Muusikoiden.net
06.12.2022
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Stratocasterin viritys ?
1 2
Zeni
27.09.2022 23:13:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Omat touhut on jäänyt aika minimalistiseksi ja kiinteillä talloilla. Nyt lupasin tuttavalle laittaa Epiphone (by Gibson) Stratocaster kopion soittokuntoon. Eli soitin on tuttavani vuonna miekka ja kivi ostama, ollut lähinnä hyllyllä. Projektin piti olla kielet vaihtoon ja vireeseen, mutta eihän tämä pidä edes perusvirettä millään ilveelläkään.
 
Veikkaisin ongelman liittyvän tuohon tallaan, mutta miten tuo pitäisi säätää ? Vai olenko oikeassa jos oletan, että järkevintä on muuttaa se kiinteäksi ? Jos näin niin miten se oikeaoppisesti tehdään ? Tästä ei ole tarkoitus saada mitään virtuoosikeppiä vaan lapsille harjoittelukitara.
 
https://drive.google.com/drive/fold … ny--UFhW8fA0H22e6PGDg4O?usp=sharing
 
Kefiiri
27.09.2022 23:38:40 (muokattu 27.09.2022 23:40:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos värkki tulee lasten harjoittelukäyttöön niin ehkä tosiaan on fiksuinta blokata talla liikkumattomaksi. Jos mistään ei löydy lisäjousia joilla talla pysyisi kiinni kannessa, voi sinne tallablokin ja rungon väliin tunkea jonkin mötikän joka estää blokkia liikkumasta taakse päin. Itse olen vaan lisännyt jousia tai ruuvannut niitä jousikouraa piteleviä ruuveja hieman syvemmälle.
 
En ole musiikin asiantuntija.
ituvirtanen
27.09.2022 23:42:55
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuvassa on viisi kieltä. (Ei, en ole kitaristi/gyne mutta voin katsoa...)
 
Vibran kanssa virittäminen lähtee siitä, että ensin uudet kielet - kaikki - kitaraan ja virittämään. Vedä kaikki vähitellen hehtaarille yhdessä. Käy kielet läpi yksi kerrallaan ja uudestaan, kunnes paketti alkaa olla lähellä. Venytä vibralla molempiin suuntiin jonkin verran ja viritä taas, kunnes alkaa pysyä.
 
Virität kieliä muuttuvaa voimaa vasten, joten aikansa se ottaa, kunnes tasapaino löytyy.
 
Kefiiri
27.09.2022 23:48:35 (muokattu 28.09.2022 07:26:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuossa vielä blokkauskeskustelua:
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=209200&o=0
 
Kelluvan tallan kanssa venytys aiheuttaa kaikkien kielten löystymisen, se ehkä on se uuvuttavin piirre sen lisäksi että kampea on haastavaa pidellä niin kevyesti ettei vire soiton lomassa heiluisi omia aikojaan.
 
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
28.09.2022 09:33:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Zeni: Vai olenko oikeassa jos oletan, että järkevintä on muuttaa se kiinteäksi ? Jos näin niin miten se oikeaoppisesti tehdään ? Tästä ei ole tarkoitus saada mitään virtuoosikeppiä vaan lapsille harjoittelukitara.
 
Fenderin "peltitallavibra" on aitona ja alkuperäisenäkin ainakin toimivampiin rakenteisiin tottuneen mielestä haastava saada asialliseen soittokuosiin, halpiskopiona likipitäen mahdoton.
Ainakaan älykkäällä työmäärällä.
Joten ajatuksesi kiinteäksi modaamisesta on erittäin järkevä.
 
Oikeaoppista tapaa ei sinänsä ole, modausinnosta ja -taidoista riippuen valitaan lukuisista vaihtoehdoista itselle/asiakkaalle sopivin.
 
Yleisesti ottaen, yleisin on ruuvata etureunan ruuvit tarkasti niin kireälle että tallalevy on varmasti bodyssä kiinni, muttei niin kireällä että viisteestä (löytyy yleensä halpiksistakin, tuosta sulla olevasta ilmeisesti ei) johtuen takapää vielä lähde nousemaan, ja olemassaolevilla jousilla tai niitä lisäten vedätetään talla jousikynttä kiristämällä niin lujasti bodyyn kiinni ettei liiku.
 
Lasten käyttöä ajatellen kammen reikään on ehkä syytä ruuvata pidätinruuvi tmv. koska jousilla "blokatun" saa kyllä epävireeseen jos kammen ruuvaa takaisin kiinni ja vääntää.
 
Sulla näyttäisi tuossa olevan "kelluvan tallan" (=Epin ei-ikinä-vireessä-tallan) tolpparuuvit, joten tuo ratkaisu tuskin sellaisenaan toimii, koska kuvan perusteella ruuvien kannat ovat suht saman kokoiset kuin tallan etureunassa olevat reiät ja tuolla tapaa kiristämällä tallan etureuna noussee kun jousia kiristää.
Suurempikantaisilla ruuveilla onnistunee tuon edellä (ja linkitetyn viestiketjun alkupäässä) esitetyn mukaisesti.
 
Koska veikkaan ettei tarkoitus ole käyttää mahdollisimman paljon aikaa ja rahaa projektiin, itse varmaankin blokkaisin tallan suurempikantaisilla etureunan ruuveilla ja maksimimäärällä jousia.
 

 
Hivenen parempi ja varmempi tapa on blokata F-tyyppinen talla tallablokin kummankin puolen kiilatuilla palikoilla, jotkut väittävät merkittävää soundin muuttumistakin havaitun, parempaan tai huonompaan, kommentoijasta riippuen ;).
 
Kaupallisiakin vaihtoehtoja tuosta rakenteesta löytyy.
 
Paras -vaikkakin ylivoimaisesti työteliäin- on ainakin omasta mielestä peittää alkuperäinen blokin reikä bodyyn liimatulla puupalalla, poistaa blokki ja ruuvata talla kiinteästi bodyyn ja palikkaan kiinni.
Vaatii tietenkin kielireikien poraamisen ja kieliholkkien hankkimisen ja asentamisen ellei tallasta satu löytymään "top-load" reikiä.
 

 
Kefiiri: Tuossa vielä blokkauskeskustelua:
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=15&t=209200&o=0

 
:)
 
Lähinnä kuitenkin mnetviestiketjukulttuurille uskolliseen tyyliin asian vierestä: "pallit jousien välissä ilman takapleksiä" -keskustelua ;).
 
T:Samuli
 
Zeni
28.09.2022 20:51:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ituvirtanen: Kuvassa on viisi kieltä. (Ei, en ole kitaristi/gyne mutta voin katsoa...)
 

 
Hyvin havaittu ja tähän liittyy "hauska" tarina :D Eli tehtäväni alkoi alunperin sillä että voinko vaihtaa katkenneen kielen johon totesin että voin, mutta vaihdan ne kaikki kerralla. Katkennut oli juurikin tuo B-kieli (kuva tosin on jo uusilla kielillä).
Kielet poikki, jämät pois, otelauta oli aivan törkyinen ja puhdistin sitten senkin. Oli melkoinen urakka saada kaikki poir eli oletettavasti oli yhä alkuperäisillä kielillä ja ikää 10-20v. Uusia vetämään.
Kaikki meni nappiin ja todennäköisesti ensimmäistä kertaa elämässä jätin kieliin juuri oikean määrän löysää. Mulla jää aina liikaa (about kerran vuodessa tulee vaihdettua). Viritystä aina kun samaan tilaan kitaran kanssa astelin, mutta huonosti se vireen piti. Varsinkin tuo B-kieli tuntui menevän heti pois vireestä kun laski kepin pois. Eilen sitten meni hermot ja tuota tallaa tarkastamaan niin huomasin, ettei B-kielen "solmu" ollut painunut pohjaan asti koloonsa. Manasin itseni, kielten löysäys eikä siltikään mene.
Totesin että ehkä talla vain on ihan pska ja väkivallalla pohjaan se helmi. Kun kitaran käänsi toisin päin jokin "tappi" törrötti tallasta kielen läpiviennistä :D Ei muuta kuin kieli löysälle ja pois kokonaan ja ihmettelemään mitä nyt hajoitin->tuurnan ja pihtien kanssa sain vedettyä kyseisen "tapin" pois ja se oli dyckert-naula :D Kyllä, jostain syystä sinne blokin läpivientiin oli työnnetty naula ja se ei todellakaan ollut mitenkään löysässä siellä vaan ihan tosissaan sai vetää ulos.
Pahoin pelkään, että naulan merkitys minulle selviää kun yritän laittaa uutta kieltä...
 
bJoka tapauksessa kiitoksia ohjeista ja vihjeistä kaikille vastanneille/b. Taidan viikonloppuna vielä yrittää laittaa tuon "alkuperäiseen" kuntoonsa ja jos ei onnistu niin tavalla tai toisella muutan tallan kiinteäksi.
 
Sen verran vielä kysyisin, että paljonko tuon kelluvan tallan kuuluu olla irti rungostaan sieltä perän puolelta ? Nyt tallan ja rungon välissä on 7-8mm rakoa. Jousia pitäviä ruuveja ruuvaamalla en saanut väliä pienemmäksi. Itseasiassa se näyttää lähinnä siltä, että räjähtää irti jos kunnolla alkaa piiskaamaan.
Olenko oikeassa, että noiden kannessa olevien ruuvien kuuluu olla vähän löysällä ja tuolta jousikolosta sitten noilla kahdella ruuvilla pitäisi säätää se tallan&bodyn väli oikeaksi ? Tai tälläiset ohjeet googlella löytyi, samassa puhuttiin 3mm raosta, mutta ainakaan tässä tapauksessa se ei ole mahdollista toteuttaa.
 
luuppaaja
28.09.2022 22:31:12 (muokattu 28.09.2022 22:44:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En ole tollasta talla mallia vielä nähnytkään. Voi olla mahdoton saada kelluvaksi.
 
Jos puhutaan oikeasta straton tallasta, niin olen säätänyt tallan korkeuden siten että etuosa mahdollisimman alas, kuitenkin niin että takareuna on noin 4mm irti kannesta ja ylä e soi f vireessä kun tallan painaa kanteen kiinni.
Tietysti pitää satula olla kunnossa ja kaikki paikat joissa kielet liikkuu voidella siihen tarkoitetulla aineella. Viritinkoneisto ja kielien sidonta niihin vaikuttaa myös lopputulokseen ratkaisevasti.
Kelluvan tallan kanssa on tärkeää että uudet kielet aina venytellään lopuksi jolloin vire pysyy ja on helpompi virittää. Näillä keinoilla omat erimerkkiset kitarat ovat toimineet hyvin ja pitäneet vireensä.
 
Pikku vinkkinä straton 6:n ruuvin tallojen kiinnityksessä olen vaihtanut kupukantaruuvit uppokantaruuveiksi jolloin tallalla on paremmin tilaa keinua. Vähän niinkuin kahden ruuvin kiinnityksellä.
 
Kuinka paksut kielet sulla on kiinni jos kolme jousta ei riitä vetään tallaa kanteen kiinni?
Tarkista tallan blokin kiinnitys, jos se on löysällä, niin kuin aika usein halvemmissa talloissa niin ei varmana saa pysymään vireessä.
 
Zeni
28.09.2022 23:29:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

luuppaaja: En ole tollasta talla mallia vielä nähnytkään. Voi olla mahdoton saada kelluvaksi.
 
Jos puhutaan oikeasta straton tallasta, niin olen säätänyt tallan korkeuden siten että etuosa mahdollisimman alas, kuitenkin niin että takareuna on noin 4mm irti kannesta ja ylä e soi f vireessä kun tallan painaa kanteen kiinni.
Tietysti pitää satula olla kunnossa ja kaikki paikat joissa kielet liikkuu voidella siihen tarkoitetulla aineella. Viritinkoneisto ja kielien sidonta niihin vaikuttaa myös lopputulokseen ratkaisevasti.
Kelluvan tallan kanssa on tärkeää että uudet kielet aina venytellään lopuksi jolloin vire pysyy ja on helpompi virittää. Näillä keinoilla omat erimerkkiset kitarat ovat toimineet hyvin ja pitäneet vireensä.
 
Pikku vinkkinä straton 6:n ruuvin tallojen kiinnityksessä olen vaihtanut kupukantaruuvit uppokantaruuveiksi jolloin tallalla on paremmin tilaa keinua. Vähän niinkuin kahden ruuvin kiinnityksellä.
 
Kuinka paksut kielet sulla on kiinni jos kolme jousta ei riitä vetään tallaa kanteen kiinni?
Tarkista tallan blokin kiinnitys, jos se on löysällä, niin kuin aika usein halvemmissa talloissa niin ei varmana saa pysymään vireessä.

 
Kielisetti pitäisi olla nyt (heitin jo paketin pois, mutta digitönärillä);
010
015 (alunperin 013, mutta kun meni poikki eikä ollut vastaavaa hyllyssä)
017
DY30
DY44
DY52
 
Mulla on ollut tapana vetää uudet kielet vireeseen, soitella, bendata ja rääkätä ja sen jälkeen kevyt ylävire. Niin tein nytkin ja katsotaan mikä tilanne on huomenna, mutta epäilen vahvasti että tuossa tallassa on jotain pahasti vialla.
 
Blokin kiinnitys tallaan näyttäisi olevan kunnossa eli ei rakoja. Kielet olen aina sitonut metodilla "eka kierros läpipujotetun yläpuolelta ja loput alapuolelta". Niin punotut kuin punoamattomatkin ja hyvin on pysyneet...ainakin tähän asti :D Ollut sattumalta aina virittimiä joissa kielen pää työnnetään läpi.
 
No mutta nyt se taas tekeytyy tuossa niin täytyy huomenna tarkistella kaulan suoruutta jne. Ei siitä mihinkään pääse, että tämä olisi kyllä pitänyt työntää jollekin kitaratohtorille, mutta epäilen vahvasti että makoilee taas seuraavat 10v varastossa niin yritän parhaani ja oppiipa samalla.
 
Mikä stratossa on ns. "perussetti" kielten osalta ? Täytyy kuitenkin tilata omiin uusia kieliä niin jos sitten ottaisin tähänkin samalla ihan passelin setin. Tuon laitoin sen takia että oli kevyin mikä nyt sattui varastossa olemaan. Joskus hulluuksissa tuli tilattua useita settejä ja nuo "hevi-setit" on kokeilun jälkeen jääneet pölyttymään. Omat kepit on drop-d ja normivireessä, mutta kaikkea piti kokeilla :D
 
luuppaaja
29.09.2022 21:00:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ootko tsekannu kiinnitys ruuvien kunnon? toi tallahan on tarkoitettu ilmeisesti kellumaan vastaavasti kuin floyd rose. Eli siinä on vähän niinkuin veitsen terät noita ruuveja vasten joissa pitäisi olla urat. Jos näin on niin kokeile säätää talla vaakasuoraan, kuitenkin niin että saat ylä e:n venytettyä f:ään.
 
Omassa epissä on ton tapanen floyd rose kopio ja se toimii hyvin.
 
Stratossa on alunperin ysin kielet joten jousien kanssa joutuu pelaan yli kympin seteillä.
 
Zeni
30.09.2022 22:02:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

luuppaaja: Ootko tsekannu kiinnitys ruuvien kunnon? toi tallahan on tarkoitettu ilmeisesti kellumaan vastaavasti kuin floyd rose. Eli siinä on vähän niinkuin veitsen terät noita ruuveja vasten joissa pitäisi olla urat. Jos näin on niin kokeile säätää talla vaakasuoraan, kuitenkin niin että saat ylä e:n venytettyä f:ään.
 
Omassa epissä on ton tapanen floyd rose kopio ja se toimii hyvin.
 
Stratossa on alunperin ysin kielet joten jousien kanssa joutuu pelaan yli kympin seteillä.

 
Nyt täytyy myöntää etten ymmärrä mitä tarkoitat veitsenterillä ? Ruuvit sinänsä päällisin puolin ihan ok, mutta en ruuvannut niitä irti. Naulan poistamisen jälkeen tuntuisi pitävän virettä, mutta on tuo talla hurjasti kohollaan perästä eli näyttää siltä että on valmiina lentämään meno suuntaan :D Ei kuitenkaan vielä ole irronnut.
 
Voi olla että tämä projekti nyt oli taas "viitsisitkö katsoa kun näistä jotain tiedät". Särinättömäksi olen yrittänyt tuota saada, mutta ei millään hel*vetilläkään. Kaula on aavistuksen notkolla niin kiristin tänään kaularautaa vähän, mutta epäilen vahvasti että olisi nauha remontin paikka. Minulle tämä annettiin sillä käsityksellä, että käytännössä soittamaton, mutta kyllä joku on aika reilusti nauhoja rääkännyt tai sitten on ollut jo tehtaalta susi. Esim. Ala-E:n kohdalla 11. nauha on kuluneen näköinen vaikka 10. ja 12. ovat ihan ok. D kieltä en saa mitenkään soimaan ilman särinää vaikka alkaa korkeutta olla jo 2mm ja siinä taas nauhoissa ei näy vastaavaa kulumaa, mutta koska en ole ammattilainen en osaa sanoa onko joku nauhoista noussut ylös. Särisee siis ihan vapaanakin.
 
Periaatteessa olisi ihan kiva opetella tämän kanssa huoltohommia, mutta voi olla että pitää nostaa kädet pystöön ja lähettää ihan tuntityöläiselle. Omaa tyhmyyttä kun aloin tästä soitinta tekemään vaikka pyydettiin vain vaihtamaan B-kieli ja virittämään :D
 
Kefiiri
30.09.2022 22:53:33 (muokattu 30.09.2022 22:59:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joskushan joku kieli särisee sen takia, että tallapalan molemmat korkeudensäätöruuvit eivät ota kunnolla kiinni tallan pohjaan. Tallapala "keikkuu" kielen värähdellessä ja pärisee.
 
Muotoilinkohan tuon hämärästi? Siis: joskus tallapalan toinen ruuvi on liian ylhäällä ja se aiheuttaa epästabiiliutta.
 
Se veitsenteräjuttu on kai sitä että niissä rei'issä joiden läpi tallaa pitelevät ruuvit menevät, on se ruuvia vasten tuleva reiän reuna terävä... ei tänään oikein tämä selityshomma ota sujuakseen :/
 
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
01.10.2022 08:43:44 (muokattu 01.10.2022 08:44:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Zeni: Nyt täytyy myöntää etten ymmärrä mitä tarkoitat veitsenterillä ?
 
Kefiiri: Se veitsenteräjuttu on kai sitä että niissä rei'issä joiden läpi tallaa pitelevät ruuvit menevät, on se ruuvia vasten tuleva reiän reuna terävä...
 
^ Juuri tuota.
 
Pinta voi olla myös pyöreähkö kun oikein halvalla mennään siitä missä aita on kaatunut, muttei toimi tietenkään yhtä tarkasti kuin vaikkapa FR-talloista ja johdannaisista, tai Steinbergerin KB-vibratalloista, jne. löytyvät veitset.
 
Voi olla perspektiiviominaisuus, mutta kuvasta luntaten näyttäisi siltä että ala-E:n puoleinen ruuvi/tolppa on kierretty liian syvälle (ehkä ylä-E:nkin), jolloin tallalevy taittuu kielten vedon vuoksi sukeltavaan asentoon.
Tuo aiheuttaa myös sen että jos kampea yrittää käyttää, liikkuu talla pitkittäin koska etureunan kosketuspinta ei ole suora vaan kulmassa.
 
Veikkaan että jos ruuveja löysää -tietenkin ilman kielten/jousten vetoa jos löytyy edes rahtunen älliä korvien välistä- tallan saa kielilinjan suuntaiseksi kuten kelluvien tallojen kyseessä ollessa on tapana.
 
Bodyn kanssa yhdensuuntaiseksi kelluvan tallan pohjalevy säädetään vain jos kielilinja on bodyn suuntainen (=kaulakulma on tasan 0 eli aniharvoin), tai jos tallan laatu tai kunto ei mahdollista oikeaoppista säätöä.
Joissain tapauksissa kuluneella tai muuten epäkelvolla kelluvalla tallalla kielilinjaan säätäminen aiheuttaa sen että kammenkäytön jälkeen vire ei palaa tismalleen oikeaksi, vaan jää yli tai ali, ja säätö inan vinoon vähentää tuota taipumusta (ainakin kunnes saa paskan pukattua eteenpäin :/).
 

 
Zeni: Periaatteessa olisi ihan kiva opetella tämän kanssa huoltohommia, mutta voi olla että pitää nostaa kädet pystöön ja lähettää ihan tuntityöläiselle. Omaa tyhmyyttä kun aloin tästä soitinta tekemään vaikka pyydettiin vain vaihtamaan B-kieli ja virittämään :D
 
Vaihtoehto toki tuokin, mutta kustannukset kyllä karannevat käsistä samoin tein.
Ellei seppä tee asevelihintaan tai alle, tai ellei instrumenttiin liity todella vahvaa tunnesidettä, veikkaan että ihan mikä tahansa halpis on sellaisenaankin kustannustehokkaampi vaihtoehto kuin tuon vieminen ammattiauttajalle.
 
Aivan kuten akustisten puolella Landolat, mun mielestä sähkisten puolella juuri tämänkin vietiketjun aiheena olevan kaltaiset instrumentit ovat mitä mainioimpia harjoittelukohteita.
Vaikea saada huonommaksikaan ellei tosissaan yritä, ja jos kuitenkin kämmi käy, ei kovin korkealta putoa ja onpahan ainakin kokemusta rikkaampi :).
 
Ja edelleen olen sitä mieltä että keveimmin kustannuksin ja murhein tuon saa soittokuntoon blokkaamalla tallan.
 
T:Samuli
 
Zeni
01.10.2022 17:45:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vilpittömästi kiitoksia kaikille jotka jaksavat auttaa&seurata tätä ketjua. Jatkan taas illalla tuon kimpussa ja keskityn kielten korkeuteen ja säädän ne molemmat säätöruuvit/per säätö pala suunnilleen samaan kohtaan.
 
Basisti1971 on ihan oikeassa että hintaa tulee enemmän kuin uudelle hyvälle kepille, mutta saa sitten tuttava itse päättää ostaako uuden vai onko tuolla sellainen tunnearvo. Harmittaa kun ei tajunnut naputella nauhoja ennen kielten laittoa. Oudosti ne ovat kuluneet eli varmaan heittoa niissäkin.
 
Ei tuo särinä vahvarin läpi kuulu, mutta perfektionistinä tuollainen raivostuttaa :D
 
73nd3r
02.10.2022 10:24:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hieno tarina kaiken kaikkiaan, sattunut joskus itsellekin että lähtee "pieni säätöhomma" lapasesta ja menee peruskorjauspuolelle...
 
Kysyit tuota tallalevyn takareunakorkeutta, Fenderin ohje on 3,2mm, joku säätää niin että kammesta vääntämällä nousee vire vaikka sävelaskelen tai puoltoista. Seittemän milliä kuulostaa valtavalta.
 
Jos tuosta treenikitaraa aikoo lapsille niin mun ääni menee tallan blokkauksen puolelle.
Ekaksi ne tallalevyn ruuvit ja levyn asento kuntoon, kuvan perusteella tossa on klappia liikaa. Blokatessa säädä se tasan kantta vasten koko levyn mitalta.
Ja sit vaan sopiva puupalikka sinne taakse. Puulle on toki punaniskavaihtoehtoja, kolikoista mutterivirityksiin ;)
Semmonen vinkki että se palikka ei saa olla liian tiukka ettei mikään hajoa/halkea asentaessa. Ja palikkaan kannattaa upottaa vaikka pieni ruuvi jota hieman avaamalla saa siitä pihdeillä kiinni ja näppärämmin sen palikan poiskin, tarvittaessa.
 
basisti1971: Hivenen parempi ja varmempi tapa on blokata F-tyyppinen talla tallablokin kummankin puolen kiilatuilla palikoilla, jotkut väittävät merkittävää soundin muuttumistakin havaitun, parempaan tai huonompaan, kommentoijasta riippuen ;)
Joku Clapton semmosta paasaa :D
 
Zeni
03.10.2022 00:15:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hitto että kesti muuten kauan tajuta mitä tarkoititte tuolla puupalikoilla blokkaamisella :D No menköön väsymyksen ja oluen piikkiin, mutta tajusin kuitenkin lopulta.
 
Tilanne on nyt sellainen, että vire pysyy ja kammellakin lähinnä ala-E menee pois vireestä...mutta särinää riittää yhä. Ei se siis vahvarin läpi kuulu, mutta eikö nämä kuuluisi akustisestikin soida ihan puhtaasti ? Kieli linjat suoristin eli palan molemmat säätöruuvit about samalla korkeudella ja nyt osassa kielistä alkaa olla korkeutta lähellä 2mm mutta silti pärisee. D-kieli on yhä edelleen pahin ja korkeammalle sitä ei kyllä enää viitsi vääntää.
 
Kannattaako tuota kaularautaa vielä säätää ? Jos siis ohje jossa painetaan kieltä 1. ja 12. nauhalta ja mitataan korkeus nauhaan 5-7 pitää paikkansa niin välystä siinä on vielä sellainen 0.3mm riippuen mittaako mistä nauhalta.
 
En siis ole vielä blokannut tallaa. Ajattelin ensin säätää niin hyvin kuin osaan (opettelu mielessä) ja sitten vaihtaa tallan kiinnitysruuvit kupukantaisiin (leveisiin), ruuvata kanteen kiinni ja laittaa puupalat taakse.
 
73nd3r
03.10.2022 09:58:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Diagnoosi ensin, sitten vasta korjaukset. Mistä se särisee; vapailta kieliltä, alanauhoilta, ylänauhoilta, joiltain tietyiltä nauhoilta?
 
Ja IMHO, 2 mm kielikorkeus ei välttist ole edes korkea kyseiselle kitaralle. Huomaa myös, että tremolon käyttö/käyttäytyminen muuttaa kielikorkeutta.
Ja omissa kitaroissa 0,3 mm relief on valtavan paljon, yritän aina aloittaa säädöt suoralla kaulalla.
 
Kefiiri
03.10.2022 16:00:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kielten korkeuksista puhuttaessa on hyvä ilmoittaa miltä nauhalta etäisyys kieliin on mitattu. Näissä tulee aina sekaannuksia.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Zeni
11.10.2022 23:15:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Diagnoosi ensin, sitten vasta korjaukset. Mistä se särisee; vapailta kieliltä, alanauhoilta, ylänauhoilta, joiltain tietyiltä nauhoilta?
 
Ja IMHO, 2 mm kielikorkeus ei välttist ole edes korkea kyseiselle kitaralle. Huomaa myös, että tremolon käyttö/käyttäytyminen muuttaa kielikorkeutta.
Ja omissa kitaroissa 0,3 mm relief on valtavan paljon, yritän aina aloittaa säädöt suoralla kaulalla.

 
Viime viikonloppuna taas säätelin ja mulla kyllä alkaa temput ja logiikka loppumaan, mutta uskoisin että täällä tiedetään.
 
1. Punomattomat eli E,B ja G kieli mielestäni soivat ihan hyvin. Täytyy vielä ensi viikonloppuna kokeilla löytää se optimaalinen piste korkeuden suhteen.
 
2. D-kieli on se suurin ongelma. Särisee vapaana, kiipeämmällä otelautaa ylöspäin rauhoittuu hieman, mutta jossain 6. tai 7. nauhan kohdalla alkaa uudestaan. Ja kyllä siellä taustalla koko ajan on se pieni perushelinä. Keskittymällä saa soimaan puhtaasti mutta mitään nopeaa ei pysty vetämään. Kielen nosto ei tosiaan tähän auttanut.
Sama oire vaivaa A ja E kieltä mutta huomattavasti vähemmän eli mielestäni ne jo kelpaavat. A:ta vielä vähemmän kuin ala-E:tä.
 
Jos ei kaikille ole vielä tullut selväksi; en ole näissä ammattilainen, mutta onko nauhan kuluneisuutta mitattavissa/todettavissa muuten kuin silmämääräisesti ? Meinaan kyllä nuo osittain ovat kuluneet päältä tasaiseksi eli ovaalia lakipistettä ei enää ole kaikissa.
 
Kefiiri: Kielten korkeuksista puhuttaessa on hyvä ilmoittaa miltä nauhalta etäisyys kieliin on mitattu. Näissä tulee aina sekaannuksia.
 
17. nauhalta mittasin kielen ja nauhan väliä. Näiden ohjeiden mukaan kävin tuota läpi;
http://ruippo.fi/mustek/bandikamat/page26/page27/page27.html
 
Edellisiin säätöihin ja kaularautaan palatakseni tarkoitin, että välyksestä on se 0.3mm riippuen mitä kieltä mittaa ja nauhoilta 5.-7. mittailin jokaisen kohdalla.
 
Lähellä maalia ollaan, mutta tuo D-kieli olisi kiva vielä "vaientaa". Ei tästä kyllä helppoa soitettavaa tule ja talla saa kyllä mun puolesta olla nyt noin kun on. Pitää vireen ainakin kun siihen ei koske. Katsotaan sitten uudestaan kun on korkannut kannesta :D
 
BONUS; Pystyykö intonaatiota säätämään mittarilla vai pitääkö omata se korvakuulo ? Itselläni ei siis ole luontaisia lahjoja vaan mittareilla on aina menty.
 
Kiitän vielä kerran, että uskomattoman avuliasta porukkaa täällä on.
 
Jeszse
12.10.2022 06:23:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Zeni: Viime viikonloppuna taas säätelin ja mulla kyllä alkaa temput ja logiikka loppumaan, mutta uskoisin että täällä tiedetään.
 
1. Punomattomat eli E,B ja G kieli mielestäni soivat ihan hyvin. Täytyy vielä ensi viikonloppuna kokeilla löytää se optimaalinen piste korkeuden suhteen.
 
2. D-kieli on se suurin ongelma. Särisee vapaana, kiipeämmällä otelautaa ylöspäin rauhoittuu hieman, mutta jossain 6. tai 7. nauhan kohdalla alkaa uudestaan. Ja kyllä siellä taustalla koko ajan on se pieni perushelinä. Keskittymällä saa soimaan puhtaasti mutta mitään nopeaa ei pysty vetämään. Kielen nosto ei tosiaan tähän auttanut.
Sama oire vaivaa A ja E kieltä mutta huomattavasti vähemmän eli mielestäni ne jo kelpaavat. A:ta vielä vähemmän kuin ala-E:tä.

 
Äkkiseltään kuulostais siltä että satulaurat on liian matalat.
 
Jos ei kaikille ole vielä tullut selväksi; en ole näissä ammattilainen, mutta onko nauhan kuluneisuutta mitattavissa/todettavissa muuten kuin silmämääräisesti ? Meinaan kyllä nuo osittain ovat kuluneet päältä tasaiseksi eli ovaalia lakipistettä ei enää ole kaikissa.
 
Siihen on tämmösiä työkaluja olemassa, jolla verrataan kolmesta nauhasta keskimmäistä viereisiin. Mikä tahansa sopivan pituinen varmasti suora akselinpätkä tms ajaa saman asian tarvittaessa, mutta esim pankkikortti ei. https://www.stewmac.com/luthier-too … of-tools/straightedges/fret-rocker/
 
17. nauhalta mittasin kielen ja nauhan väliä. Näiden ohjeiden mukaan kävin tuota läpi;
http://ruippo.fi/mustek/bandikamat/page26/page27/page27.html
 
Edellisiin säätöihin ja kaularautaan palatakseni tarkoitin, että välyksestä on se 0.3mm riippuen mitä kieltä mittaa ja nauhoilta 5.-7. mittailin jokaisen kohdalla.

 
Ite jakelen semmosta nyrkkisääntöä kaularaudan säädön suhteen että jos kielet pärisee nauhoilta n. 1-9 ni löysätään kaularautaa, ja jos siitä ylöspäin ni sit nostetaan tallasta kunnes räminä lakkaa. En oo millään mittarilla tota reliefiä mittaillu oikeestaan ikinä.
 
Lähellä maalia ollaan, mutta tuo D-kieli olisi kiva vielä "vaientaa". Ei tästä kyllä helppoa soitettavaa tule ja talla saa kyllä mun puolesta olla nyt noin kun on. Pitää vireen ainakin kun siihen ei koske. Katsotaan sitten uudestaan kun on korkannut kannesta :D
 
BONUS; Pystyykö intonaatiota säätämään mittarilla vai pitääkö omata se korvakuulo ? Itselläni ei siis ole luontaisia lahjoja vaan mittareilla on aina menty.
 
Kiitän vielä kerran, että uskomattoman avuliasta porukkaa täällä on.

 
Intonaatio aina mittarilla. Korvakuulolla pääsee liikuttavan lähelle mutta jos tarkkaa haluaa ni mittari esiin, niin ne ammattilaisetkin tekee.
 
Hipelius: Olet hieno mies, mutta sulla on aivan ällistyttävän huono maku.
73nd3r
19.10.2022 21:36:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mitäs tälle projektille kuuluu?
Tuo aloittajan ongelmalista antaa vinkkejä vähän joka suuntaan ;) joten mietin että pitäiskö lähteä koko säädön uudelleenlaitosta...
 
Semmosina "entä jos" ajatuksina:
- Onhan siinä kitarassa nyt uudet kielet, vanhat saattaa ihan ikäänsä aiheuttaa särinöitä.
- Ja onhan se kaula yleistsekattu, ettei ole potkurilla jonnekin?
- Kaularauta/relief 0,3 mm on siellä ääriyläpäässä että SRV joskus käytti; kuten sanottu itse suosin mahdollisimman suoraa kaulaa. Tavallinen printteripaperi on 0,1 mm, se sais sujahtaa kielen ja seiskanauhan väliin (capo 1. nauhalla ja kieli painettuna viimeiseltä nauhalta) muttei kovin väljästi.
- Vapaana särisevä kieli on useimmiten satula(ura)n ongelma, mutta voi päristä jostain päin kaulaakin jos matalaa tatsia haetaan.
- Tuo 6/7 nauhasärinä voi olla matala/korkea/kulunut nauha, ja sellainen voi olla ennen tai jälkeen noiden 6/7 nauhojen. Kaulan käyryyteenkin voisi viitata (liian suora kaula - mutku relief on jo ihan kauhian iso...)
- Toi fretrocker on oiva spessutyökalu, mutta sopiviin paloihin pätkitty teräsviivain toimii ihan kivasti. Kuopat yms. nauhoissa näkyy ihan silmällä, jos ne on haitallisessa asteessa.
- Nauhan tasaiseksi kuluminen on epätodennäköinen syyllinen, Gibsonilla on ollut ihan vakionakin aika lattasia 'koulubussi'nauhoja.
- Ja itse kyllä pulttikaulakitaroissa helposti kokeilen mitä kaulakulman muutos shimmillä tekee.
 
Ai niin. Nämä ei ole mitään absoluuttisia totuuksia, ihan vaan mun omaan kokemukseen perustuvia mielipiteitä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2022, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti