Muusikoiden.net
03.12.2016
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Hoi gurut, muistiyhteensopivuusongelmia!
1
-septimisti-
13.11.2011 07:06:19 (muokattu 13.11.2011 07:14:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilmestyi umpivittumainen ongelma multimediapyörittimen kokoamisvaiheessa.
 
Käynnistettäessä virrat menee laitos päälle, tuulettimet alkavat lepattaa, kovalevy sanoo pari kertaa raks ja ruutuun ilmestyy tiedote "no signal".
 
No, ei muuta kun irrottelemaan eri osia, uudelleenasentelemaan ja ihmettelemään kunnes ongelma löytyy: kun koneessa on vain toinen muistikammoista kaikki toimii ilman ongelmia. Kokeiltu molempia kampoja molemmissa rööreissä. Molemmat muistit ja röörit näyttäisivät toimivan.
 
Seuraavaksi emon manuaali auki ja kyllä, ko. muistikammat löytyvät tuettujen listasta. Ja molempiin slotteihin pitäisi olla mahdollista lykätä (juu emossa on vain kaksi). Samoin ASUSin nettisivujen päivitetystä muistilistasta mokomat löytyvät: http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2Plus/M4N78AM/#MSL
 
Kingstonin sivut kuitenkaan eivät listaa jostain helvetin syystä kyseistä emoa tukemaan kyseisiä muisteja, mutta toisaalta en tunnu mistään muualtakaan löytävän sieltä mainintaa moisista tikuista.
 
Päivitin BIOSin, "chipset" ajurit ja kaiken mahdolliseen uusimpaan versioon - ongelma on ja pysyy. Kokeilin piruuttani myös säätää muistit (tai ainakin sen muistin, joka mulla sillä hetkellä oli koneessa kiinni) toimimaan 667mhz (KVR667D2N5/2G on kingstonin sivuilla tuettujen listalla) nopeudella, mutta eipä siitäkään hyötyä ollut.
 
Lähetin viestiä myös ASUSin tukipalveluhässäkkään, mutta ainakaan toistaiseksi sieltä ei ole vastausta kuulunut vaikka tässä nyt on jo hyvä tovi odoteltu.
 
Gurut, onko mitään tehtävissä?
 
Kokoonpano:
 
- AMD Athlon II X4 620
- ASUS M4N78-AM
- Kingston KVR800D2N5K2/4G
- Win7
 
Avattu huone kaikille tampereen m.nettiläisille. Liity ihmeessä Linkki.
juha_p
13.11.2011 10:16:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nuo Asuksen muistiyhteensopivudet näyttäisivät perustuvan M3N78 -emoon joten en luottaisi 100%.
 
Kun käynnistät pelkät muistit paikoillaan niin, pääsetkö BIOSiin saakka?
 
Jos mahdollista niin tarkista että emo on asetettu dual channel tilaan (tämän pitäisi kyllä olla automaattinen toiminnallisuus). Tarkista samalla että molemmat muistikammat ovat kunnolla paikoillaan.
 
HUOM
Emolevyn spekseissä on ainakin 1066 muistin kohdalla maininta:
*Due to AMD CPU limitation, DDR2 1066 is supported by AM2+/AM3 CPU for one DIMM per channel only.
 
Ei aivan tuore emo mutta, miten prossun laita?
 
t. Juha
 
-septimisti-
13.11.2011 13:44:56 (muokattu 13.11.2011 13:48:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

juha_p: Nuo Asuksen muistiyhteensopivudet näyttäisivät perustuvan M3N78 -emoon joten en luottaisi 100%.
 
Katoppa, ihan totta, en itse huomannu! Saamarin koirat, käyn kohta polttamassa koko Taipein! Tosin ihan printatussa manuaalissa mainitaan tuo samainen muisti tuettujen listassa ilman ylimääräisiä huomautuksia.
 
Kun käynnistät pelkät muistit paikoillaan niin, pääsetkö BIOSiin saakka?
 
Jos mahdollista niin tarkista että emo on asetettu dual channel tilaan (tämän pitäisi kyllä olla automaattinen toiminnallisuus). Tarkista samalla että molemmat muistikammat ovat kunnolla paikoillaan.
 
HUOM
Emolevyn spekseissä on ainakin 1066 muistin kohdalla maininta:
*Due to AMD CPU limitation, DDR2 1066 is supported by AM2+/AM3 CPU for one DIMM per channel only.
 
Ei aivan tuore emo mutta, miten prossun laita?
 
t. Juha

 
Testailin tuossa muutaman hetken taas kaikenlaista. Varovaisen arvion mukaan noin 30 reboottausta. Nyt on sellainen olo, että voisi repiä hiuksia päästä.
 
Kokeilin vähän kaikenlaista ilman mitään vaikutusta (lue: kone ei käynnisty mustaa ruutua pidemmälle), ja sitten uudestaan tuota aikaisemmin mainitsemaani muistien kellojen laskua 667mhz (BIOSin asetuksissa 333 tjsp.) ja kappas, se perkele lähti käyntiin! Wohoo!
 
Ensimmäisellä yrityksellä ruutuun pamahti joku "bad bios checksum" virheilmoitus ja hökötys lähti etsimään biostiedostoa cd-asemalta ja usb-asemilta. Ei suostunut perkeleen rakkine kuitenkaan löytämään ko tiedostoa USB tikulta useista boottauksista ja odottelusta huolimatta. Olin kyllä säätänyt summamutikassa vähän muitakin BIOSin jännältä näyttäneitä muistiasetuksia summamutikassa.
 
No, kun sen toisen muistin nappasi irti, hyrähti kone käyntiin taas ilman mitään ongelmia ja meni halutessa windowsiin asti kivasti ja normaalisti. Resetoin BIOSin asetukset oletukseen ja säädin ainoastaan ne kellot takaisin 667:n. Virrat pois, muistikampa kiinni ja taas lähti rullaamaan. Tällä kertaa sain BIOSin auki ja kyllähän se perkele näytti molemmat tikut asennetuiksi ja muistikapasiteetiksi sen vähän vajaa 4 gigaa. BIOSin suljettuani mokoma rakkine kuitenkin väläytti jotain häröruutua ja boottasi itsensä automaattisesti pari kertaa, kunnes ruutuun rävähti "cpu overheat" ilmoitus. Ensimmäinen kerta kun kone moisen on eläessään päästänyt. Taas virrat pois ja uusi yritys, päästiin jopa winukan latausruutuun, kunnes rakkine jumahti siihen. Uusi yritys ja tällä kertaa windowsin lataus keskeytyi virheilmoitukseen jostain mahdollisista viruksista ja uncertified bad file error unable jne. Vikasietotilassa windowsia käynnistettäessä taas ruudulle alkoi ilmaantua todella omituisia "dos" efektejä ja lopulta laitos pysähtyi vilisyttämään satunnaisia viivoja pitkin ruutua.
 
Kun sen toisen muistin taas neppasi pois, niin kaikki toimii ilman mitään ongelmaa - niin 800mhz kelloilla kuin 667mhz kelloilla.
 
Vittu. Jos jollakulla on vinkkiä tai hajua siitä, mikä voisi olla vialla ja mikä voisi auttaa, niin olisin vähintään miljoonasti kiitollinen.
 
Avattu huone kaikille tampereen m.nettiläisille. Liity ihmeessä Linkki.
mattim
13.11.2011 18:06:07
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-septimisti-: Katoppa, ihan totta, en itse huomannu! Saamarin koirat, käyn kohta polttamassa koko Taipein! Tosin ihan printatussa manuaalissa mainitaan tuo samainen muisti tuettujen listassa ilman ylimääräisiä huomautuksia.
 

 
Testailin tuossa muutaman hetken taas kaikenlaista. Varovaisen arvion mukaan noin 30 reboottausta. Nyt on sellainen olo, että voisi repiä hiuksia päästä.
 
Kokeilin vähän kaikenlaista ilman mitään vaikutusta (lue: kone ei käynnisty mustaa ruutua pidemmälle), ja sitten uudestaan tuota aikaisemmin mainitsemaani muistien kellojen laskua 667mhz (BIOSin asetuksissa 333 tjsp.) ja kappas, se perkele lähti käyntiin! Wohoo!
 
Ensimmäisellä yrityksellä ruutuun pamahti joku "bad bios checksum" virheilmoitus ja hökötys lähti etsimään biostiedostoa cd-asemalta ja usb-asemilta. Ei suostunut perkeleen rakkine kuitenkaan löytämään ko tiedostoa USB tikulta useista boottauksista ja odottelusta huolimatta. Olin kyllä säätänyt summamutikassa vähän muitakin BIOSin jännältä näyttäneitä muistiasetuksia summamutikassa.
 
No, kun sen toisen muistin nappasi irti, hyrähti kone käyntiin taas ilman mitään ongelmia ja meni halutessa windowsiin asti kivasti ja normaalisti. Resetoin BIOSin asetukset oletukseen ja säädin ainoastaan ne kellot takaisin 667:n. Virrat pois, muistikampa kiinni ja taas lähti rullaamaan. Tällä kertaa sain BIOSin auki ja kyllähän se perkele näytti molemmat tikut asennetuiksi ja muistikapasiteetiksi sen vähän vajaa 4 gigaa. BIOSin suljettuani mokoma rakkine kuitenkin väläytti jotain häröruutua ja boottasi itsensä automaattisesti pari kertaa, kunnes ruutuun rävähti "cpu overheat" ilmoitus. Ensimmäinen kerta kun kone moisen on eläessään päästänyt. Taas virrat pois ja uusi yritys, päästiin jopa winukan latausruutuun, kunnes rakkine jumahti siihen. Uusi yritys ja tällä kertaa windowsin lataus keskeytyi virheilmoitukseen jostain mahdollisista viruksista ja uncertified bad file error unable jne. Vikasietotilassa windowsia käynnistettäessä taas ruudulle alkoi ilmaantua todella omituisia "dos" efektejä ja lopulta laitos pysähtyi vilisyttämään satunnaisia viivoja pitkin ruutua.
 
Kun sen toisen muistin taas neppasi pois, niin kaikki toimii ilman mitään ongelmaa - niin 800mhz kelloilla kuin 667mhz kelloilla.
 
Vittu. Jos jollakulla on vinkkiä tai hajua siitä, mikä voisi olla vialla ja mikä voisi auttaa, niin olisin vähintään miljoonasti kiitollinen.

 
Riittääkö powerissa virtaa ?
 
Novation Remote SL Compact 25, M-Audio Oxygen 48, M-Audio Profire 610, Mackie Onyx Satellite, Win7, Reaper, Pro Tools 9, Ableton Live, 11R, Gibson, Tokai, Epiphone, Landola, Bugera, Cort, Fender, Johnson, Ibanez, Korg, Behringer ...
juha_p
13.11.2011 19:07:25 (muokattu 13.11.2011 19:07:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattim: Riittääkö powerissa virtaa ?
 
+1
 
Ton voisi kokeilla laittamalla ensin pelkät muistit ja sitten lisäämällä laite kerrallaan (kovalevy, DVD asema, etc.). Sähkön säästöön auttaa turhien laitteiden disablointi BIOSin kautta ja kannatta myös vetää näytönohjaimelle oman piuhan kautta sähkö eikä jakaa esim. kovalevyn sähköä (siis jos näytönohjain vaatii lisäsähköä).
 
Asuksella on kyllä jotain ongelmia muistipalikoiden kanssa ... itsellä P7P55D emo (Intelin prossulle) ei tunnistanut kuin yhden muistimoduulin (tai ei tukenut yli 2GB kokonaismäärää) ilman uusimman BIOS -päivityksen asentamista (pvm ero BIOS versiossa oli vain pari kuukautta eikä siellä päivityssivulla edes ollut mainintaa kuin uusien prossujen tuen lisäämisestä).
 
t. Juha
 
lindo
13.11.2011 23:32:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitää kyllä nostaa hattua Septimistille. On meinaan aika hyvä vitutuksensietokyky kaverilla :D Meikä ois jo kokeillut toista emoa!
 
Ei satu olemaan mahdollisuutta kokeilla muisteja toisessa koneessa?
Tuli vaan mieleen että myin oman vanhan emon (toimivana) ja ostaja palautti kun ei pääsyt MSi logoa pidemmälle. Emo lähti multa toimivana mutta en voinut tietenkään olla 100% varma jos vaikka olin irrottaessa sen rikkonut. No ostaja siis palautti, ja meikä kasasi vaimolle siitä toimivan koneen ;) Kone buuttasi siis ilman mitään vittuilua. ... ja on toiminut noin 1,5 vuotta.
 
Rok rok
-septimisti-
16.11.2011 09:31:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ASUSin tekninen tuki vastasi sitten about viikon odottelun jälkeen. Vapaasti suomennettuna vastaus kuului "Tarkastettuani asian kyseinen muisti ei ole qualified vendor listalla. Toivottavasti tästä on apua".
 
No voi räkä, kyseinen muisti on mainittu emolevyn printatussa manuaalissa qualified vendors osiossa! No, siellä on mainittu muisti jonka koodinimessä ei ole lopussa merkintää "k2", joka kingstonin muisteissa tarkoittaa sitä, että muistit on myyty kahden muistin paketissa, jonka nimenomaan pitäisi käsittääkseni taata että muistit toimivat yhdessä mahdollisimman varmasti. Pitäisikö tämä nyt ymmärtää niin, että jos menen ostamaan kaksi yksittäistä vastaavaa muistia, niin ne toimisivat tässä kokoonpanossa, mutta "k2" muistit eivät toimi?
 
WTF!
 
Avattu huone kaikille tampereen m.nettiläisille. Liity ihmeessä Linkki.
mattim
16.11.2011 10:21:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-septimisti-: ASUSin tekninen tuki vastasi sitten about viikon odottelun jälkeen. Vapaasti suomennettuna vastaus kuului "Tarkastettuani asian kyseinen muisti ei ole qualified vendor listalla. Toivottavasti tästä on apua".
 
No voi räkä, kyseinen muisti on mainittu emolevyn printatussa manuaalissa qualified vendors osiossa! No, siellä on mainittu muisti jonka koodinimessä ei ole lopussa merkintää "k2", joka kingstonin muisteissa tarkoittaa sitä, että muistit on myyty kahden muistin paketissa, jonka nimenomaan pitäisi käsittääkseni taata että muistit toimivat yhdessä mahdollisimman varmasti. Pitäisikö tämä nyt ymmärtää niin, että jos menen ostamaan kaksi yksittäistä vastaavaa muistia, niin ne toimisivat tässä kokoonpanossa, mutta "k2" muistit eivät toimi?
 
WTF!

 
No ei varmasti auta yksittäisinä osto.
 
Kaikki viittaa muistien liian suureen virrankulutukseen. Pienemmällä taajuudella ne käyttävät vähempi virtaa -> käynnistyy edes jotenkin. Piippaako kone edes yhtään kertaa 800 mHz:n taajuudella ?
 
Mikä poweri koneessasi on ?
 
Novation Remote SL Compact 25, M-Audio Oxygen 48, M-Audio Profire 610, Mackie Onyx Satellite, Win7, Reaper, Pro Tools 9, Ableton Live, 11R, Gibson, Tokai, Epiphone, Landola, Bugera, Cort, Fender, Johnson, Ibanez, Korg, Behringer ...
-septimisti-
16.11.2011 10:44:31 (muokattu 16.11.2011 10:47:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mattim: No ei varmasti auta yksittäisinä osto.
 
Kaikki viittaa muistien liian suureen virrankulutukseen. Pienemmällä taajuudella ne käyttävät vähempi virtaa -> käynnistyy edes jotenkin. Piippaako kone edes yhtään kertaa 800 mHz:n taajuudella ?
 
Mikä poweri koneessasi on ?

 
Aa, unohtui tuossa vimmassa mainita. 400wattinen "silver shield" väittää olevansa. Kokeilin tuota ehdotettua temppua ja neppasin kiintolevyn ja optisten asemien johdot sekä kaikki mahdolliset USB-härpäkkeet pois testin ajaksi. Näytönohjain on tuo emolle asennettu, eikä kone ole syönyt muutakaan ylimääräistä. Äänipiirinkin disabloin kokeeksi. Tulos oli sama: kun muistien kellot on 800mhz, niin kone lähtee hyrisemään, mutta mitään muuta ei tapahdu. Itseasiassa vasta juuri nyt tajusin, että mä en ole laittanut speakkerin johtoa kiinni. Voisin kokeilla sitäkin ehkä jossain vaiheessa, ties minkä morsekoodin se sieltä saattaisi antaa.
 
Yhdellä kammalla käytettäessä mulla on tossa tainnut olla saman aikaisesti käytössä USB:n kautta niin kaapelidigiboksi, 3g mokkula, langaton hiiri & näppäimistö vastaanotin kuin myös todennäköisesti kännykkälaturikin. Ilman mitään ongelmia ja kokoonpano on ollut suorastaan täydellisen vakaa noin muutenkin. Sikäli ehkä vähän hankala uskoa, että kyse olisi virtalähteestä, mutta ei sitä toki koskaan tiedä.
 
Oma veikkaus alkaa tällä hetkellä olla, että toi ei jostain syystä tunnista niitä muisteja kunnolla ja alkaa ajaa niitä jollain tapaa väärillä asetuksilla. BIOSissa on järkyttävän pitkä lista erilaisia asetuksia etenkin "jumper free" valikon takana ja kaikissa lukee "auto". Ne ovat kuitenkin sen verran hepreaa lyhynteineen, että vaatisi vähän tarkempaa tutustumista aiheeseen ennen kuin niiden asettamista manuaalisesti lähden kokeilemaan. Siitä voi muussa tapauksessa tulla vähän turhan pitkä ja tuskainen prosessi kun niitä kampoja joutuu venkslaamaan edestakaisin. CMOS-resettikin on niin hankalassa paikassa.
 
Avattu huone kaikille tampereen m.nettiläisille. Liity ihmeessä Linkki.
juha_p
16.11.2011 20:23:56 (muokattu 16.11.2011 20:30:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varmaan seuraavassa firmware/BIOS -päivityksessä tulee tuki noillekkin kammoille (jos ei ole kiinni siitä CPU asiasta joka mainittiin niiden 1066 muistien kohdalla). Luulltavasti 667 muistit kuitenkin toimii parina (ei se ero ole kummonen 667 ja 800 välillä) mutta eikö yksi 4GB palikkakin riittäisi jos kerran neljää olet ajatellut?
 
Jos ostoksesi on tuore niin kyllä ne yleensä vaihtaa sopiviin kampoihin siellä liikeessä.
 
t. Juha
 
-septimisti-
17.11.2011 16:44:15 (muokattu 17.11.2011 16:51:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ASUSin teknisen tuen heebo päätti sitten heittää uudella vastauksella, kun huomautin, että mun manuaalin mukaan ne osat ovat yhteensopivia. Tällä kertaa sieltä tuli yksirivinen, joka kehotti mua roudaamaan sen jälleenmyyjälle tutkittavaksi. En kai mä jumalauta tappelisi tämmöisen kanssa, jos mulla olisi kuitit ja emolla takuuta!
 
Muotoilin vastaukseksi äärettömän ystävällisesti, että luovutan, koska en usko saavani älyllisiä vastauksia kysymyksiini jatkossakaan, enkä aio enää ostaa ASUSin tuotteita. Saas nähdä tulisiko sieltä tsägällä vaikka jotain oikeaa vinkkiä alkuperäiseen kysymykseeni, tai edes jotain etäisesti jännää tyyliin "olethan tarkistanut biosista, että tämä ja tämä hanikka on tässä asennossa". Luulisi siellä muutaman kunnon nörtin olevan hommissa.
 
Noin muuten tarkkailtuani hetken verkkokaupan tarjontaa, tulin siihen tulokseen, että sitä voisi melkein ostaa pamauttaa kokonaan emon, prosessorin ja muistit tuohon. Juma että DDR3 on halpaa nykyään.
 
Avattu huone kaikille tampereen m.nettiläisille. Liity ihmeessä Linkki.
lindo
18.11.2011 23:56:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-septimisti-: Luulisi siellä muutaman kunnon nörtin olevan hommissa.

 
Näin mäkin ajattelin kun laitoin kysymystä ihan uuden emo hitaasta POST 'sta. Vastauksessa kysyi kaveri että onko muistit tuettujen listalla, johon vastasin että ei suoranaisesti, johon vastaus oli "no ota yhteyttä muistin valmistajaan"
 
Joltain foorumilta sain kommentteja että se on tuon emon ominaisuus, nothing to do. haha.
 
Rok rok
juha_p
20.11.2011 10:34:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

-septimisti-:
...
En kai mä jumalauta tappelisi tämmöisen kanssa, jos mulla olisi kuitit ja emolla takuuta!
...
 

 
Hmm... nythän ei kait kuitenkaan ole kyse emolevyn viasta (ainakaan viestiketjussa olevien tietojen perusteella) joten, mikäli ostit muistipalikat pankkikortilla niin, tarvittavien tietojen kyllä pitäisi löytyä myyjäliikkeeltäkin (lasku/kuitti ja siihen liittyvä korttiveloitustieto) ... otat vain korttiveloituksen tiedot (löytyy tiliotteelta) mukaan ja marssit liikkeeseen. Jos oli käteiskauppa niin silloin asia mutkistuu.
 
t. Juha
 
Jumina5/6
30.11.2011 16:25:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mun Asus emo (en muista tarkkaa merkkiä mutta melko uus), teki silleen, että 2x2gb samanlaista muistikampaa toimi ihan täysin, mutta kun löin sinne joskus 2 lisää, niin ei millään käyntiin enää.
 
Hauskan tästä tekee se, että ne kaikki oli varmasti toimivia, Kingstonin muisteja, joissa oli kaikki nopeudet ja CL samoja, ainoastaan ulkoisesti poikkes muovikuoret hieman toisistaan...
 
Noh, päätin sitte pärjätä 4gb:llä, kun ei tää nyt niin raskaas käytös ole.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

» Kirjaudu sisään

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2016, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti