI(E) väyläisten tarjonnan.
 
Sound Blastereista sen verran että tuossa esim. joku käyttäjä kertoo 2 ms latenssista Kontakt 5 softasämplerin kanssa Sound Blaster äänikortilla:
http://www.musicscienceguy.com/2015/03/responsive-keyboard.html

 
Okei, kaipa noille PCI-e-interfaceille on vieläkin jotain käyttöä, tosin ei se kyllä poista sitä, että USB-interfacet ovat silti hyvinkin käyttökelpoisia laitteita, varsinkin kun noissa PCI-e-interfaceissa puuttuu monesti etuasteet ja muuta monelle äänittelevälle muusikolle tarpeellista toimintoa. USB (ja Firewire tottakai myös) alkavat varmaan tulevien vuosien ajan tehdä sijaa Thunderbolt-interfaceille, niillä ainakin voi päästä todella matalille latensseille.
 
Altered Mind Project "Either you're deliberately out of tune and sabotaging my band, or you don't know you're out of tune, and that's even worse."
mhelin
19.05.2017 19:03:06 (muokattu 19.05.2017 19:03:13)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo USB-interfacet ovat kehittyneet ominaisuuksiltaan, ja hinta-laatusuhde alkaa olemaan kohdillaan. Normiäänityskäytössä jossa latensseilla ei ole niin väliä ovat kyllä erinomaisia, varsinkin mobiilikäytössä. USB 3.0/Thunderbolt ovat PCIe väylän tapaisia liittymiä joten niissä nopeutta riittää, tosin se ei takaa sitä ettei väylän omaa latenssia olisi, nuo ovat kuitenkin sarjaväyliä siinä missä USB 2.0 ja aikaisemmatkin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «