Muusikoiden.net
18.03.2019
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Yamaha G-5 ei puhdasta ääntä?
1
bussoli
28.08.2018 19:21:42 (muokattu 28.08.2018 19:22:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hankin tuollaisen puukoppaisen vanhan Yamahan, joka ikävä kyllä kuullostaa fuzz-pedaalilta. Etupaneelin on lisätty vihreä ledi mutta muuten laite näyttää suht alkuperäiseltä. Missä vika tai mitä on mahdollisesti modattu? Vahvistimen volumesäätö toimii kuin gain/distortion-säätö, lisää säröä.. High/low inputtien käytöllä ei vaikutusta.. Kaiutin vaihdettu uuteen. Ehdotuksia vian/modin poistamiseen otetaan vastaan.
 
basisti1971
29.08.2018 08:09:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
bussoli: Etupaneelin on lisätty vihreä ledi mutta muuten laite näyttää suht alkuperäiseltä.
 
Juotoksista löytää melkein poikkeuksetta merkkejä korjauksista/modauksista, eli poikkeavat ovat usein jälkikäteen turattuja.
 
Onko ko. vihreä ledi kuitenkin samaan pisteeseen virtalähteessä kytketty kuin altalöytyvässä skemassa oleva?
 
Jos ei, ledejä käytetiin usein säröä tuottavina komponentteina (vaikkakin yleensä piilossa koska ei välttämättä emitoi lainkaan), ja joskus edelleenkin vaikkakin soundimieltymykset ovat tätänykyä liukuneet hivenen erilailla generoidun särön suuntaan.
 
Huuliharppuvahvareissa kuulemma toimivat mainiosti edelleenkin, mutta noista ei mulla ole kokemusta.
 

 
bussoli: Missä vika tai mitä on mahdollisesti modattu?
 
Ellei edellinen seppä satu vahvistintaan huomaamaan ja asiaa kommentoimaan, vertailemalla skemaan on pitkälti ainoa vaihtoehto löytää vika/modaus jos mittalaitteita ei omista ja kytkentä ei ole entuudestaan tuttu.
 
Skema (hivenen heikko mutta riittävä) löytyy esimerkiksi viestiketjusta:
 
http://music-electronics-forum.com/showthread.php?t=45052
 
vastauksesta #3
 
Yleismittarilla voi mitata ulostulon DC-offsetin, ja näkeehän tuon toki kaiutinelementistäkin, helpoiten jännitteet päälle ja pois kytkiessä.
Aiheuttaa kuvailemasi kaltaiset ominaisuudet vahvistimen käyttäytymiseen ja äneen.
 
Toinen "helppo" vaihtoehto on tasasuuntaussillan diodit, kannattaa mitata josko joku olisi kärvähtänyt.
Jos särön kaverina on voimakas hurina, SAATTAA yksinäinen suotokonkka olla vaihtokunnossa.
Jos ei hurise ylenmäärin ilman signaalia, konkka on mitä luultavimmin kunnossa.
Kytkennästä riippuen vajavainen suodatus saattaa aiheuttaa säröä signaaliin.
 
Syvemmälle luotaava diagnosointi vaatiikin sitten joko tietotaitoa, yleismittaria edistyneempiä mittalaitteita, tai mieluiten kumpaakin.
 
Onnea ja menestystä projektillesi.
 
T:Samuli
 
Kefiiri
29.08.2018 09:42:42 (muokattu 29.08.2018 09:46:15)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuo on hieno vahvistin. Olen aina välillä googlaillut kytkentäkaaviota, mutta en ole onnistunut löytämään. Plussa Samulille!
 
En ole musiikin asiantuntija.
bussoli
29.08.2018 10:05:49 (muokattu 29.08.2018 10:06:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vihreä ledi oli kytketty punaisen on/off ledin yhteyteen, eli lähinnä näyttämään että särö on päällä tms.. Pitää näemmä irroittaa piirilevy ja tutkailla näkyykö tuoreita juotosjälkiä. Konkat näytttivät olevan ainakin päällisin puolin kunnossa ja hurina "normaalia" joten koitan etsiä muita muutoksia, tuo vihreä ledi viittaa kuitenkin aika selkeästi jonkilaiseen modaukseen. Kiitoksia vastauksista! Laitan kuvia sisuksista illemmalla.
 
Sax-pappa
29.08.2018 11:07:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

bussoli: Vihreä ledi oli kytketty punaisen on/off ledin yhteyteen, eli lähinnä näyttämään että särö on päällä tms.. Pitää näemmä irroittaa piirilevy ja tutkailla näkyykö tuoreita juotosjälkiä. Konkat näytttivät olevan ainakin päällisin puolin kunnossa ja hurina "normaalia" joten koitan etsiä muita muutoksia, tuo vihreä ledi viittaa kuitenkin aika selkeästi jonkilaiseen modaukseen. Kiitoksia vastauksista! Laitan kuvia sisuksista illemmalla.
 
En tiedä miten lie modattu. Alkuperäisessä kytkennässä näkyy olevan nuo klippausdiodit kiinteästi kytketty, eli mitään erillistä distortion-kytkintä ei ole. Silloin volumea nostaessa särö kasvaa.
 
Kefiiri
29.08.2018 11:43:38 (muokattu 29.08.2018 12:08:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kytkiksessä säätimien nimet tosiaan ovat Volume ja Mas(ter) Volume. Onkohan ne vahvarin paneelissakin merkattu niin? Sitä ekaa volumea isommalle ruuvatessa diodit tosiaan alkavat jossain vaiheessa leikkamaan signaalia. Jos laittaa Masterin täysille ja avaa Volumea vain hieman, säröytyykö ääni oitis?
 
Eli siis sen Volume-säädön kai kuuluukin toimia kuten perinteinen gain, nimi vaan on hämäävä?
 
En ole musiikin asiantuntija.
bussoli
29.08.2018 12:42:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä se ongelma onkin mielestäni, volume alkaa säröytymään heti kun ääntä alkaa kuulumaan, lähes puhdasta soundia tulee kun volume 1 tai alle, mutta mastervolume täysillä on puhdas ääni silloin todella hiljainen. Volumen ollessa 4-5 ollaan jo lähes fuzz-soundeissa. En ole vastavaa G-5 vahvistinta koittanut aiemmin, mutta uskoisin että tuosta pitäisi saada puhdasta ulos ihan kunnolla.
 
Sax-pappa
29.08.2018 12:57:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

bussoli: Tässä se ongelma onkin mielestäni, volume alkaa säröytymään heti kun ääntä alkaa kuulumaan, lähes puhdasta soundia tulee kun volume 1 tai alle, mutta mastervolume täysillä on puhdas ääni silloin todella hiljainen. Volumen ollessa 4-5 ollaan jo lähes fuzz-soundeissa. En ole vastavaa G-5 vahvistinta koittanut aiemmin, mutta uskoisin että tuosta pitäisi saada puhdasta ulos ihan kunnolla.
 
Voihan siinä olla päätteessäkin jotain ongelmaa. Pitäisi irrottaa nuo diodit niin sitten jos säröytyy on vika muualla. Mutta jos on jotenkin modattu, niin vaikea sanoa mitään.
 
Kefiiri
29.08.2018 13:02:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pitäisi siitä puhdasta ääntä saada ihan kohtalaisesti. Kaveri soitti ihan rumpalin kanssa keikankin tuommoisella ja nimenomaan puhtaalla soundilla.
 
En ole musiikin asiantuntija.
bussoli
29.08.2018 18:57:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lisätty kuva sisuksista omiin kuviin.
 
basisti1971
31.08.2018 08:13:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kefiiri: Plussa Samulille!
 
:) kiitos.
 

 
bussoli: Vihreä ledi oli kytketty punaisen on/off ledin yhteyteen, eli lähinnä näyttämään että särö on päällä tms..
 
bussoli: Lisätty kuva sisuksista omiin kuviin.
 
Onpa oudon näköisesti tehty lisäys.
Muuten vaikuttaa varsin siistiltä laitteelta, jos piirilevyllä on modauksia, ovat mitä luultavimmin tehty eri henkilön toimesta.
Itse raksaisisin melko huoletta pois.
Merkkaamattomat konkat on mahdollisesti jossain vaiheessa vaihdettu.
Etenkin signaalitiellä olevien arvot kannattaa varmistaa skemasta.
 
Toisen päätekiven johdot kannattaa suoristaa samalla tavalla kuin toisessakin on tehty, vaikkakaan tuon vahvarin signaali- ja jännitetasoilla ei luulisi olevan merkitystä.
 
Kuten tuossa yllä jo kerrottiin ja kuten skemasta selviää, särö on "aina päällä", ja etuasteen signaalinvoimakkuus (ja äänenvärin säädöt) määrittelee säröytymisasteen.
Mulle moinen säröntuottotapa ei ole käytännössä kovinkaan tuttu, mutta jotenkin tuntuu oudosti toteutetulta tuo kytkentä.
Ja sisuskalukuvasta ainakin mun mielestä nuo kyseiset diodit puuttuu, tai ovat joutuneet resoluution uhreiksi.
 
Ne joita itse olen aikoinaan nähnyt ovat olleet erillisiä asteita ja/tai signaalitien alkupäässä, eivät suoraan signaalitiellä ja esiasteen loppupäässä.
 
Mutta, soundi on tässäkin tapauksessa se merkitsevä juttu, ei tapa jolla ko. soundi saadaan aikaiseksi ;).
 

 
Kefiiri: Eli siis sen Volume-säädön kai kuuluukin toimia kuten perinteinen gain, nimi vaan on hämäävä?
 
Tavallaan joo.
 
Sinänsä volume on tässä tapauksessa ainakin mun mielestä oikeampi termi kuin gain, volume kun perinteisesti viittaa signaalin (resistiiviseen) vaimentamiseen, gain vahvistinasteen vahvistuskertoimen muuttamiseen.
 
Maailman sivu noita on kuitenkin huolettomasti etenkin markkinointiosastojen toimesta ristiin käytetty, vasta skemasta selviää kummasta on oikeasti kyse.
 
Sellainen usein huomaamattakin vastaan tuleva käytännön ero noissa kahdessa signaaliamplitudin muuttamis- tai muokkaamistavassa on että suoraan signaalitiellä olevassa resistiivisessä muokkaamisessa potikan läpi kulkee niin vaihto- kuin tasajännitesignaaliakin, vahvistuskertoimen muuttamisessa jompaa kumpaa, lähes poikkeuksetta tasajännitettä.
 
Edellisessä pitää huolehtia ettei folioihin tai johtimiin generoidu häiriösignaaleja, eli johtojen kyseessä ollessa pitää käyttää oikein maatettuja suojattuja piuhoja.
Potikan vastusradan epätarkkuudet ja lika kuuluvat myös herkästi häiriöinä hyötysignaalissa.
Jälkimmäisessä ei häiriösignaalit vaikuta toimintaan, eikä sen puoleen suuremmin potikan kuluminenkaan.
 
Resistiivisen signaalimuokkauksen kustannukset ovat murto-osan vahvistuskertoimen muuttamiseen nähden, joten ei liene vaikea arvata kumpi on todennäköisempi ja käytetympi vaihtoehto :).
 
T:Samuli
 
Kefiiri
01.09.2018 12:49:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Sinänsä volume on tässä tapauksessa ainakin mun mielestä oikeampi termi kuin gain, volume kun perinteisesti viittaa signaalin (resistiiviseen) vaimentamiseen, gain vahvistinasteen vahvistuskertoimen muuttamiseen.
 
Maailman sivu noita on kuitenkin huolettomasti etenkin markkinointiosastojen toimesta ristiin käytetty, vasta skemasta selviää kummasta on oikeasti kyse.

 
Juu olen ihan samaa mieltä, gain on väärä nimi etuvahvarin signaalitielle kytketylle vaimennuspotikalle, mutta niitähän vahvarien gain-säätimet käytännössä tuppaavat olemaan :)
 
Onkohan tuo piirilevyllä (ja kytkiksessä diodiketjun jatkeena) näkyvä trimmeri lepovirran säätö? Minulla oli topologialtaan samansorttinen vahvari joka aina käyttöön otettaessa särisi surkeasti kunnes ruuvasin lepovirtatrimmeriä hieman suuremmalle. Näyttäisi olevan käännettynä ihan toiseen laitaan, arvaisikohan sitä kääntää keskemmälle? En uskalla suositella, mutta jos vahvari olisi oma, niin kokeilisin ;)
 
No ehkä ensin kytkisin yleismittarin virtalähteen plussan ja päätteen väliin ja katsoisin että lepovirta asettuisi johonkin max 20 mA huitteille, se olisi perstuntumalta turvallinen lukema. Varmaan joku osaisi arvioida tarkemminkin.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Sax-pappa
01.09.2018 13:06:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Juu olen ihan samaa mieltä, gain on väärä nimi etuvahvarin signaalitielle kytketylle vaimennuspotikalle, mutta niitähän vahvarien gain-säätimet käytännössä tuppaavat olemaan :)
 
Onkohan tuo piirilevyllä (ja kytkiksessä diodiketjun jatkeena) näkyvä trimmeri lepovirran säätö? Minulla oli topologialtaan samansorttinen vahvari joka aina käyttöön otettaessa särisi surkeasti kunnes ruuvasin lepovirtatrimmeriä hieman suuremmalle. Näyttäisi olevan käännettynä ihan toiseen laitaan, arvaisikohan sitä kääntää keskemmälle? En uskalla suositella, mutta jos vahvari olisi oma, niin kokeilisin ;)
 
No ehkä ensin kytkisin yleismittarin virtalähteen plussan ja päätteen väliin ja katsoisin että lepovirta asettuisi johonkin max 20 mA huitteille, se olisi perstuntumalta turvallinen lukema. Varmaan joku osaisi arvioida tarkemminkin.

 
Kaaviossahan on jännitearvot, mm. lepovirralle 32mV testipisteessä emitterivastuksen yli. Näitä mittaamaan.
 
Kefiiri
01.09.2018 13:13:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sax-pappa: Kaaviossahan on jännitearvot, mm. lepovirralle 32mV testipisteessä emitterivastuksen yli. Näitä mittaamaan.
 
Juuri näin, ja onhan tuo helpompaakin kuin alkaa pätkimään virransyöttöä. Amatöörinä en ole oppinut hoitamaan asiaa noin sivistyneesti :D
 
En ole musiikin asiantuntija.
bussoli
19.09.2018 14:54:09 (muokattu 19.09.2018 14:55:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tuosta selkeästi erottuvia modauksia löytänyt... Mutta osaisiko joku sanoa tuon scheman perusteella mitä vastusta kannattaisi kasvattaa ennen volumea/gainia jotta tuota signaalia saisi hieman hillittyä. Tämä kai voisi olla yksi tapa lähestyä aihetta. Scheman luku ei vielä ole ihan hanskassa mutta piirilevyllä on vastusten arvot merkitty selvästi. Joten jos ei liikaa vaivaa ole niin jos jonkun merkinnän voisi tuohon valokuvaan (omat kuvat) tai schemaan merkata. Kolvi kyllä pysyy kädessä.
 
Kiitos etukäteen...
 
Sax-pappa
19.09.2018 15:52:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

bussoli: En tuosta selkeästi erottuvia modauksia löytänyt... Mutta osaisiko joku sanoa tuon scheman perusteella mitä vastusta kannattaisi kasvattaa ennen volumea/gainia jotta tuota signaalia saisi hieman hillittyä. Tämä kai voisi olla yksi tapa lähestyä aihetta. Scheman luku ei vielä ole ihan hanskassa mutta piirilevyllä on vastusten arvot merkitty selvästi. Joten jos ei liikaa vaivaa ole niin jos jonkun merkinnän voisi tuohon valokuvaan (omat kuvat) tai schemaan merkata. Kolvi kyllä pysyy kädessä.
 
Kiitos etukäteen...

 
Ennen vahvistimen säätimiä signaalia saa hillittyä kitaran volumesäädöllä. Vaikuttaako säröytymiseen?
 
bussoli
19.09.2018 17:49:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eilen kokeilin ja tämä vaikutti säröytymisen määrään. Siitä se ajatus sitten lähtikin...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti