Muusikoiden.net
26.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Humpparin rinnan/sarjaankytkennän vaikutus soundiin?
1
Mrezzye
01.04.2004 22:44:54
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siinä se lyhyesti. Eli ns. Dual Sound -kytkentä on kyseessä. Miltä kuulostaa verrattuna esim. puolitetun mikin soundiin. Hurinathan tuo vissiin poistaa, mutta väheneekö mikin teho vai mitä tapahtuu?
 
"Help! Help!" huusi Janne, mummolla vain heilui lanne.
sihvoh
01.04.2004 23:08:03 (muokattu 01.04.2004 23:08:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sarjaankytkentä samaan vaiheesen on se normaali humpparin kytkentä. Ulostulo on tällä tavalla suurimmillaan.
 
Jos kelat kytketään rinnan samaan vaiheeseen, niin se kuulostaa enemmän yksikelaiselta ilman häiriöitä. Tämähän on kaiketi se PRS-tyylinen humpparien kytkentä. Signaalin ulostulo taso laskee edelliseen verrattuna.
 
Jos puolitetaan ja toinen kela kytketään maihin, kuulostaa mikki yksikelaiselta mutta erialiselta kuin esim. P94 tai Straton mikit. Tässä kytkennässä on huonoa häiriöiden lisääntyminen. Sigaalin ulostulotaso on aika sama kuin rinnankytkennässä.
 
Eri vaiheisiin kytkeminen muuttaa sitten vielä ääntä johonkin suuntaan, mutta en ole itse kokeillut, joten en voi niitä kommentoida.
 
I have seen the light... let there be lights, let there be sound, drums... guitars...
fox
02.04.2004 01:31:08
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sihvoh tuossa nuo pääperiaatteet selvitti. Soundi on niin paljo riippuvainen sen alkuperäisen humpuukerin alueista eli jos sulla on esmes keskialueita korostava humbukkeri niin nuo kaikki variaatiot on niitä keskialueita korostavia..muuten niinku sihvoh sanoi. Toki mikin resistanssi muuttuu seuraavasti (ihan karkea esimerkki) Humbukkeri kelat sarjassa 8 kilo-ohmia, singlecoilina tietysti 4 mutta kelat rinnan vaan 2. Tämä systeemi on tosiaan melkolailla tuo kuuluisa Ibanezin tri-sound, Marzion Dual-Sound on sarjaan-rinnan kuten monella muullakin. Eiks PRS:llä ole noita eri mikin keloja yhteen kytkevä kytkis, täytyis tsekata, ainakin joissain heevikepeissä on sellaista että kytkentä jossain asennossa on esim. etumikin North-coil ja tallamikin South eli kaikkein etäämpänä toisistaan olevat kelat on ikäänkuin humpparikytkennässä? Mitä sitten tulee noihin vaiheenkääntökytkentöihin, niin niillä saadaan aikaan ohut sellainen honottava (olen joskus käyttänyt termiä "Nylkkyisä" Nylon Beatin kunniaksi) nasaali soundi, joka on esmes bluusissa hyvä. Humbukkerin voi toki kytkeä "sisäisesti" eli kelat vastavaiheessa, mutta tuo ei oo yhtä hyvä häiriönpoiston kannalta, ja tahtoo pudotella sellaisia "kivoja" taajuuksia kuultavilta. Toki erilaista soundia tulee siitä. Muuten, 4x6 asentoisella kiertokytkimellä saa yhdestä humppariparista melko runsaasti variaatioita pihalle, ja kun lisää noita pikku switchejä niin eiku soundit lisääntyy. =)
Juzzu
02.04.2004 08:05:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kelat kytketään rinnan samaan vaiheeseen, niin se kuulostaa enemmän yksikelaiselta ilman häiriöitä. Tämähän on kaiketi se PRS-tyylinen humpparien kytkentä.
 
PRS:n 'yksikelaisissa' on joko kaula- ja tallahumpparin kauemmat kelat tai sisemmät kelat käytössä, jos on kepissä 5-asentoinen kytkin. Eli siis kummastakin mikistä yksi kela ja kun mikeissä on magneetit flipattu keskenään eri suuntaan saadaan hurinattomat soundit.
 
Rotary Positions
 
Position 10: Treble pickup - powerful with plenty of definition ? traditional humbucker tone
Position 9: Outside coils in parallel - deep and clear sound
Position 8: Series single coils - warm version of the ?in between the treble and middle pickups?
Position 7: Parallel single coils - crisp version of the ?in between the treble and middle pickups?
Position 6: Bass pickup - warm with tons of character ? traditional humbucker tone
 
Push/pull -PRS:ssä taas puolitetut soundit hurisee.
 
Tonttoroi! Ponkkolaala piu! Tiruliru löts! (EVVK jäsen nro. tsiljoona)
2N3904
02.04.2004 09:37:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitä sitten tulee noihin vaiheenkääntökytkentöihin, niin niillä saadaan aikaan ohut sellainen honottava (olen joskus käyttänyt termiä "Nylkkyisä" Nylon Beatin kunniaksi) nasaali soundi, joka on esmes bluusissa hyvä. Humbukkerin voi toki kytkeä "sisäisesti" eli kelat vastavaiheessa, ...
 
Minkälainen tämä "nylkkyisä" vastavaihekytkentä on? Mitä kytketään ja miten?
 
fox
02.04.2004 13:37:12
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minkälainen tämä "nylkkyisä" vastavaihekytkentä on? Mitä kytketään ja miten?
 
Kaikessa yksinkertaisuudessaan vaihdetaan toisen mikin ulostulon "kuuma"ulostulo ja maa keskenään kytkimellä. Tavallinen DPDT on käypänen tai nostopotikka tietty, jos ei reikiä kitaraan halua. Nyt molemmat mikit päällä-asennossa se toinen onkin out-of-phase ja soundista tulee tuommoinen. Kytkiksiä löytyy aikas monelta sivulta, ku tuo on niinkuin noita "perusjuttuja" kun modaamaan ruvetaan. Suht. helppoa kuin heinänteko... :)
Juhimuskeli
08.06.2012 15:02:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei ystävät hyvät. asiasta poiketen. apuva.
koitin etsiä vastauksia siihe, että mitenkä humbukkerin magneettien ruuvien säätely vaikuttaa? kuten tiedätte humpparit. eli kysyn tätä teiltä :)
 
ja vaikuttaako kuori mitenkään soundiin?
 
fox
08.06.2012 23:23:14
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juhimuskeli: Hei ystävät hyvät. asiasta poiketen. apuva.
koitin etsiä vastauksia siihe, että mitenkä humbukkerin magneettien ruuvien säätely vaikuttaa? kuten tiedätte humpparit. eli kysyn tätä teiltä :)

 
No, periaatteessa naparuuvien korkeutta säätelemällä pystyy hieman vaikuttamaan kielten keskinäiseen balanssiin. Ei kuitenkaan paljoa.
 
ja vaikuttaako kuori mitenkään soundiin?
 
Saattaa hieman noi korkeammat taajuudet vaimentua. Näin ainakin sanovat. Taas toisaalta kuoret suojaa mekaanisesti niitä "kaikkein herkimpiä" osia eli keloja, sekä häiriönvaimennusvaikutusta on hra Faradayn sääntöjen puitteissa.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti