Muusikoiden.net
24.06.2018
 

Tietokoneet ja musiikkiohjelmat »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Oikeaoppinen levyjen rippaaminen ?
1
Zeni
23.09.2009 10:27:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä nyt ei varsinaisesti ole sovi alueelle, mutta ainakin lähimpänä. Eli miten ripataan oikea oppisesti levyt koneelle MP3 muotoon. Olen tähän asti käyttänyt milloin mitäkin ohjelmaa ja ajanut lopuksi kolmoset MP3Gainin läpi. Olen kuitenkin ollut havaitsevani pientä särötystä joissakin kappaleissa enkä oikein tajua tuon MP3Gainin käyttöä. Esim. tiedän mitä clipping tarkoittaa, mutta jos siihen kenttään tulee "Y" niin mitä sille pitäisi/voi tehdä ?
 
Huomattavaa, ettei pelkkä rippaus ohjelma riitä sillä nykyään on helpompi ottaa ne levyt jotka ihmemaailmassa on tarjolla sieltä. Levyjen purku vie enemmä aikaa kuin valmiin paketin ottaminen, mutta kaikkea ei kuitenkaan saa valmiina. Nuo valmiitkin paketit olisi mukava ajaa jonkun normalisoinnin läpi tasoerojen poistamiseksi.
 
Tuohon MP3Gainiin en ole mitenkään tyytyväinen. Välillä se tuntuu heikentävän dynamiikkaa ja osan kappaleista se jättää ihan selkeästi hiljaisemmiksi. Ilmeisesti siihen on jokin syy ja logiikka, jota en vain tajua. Nuo hiljaiseksi jäävät kappaleet ovat usein vanhoja biisejä hieman heikommalla laadulla (jo alkuperäisäänitteessä).
 
Ja vielä hieman toisenlainen ongelma. Olen sovittanut kappaleita,mainosbiisejä,huutoja,repliikkejä mitä nyt ikinä olen halunnut soittoääniksi. Vanhalla luurilla se oli helppoa järkevän voimakkuussäädön takia, mutta uudessa Samsungissa (Soul B) on jostain käsittämättömästä syystä voimakkuudessa vaihtoehtoina; todella lujaa/liian hiljaa. Alkupään pykälissä ei riitä volume ja toisiksi viimeisen ja viimeisen voimakkuusero on aivan järkyttävä.
Eli miten tuo olisi hyvä hoitaa. Ennen olen nauhoittanut raidan yleensä koneen sisäisesti Audacityllä tai avannut suoraan audacityyn (mikäli mahdollista) ja pätkinyt sopivaksi. Vienyt Audacityllä Mp3:ksi ja säätänyt tason MP3Gainilla. Nyt sain aikaiseksi säröä nostamalla MP3Gainilla tiedoston tasoa.
 
Mikä on hyvä "normaali taso" MP3:lle. Mp3gaini ehdottaa 89db ? Voi tuohon kännykkä probleemaankin ehdottaa sopivaa tasoa/ratkaisua jos jollain nyt sattuisi tietoa/kokemusta olemaan.
 
"No se on sellanen herkkä balladi!!" Allekirjoittaneen kuvaus Kotiteollisuuden "Tuonen joutsen" kappaleesta bänditovereille.
Torniojaws
23.09.2009 12:02:14
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeni: Tämä nyt ei varsinaisesti ole sovi alueelle, mutta ainakin lähimpänä. Eli miten ripataan oikea oppisesti levyt koneelle MP3 muotoon. Olen tähän asti käyttänyt milloin mitäkin ohjelmaa ja ajanut lopuksi kolmoset MP3Gainin läpi.
 
En suosittele MP3Gainia ellet erityisesti sitä tarvitse (lue: et halua säätää volumenappia levyjen välillä)
 
Olen kuitenkin ollut havaitsevani pientä särötystä joissakin kappaleissa enkä oikein tajua tuon MP3Gainin käyttöä. Esim. tiedän mitä clipping tarkoittaa, mutta jos siihen kenttään tulee "Y" niin mitä sille pitäisi/voi tehdä ?
 
MP3Gain kannattaa ottaa käyttöön kaikkista hiljaisimmaksi masteroidun levyn kanssa ja säätää sen kanssa niin, että se ei klippaa (ei tule Y:tä). Siihen sitten suhteutat muut levyt, jolloin ei tule ongelmia klippauksen kanssa. Mieluiten liian hiljainen.
 
Tuohon MP3Gainiin en ole mitenkään tyytyväinen. Välillä se tuntuu heikentävän dynamiikkaa ja osan kappaleista se jättää ihan selkeästi hiljaisemmiksi. Ilmeisesti siihen on jokin syy ja logiikka, jota en vain tajua. Nuo hiljaiseksi jäävät kappaleet ovat usein vanhoja biisejä hieman heikommalla laadulla (jo alkuperäisäänitteessä).
 
Kalibrointi tehdään hiljaisimman ehdolla (yleensä vanhin), silloin ei tule ongelmia.
 
Mikä on hyvä "normaali taso" MP3:lle. Mp3gaini ehdottaa 89db ? Voi tuohon kännykkä probleemaankin ehdottaa sopivaa tasoa/ratkaisua jos jollain nyt sattuisi tietoa/kokemusta olemaan.
 
Testaa ym. vinkillä niin ettei klippaa.
 
Ziggy Bubba
23.09.2009 22:24:01 (muokattu 23.09.2009 22:27:39)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Monet ohjelmat (Media Player, iTunes ym.) tekee tuon levyjen rippaamisen ihan automaattisesti kun levy lykätään niiden päällä ollessa pesään. En oikein tajua tuon levelin noston tarvetta, sillä todella monesta soittimesta löytyy myös biisien normalisointi, eli softa soittaa tällöin biisejä samalla volyymillä.
 
E: Jos vain koneelta kuuntelet musaa, niin esim. AAC on reilusti perinteistä mp3:sta parempi pakkausmuoto.
 
The Crookmachine Project
aanipaja
23.09.2009 22:37:46
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mikset normalisoi sillä Audacityllä? Valmiit biisithän on jo kompressoitu/limitoitu, niin normalisointi 0db:hen pitäisi antaa max tulos ilman clippiä.
 
Torniojaws
23.09.2009 22:55:58 (muokattu 23.09.2009 23:09:27)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

sikki-six: En oikein tajua tuon levelin noston tarvetta, sillä todella monesta soittimesta löytyy myös biisien normalisointi, eli softa soittaa tällöin biisejä samalla volyymillä.
 
Ja se informaatio, millä se biisien tasoitus tehdään on nimeltään Replaygain, jonka informaation MP3Gain tallentaa tiedostoon ;)
 
Jos tarkoitat ihan DSP-normalisointia, niin se ei ole sama asia kuin Replaygain. Toimintaperiaate on ihan eri.
 
Normalisointi = jokaisen tiedoston aaltomuoto nostetaan piikin mukaiseen 0 dB -tasoon suhteessa *itseensä* ja se on biisikohtaista (ruttuun lytätty soi edelleen pirun lujaa, ja dynaaminen biisi pysyy siihen verrattuna hiljaisena)
Replaygain = koko musiikkikirjasto suhteutetaan *keskenään* samalle äänentasolle (ruttuun lytätyt biisit ja 30-luvun jazzit soivat suhteessa samalla voimakkuudella, ilman jälkikäteistä limitointia tai vastaavaa)
 
Toisin sanoen, replaygain tutkii jokaisen tiedoston erikseen ja suhteuttaa biisin tason käyttäjän määrittelemälle verrokkitasolle. Tässäpä lyhyt esimerkki:
 
Biisi 1 (huipputaso = -5 dB, RMS = -18 dB)
Biisi 2 (huipputaso = -0.2 dB, RMS = -9 dB)
Biisi 3 (huipputaso = -12 dB, RMS = -22 dB)
 
Biisi 2 soi biiseihin 1 ja 3 verrattuna aivan hervottoman lujaa. Mutta kun kaikkiin kolmeen tallennetaan Replaygain-metadata, nn dB, niin kappaleet soivat esim. seuraavanlaisesti:
 
Biisi 1 (huipputaso -4 dB, RMS = -17 dB)
Biisi 2 (huipputaso -3 dB, RMS = -17 dB)
Biisi 3 (huipputaso -4 dB, RMS = -17 dB)
 
Nuo arvot ovat lähinnä arvaus, sillä en tiedä millaiseksi ne käytännössä muuttuvat, mutta periaate on juuri tuo, varsinkin RMS:n kohdalla. Ensin määritellään jokin vertailuarvo, ja sen jälkeen biisit muutetaan niin, että ne soivat juuri sillä tasolla. Yleensä huomattavasti hiljaisempaa kuin keskiverto nykylevy, jotta vanhat hiljaiset saadaan soimaan samalla voimakkuudella ilman limitointia.
 
Ja Replaygain-metadata on tosiaan vain tagitieto tiedostossa, eikä se muuta itse fyysistä dataa.
 
Pop Corn
24.09.2009 07:26:00 (muokattu 24.09.2009 07:27:37)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Audiograpper ja siihen Lame encoder. Molemmat ilmaisia, googlaa ja perehdy.
 
Laaduksi 256 kb/s (tai 320) Constant bitrate, JointStero (tai Stereo) ja High quality.
Normalisointia ei tarvita, koskaan. Unohda mp3gainit.
 
Toimii. Idustry Standard.
 

 
nykyään on helpompi ottaa ne levyt jotka ihmemaailmassa on tarjolla sieltä. Levyjen purku vie enemmä aikaa kuin valmiin paketin ottaminen, mutta kaikkea ei kuitenkaan saa valmiina.
 
-??
 
.
zekeode
24.09.2009 13:02:16
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oikea tapa?
 
EAC ( http://www.exactaudiocopy.de/en/ ) rippaamiseen ja asetuksista Secure Mode. Sitten laitat read off setin kuntoon (haet esim. Googlella tarkan CD/DVD-aseman mallimerkinnällä + "read off set" . Lisäksi tarvitset LAME Encoderin. LAME Encoderin säätäminenkin on taidetta, ja jokaisella on siihen omat suositukset. Googlella löytyy varmasti siihenkin monta opasta. :)
 
Tietääkseni yhä ainoa tapa jolla saa 100% tarkkoja rippauksia PC:llä. Macin softista en tiedä.
Ziggy Bubba
24.09.2009 17:00:48 (muokattu 24.09.2009 17:01:14)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Torniojaws: Jos tarkoitat ihan DSP-normalisointia, niin se ei ole sama asia kuin Replaygain. Toimintaperiaate on ihan eri.
 
Juu, tiedän kyllä tuon eron, mutta väsyneenä en jaksanut miettiä tuota termiä paremmin - tuota biisien levelien tasottamista just tarkoitin. Samankaltainen tsydeemi taitaa olla ainakin Spotifyssä, olikohan iTunesissakin...
 
The Crookmachine Project
Zeni
25.09.2009 08:39:26 (muokattu 25.09.2009 09:02:56)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  


nykyään on helpompi ottaa ne levyt jotka ihmemaailmassa on tarjolla sieltä. Levyjen purku vie enemmä aikaa kuin valmiin paketin ottaminen, mutta kaikkea ei kuitenkaan saa valmiina.

-??

 
Tarkoitin tuolla sitä, että kun hyllystä löytyy noita levyjä kiitettävä määrä, niin on nopeampi ottaa internetin ihmemaailmasta levyt kuin itse alkaa rippaamaan koneelle, mutta kaikkia levyjä ei kuitenkaan netistä saa joten silloin on pakko itse purkaa.
 
On tuo levyjen keräily vähän kuin harrastus, tosin ei mitenkään kokonaan karannut (eli ostan vain ne levyt joista pidän). Usein voi myös käydä niin, että levyn ostettuani soittelen sitä auton soittimessa reissun ajan ja kotiin päästyä otan netistä koneelle saman ja poltan siitä kopion ja originaali jää hyllylle. Olen jo ajat sitten oppinut ettei alkuperäisiä kannata viedä autoon :)
 
Saa neuvoa ihan kädestä pitäen. Haluan nyt painottaa etten ole mikään uberhifisti (en kai silloin edes käyttäisi digitaalista musiikkia). Tiedän milloin musa kuulostaa hyvältä omaan korvaan ja käytän stereoiden equa sen saavuttamiseksi, mutta en kuuntele kaapeleiden äänieroja jne.
 
Eli otetaan esimerkiksi nyt tälläinen:
Mulla on tässä kaksi kappaletta käsillä ja kun laitan ne mp3gainiin niin se analysoinnin jälkeen ilmoittaa:
R.E.M. - 09 Texarkana 91.8db
Chickenfoot - My Kinda Girl (VBR) 98.4db clipping Y
 
Mikä tälläisessä mallissa olisi se oikeaoppinen tapa hoitaa tilanne ? Olisi erittäin suotavaa, että kaikki kappaleet olisivat SUUNNILLEEN samalla voimakkuudella. "Kuuntelen kuuntelemalla" harvoin musiikkia, mutta se soi taustalla aina kun olen hereillä (joskus nukkuessakin) joten ei ole toivottavaa, että biisin vaihtuessa seuraava pamauttaa tärykalvot.
 
En ole kumpaakaan kappaletta ajanut minkään ohjelman läpi vielä. REMi lienee ripattuna levyltä, mutta Chickenfootin otin eilen suoraan netistä ja tuo on siis laadultaan VBR.
 
Myönnän että olen jättänyt melko pitkälle esim. MP3Gainin ohjeet lukematta, mutta kai niihin on pakko palata. Ei ole mitään hajua miten esim. "clipping" "clip(Track)" ja "clip(Album)" eroavat toisistaan. Tai kappale,albumi ja vakiovahvistuksen eroista ?
 
KIITOS KAIKILLE AUTTANEILLE JA AUTTAVILLE :)
 
"No se on sellanen herkkä balladi!!" Allekirjoittaneen kuvaus Kotiteollisuuden "Tuonen joutsen" kappaleesta bänditovereille.
djtremolo
25.09.2009 18:53:00 (muokattu 25.09.2009 18:55:15)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varoitus: nyt voi tulla toistoa... en muista mitä kaikkea tuolla ketjussa jo oli sanottu.
 
Se on ainakin jo mainittu, että ReplayGain on tekniikka, jota mp3Gain käyttää. Omasta mielestäni se on ainoa oikea tapa laittaa musa-arkisto samalle tasolle. Tämä ei laske laatua eikä vähennä dynamiikkaa.
 
"Normalisointi" on ihan turhaa hommaa ja soitonaikainen "Automatic volume compensation" pilaa kaiken. Tuon jälkimmäisen tunnistaa siitä, että yleensä siinä säädetään kompressointiaikaa, tyyliin 50ms, 1s, 1min.
 
Replaygain vaatii levyn analysoinnin ensin ja sitten tästä analysoinnista syntynyt laskentatulos talletetaan biisin kylkeen. Sitä ei siis voi tehdä reaaliajassa.
 
Tuossa ideana on, että ensin arkisto pitää analysoida, ja sen voi tehdä joko "track" tai "album" analyzellä. Näiden ero on se, että "track anayze" laittaa levyn sisällä joka biisin soimaan yhtä lujaa, kun taas "album analyze" pitää levyn sisällä olevan biisien välisen balanssin alkuperäisenä. Eli, joillain levyillä on esim hitaampia biisejä, jotka sitten kuulostavat "hiljaisemmilta" ja näin se pitää ollakin koska levyn masteroija on ne sellaisiksi laittanut. Tai oikeastaan, ne kuulostavat siltä, että niiden taso on "oikea" ja jos ne nostaa "track"-moodissa yhtä lujiksi kuin kovemmat biisit, niin sitten ne hyppäävät muiden yli.
 
Tuumailin pitkään että laitanko oman arkistoni track vai album-moodissa ja lopulta päädyin trackiin, koska käytännössä keräilen soittolistalle yleensä irtobiisejä eri levyiltä ja haluan että kokonaisuus on lähempänä samaa. Valitettavasti sitten taas levyä kokonaisuudessaan kuunnellessa jotkut biisit kuulostavat lujemmalta kuin pitäisi.
 
Päätä ensin itse kumpaa haluat ja sitten aja muutama erilainen levy oletusasetuksilla ja kuuntele sitten miten ne toimii levyn sisällä ja levyt peräkkäin kuunneltuna. Sitten kun säädöt toimii niin sit voit ajaa koko arkiston samoilla säädöillä.
 
Käsittääkseni tuo "clip=Y" tarkoittaa vain sitä, että tämä biisi vaatii vaimennusta, ei siitä tarvi välittää. Varma en ole. Oletusasetukset kannattanee pitää siihen asti, että oikeasti tiedät mitä olet säätämässä ja mihin suuntaan.
 
Toihan menee sitten niin, että ne replaygainilla käsitellyt biisit todennäköisesti kuulostavat hiljaisilta, eli soittavassa pelissä pitää laittaa volaa isommalle. Ja jos soittopelistä laittaa replaygainin pois päältä, niin sitten biisit toistuvat kuten ennen käsittelyä. Ja saahan noi tagit pois myöhemmin jos niistä ei tykkää.
 
E: se piti vielä mainitsemani, että kyllä tuo rippaus kannattaa tehdä itse. Kun kerran tekee esim EAC/lamelle kunnon säädöt, niin sen jälkeen tuo sujuu tosi helposti ja nopeastikin. Ja tuleepahan priimaa.
 
If I seem super human, I have been misunderstood.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti