Muusikoiden.net
25.06.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Aloittelijan ongelma (nauhoitus menee vain vasempaan kanavaan)
1
strandstrand
12.03.2014 14:37:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro.
 
Ostin Scarlett 2i2-usb-interfacen ja testailin äänittelyä Adobe Auditioniin. Ongelmana on, että nauhoittaessani äänisignaali menee vain vasempaan kanavaan ja oikea kanava jää aivan tyhjäksi.
 
En oikein tiedä, mistä edes aloittaisin tämän ongelman setvimisen, eli olisiko heittää ideoita? Löytyykö vastaus Auditionin asetuksista, Scarlettista, mikrofonista vai mistä?
 
Auditionissa olen valinnut tällaiset asetukset (kuvakaappaus asetuksista): http://aijaa.com/hAIx9M
 
Ääni tulee siis vasempaan kanavaan ihan mainiosti ja hyvällä laadulla, mutta oikea jää kokonaan tyhjäksi, eli tähän tyyliin: http://aijaa.com/IACgq4
 
Osaako joku ratkaista ongelman näillä tiedoilla?
 
I3enjam1n
12.03.2014 14:52:53 (muokattu 12.03.2014 14:54:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Valitset siitä valikosta stereon sijaan mono ja sieltä input1.
Et tarvitse stereo-kanavaa mono-äänelle.
 
"...the more fragile harmonics can survive in a vacuum tube; where they seem to be eliminated or squashed in a solid state crystal lattice... ...I think that's the best and simplest I can put it." - Howard Alexander Dumble
-HP-
12.03.2014 15:54:27 (muokattu 12.03.2014 15:56:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

I3enjam1n: Valitset siitä valikosta stereon sijaan mono ja sieltä input1.
Et tarvitse stereo-kanavaa mono-äänelle.

 
...mutta jos haluaa äänittää stereoääntä? :)
 
Kokeilisin ränklätä jotenkin asetuksista molemmat kanavat tuohon stereokanavan inputeiksi. Oletussisäänntuloonkin molemmat kanavat. Jostain asetuksien syövereistä koitat kaivella.
En kyllä omista kumpaakaan, korttia saati ohjelmaa joten ihan mutulla tässä heittelen jos joku sattuis osumaan :DD
 
Viimesenä vaihtoehtona sitten että äänität erillisille monoraidoille ja paneroit sivuille molemmat/yhistät ne jollain työkalulla/reitität yhteiseen group-kanavaan.
 
Kuka väittää ettei kitara muka ole lyömäsoitin?
Groke
12.03.2014 16:47:15 (muokattu 12.03.2014 16:51:20)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

I3enjam1n: Et tarvitse stereo-kanavaa mono-äänelle.
 
Näinhän se tietenkin on. Toisaalta, joskushan on vaikkapa kitaran tuottaman monosignaalin perusteella luotu jonkun pedaalin, multiefektin tai efektiräkin avulla jonkunlainen pseudostereo. Eli on jaettu se aito ja alkuperäinen monosignaali kahteen osaan, joita sitten käsitellään hieman eri tavoilla. Mistä johtuen tarvitaan aina jatkossa kaksi kanavaa.
Näin käy esim. kun lisätään vaikkapa sähkökitaran tuottamaan monosignaaliin stereo-Chorus, stereo-Harmonizer, pinpong-Delay tms. kahta äänikanavaa käyttävä efekti.
 
Perinteiset kitaran(kin) mikit antavat ulos aina monosignaalin. Joskus harvoin kitra antaa ulos "stereota", mikäli on toiselle mikille oma liittimensä (yleensä se on piezo-mikki).
 
Joissain formaateissa ääni on aina tiukasti samanlaista, esim. 16b/44.1kHz stereoääntä. Jolloin monoääni on toistettava samanlaisena molemmissa kanavissa. Tällöin se monoääni siis laitetaan kahteen kertaan, eli sitä käsitellään aivan kuten stereoääntäkin. Joissain toisissa formaateissa voi sitten olla mitä tahansa monoäänestä (1.0) monikanavaiseen ja LFE-bassoefektikanavalla varustettuun surround-ääneen (esim. 7.1).
 

 
Joskus vääränlaiset kaapelit aiheuttavat ongelman. Eli pitää tietää, että onko input mono (= yksi kanava), vaiko sittenkin stereo (vasen & oikea). Ja että onko siihen tökättävä liitin oikeanlainen. Kuten esim. yksi stereojakki (liittimessä 2 eristerengasta), eikä yksi monojakki (liittimessä 1 eristerengas).
Vai pitäisikö sittenkin olla kaksi erillistä monojakkia, koska on erilliset inputit vasemmalle ja oikealle. Tai jos on aina monosignaali, voidaan usein - ei siis aina ja automaattisesti - käyttää vain toista inputtia ja yhtä monojakkia.
 
Muutoin voi kuulua ääni vain toisesta kanavasta, eikä siihen mikään menusäätö silloin enää auta, siis kun stereoäänen toisen kanavan signaali jo aiemmin päästetty harakoille. Toki sen jäljelle jääneen kanavan voi asettaa kuulumaan kivasti molemmista kanavista (kaksoismono), mutta eihän se aivan sama juttu ole...
 
Turhanpäiten ei monoääntä kuitenkaan kannata tuollaiseksi kaksoismonoksi vääntää, koska se vie ainakin pakkaamattomissa ääniformaateissa tuplaten tilaa. Ja kenties myös turhanpäiten hieman hankaloittaa joitain tulevia miksauksia tms. Ainakin jos joskus myöhemmin ei enää muisteta/tiedetä, että tämä onkin alusta loppuun täysin monoa, vaikka onkin teknisesti ottaen kaksikanavaista ääntä.
 
D'oh!
Kalmo
12.03.2014 16:48:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Stereoääni edellyttää (käytännössä), että on kaksi äänilähdettä jotka poikkeavat toisistaan. Jos sinä laitat sen saman kitaran kahdelle raidalle, se on silti käytännössä mono.
Kyllä se niin on, että lähtökohtaisesti laulut, kitarat yms. monoäänet äänitetään monona ja rumpujen overheadit, kuorot, syntikoiden stereosoundit jne. stereoraidalle.
 
Jujuhan on siinä, että voit panoroida sen monoäänen mihin kohtaan stereokuvaa haluat. Monissa (useimmissa?) DAWeissa stereoraidoille ei ole oikeaa pan-nappia ollenkaan, vaan ko nappi on todellisuudessa balanssisäädin, mikä on ihan eri asia.
 
Kun pääset siihen asti, että testailet tuplaäänityksiä jne., se on oppikirjan seuraavia lukuja.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300, XP, SONAR 8.5 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
I3enjam1n
12.03.2014 18:31:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-HP-: ...mutta jos haluaa äänittää stereoääntä? :)
 
Vaikeaa on ainakin kuvakaappauksen tapauksessa, kun on vain 1 input valittavissa.
Mutta siis toki stereona, jos stereona/stereota haluaa äänittää. Äänityssoftan asetuksista pitänee määritellä toinenkin sisääntulo käyttöön.
 
"...the more fragile harmonics can survive in a vacuum tube; where they seem to be eliminated or squashed in a solid state crystal lattice... ...I think that's the best and simplest I can put it." - Howard Alexander Dumble
Synastikki
15.03.2014 13:34:27
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Puhut mikrofonista eli kyseessä lienee yksi äänilähde jolloin nauhotettavan raidan lähteeksi tulee valita mono -> input 1 (jos mikki on tässä kiinni). Tämä on yleensä tilanne kaiken mikrofonilla äänitettävän materiaalin kanssa (laulut, kitarat, rummut jne.) (joissain tilanteissa esim. stereoparitilamikitystä varten voidaan äänittää yhdelle stereoraidalle)
 
Mikäli äänilähteenä on jokin laitos joka puskee ulos stereota esim. koskettimet tai jokin etuaste mistä löytyy stereoulostulot niin sitten äänitellään stereoraidalle. Mikäli tämä on se mitä yrität saavuttaa, pitää mennä äänityssoftan asetuksiin ja sieltä etsiä inputit ja aktivoida se toinenkin inputti käyttöön, jotta voit käyttää niitä kahta inputtia.
 
Fear of Keytarnation
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti