Muusikoiden.net
27.05.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: MIDI-tiedosto kuuluviin Sonar X1 LE:ssa?
1
rokkijuha
14.11.2014 12:53:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi,
 
Anteeksi, kun olen tyhmä, mutta voisiko joku ihan pikaisesti vääntää rautalangasta:
 
Käytän Sonar X1 LE-ohjelmaa, joka tuli kylkiäisenä jonkun musavehkeen oston yhteydessä. Ohjelma vaikuttaisi olevan käyttööni ihan riittävän monipuolinen, mutta en osaa käyttää sitä.
 
Minulla on midi-tiedostona musiikkia, josta haluaisin treenata omaa laulustemmaani niin, että:
- saisin sen miditiedoston kuuluviin, ja
- voisin äänittää laulua toiselle raidalle.
 
Ongelma on siinä, etten saa sitä miditiedostoa kuulumaan. Patch-valikosta voin kyllä valita haluamani instrumentin, ja kun painan play-nappia, valot vilkkuvat miditiedoston tahtiin, mutta kun se ääni on vain jossain toisessa ulottuvuudessa, eikä korvin kuultavassa muodossa.
 
Jotenkin luulen, että pitäisi vain klikata hiirellä pari kertaa oikeista valikoista, niin alkaisi kuulua. Mistähän kannattaisi klikata?
 
Kiitos mahdollisista asiallisista vastauksista.
 
Juha
 
juha_p
14.11.2014 14:36:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko
- jokin syntesoiva toistin valittuna raidan outputtin (systeemin oma syntetisaattori tai VSTi/DXi)?
- MIDI -tiedostossa useita soittimia ja onko se 'hajoitettu' siten että soitin/raita vai kaikki samalla raidalla?
- onko monitorointi asetus OK?
 
rokkijuha
14.11.2014 14:59:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

juha_p: Onko
- jokin syntesoiva toistin valittuna raidan outputtin (systeemin oma syntetisaattori tai VSTi/DXi)?
- MIDI -tiedostossa useita soittimia ja onko se 'hajoitettu' siten että soitin/raita vai kaikki samalla raidalla?
- onko monitorointi asetus OK?

 
Tuota tuota...
 
Kiitos vastauksesta ensinnäkin.
 
- Eipä taida olla valittuna syntetisoivaa soitinta outputiin, ja en taida osata valita systeemin omaa syntsaa. Ehkä. Hitto, kun en tajua tästä mitään.
 
- MIDI-tiedostossa on neljä erillistä Midi-raitaa, joka raidalla yksi "soitin".
 
- Monitorointiasetus saattaa olla tai olla olematta ok...tämän ei siis todellakaan ole tarkoitus olla viisastelua tai mitään sellaista, en vain taida tajuta koko jutusta hevon humppaa.
 
Sain muokattua midi-fileä niin, että muutin yhden raidan instrumentin toiseksi, aiemmin kaikki raidat olivat pianoraitoja, nyt se raita, jonka haluan pomia esiin, on joku hiton muu töötötin. Windows media player osaa soittaa midi-tiedoston äänikortin kautta -> erillinen äänitallennin osaa äänittää äänikortilta tulevan äänen -> saan tallentimella äänitetyn äänitiedoston avattua Sonariin ääniraidaksi.
 
Ei tämä ratkaisu ole kyllä hienostunut eikä semmoinen, jonka olisin halunnut löytää, kun haluaisin oppia käyttämään tätä softaa oikein, mutta taitaa mennä viitisentoista vuotta ennen kuin opin. Tällä konstilla saan kummminkin jonkinlaisen käytännön ratkaisun, jolla saan äänen kuuluviin ja pääsen äänittämään päälle.
 
Toki jos joku sattuu tuntemaan juuri tämän Sonar-ohjelman ja jaksaa kiinnostua taluttamaan tumpeloa, niin saa mielellään taluttaa. Mutta on tämä vaikeaa, sanonpahan vain.
 
juha_p
14.11.2014 15:32:46 (muokattu 14.11.2014 15:52:08)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kuulit kaikki MIDI raidat pianoraitoina niin silloin valitset vain raidoille toisen instrumentin/MIDI kanavan.
 
Siitä on jo kauan kun Sonarin kanssa olen ollut tekemisissä ... jos käytät pelkästään systeemin syntetisoijaa (sitä myös WMP käyttää) niin se pitää ottaa käyttöön Sonarissa ja tietenkin olla saatavilla (tämä lienee OK siellä koska kuulet ääntä).
Mikäli haluat toiston tulevan VSTi/DXi kautta niin muistaakseni X1:n matkassa tulee jokin yleis plug-in jota voit käyttää (sisältää jokseenkin kaikki tarpeelliset instrumentit jota general MIDI pankissakin). Tämä tapahtuu siten että lataat pluginin käyttöön Sonarissa ja sitten valitset sen kunkin MIDI raidan outputiksi (muista MIDI kanavan vaikutus).
 
Exporttaus/renderöinti (esim. WAV muotoon) Sonarista ei (aina) tuota ääntä mikäli käytät systeemin synteesejä toistoon ... VSTi/DXi käyttö on tästä syystä parempi vaihtoehto.
 
MIDI perusteista tietoa - http://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=33&t=7472
 
Sonarin mukana tuleva ohjeistus kattaa MIDI työskentelyn riittävän kattavasti joten tsekkaappa sekin...
 
rokkijuha
14.11.2014 17:13:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Erityisen intuitiiviseksi tätä ohjelman käyttöliittymää en sanoisi, vaatii työtä ja opiskelua päästä sisään. Toivon mukaan jossain vaiheessa löytyy aikaa ja sisua opetteluun. Samoin lienee asian laita kyllä kaikissa muissakin musasoftissa, helppokäyttöisiä ei liene olemassakaan, kun mahdollisuuksia ja ominaisuuksia on niin paljon, että herkempi aloittelija saa hyperventilaation ja tuupertuu. Itse taidan nyt mennä sohvalle nokkaunille, otan iPadin kainaloon, jos Sonarin manuaali vaikka unessa imeytyisi iPadistä omaan verenkiertoon.
 
Kiitos johdatuksesta.
 
Kalmo
14.11.2014 18:42:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei se niin hankalaa ole, kun perusjutut saa tajuntaan.
MIDI on vain ohjausdataa, kuin digitaalista nuotistoa, ja sen MIDI-raidan outputin täytyy lähettää se MIDI softasyntikalle, joka sen soittaa kuuluviin. Windowsin Wavetable syna ei ole oikein sopiva, koska sillä on paljon rajoituksia, esim. MIDI-raidan bounce-toiminto audioraidaksi ekä projektin vienti (export) onnistu kätevästi.
 
CakeTV:ssä ja Youtubessa muutenkin on videoita, ja ohjelman mukana todennäköisesti tuli tutoriaaleja, joista #4 muistaakseni nimenomaan softasynistä. Tässä on kiusana se, että LE on riisuttu versio, eikä sille ole omaa käyttistä. Moni käyttöohjeen asia ei onnistu LE:ssä. En tähän hätään edes muista, onko siitä softasynaa (TTS-1 ??)
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti