Muusikoiden.net
27.04.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mikkiä äänikortin 1/4-liitäntään
1
Narsil
14.11.2015 00:55:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro,
 
Etsin mikrofonia pienimuotoisen kotistudioon puhetta / kevyttä laulua kitaralla -käyttöön. Käytössä äänikortti (E-MU 1212m) jossa 1/4 sisääntulot ja sen softat.
 
Ongelmana se, että mikeissä tuntuu olevan liitäntänä aina XLR ja käsitykseni mukaan sen adapteroiminen 1/4:n aiheuttaa mahdollisesti jonkinlaista hämminkiä. Pitäisikö siis välissä olla esim. etuaste, josta sitten lähtee 1/4, vai miten tuon liitäntäongelman saisi ratkaistua?
 
Budjetti täysin avoin ja tarkoituksena hyvää äänenlaatua saada aikaan.
 
Antti1
14.11.2015 01:01:11
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Narsil: Pitäisikö siis välissä olla esim. etuaste, josta sitten lähtee 1/4, vai miten tuon liitäntäongelman saisi ratkaistua?
 
Ongelma ei ole niissä liittimissä, vaan ton äänikortin vääränlaisissa tuloissa. Sä tarvitset mikrofoniesivahvistimen ja sitä ei äänikortissa ole. Ratkaisuna on käyttää välissä erillistä etusta, kaikista tietämistäni lähtee linjatasoista signaalia ulos. Perässä oleva liitin on enää sivuseikka. Niitä saa vaihdettua, tai muunnettua adaptereilla.
Kalmo
15.11.2015 18:21:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Adapterin käytön ei sinällään pitäisi aiheuttaa äänelaadullisia ongelmia, koska ne 1/4 sisäänmenot ovat balansoituja, eli kolmipiuhaisia (stereoplugi), kuten xlr:kin.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
mhelin
17.11.2015 10:53:53 (muokattu 17.11.2015 12:06:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Adapterin käytön ei sinällään pitäisi aiheuttaa äänelaadullisia ongelmia, koska ne 1/4 sisäänmenot ovat balansoituja, eli kolmipiuhaisia (stereoplugi), kuten xlr:kin.
 
Äänenlaadullinen ongelma on sekin jos signaalia ei saa vahvistettua. Lisäksi jos halutaan (ja kuka ei haluaisi) käyttää konkkamikkiä niin tarvitaan 48V phantomsyöttö. Tarvitaan siis joku mikrofonietuasteen sisältävä laite, esim. joku pikkumikseri (Behringer, Mackie, Yamaha etc.). Pelkkiä mikkietusiakin löytyy mutta halvimman pään laitteet eivät ole miksereiden etusia parempia ja silti about samanhintaisia.
 
Dynaamisen mikin tapauksessa voi käyttää myös passiivista impedanssimuunninta joka samalla nostaa lähtötasoa, mutta voi olla että senkään lähtötaso ei ole riittävä. Esim. tällaisesta:
 
http://www.thomann.de/fi/shure_a85f.htm
http://www.thomann.de/fi/audix_t50_k.htm?ref=prod_rel_247634_2
 
Shurella esim. 24 db vahvistusta, kitaravahvistimen tai paremminkin kaiuttimen mikittämiseen tuo riittäisi. Tuo impedanssimuunnin on käytännössä pelkkä mikrofonietuvahvistimen muuntaja. Jos kolvi pysyy kädessä niin parempaa laatua saisi kuin ottaisi pelkän muuntajan ja laittaisi sen ensiöpuolelle XLR-liittimen ja lähtöpuolelle 1/4\" stereojakin ja koteloisi johonkin metallikoteloon. Esim. tämä muuntaja vahvistaa tulojännitteen (jos kytketään 1:10 eli takaperin) 10-kertaiseksi eli 20 dB:
 
http://www.thomann.de/fi/palmer_pro_pmt_02.htm?ref=prod_rel_233989_3
 
Käytännössä vastaava passiivinen DI-boksi voidaan kytkeä takaperin mikrofonin sovittamiseksi linjatuloon. Tuossa olisi halvalla yksi sellainen, kytkentäkaaviokin löytyy boksin kannesta:
 
http://www.thomann.de/fi/millenium_die_dibox_passiv.htm
 
Mutta siis tuossakin täytyy XLR-liitin vaihtaa naarastyyppiseksi. Samoin tästä Palmerin oletettavasti vähän parempilaatuisesta boksista jossa onkin sitten jo kaksi kanavaa:
 
http://www.thomann.de/fi/palmer_pan_04.htm
 
Tuohon ei olisi vaikeata viritellä phantom-syöttöäkään. Ebaysta 48V virtalähde ja kytkentä tähän tapaan:
 
http://sound.westhost.com/p96-f2.gif
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti