Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rakennuksessa käyneet mokat
1 2 3 4 5 6 7
Kitaravirtuaali
26.11.2003 20:28:34
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juu eli tähän aiheeseen voisi vaikka keräillä kaikennäköisiä rakentelun aikana sattuneita kämmejä, niin voivat muut ottaa opikseen. Aloitan omasta kirjoituksesta lainatulla. Lisääkin saa laittaa.
 
"Niin ja ihan pari varoituksen sanaa: Jos menee ostamaan Biltemasta spraylakkaa, kannattaa varautua pieniin onkelmiin. Lakka kyllä levittyy hyvin ja kiiltää varsin nätisti, mutta jos sitä pääsee vahingossa kasautumaan yhteen kohtaan isommaksi klöntiksi (esim. valumalla kitaran "kainalosta" toiselle puolelle) niin tapahtuu sellainen mukava ilmiö, jossa alla ollut _bilteman oma_ maali suli pohjamaaliin asti pois. Noh, hiomapaperia, vähän maalia ja uusi lakka ja hyvä tuli.

Toinen juttu on se, että lakkaan jää painojälkiä ainakin vielä kolmen vuorokauden päästä. Nimim. "No eihän nuo kankaanjäljet näy kun vaan tietystä kulmasta.."
En rupea uudestaan hiomaan perkele kun eivät tosiaan juuri näy, ja lakka ikään kuin nousee vielä ja jälki muuttuu hieman näkymättömämmäksi. Eli näpit irti mielellään noin viikon ajan. Voitte muuten kuvitella että siinä kokivat erinäiset paholaisen ja genitaalien synonyymit lyhytaikaisen inflaation."
 
"Ilman muuta ja muut ilman!" "Sata lasissa ja pakki päällä"
askomiko
27.11.2003 04:54:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Liimasin otelaudan, jota ennen muotoilin kaulaa siten että saisin valmiiksi kaarevuutta oikeaan suuntaan. No, otelauta ei sen takia tarttunut keskeltä kiinni, eli vituiks män.
 
Myykää mulle Screamer.
Kitarakamakaavio -inspired by AFIL :)
Juzzu
27.11.2003 07:16:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toistaiseksi on, ihme kyllä, ilman kummempia mokia selvitty *kop kop*.
 
Äkkiseltään tulee mieleen vain sellainen pikku fiba, että puolihuolimattomasti porasin otelaudan reunadotsin reiän keskellä Telen 12. nauhan kohdalle. Eli eipä siihen enää viitsinyt toista dotsia laittaa, joten tavallisesta poiketen reunassa on siis vain yksi dotsi. Otelaudassa on kyllä kaksi helmiäispalleroa.
 
Tonttoroi! Ponkkolaala piu! Tiruliru löts!
poppamies
27.11.2003 08:30:50
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

...tulee mieleen vain sellainen pikku fiba, että puolihuolimattomasti porasin otelaudan reunadotsin reiän ...
No vähän samantapainen fiba tuli mulla 6-kielisen basson kaulaan. Kaula oli 5-piece laminaatti mahogista ja vaahterasta, kermanvärisillä reunalistoilla, 36" asteikolla, ebony otelaudalla, otelaudassa oktaavin kohdalla upotettuna hopeinen bassoavain. Sitten otelaudan sivudotsit väärään paikkaan...
 
"G-strings are for strippers"
Prian
27.11.2003 13:16:12
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voitte muuten kuvitella että siinä kokivat erinäiset paholaisen ja genitaalien synonyymit lyhytaikaisen inflaation."
Tuon voi saada myös aikaan lyhentämällä lankun alasarvea (lisää groovea ja seksikkyyttä ulkonäköön) kun on ensin jyrsinyt sen ontoksi niin, että seinän paksuus on n. 1cm. Siitä sitten muutama sentti sarvea pois ja tulikin komea reikä näkyviin. " kyl pitää olla tyhmä jatkä et' noi tekee!"
Vieläkin ketuttaa reippaasti, eikä oo ollu intoa alkaa paikkaamaan... ehkä joskus...
__
 
Solex
27.11.2003 13:26:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Meinasin mokata kaulan profiilia työstäessä: Kavahöylan kanssa vedellessä täytyy olla tarkkana kun etenkin vedon loppupuolelta tuppaa syömään kuopan. Noh minä sitten suuressa viisaudessani vetelin pari ronskimpaa vetoa tarkistamatta suoruutta parin vedon välillä. Niinhän siinä sitten kävi että suurinpiirtein 2. nauhan kohdalle muodostui n. 1.5mm kuoppa. Onneksi sain virheen paikattua viimeistelyssä ja vaikka se olisi jäänytkin siihen niin vika olisi ollut vain kosmeettinen. Eli muistakaapas tarkistella tiuhaan suoruutta kaulan profiilia työstettäessä! :)
 
Toinen mikä ei ollut tosin oma vikani tapahtui bodyn lopullista muotoa jyrsittäessä. Yht'äkkiä jyrsin nappasi parin sentin paksuisen siivun bodyn kyljestä irti *naps*. Vähän aikaa kiroiltuani huomasin että irronnut pala loksahtikin suht. mukavasti paikalleen joten paikalleen liimaminen pelasti fataalimokalta. Leppä taitaa olla aika herkästi lohkeavaa puuta. Jyrsin ja terät olivat laadukkaat joten pistän sen vain huonon tuurin piikkiin.
 
Väkivalta Lopettaa Vittuilun.
jarmos
27.11.2003 13:35:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No kai minäkin ainakin yhestä mokasta voisin kertoa.
 
Olin parituntia aikaisemmin liimannut otelaudan kaulaan kiinni ja ihaillessani kätteni jälkeä niin, mikäs perkeleen palikka se tossa pöydällä jökötti, ..kele sehän oli se palikka joka piti liimata kaularauta uraan raudan päälle jotta olisi rauta kaarella, voi sitä .kele .tana .tu lausuntaa mikä ilmoille kajahteli, no ei muuta kuin höyryttämään liimaa taas sulaksi ja lastalla ujuttelemaan otelautaa irti, reipas tunti siinä meni rajattoman vitutuksen vallassa, mutta onnistu kuitenkin. Sen siitä oppi, että ennen minkään kiinni-liimaamista tarkistaa että kaikki tarpeellinen on paikallaan.
 
Huomispäivän murehtiminen ei poista huomisen murhetta, mutta se poistaa ilon tästä päivästä
P2
27.11.2003 16:31:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itellä tais olla projektin pahin moka lähinnä ajattelun puute: tein headstockista katu-uskottavamman, eli reversen, johon kuitenkin ostin oikeakätisen lavan virityskoneiston. Pikkusen vitutti tilailla uus virityskoneisto, ei tosin hidastanut projektin etenemistä, mutta ylimääränen 50e kuluja ei siinä vaiheessa tuntunut kovin kivalta. Toisaalta, nyt on ylimääräinen virityskoneisto, ja thinline tele haaveissa :)
 
jansu
27.11.2003 17:05:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jyrsin innoissani teleni bodyyn reunapyöristykset myös kaulalevyn kohdalle... Siitä selvisin onneksi näppärästi jyrsimällä levylle pienen upotuksen.
 
Toinen fiba saman telen kanssa oli se, että jyrsin potikoiden kolon "piirustusten mukaan". Tuloksena aavistuksen liian kapea kolo, johon ei tietyntyyppiset potikat sopineet. Onneksi tääkin ratkes, eli viilasin jälkeenpäin kolon seinämiin potikoiden kohdalle pienet levennykset.
 
Niin joo, olihan kolmaskin: olin sovittamassa osia juuri lakattuun samaiseen bodyyn. Jakinkupin reikä oli aika ahdas ja tietenkin piti kokeilla heti kalauttaa vasaralla tai jollain vastaavalla, en nyt muista millä... Tuloksena reiän reunasta muutaman neliömillin kokoinen pala lakkaa pois. Kylä otti päähän, mutta tarkemmin harkittuani en viittiny ees paikata, kun ei sitä kummiskaan koskaan huomaa.
 
Tässä ei lue mitään.
Juzzu
27.11.2003 17:22:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jakinkupin reikä oli aika ahdas
 
Mullakin on jakin reikä aika ahdas (20m poralla), saa ihan tosissaan tunkea piuhan päätä sisään! Toisaalta, eipä lähde ihan helposti vahingossa irtikään.
 
Tonttoroi! Ponkkolaala piu! Tiruliru löts!
jansu
27.11.2003 17:27:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mullakin on jakin reikä aika ahdas (20m poralla), saa ihan tosissaan tunkea piuhan päätä sisään! Toisaalta, eipä lähde ihan helposti vahingossa irtikään.
 
Kuinka iso jakki ja kuinka iso piuha sulla oli jos ei 20 metrin reikä riittäny? Mahtoi olla myös bodylla kokoa ja näköä..? ;-)
 
Sori... oli ihan pakko :-)
 
Tässä ei lue mitään.
vrajala
27.11.2003 18:08:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Projekti Läpikaula:
 
Kaulalaminaatti oli n. 62x47x920mm, skaala 24 3/4, kaulan kulma 4° ja erillinen lapa 15° kulmalla. Kaulan rakenne vaahtera-mahonki-vaahtera, runko (siis kyljet) mahonkia.
 
Kun tein laminaattia ei tasohöylää ollut käytössä, joten höyläilin palaset sahauksen jälkeen oikohöylällä ja liimasin kiinni. Liiman kuivuttua kanttasin palkin yllämainittuihin mittoihin.
 
Ongelma 1 (läheltä piti!): Kaulalaminaatti oli pikkuisen ohut, 4° kulman sahattuani ja höylättyäni satulan kohdalla oli enää 17mm puuta. Sain sen kuitenkin riittämään...
 
Ongelma 2: Tein lavan edellisessä sahauksessa jääneestä hukkapuusta. Koska laminaatin osat eivät olleet tasapaksuja, tuli lavan puolella olevasta mahonkisoirosta (liitoskohdassa) millin kaulassa olevaa paksumpi. Kahden mahonkisoiron limaus ei muutenkaan ollut kovin siisti, johtuneeko sitten riittämättömästä puristuksesta viereisten vaahterapalojen kovuuden takia..?
 
Ongelma 3. Kapeahko kaulalaminaatti vaati lapaan pienet mahonkiset lisäykset sivuille. Lavan muoto aiheutti vaahteran ja mahongin välisen sauman leikkamisen hyvin loivassa kulmassa. Ei kovin nättiä... Sama ongelma oli "soolo"lovissa.
 
Alunperin ajattelin, että kitaraan tulee maali päälle, eivät nuo olisi mitään haitanneet. No sittenhän se puu rupesi näyttämään niin pirun hyvältä. Ettäs kehtaa tuolla tavalla...
 
Juu, ja sitten vielä tuo lavan paksuus. Ajattelin tehdä vahvan, 16mm paksun lavan. Virittimien tapit eivät vaan tulleet kovin hyvin läpi. Ei kun hiomaan.
 
Juu, varmast näi, mää kysyi?
Da Make
27.11.2003 18:18:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toinen fiba saman telen kanssa oli se, että jyrsin potikoiden kolon "piirustusten mukaan". Tuloksena aavistuksen liian kapea kolo, johon ei tietyntyyppiset potikat sopineet. Onneksi tääkin ratkes, eli viilasin jälkeenpäin kolon seinämiin potikoiden kohdalle pienet levennykset.
 
Kohtalo tovereita ollaan.
Lisäksi sattuneita mokia "Telestrato" projektissa:
 
1. Huonosti mietitty väri. Nyt on sellainen alkuperäinen "kellertävä" transparentti katalyytilakka. Sininen vastaava olisi ollut hienompi. No ehkä seuraavalla kerralla.
2. Duncanin tele vintagejen sijaan olisi hummpparit olleet kivemmat.
3. n. 5mm liian ohut lankku (muuten kiasman "alta" kaadettua tervaleppää). No ei muutakun vaahtera kansipäälle ja bindingi...
4. ...ja kun kitara oli valmis tuli sellainen olo, että piru kun ei tultu jyrsittyä kevennyksiä kannen alle¨.
 
Cräx, Change, Ötöm!?
Juzzu
27.11.2003 18:19:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuinka iso jakki ja kuinka iso piuha sulla oli jos ei 20 metrin reikä riittäny? Mahtoi olla myös bodylla kokoa ja näköä..?
 
No tossa oon mä sen LP:n kaulan kanssa:
http://hometown.aol.com/ujaxmanmike/images/lpneck.jpg
 
ja se oli katsos 20m pitkä, mutta vain 20mm leveä! :o)
 
Tonttoroi! Ponkkolaala piu! Tiruliru löts!
jPekka
28.11.2003 10:07:08
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jakista tuli mieleen:
 
Ainakaan yksinkertaistin Rickenbacker 4001:n elektroniikan yhteen master-volumeen ja neliasentoiseen kiertokytkimeen. Teetätin uuden pleksin jossa oli vain kaksi potikanreikää haluamillani kohdilla.
 
No, 'backereissahan on kaksi jakinreikää - mono ja stereo - ja tekemäni modin jälkeen kummastakin olisi pitänyt kuulua sama (mono)signaali. Vaan ei kuulunut kuin toisesta reiästä. Toinen oli vallan vaitonainen.
 
Asia selvisi myöhemmin: kun siihen toiseen reikään työntää jakin, se menee kyllä perille asti - ja kun jakki on perillä kolossa, sen kärki - eli 'kuuma' - yltää tasan koskettamaan pleksin alla volume-potikan kuorta - joka tietenkin on kytketty maahan.
 
No, pienellä eristeteipin pätkällä potikan kuoreen siitä selvittiin, mutta...
 
- SOITTAKAA 4'33"!!!!!!!!
Da Make
28.11.2003 13:05:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oliko ideana "stereo" kytkeminen. eli kahteen erivahvariin. Tai hei voisihan tolleen tehtä sillein että laittaisi kytkimen jolla voisi valita kitaran ulos tulon ja sitten kaksi eri vahvaria, esim. cleanille ja särölle tai rythm ja lead. Olisi kätevää kun napauttaa vaan kytkintä ja soundi vaihtuu kirjainmellisesti vaikka lennossa. Jump...
 
Cräx, Change, Ötöm!?
Miikathebest
28.11.2003 15:01:33 (muokattu 28.11.2003 15:20:57)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Puristin kaulan kiinni höyläpenkkiin muotoillakseni kaulaa... Ihan hyvin se kaula muotoutui kavahöylällä ja hiomapaperilla, mutta kun otin kitaran irti, niin kaulan sivuun oli tullut pari kuoppaa . Joku samperin idiootti oli hakannut nauloja siihen höyläpenkkiin. No ne kuopat on siinä vieläkin.
 
Kaverin kitaralle tapahtui vähän hassu juttu.
Oltiin säätämässä sitä bodyä jotenkin, ja sitten siinä kävi jotain...ensin meni maalipinta vähän lommoille...
ja loppujenlopuksi oli lankku hakattu vasaralla ja lekalla miljoonaan osaan... En edes muista miksi siinä niin kävi. Sitten vaan piti tehdä uusi lankku.
 
Kramerin otelautaa kovertaessa lähti toinen 12. nauhan "dotsi" irti, jättäen otelautaan jonkun millin syvän kuopan. hoho. Onneksi ei lopullisen koverruksen jälkeen jäänyt kuin ihan pieni kuoppa siihen kohtaan.
http://personal.inet.fi/musiikki/miikathebest/punakramer2.jpg
ei se nyt niin pahalta näytä...
 
Alunperin laitoin lp:ni kaulan vinoon. Mutta nyt olen saanut se jo peräti suoristettua.
 
Mitäs muuta... joo kyllä se kaulan liitoskohta tuntuu aina menevän pieleen.
 
Kun olin tekemässä kelloa jokunen vuosi sitten, niin laikkeilin paloja sirkkelillä oikein innokkaasti, kunnes yhtäkkiä huomasin, että osa paloista oli mennyt puolet suunniteltua penemmiksi.
Onneksi alkuperäinen oli suunnitelma oli hieman liian iso, joten pienensin kaikkia mittoja malkein puoleen. Ja kyllä se kello jäi vielä ihan järkevän kokoiseksi.http://personal.inet.fi/musiikki/miikathebest/kello.jpg
Onhan sitä kaikkea muutakin tullut sählättyä...
 
Parempi sika säkissä, kuin possu kassissa!
Miika Rocks It
jPekka
28.11.2003 15:21:02
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Oliko ideana "stereo" kytkeminen. eli kahteen erivahvariin.
 
Se Rickenbackerin alkuperäinen stereokytkentä toimi yksinkertaisesti sillai, että kaulamikki meni stereopiuhan toiseen karvaan ja tallamikki toiseen. En tiedä, miten paljon tuota käytännössä on käytetty, mutta sinnikkäästi tehdas niitä bassoihinsa ja kitaroihinsa rakensi...
 
(Billy Sheehan taisi ainakin jossain vaiheessa ajaa bassonsa mikkejä eri vahvistimiin.)
 
- SOITTAKAA 4'33"!!!!!!!!
jarmos
06.12.2003 00:57:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olisin kyllä sitä mieltä, että tästä aiheesta voisi tehdä FAQ.in jokaisella rakentajalla kuitenkin sattuu mokia, niin tästä faq.sta olisi varmasti apua aloittelevalle rakentajalle,
miksei myös kokeneellemmakin?
 
Paneppas ylläpito harkintaan!!
 
Huomispäivän murehtiminen ei poista huomisen murhetta, mutta se poistaa ilon tästä päivästä
Puavali
07.12.2003 01:18:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuon voi saada myös aikaan lyhentämällä lankun alasarvea (lisää groovea ja seksikkyyttä ulkonäköön) kun on ensin jyrsinyt sen ontoksi niin, että seinän paksuus on n. 1cm. Siitä sitten muutama sentti sarvea pois ja tulikin komea reikä näkyviin. " kyl pitää olla tyhmä jatkä et' noi tekee!"
Vieläkin ketuttaa reippaasti, eikä oo ollu intoa alkaa paikkaamaan... ehkä joskus...
__

 
Viimeinkin joku, joka on tehnyt isomman mokan kuin minä...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6 7

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti