Muusikoiden.net
28.05.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ulkoinen USB3-kovalevy äänitysprojektien datavarastona
1
F_Lame
07.08.2015 13:31:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kenelläkään kokemuksia äänitysprojekteista siten että projektit ovat ulkoisella USB3-kovalevyllä? Ymmärtääkseni väylän nopeuden pitäisi riittää komeasti. Ulkoisissa levyissä harvoin ilmoitetaan levyn kierrosnopeutta mistä päättelisin että ne ovat virransäästösyistä 5400rpm tai vieläkin hitaampia.
 
Olen katsellut esim seuraavaa: http://www.verkkokauppa.com/fi/prod … 5M3-ulkoinen-kiintolevy-USB-3-0-vay
 
Hauskaa näissä on se että usb3-väylän nopeutta liekitetään mainospuheissa mutta pullonkaula on varmaankin todellisuudessa itse levyn kirjoitus- ja lukunopeus.
 
SSD:t eivät myöskään nykyään enää vie ihmistä vararikkoon.
 
Esim: http://www.verkkokauppa.com/fi/prod … D-T1-ulkoinen-SSD-levy-500-Gt-musta
 
Periteisillä levyillä kuitenkin pääsisi merkittävästi halvemmalla. Homma nimi on siis se että ostin treenikämpälle demottelukoneen jossa on pelkästään 120giganen SSD. Sinne mahtuu kyllä käyttis ja tarvittavat softat komeesti mutta projekteille ei juuri jää tilaa.
 
Kokemuksia / suosituksia?
 
"When they say less is more, that is bullshit. Less is less and more is more. Simple as that." -Yngwie Malmsteen
www.DREAMTALE.org
jyrkkis
10.08.2015 12:57:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itselläni on vastaavassa käytössä ulkoisella virtalähteellä varustettu Buffalo Drivestation, 7200rpm kovalevy. Hyvin pelittää omassa käytössä.
 
http://www.verkkokauppa.com/fi/prod … t-ulkoinen-kiintolevy#product-links
 
Onhan noita USB-virralla toimivia 7200rpm levyjäkin, kuten LaCie 500GB, saman sarjan suuremmat ovatkin vain 5400 rpm levyllä varustettuja.
 
http://www.verkkokauppa.com/fi/prod … B-7200-rpm-USB3-0-ulkoinen-kovalevy
 
Ehkä kuitenkin ottaisin ulkoisella muuntajalla varustetun ulkoisen kovalevyn suunnittelemaasi käyttöön noin jo ajatustasolla ja on helpompi löytää sellaisia, joissa on sisällä nopeampi kovalevy.
 
-Q-
10.08.2015 15:32:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ulkoinen levy toimii ihan hyvin äänityskäytössä. Jos puhutaan demohommista jossa liikutaan tyyliin 10-20 raidan äänityksistä niin numeroiden valossa siihen riittänee halvin kaupasta löytyvä levy. Ollaan kaukana hitaimmankin levyn kirjoitusnopeudesta, saati USB3-väylän. Hidas levy näkyy muuten toki hakuajoissa, isojen tiedostojen kopioinnissa, yms. Käyttötarkoituksesta riippuen se joko vaivaa tai ei.
 
USB2 siirtää todellisuudessa n.30MB/s. 16 raitaa 44K/24bit audiota käyttää siitä n. 2MB/s. Hitainkin 5400RPM levy kirjoittaa (jatkuvaa) vähintään tuon 30MB/s. Tosielämässä sitä USB-väylää syö (todennäköisesti) myös sun audio-interface jossa data kulkee ensin toiseen suuntaan, sekä mahdolliset muutkin laitteet. USB3 on n. 10 kertaa kakkosta nopeampi mutta harrastelijalle äänityskäytössä USB-väylä on harvoin ongelma. Samasta syystä ei markkinoilla ole juuri USB3 interfaceja näkynyt.
 
Kannattaa myös huomata että se audion tilatarve ei oikeasti ole kovin suuri. Tuo esimerkkinä käyttämäni 44K/24 x16 raitaa vie 7,5gigaa tunnissa. Uskoisin että pärjäät aika pitkälle hoitamalla äänitykset sille SSD:lle ilman turhia letkuja ja levyjä, ja käytät ulkoista levyä vanhojen/valmiiden projektien varastona.
 
Oletan että koneesi on läppäri kun kerran haikailet ulkoisten levyjen perään, muutenhan sisäinen on monella tavoin kivempi juttu. Kuitenkin jos läppäri syö normaaleja 2,5" SSD-levyjä niin nehän on halpoja vaihtaa isommaksi. Satasella saa 250GB mikä äänistyhommissa riittää jo aika pitkään.
 
Kalmo
11.08.2015 08:46:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-Q-:
Hitainkin 5400RPM levy kirjoittaa (jatkuvaa) vähintään tuon 30MB/s. Tosielämässä sitä USB-väylää syö (todennäköisesti) myös sun audio-interface jossa data kulkee ensin toiseen suuntaan, sekä mahdolliset muutkin laitteet. USB3 on n. 10 kertaa kakkosta nopeampi mutta harrastelijalle äänityskäytössä USB-väylä on harvoin ongelma. Samasta syystä ei markkinoilla ole juuri USB3 interfaceja näkynyt.

 
Jos kaikki äänitetään sille ulkoiselle levylle, levyn täytyy äänittäessä myös lukea kukaties kymmeniä raitoja monitorointiin, mikä voi muodostua ongelmaksi.
Ainakin SONAR-foorumilla monille ovat 5400 kierroksen kovot olleet liian hitaita.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
-Q-
11.08.2015 15:08:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kalmo: Jos kaikki äänitetään sille ulkoiselle levylle, levyn täytyy äänittäessä myös lukea kukaties kymmeniä raitoja monitorointiin, mikä voi muodostua ongelmaksi.
Ainakin SONAR-foorumilla monille ovat 5400 kierroksen kovot olleet liian hitaita.

 
Erinomainen pointti. Lähestyin aihetta ehkä liiankin "numeroiden valossa" mutta en toisaalta oleta kysyjän tilanteessa olevan kymmeniä raitoja monitoroitavana. Ajattelin itseasiassa vain itselleni yleisempää tilannetta jossa äänitetään bändiä kerralla ja tallennettavia raitoja on jotain 10-20.
 
Kun puhutaan pelkästään äänitystilanteesta niin tilanne on levylle paljon kevyempi kuin tuo päällekkäisäänityksien tekeminen. Tosielämässä musahommissa ensimmäinen asia jossa levyn hitaus tulee esiin on vaikkapa viiveet siirtyessä biisissä hyppäämällä eteen tai taakse. Tilanne jossa luetaan ja kirjoitetaan samaan aikaan voi olla helposti ongelma, erityisesti jos luettavat raidat koostuu useammista lyhyistä pätkistä jotka on levyllä on missä sattuu. Tätä on tietysti helppo keventää tiukan paikan tullen vähentämällä samaan aikaan monitoroitavien raitojen määrää.
 
Levyn pyörimisnopeus ei kuitenkaan kerro koko totuutta levyn suorituskyvystä, eli 5400RPM levy ei ole automaattisesti hitaampi kuin 7200RPM levy.
 
Minä olen suuri SSD:n ystävä ja mulle se on käyttislevynä ehdoton valinta. Suosittelen tuota jo mainostamaani tapaa jossa aktiiviset projektit on SSD:llä ja josta ne siirtyy sitten varastoon johonkin hitaampaan paikaan tarpeen mukaan.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti