Muusikoiden.net
25.04.2018
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Paras, muttei välttämättä halvin, tietokoneen virityskeino
1
PIM
14.03.2010 11:08:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaihdoin tällä viikolla työläppärin 7200rpm kovalevyn tilalle Intel X25-M SSD-levyn ja vaikutus oli lähinnä uskomaton. Nyt kone buuttaa reilussa minuutissa entisen lähes kymmenen minuutin sijaan eikä F-Securen virusskanneri enää kyykytä koko konetta käyttökelvottomaksi. Myös kaikki ohjelmat käynnistyy entiseen verrattuna huippunopeasti eikä levy tietenkään pidä minkäänlaista ääntä, ja kun levy ei lämpiä niin koneen tuuletinkaan ei pyöri läheskään samaan malliin kuin ennen.
 
Jos olet laittamassa uutta konetta tai tarvitset uutta puhtia nykyiseen myllyyn niin korvaa vähintään buuttilevy SSD-levyllä niin huomaat kyllä eron.
 
JPQ
14.03.2010 11:54:12
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tästä tuli mieleen asia jota mielenkiinnolla odotan että jos t'ssä joskus tulee Mac Mini jossa tuollainen vaikkapa 500gigaisena sisäisenä levynä.
 
Laajan musiikkityylien kirjon edustaja. Tähän asti kehutuin kappale musiikki näytteessä download linkkinä. Ehkäpä toinen puolisko tyylistäni jota eniten edustan.
zekeode
14.03.2010 12:23:06 (muokattu 14.03.2010 12:24:43)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPQ: Tästä tuli mieleen asia jota mielenkiinnolla odotan että jos t'ssä joskus tulee Mac Mini jossa tuollainen vaikkapa 500gigaisena sisäisenä levynä.
 
Hyvä 80GB SSD-levy maksaa noin 200e, joten siihen, että Mac Minissä olisi 500GB SSD, niin voi ihan hetki mennä. Flash-muistien hinnat laskee noin 50% vuodessa.
Grugi
14.03.2010 18:38:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onhan noi suht nopeita levyjä mutta hintavia vielä ja se mitä tulee siihen käynnistysnopeuteen niin toki se kone käynnistyy nopeammin kun on juuri asennettu käyttis eikä useamman vuoden koneessa ollut käyttis joka varmasti starttaa hitaasti.
 
SDMF
JPQ
14.03.2010 21:19:58
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

zekeode: Hyvä 80GB SSD-levy maksaa noin 200e, joten siihen, että Mac Minissä olisi 500GB SSD, niin voi ihan hetki mennä. Flash-muistien hinnat laskee noin 50% vuodessa.
 
voi joo en tarkoitakkaan heti ja tottunut odottamaan...
 
Laajan musiikkityylien kirjon edustaja. Tähän asti kehutuin kappale musiikki näytteessä download linkkinä. Ehkäpä toinen puolisko tyylistäni jota eniten edustan.
PIM
14.03.2010 21:52:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Grugi: Onhan noi suht nopeita levyjä mutta hintavia vielä ja se mitä tulee siihen käynnistysnopeuteen niin toki se kone käynnistyy nopeammin kun on juuri asennettu käyttis eikä useamman vuoden koneessa ollut käyttis joka varmasti starttaa hitaasti.
 
No itse asiassa, uusi levy on täysin 1:1 klooni koneen alkuperäisestä levystä, eli mistään uudesta asennuksesta ei sinänsä ollut kyse, ja jos olis ollut niin buutti olis tapahtunut alle minuutissa.
 
Murgo
15.03.2010 07:04:19
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Grugi: Onhan noi suht nopeita levyjä mutta hintavia vielä ja se mitä tulee siihen käynnistysnopeuteen niin toki se kone käynnistyy nopeammin kun on juuri asennettu käyttis eikä useamman vuoden koneessa ollut käyttis joka varmasti starttaa hitaasti.
 
Mistä tämä ilmiö johtuu? Kerääkö tämä windowssin paska muka koneeseen niin paljon jotain ylimääräisiä aina boottauksessa aktivoituvia haittaohjelmia (itse windowsin lisäksi) että hidastuu itsestään vai onko tarkoituksella rakennettu "planned obsolence"-mielessä pikkuhiljaa hyytymään että saataisiin seuraava versio näyttämään edes hiukan nopeammalta? Ja käyttäytyykö sekä XP että Vista näin?
 
Ainakin työkoneessani on pari vuotta ollut XP professional ja starttaa edelleen lähes välittömästi (alle minuutti virtanapin painalluksesta täyteen toimintavalmiuteen). Eli ainakaan havaittavaa hidastumista ei ole tapahtunut verrattuna esim. tähän n. kuukauden ikäiseen kotikoneeseen (myös XP pro).
 
Läppäri jossa on Vista taas käynnistyy edelleen yhtä hitaasti kuin uutenakin, useita minuutteja. Työpöytä ilmestyy kyllä parissa minuutissa mutta siitä menee vielä aikaa ennen kuin alkaa oikeasti toimia normaalisti. Aikaa en tosin ole ottanut.
 
Mitä tulee noihin flash-levyihin niin johan tässä olen pari vuotta miettinyt että milloin alkaa pyörivien levyjen lopullinen sukupuutto. Niissä kun on hienomekaniikkaa jonka valmistaminen maksaa aina jotain, sitä ei voida tehdä loputtoman halvalla. Muistipiirit taas ovat "painotuotteita", kun alkuinvestoinnit on tehty, yksittäisen kappaleen hinta on olematon.
 
Eli todennäköisesti jossain vaiheessa myös CD/DVD jne. levyistä luovutaan ja mikäli fyysistä tallennusmediaa tarvitaan, käytetään muistikortteja. Fyysisten tallennusmedioiden tarve kylläkin myös vähenee kun informaatiosisältö yhä useammin ostetaan suoraan netin kautta.
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
ganesha
15.03.2010 08:04:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

itsellä on tuolla nurkissa reilut 6 vuotta vanha PC:n raato, jota käytän lähinnä silloin kun tarvitsee tulostaa jotain (kun en ole vielä iMacille printteriä jaksanut hommata)...pari vuotta sitten tyhjensin koneen kaikesta ylimääräisestä paskasta, kuten mesestä, nortonista yms. turhasta - ja kappas: kone käynnistyy parissa minuutissa, kun neljä vuotta tuoreempi PC ruksutti käyntiin semmoiset 4-5 minuuttia (kunnes sitten sähkökatkojen sarja rampautti lopulta kokonaan :D).
 
vetelin siitä sitten omat johtopäätökseni...
 
viina. hanuri. ja naiset.
mhelin
15.03.2010 09:14:14 (muokattu 15.03.2010 09:15:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos noita tietokoneaiheisia forumeita lukee niin eivät nuo SSD -levyt täysin ongelmattomia ole. Itse käyttäisin SSD:tä erillisenä levynä äänikirjastojen tallennukseen, tällöinhän levylle ei juuri kirjoiteta vaan vain luetaan. Käyttisosiollehan myös kirjoitetaan paljon mikä saattaa aiheuttaa ongelmia (kirjoituskertojen määrä rajallinen, suorituskyky huononee ajan kuluessa). Tosin noita ongelmia osittain liiotellaan.
 
Jos kuitenkin käyttäisin SSD:tä käyttisosiolla niin silloin joko disabloisin Windowsin sivutustiedoston (page file) käytön kokonaan, tai laittaisin sen RAM-levylle tai mahdollisesti nopealle RAID 0 kovalevylle (kaksi kovalevyä rinnakkain). Muutenkin RAID 0 on jossain tapauksissa havaittu jopa SSD:tä nopeammaksi, ja kovalevyt ovat SSD:hen verrattuna melkoisen halpoja.
 
PIM
15.03.2010 14:24:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tälle levylle Intel lupaa MTBF:ksi 1 200 000 tuntia ja Power on/off syklejä 50000 ja käyttöiäksi vähintään viisi vuotta, eli en nyt ihan kauhean huolissani olisi levyn kestävyydestä jos noi luvut pitävät yhtään paikkaansa.
 
http://download.intel.com/design/flash/nand/mainstream/322296.pdf
 
Grugi
15.03.2010 15:40:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PIM: Tälle levylle Intel lupaa MTBF:ksi 1 200 000 tuntia ja Power on/off syklejä 50000 ja käyttöiäksi vähintään viisi vuotta, eli en nyt ihan kauhean huolissani olisi levyn kestävyydestä jos noi luvut pitävät yhtään paikkaansa.
 
http://download.intel.com/design/flash/nand/mainstream/322296.pdf

 
Lupaako se Intel että levy on vika vapaa eli siihen ei voi tulla vikaa takuuaikana?
 
SDMF
PIM
15.03.2010 15:43:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Grugi: Lupaako se Intel että levy on vika vapaa eli siihen ei voi tulla vikaa takuuaikana?
 
No mikä valmistaja tollasta nyt pystyy lupaamaan? Ja jos takuuaika on 1 vuosi niin en minä ainakaan tuollaisella lupauksella tee yhtään mitään.
 
Kalmo
15.03.2010 19:03:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan viimeaikoihin asti SSD levyjen Akilleenkantapää on ollut kirjoitusnopeus.
Monen raidan yhtäaikainen äänitys ei ole onnistunut yhtä hyvin kuin pyörivillä.
Nykytilannetta en tiedä.
 
Jonkin verran on kuulunut edelleen epäilyjä datan säilymisestä. Muistitikkujenkin ominaisuuksiin kuuluu, että data vain pikkuhiljaa häviää, ja pessimistisimmät
spekulaatiot jäävät alle CD/DVD-R:n käyttöiän. Kenenkään en ole kuullut väittävän, että SSD olisi parempi tässä suhteessa, kuin CD/DVD-R.
 
En tosin ole seurannut keskustelua ja kehitystä hirveän intensiivisesti, enkä ole alan ammattilainen, joten käsitykseni voi olla ajasta jäljessä.
 
Asus P5B, E6600 Core 2, E-MU 1820, 2 G RAM, GF 7300 Keski-ikäisellä amatöörillä on se etu, että edessä olevia turhautumisen vuosia on vähemmän.
Grugi
15.03.2010 19:38:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu ehkä toi otsikko on vähän liikaa luvattu parhaudellaan, tosiaan tota datan katoamista on havaittu maailmalla ja muitakin pieniä ongelmia. Toki käyttötarkoitus pitkälti vaikuttaa mitä levyä koneisiin kannattaa työntää.
 
SDMF
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti