Muusikoiden.net
24.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: "Ground-isolated" virtalähdelähdöistä..
1
placebo
05.01.2005 03:09:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen suunnitellut ostavani tai rakentavani itse tuollaisen viisilähtöisen virtalähteen, jonka jokainen lähtö olisi "ground-isolated" (suomenkielinen vastine on kadoksisssa, suokaa anteeksi). Kyseinen virtalähde tulisi antamaan virtaa pedaalilaudan pedaaleille. Kytkentäriman kautta jaettu virta on tällähetkellä siis poissuljettu vaihtoehto ;)
 
Päätöksentekoon vaikuttavia tekijöitä ovat:
 
-hinta
-koko (mitä pienempi sen parempi)
-ominaisuudet (mm oikosulkusuoja plussaa)
 
'Kaupallisista' vaihtoehdoista on tullut katseltua Cioksin Baby-mallia:
 
http://www.custom-sounds.com/epages … 22741d94dcd010691+EN/products/13400
 
ja Dunlopin DC-brickin Euro-versiota:
 
http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw2_artikel-174266.html
 
Kummatkin ovat suolaisen hintaisia, mutta toisaalta kyseisten virtalähteiden pieni koko kiehtoo. Tuo pieni koko on osaltaan herättänyt myöskin epäilyksen - Entä jos jännite onkin vain jaettu "samasta pisteestä" lähtöjen runkoliittimiin. Eli se niistä "ground-isolated" lähdöistä.. Olen yrittänyt kovasti etsiä tarkempia teknisiä speksejä niitä kumminkaan löytämättä. Olisi mielenkiintoista kurkata kyseisten virtalähteiden sisuksiin, mutta kun sitäkään mahdollisuutta ei ole..
 
DIY-version rakentaisin Geofexin ohjeiden mukaisesti:
 
http://www.geofex.com/Article_Folders/Spyder/spyder.htm
 
Laitekotelon saisin teetettyä ilmaiseksi "sponsorin" kautta, joten virtalähteen hinnaksi muotoutuisi noin kolmasosa tuosta Cioksin Baby-mallin hinnasta. Lähtöjen määrää voisi sitten tarvittaessa lisätä varsin pienin lisäkustannuksin. Huono puoli olisi se, että virtalähteen kotelosta tulisi väistämättä varsin 'suuri'. Katselin nimimerkin 'pjl' rakentamaa virtalähdettä ja siinä oli fiksusti pienennetty "lattiapinta-alaa" rakentamalla virtalähde kahteen kerrokseen. Vielä kun saisi pienemmäksi.. :>
 
Minkä kustannuksella noiden kyseisten 'kaupallisten' virtalähteiden kokoa sitten lienee pienennetty? En nyt osaa esittää oikein mitään muita kysymyksiä, mutta kaikenlaiset ideat/ajatukset/mielipiteet/tarkennukset edelläesitettyjen pohdintojen ja virtalähteiden tiimoilta ovat tervetulleita :)
 
"The notes are the same all around the world, but the way you put the notes together must be something very personal - Your own story" - Pierre Bensusan
zepeteus
05.01.2005 06:35:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuollainen tuli tehtyä taannoin:
http://www.uusikaupunki.fi/~seeskola/psu_combo.jpg
 
Kerron lisää työpäivän jälkeen, mikäli kiinnostaa. Olet oikeassa noista CDunlopin ja Cioksin virtalähteistä, niissä ei ole erillisiä, eristettyjä ulostuloja.
 
pjl
05.01.2005 08:27:04 (muokattu 05.01.2005 09:48:04)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä siis tämä meikäläisen versio aiheesta: http://www.kotipolttoinen.com/sisalto/kitara/pedaalipoveri/index.php
 
Olen kyllä tässä jälkeenpäin todennut että elisi ollut viisaampaa tehdä poveri "yhteen kerrokseen". Matalamman kotelon päälle olisi sitten saanut lisää polkimia riviin eikä efektilaudalta olisi kulunut yhtään turhaa tilaa.
 
Oikosulkusuojaus olis kyllä ollut ihan jees. Mutta onhan noissa reguissa se 2 (?) ampeerin suojaus...
 
LM317:lla kun olis tehnyt ja takaisinkytkentälooppiin vastuksen laittanut niin se olis ollu siina.
zepeteus
05.01.2005 22:07:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Okei Placebo, muutama arvelu aiheesta. Haet näemmä samantyylistä ratkaisua kuin PJL ja minäkin olemme tehneet. Samoin yksi ideoita antanut lähde näyttää olevan kaikilla sama, eli tuo GEOfexin Spyder.
 
PJL:n versiossa kotelo on todellakin näpäkän kokoinen, paitsi tosiaan kenties korkea, jos sen päällystää aikoisi myös käyttää pedaalialustana. Lisäksi PJL:n virtalähteen toteutus on todella siististi tehty, verrattuna minun (kirjaimellisesti) puukolla veisteltyyn versioon...omastani olen tosin saanut niputettua sitä piuhahässäkkää tuon proto-kuvan jälkeen.
 
Noita pikkuisia piirilevymuuntajia harkitsin itsekin hetken, mutta kun ei huokealla mistään löytynyt, ja omistin erilaisista laitteista purettuja toroideja oikein kassillisen, päädyin koettamaan sellaisella. Hahmottelin myös tuota kokoa, tietenkin pyrkien mahdollisimman pieneen pakettiin. Pikkumuuntajilla (yhdessä tasossa) paketista näytti tulevan sen verran suuri, että senkin puolesta toroidi näytti hyvältä.
 
Tavoitteeni:
*mahdollisimman monta erillistä, eristettyä ulostuloa
*ainakin 9V ja 18V jännitteet
*ainakin yksi säädettävä (sag)
*mahdollisesti yksi 14V AC ulostulo (Bossin isommat efektit, BRC)
*mahdollisesti yksi 12V DC (Boss ACA muutamille vanhemmille pedaaleille)
*mahdollisimman hyvin reguloitu ja suodatettu paketti, ei ylimääräisiä virtalähdehäiriöitä
 
Esikuvina toimivat tosiaan tuo GEO:n Spyder ja Voodoo Labsin Pedal Power. Ulkonäöllisesti Dunlopin DC Brick näytti näpäkältä paketilta, harmi ettei siinä ole eristettyjä ulostuloja. DC Brickin pieni koko johtuu muuten osin siitä, että sitä "ajetaan" erillisellä universaalilla muuntajalla, eli se ei ole "kokonainen" virtalähde itsessään. Cioksin Baby näyttää epäilyttävästi hakkurivirtalähteeltä, se selittäisi pienen koon? Valitettavasti eristetyt ulostulot ja lineaariset virtalähteet merkitsevät automaattisesti suurempaa kokoa, eli jonkinmoista kompromissia koon ja ominaisuuksien suhteen joutuu tekemään.
 
Käytin siis Muuntosähkön toroidia, jossa oli kaksi 24V toisiota, 1.25A kumpikin. Hahmottelin, että tarvitsen toisen tuolle 18V ulostulolle ja päätin jättää sen rauhaan. Toista käämitystä sen sijaan purin, kunnes sain n. 14V ulostulon. Eristin kerrokset teipillä ja käämin sen jälkeen kolme uutta toisiota, kaikkien ulostulo 13V paikkeilla. Lakkauksen ja teippauksen jälkeen minulla oli valmiina 5 erillistä toisiota, joille piti suunnitella sitten tasasuuntaus, regulointi ja suoto.
 
Vaikka alkulähtökohtana olikin Spyder, päädyin lopulta soveltamaan GGG:stä löytynyttä toteutusta: http://www.generalguitargadgets.com … =content&task=view&id=78&Itemid=107
Lisäksi aioin ympätä mukaan yhden säädettävän osion, GEO:n ohjeen mukaisesti:
http://www.geofex.com/Article_Folders/pedalbdpwr/pedalbd.htm
 
Löysin tukevasta muovista tehdyn kotelon, 5.8/9.8/19 cm (korkeus/leveys/pituus), joka näytti riittävän koko hoidolle pienillä järjestelyillä. Metallikotelo olisi toki ollut tukevampi, mutta jälleen kerran, sopivaa ei heti löytynyt. Muovikotelossa jakkien eristäminen ei toki aiheuttanut sitten päänvaivaa. Vuorasin kotelon alumiinifoliolla sisäpuolelta, jättäen ulostulojakkien kohdat auki. Halusin nimenomaan erilliset jakit, jotta voisin myöhemmin säätää johtojen pituutta tilanteen mukaan. Jakeissa käytin kahta kokoa jotta 9V pedaalit eivät saisi vahingossakaan 18V sisälleen. 14V AC ulostulon sijoitin kotelon sivulle, vähentääkseni virhekytkennän vaaraa.
 
Valmiiden tasureiden sijasta käytin erillisiä diodeja, ja tilaa säästääkseni sijoitin muuntopiirit "moduuleina" U:n muotoiselle kehälle. Lopputulos näkyy aiemmassa linkissäni.
 
Testisavujakin piti ilmoille päästää. Kaikki ulostulot toimivat yksinään moitteettomasti, mutta isommalla setillä testattaessa havaitsin ikävän seikan. Johtuen toisiolinjojen jakamisesta (ja Bossin BRC-tyylin toteutuksesta), en voinut käyttää 14V AC ulostuloa yhtäaikaa rinnakkaisten 9V DC ulostulojen kanssa. Yrityksistä seurasi irronneita juotoksia, ja aikani sinniteltyä kitkerää savua ja palaneita diodeja. Nykyään tuon AC-lähdön tilalla on rinnakkainen 18V ulostulo.
 
Muiden modifiointien johdosta en myöhemmin tarvinnut enää tuota 12V (ACA) ulostuloakaan, joten poistin sitä ohjaavan katkaisijan. Päävirtasulakkeen sijoitan jossakin vaiheessa siten, että rinnakkainen verkkovirtaulostulo on myös sen takana. Samalla kolvaan jokaiseen DC-ulostuloon erilliset "itsepalautuvat" sulakkeet. Sen jälkeen tuo virtalähde on niin täydellinen kuin tarvitsen.
 
Alkuperäiset tavoitteet tuli siis suurinpiirtein saavutettua ja pedaalini saavat puhdasta ja häiriötöntä höökiä. Ei hakkureiden mahdollisia ininöitä ja vinkunoita, ei pakkamuuntajien mahdollista huminaa, laite on täysin äänetön niin ulkoisesti kuin ulostuloistaankin..tosin skoopilla selviäisi vasta se todellinen "puhtaus".
 
Miinuksia koosta (reilut kaksi Boss-pedaalia) ja kotelon rakenteesta...tosin en ole vielä kertaakaan vahingossa astunut kotelon päälle, enkä aiokaan. Kylmätestissä se kesti painoni, joten suurta huolta ei ole. Hintaa viritelmälleni tuli n. 40€ (kallis jakki/plugisarja), mitä pidän kohtuullisena ominaisuuksiin verrattuna.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «