Muusikoiden.net
28.10.2020
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaiuttimen korjaus
1
wuchi
30.12.2018 17:11:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei
 
Hankin vanhan goodmans 12P-G kaiuttimen ja laitoin kiinni vahvistimeen. Ääni oli kovin säröinen jo pienillä voimakkuuksilla. Otin kaiuttimen irti ja huomasin pienen repeymän ihan pahvin ulkoreunassa. Huomasin myös, että pahvi oli irti kehyksestä 1/4 verran eli kahden kiinnitysruuvien reikien välin.
 
Mitä tehdä? Haluaisin kovasti saada kaiuttimen kuntoon.
 
anapena
30.12.2018 19:13:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pahvia voi liimata ihan erikeepperillä, tarvittaessa laittaa jotain ihan kevyttäohutta sinne taustalle tueksi. Kartion reunuksen voi liimata vaikka bostikilla. Onko se lähdössä irti koko matkalta, vai miksi vain tuo osuus on irti, onko kartion vaurio just siinä kohdalla? Itse ostin joskus ison bassokaapin, josta joku roudari oli varmaan aikoinaan teipannut tarralla reiän umpeen ja jollain maitoliimalla reunukset. Aikojen kuluttua reunukset irtosivat, tai olivat enää kovin kevyesti kiinni. Oli helppo fiksata elementti selällään, kartio keskittyi luonnostaan. Eli tee sinäkin liimaukset elementti pöydällä selällään keskitys huomioiden.
Toki tästä aiheesta on viisaampiakin neuvoja, odotellaan hetki niitä.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Matias.
04.01.2019 17:13:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tuon meinaa laittaa kuntoon niin kyllä sen reunus varmaan on risa koko kehältä vaikka neljännes on vain kokonaan auki. Nettikaupat myy korjaussarjoja. Tuo on helppo vaihtaa jos alaripustus on kunnossa. Youtubesta löytyy videoita miten homma tehdään. Ja tosiaan, tässä vain se yläripustus joka pitää korjata.....
 
basisti1971
05.01.2019 08:40:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
wuchi: Hei
 
Hankin vanhan goodmans 12P-G kaiuttimen ja laitoin kiinni vahvistimeen. Ääni oli kovin säröinen jo pienillä voimakkuuksilla.

 
Lyhytiskuisilla ja jäykillä (vanhoilla) kaiuttimilla vahva särö pienillä äänenvoimakkuuksilla viittaa poikkeuksetta moottorin ongelmiin, ei (ylä)ripustuksen.
 
Yleisimpiä ovat puhekelan irtoaminen ja puhekelarungon vääntyminen, melko yleinen magneetin irtoaminen liimauksistaan.
Mitä raskaampi magneetti, sitä todennäköisimmin irtoaa.
 
Keveillä magneeteilla varustetuissa peltirunkoisissa rungon vääntyminen on epätodennäköistä, isomagneettisissa kuten tuo sun kaiutin, melko yleistä.
Valurunkoiset eivät yleensä vääntyile ellei kaiutinelementtiä pudota tai paisko irrallisena.
 
Osviittaa moottorin kunnosta saat painelutestillä.
Ilman yläripustustakin on mahdollista painella kartiota symmetrisesti niin ettei rohinaa kuulu jos puhekela on kunnossa.
Varovasti epäsymmetrisesti painellen pystyy suurinpiirtein määrittelemään ovatko keskikohtio ja puhekela linjassa.
 
Pölykupin voi leikata varovasti irti, ja puhekelarungon väristä ja keskityksestä keskikohtioon voi päätellä onko vika niissä.
Irroittaminen ja takaisin liimaaminen tulisi suorittaa mahdollisimman pölyttömässä paikassa ja mahdollisimman nopeasti, tai vaihtoehtoisesti teipata reikä tarkasti umpeen.
 
T:Samuli
 
Matias.
06.01.2019 18:07:24 (muokattu 06.01.2019 18:10:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No nyt mä luin paremmin tuo säröytymisen. Taitaa se puhekela kanittaa. Jos tuota kartiota varovasti painelee kaksin käsin pölykupin reunojen tietämiltä ja kuuluu rahinaa niin silloin melkein uutta kaiutinta tilalle. Vanhassa elementissä voi olla metallijauhoa tai -partikkeleita puhekelan raossa rahisemassa.
 
wuchi
07.01.2019 11:56:46 (muokattu 07.01.2019 11:59:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos vastauksista!
 
Täytyy koittaa kuuluuko rahinaa kun kartiota painelee.
Harmin paikka, jos kaiutin on risa. Näitä ei ole kovin useasti myynnissä.
 
Terveisin,
 
Jari
 
Pauli Lappalainen
07.01.2019 14:24:03 (muokattu 07.01.2019 14:25:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

wuchi: Kiitos vastauksista!
 
Täytyy koittaa kuuluuko rahinaa kun kartiota painelee.
Harmin paikka, jos kaiutin on risa. Näitä ei ole kovin useasti myynnissä.
 
Terveisin,
 
Jari

 
Korjaajia on useampiakin suomessa jos vaan osat löytyy.
 
Eiköhän tuohonkin löydy korjaussarja maailmalta.
 
https://www.google.fi/search?q=goodmans+12P-G+recone+kit&ie=&oe=
 
wuchi
07.01.2019 17:48:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Selkeää rahinaa kuuluu kun kevyesti painelee pölykupin vierestä. Tuntuu, että on ihan sama rahina vaikka painelisi symmetrisesti tai epäsymmetrisesti.
 
Kaiuttimen korjaamisesta kysyisin, että kun lähdetään noin isoa operaatiota tekemään, niin muuttuuko kaiuttimen soundi tai pikemminkin pysyykö se samana?
 
Kefiiri
07.01.2019 17:55:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Soinnin muutos varmaan riippuu siitä, missä määrin alkuperäisen kaltaiset varaosat löydetään. Halpaa lysti ei ammattilaisella teetettynä ole, eikä helppoa itse tehden, jos puhekelakin on saanut siipeensä.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Pauli Lappalainen
07.01.2019 18:25:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Soinnin muutos varmaan riippuu siitä, missä määrin alkuperäisen kaltaiset varaosat löydetään. Halpaa lysti ei ammattilaisella teetettynä ole, eikä helppoa itse tehden, jos puhekelakin on saanut siipeensä.
 
Jos on valmiiksi kasattu korjaussarja, homma ei ole mitään rakettitiedettä.
Jos taas joutuu kasaamaan osista, niin ammattilaiselta löytyy liimat ja systeemit tuohon hommaan.
 
Kefiiri
07.01.2019 18:39:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pauli Lappalainen: Jos on valmiiksi kasattu korjaussarja, homma ei ole mitään rakettitiedettä.
Jos taas joutuu kasaamaan osista, niin ammattilaiselta löytyy liimat ja systeemit tuohon hommaan.

 
Eli jos on koko paketti kasassa, tarvii vaan keskittää puhekela ja liimata pölykuppi, spider (mikä lie suomeksi) ja kartio paikalleen ja kolvata piuhat? Näppärältä voi onnistua.
 
En ole musiikin asiantuntija.
ituvirtanen
07.01.2019 19:28:21
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: spider (mikä lie suomeksi)
 
Ripustus. Pelkän reunuksen varassa kartio pääsisi liikkumaan sivusuunnassa. Kaksi joustavaa osaa mahdollistaa kartion liikkumisen käytännössä yhteen suuntaan.
 
Kefiiri
07.01.2019 19:38:26 (muokattu 07.01.2019 19:39:11)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Okei. Syyllistyn välillä puhumaan reunuksesta ripustuksena, pitääkin olla jatkossa tarkempi. (Mutta puhutaanhan kajareista joissa on "jäykkä ripustus", niin ei kai se jäykkyys yksin sieltä puhekelan pidikkeestä tule?)
 
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
08.01.2019 08:19:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kefiiri: Eli jos on koko paketti kasassa, tarvii vaan keskittää puhekela ja liimata pölykuppi, spider (mikä lie suomeksi) ja kartio paikalleen ja kolvata piuhat? Näppärältä voi onnistua.
 
Pääpiirteittäin tuolla laillahan se menee, mutta aivan ensimmäisenä pitää varmistaa että rungon ja moottorin geometria on alkuperäistä/korjaussarjaa vastaava, kuten myös se ettei moottorin sisään ole päässyt (magneettista)pölyä tai irtokappaleita.
 
Ilmarako on hyvä indikaattori, jos siitä löytyy taitetulla teipillä tms. pyyhkäisten yksikin lastu tai magneetista irronnut murena josta voi olla varma ettei se ole sinne päässyt purkaessa, korjauksen onnistumisen todennäköisyys romahtaa muutamaan prosenttiin.
Koska jos ilmaraossa on skeidaa, on sitä moottorin sisällä suurella todennäköisyydellä lisää.
 
Koska täällä meillä Suomessa dynaamisten kaiutinelementtien valmistus on ollut aikojen saatossa varsin vaatimatonta, on terminologia nojannut pitkälti englannin kieliseen jargoniin jo ennen nettiaikaa.
 
Spider on yleensä kirjallisuudessa ja henkilöillä joiden kanssa itse olen ollut tekemisissä spider, tai joskus alaripustus.
Surround kääntyy helpommin reunukseksi, mutta koska etenkin hifi-kajareissa on usein irtoreunus asennusta varten, itse käytän monen muun tavoin yläripustusta.
 

 
Kefiiri: Okei. Syyllistyn välillä puhumaan reunuksesta ripustuksena, pitääkin olla jatkossa tarkempi.
 
Sinänsä terminologialla ei ainakaan mun mielestä juurikaan ole merkitystä koska piirit ovat täällä meillä ääripieniä näin nettiaikaankin, ja sellaisina toki pysyvätkin, varsin suurella todennäköisyydellä etenkin keskustelun edetessä ymmärretään mistä kukin puhuu.
 

 
Kefiiri: Mutta puhutaanhan kajareista joissa on "jäykkä ripustus", niin ei kai se jäykkyys yksin sieltä puhekelan pidikkeestä tule?
 
Olet oikeassa, ei tule, jäykkyyden määrittelee perinteisellä dynaamisella elementillä pääasiassa reunus/yläripustus.
Spider on perinteisissä dynaamisissa kaiutinelementeissä geometrialtaan sellainen että kovin jäykäksi tekeminen kartion liikesuuntaan ei ole edes mahdollista.
Eikä toki tarpeenkaan, puhekelan keskittäminen eli muodon pysyvyys pinnan suuntaisesti on se pääasia.
 
T:Samuli
 
Kumiankka
11.01.2019 02:44:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yhdet tuollaiset pitää laittaa koteloon jos saa joskus valmiiksi ennen kuolemaa. Muistaakseni ihan miellyttävä saundi. Olisko etäisesti greenback tyyppinen. Jos laittaa etulevyyn takakautta lujasti niin että tiiviste ja liimattu reunus joka alkaa hapertua on tiukasti puristuksissa niin pääsee kokeilemaan.
 
Jossain oli joskus legendaa noista alumiinisista pölykupeista, jos niitä hivenen demppaisi tai ainakin beam blockerit. Silloin 70 luvulla oli muotijuttu kun kaiutinkankaan läpi utuisesti kimmelsi nuo ihmeelliset pölykupit,
 
Käsittääkseni goodmans kajareissa oli korkeaa teknologiaa ja asennustoleranssit puhekelassa ettei korjaussarjoja kaikkiin huippumalleihin ole eikä ehkä helppo mutta nuo ei ehkä ole siellä ääripäässä
 
Kefiiri
11.01.2019 09:05:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alumiinista pölykuppia voi tosiaan dempata liimaamalla huopaa sen päälle. Rasittavimmat kihinät poistuvat.
 
En ole musiikin asiantuntija.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2020, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti