Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Syytä koneen hidasteluun?
1
Jokontti
26.07.2010 11:02:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei!
 
Kysymykseni tarkoitus olisi metsästää syytä tietokoneeni hidasteluun äänityshommissa.
 
Elikkäs:
 
Käytössäni on melko perus HP:n kannettava. 2gb keskusmuistia ja 1,7GHZ AMD tuplaydinprosessori. Äänityshommissa käytän aina joko Zoomin H2 nauhuria interfaceksi koneeseen liitettynä, tai LAMBDA audio-interfacea. Nauhoitussoftana on Cubase LE 4.
 
Ongelma tulee vastaan siinä, että kun raitoihin lisäilee plugareita (reverb, delay yms) niin softa alkaa hidastelemaan niin paljon ettei mistään tule enään mitään. Muuten kaikki sujuu melko hyvin ja mutkitta. Raitoja saa olla melkeen miten paljon vain ja toimii silti, mutta plugareiden lisäily aiheuttaa aina hävyttömän lagin.
 
Mikä koneessani on todennäköisesti liian heikkoa?
 
Borlag
26.07.2010 11:33:28
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Et käyttöjärjestelmää maininnut, mutta arvelisin sen olevan joko Vista tai Windows 7, jolloin voi suoraan sanoa että muistia on turhan vähän. Eikä tuo prosessorikaan tehoilla ole pilattu, vaikka tässä tapauksessa se ei ole suoraan pullonkaulana. Luulisin myös että koneessasi on HP:n "mainiot" turhakkeet edelleen asennettuna, ja myöskin päällä jo heti koneen käynnistyessä. Nämä kyykyttää helposti tehokkaampiakin koneita. Eli suosittelisin aluksi poistamaan kaikki turhat ohjelmat joita et käytä lainkaan. Tämän jälkeen voit vielä poistaa Windowsin turhat palvelut joita et tarvitse, esimerkkeinä vaikkapa infrapunaportin ja braillenäyttöjen tuki, joita läppärissäsi ei jokatapauksessa ole, myös palvelinpuolen palvelut voit surutta poistaa, windows haun (poistaa vain taustalla olevan indeksointipalvelun)... Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään. Periaatteena kuitenkin se että jos et tiedä mitä jokin tekee, niin jätä se päälle tai googleta ja tee päätös sen perusteella.
 
CPU
26.07.2010 13:37:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eipä tuo jätkän kone noita effuja loputonta määrä pyöritä. Mut optimoi nyt sitä konetta kärkeen kuten edellä ehdotettiin.
 
Äänikortista bufferia kasvattamalla eli latenssia lisäämällä saat vähän vääntöä lisää tolle puolelle.
 
K.
 
http://www.therepublicofdesire.net/ http://www.myspace.com/protectorateindustrial
Jokontti
26.07.2010 13:37:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksesta!
 
Käyttöjärjestelmä on tosiaan Windows 7 Ultimate. Ajattelinkin, että voi hyvin olla kyseessä muistin vähäisyys mutta ajattelin kysellä varmistusta että mistä päin lähteä konetta parantelemaan. Muistiahan saa lisättyä mutta jos kyse olisi prossun heikkoudesta niin melkeen uudeksi koneeksi menisi.
 
Paraneekohan suorituskyky äänityshommissa huomattavasti, jos vaihdan käyttöjärjestelmäksi Windows XP:n?
 
Kalmo
26.07.2010 13:59:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Efektien reitittäminen busien kautta (esim. kaikki laulut samaan busiin ja yhteinen kaikuefekti) vähentää kuormaa. Monet VST:t ovat erittäin kovia muistirohmuja Kontaktin kaltaisista samplereista puhumattakaan, joten niiden renderöinti audioksi auttaa myös (alkuperäisenhän voinee Cubasessakin arkistoida pois tehoja viemästä?)
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Ukko
26.07.2010 20:07:25
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jokontti: Kiitos vastauksesta!
 
Käyttöjärjestelmä on tosiaan Windows 7 Ultimate. Ajattelinkin, että voi hyvin olla kyseessä muistin vähäisyys mutta ajattelin kysellä varmistusta että mistä päin lähteä konetta parantelemaan. Muistiahan saa lisättyä mutta jos kyse olisi prossun heikkoudesta niin melkeen uudeksi koneeksi menisi.
 
Paraneekohan suorituskyky äänityshommissa huomattavasti, jos vaihdan käyttöjärjestelmäksi Windows XP:n?

 
Nuo efektit käyttävät nimenomaan prossutehoja. Äänikortilla on merkitystä ja käytettävällä äänityssoftalla. Esim. Sonar 7 käytti koneen tehoja paljon tehottomammin kuin 8.5 versio.
 
COVS jäsen nro 6
juha_p
26.07.2010 22:37:08 (muokattu 27.07.2010 06:26:43)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eihän 1,7GHz prosuulta, vaikka oliskin tuplaydin, kannata ihmeitä odottaa vaikkakin tehonpuute läppärissä saattaa johtua myös lämpenemisongelmasta.
 
Voisit kokeilla nostaa läppärin jonku 'telineen' päälle siten että, kaikki tuuletusaukot ovat 'avoinna', jolloin jäähdytysilma pääsee virtaamaan hyvin sinne missä sitä tarvitaan.
 
Esim. ulkoisen levyn käyttö (ei USB levyt) sampleille/audiodatalle helpottaa lämpenemisongelmaa koska sisäisen levyn käyttö vähenee.
 
Miksauksessa voisit kokeilla Zoomin/Lambdan sijasta integroitua äänipiiriä sillä USB audio interfaceen siirretään data prossun kautta kun taas integroituun äänipiiriin data kulkee luultavasti suoraan DMA:n kautta. Voipi olla että läppärin integroitu äänipiiri ei ole kovin kelvollinen verrattuna mainitsemaasi Lexiconin interfaceen mutta, suuremmat äänelliset erot tulee kyllä monitoreista / kuulokkeista joten ei siinä mielessä pitäisi olla ongelmallinen vaihtoehto (jos häiriöäänet ei ylly liian koviksi).
 
RAM muistin määrä saattaa auttaa myös hitausongelmiin jos sitä vaan on riittävästi jotta käyttiksen virtuaalimuisti voidaan poistaa käytöstä kokonaan (kait tämä mahdollista myös vista/w7 käyttiksissä). Noissa läppäreissä saattaa näytönohjaimen muisti olla RAM -muistisa (jaettu) joten kaikkien W7 visuaalisten tehosteiden poistaminen käytöstä saattaa helpottaa tilannetta jonkin verran ihan muutenkin.
 
Pienellä virittelyllä saattaa myös saada hieman parannusta aikaan (kts. Windows XP musavirittely -sticky). Kone kannataa myös tarkistaa DPC Latency Checkerillä josko pullonkauloja löytyisi ajuripuolelta. Valitettavasti Lamdalle ei taida löytyä USB-AUDIOlta Usb-Asio ajuria ... sehän saattaisi myös hieman helpottaa tilannetta (ainakin omegan osalta näin on todettu).
Jos Cubase käytössä niin poistamalla "Lower latency" optio käytöstä helpottaa hieman prosessorin kuormaa.
 
t. Juha
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti