Muusikoiden.net
20.10.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Häiriösuojauksesta ja potikoista
1
Soittolapio
04.01.2018 20:07:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysymys kuuluu s-kitaran häiriösuojauksesta, että kun laitetaan kupari-/alumiiniteippiä, niin tuleeko elektroniikkakolojen olla 100% teipattu, jotta suojaus toimii? Eli jos on pienempi/suurempi aukko teippauksessa, niin onko tällaisella suojauksella mitään vaikutusta vai toimiiko häiriösuojaus vain täysin aukottomassa teippauksessa?
Esim. Stratocasterissa mikit, varsinkin humbuckerit, eivät välttämättä täytä pleksin mikkiaukkoja kokonaan.
Olen lukenut täällä joidenkin ilmeisesti kolvaavan teippien reunoja. Onko tämä tarpeellista, kun teippien reunat ovat päällekkäin?
 
Mitkähän ovat kitarassa potentiometrien laatueroja halvemmalla ja kalliimmalla potikalla? Kuulemma halvemmat rahisevat helpommin ja oletettavasti käyttöikä on lyhyempi. Mitähän muuta?
 
Entä mikähän mahtaa selittää TOM-tyylisen kielenpitimen hinnanvaihtelut? Samassa kaupassa kun voi olla 8 tai 80 eurolla sama kromattu tuote. Sehän on vain tietyn muotoinen metallikappale. Ainoa varsinainen kulutusosa lienee korkeudensäätöruuvit ja toisin kuin itse tallassa, kielet eivät pahemmin luulisi kuluttavan kielten reikiä.
 
basisti1971
05.01.2018 05:14:55 (muokattu 05.01.2018 06:54:29)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Soittolapio: Kysymys kuuluu s-kitaran häiriösuojauksesta, että kun laitetaan kupari-/alumiiniteippiä, niin tuleeko elektroniikkakolojen olla 100% teipattu, jotta suojaus toimii?
 
Häiriösuojauksessa mahdollisten rakojen ja reikien koko määrittelevät taajuuden jolla häiriösuojaus alkaa heikkenemään.
 

 
Soittolapio: Eli jos on pienempi/suurempi aukko teippauksessa, niin onko tällaisella suojauksella mitään vaikutusta vai toimiiko häiriösuojaus vain täysin aukottomassa teippauksessa?
Esim. Stratocasterissa mikit, varsinkin humbuckerit, eivät välttämättä täytä pleksin mikkiaukkoja kokonaan.

 
Häiriösuojaus toimii myös kun aukkoja/rakoja esimerkiksi kitarasuojauksessa pakostikin jää, muttei tietenkään täydellisesti.
 
Se, onko häiriösuojauksen täydellisyys tarpeellista, ja josko staattinen suojaus edes toimii kyseiselle häiriölle, riippuu olosuhteista.
 

 
Soittolapio: Olen lukenut täällä joidenkin ilmeisesti kolvaavan teippien reunoja. Onko tämä tarpeellista, kun teippien reunat ovat päällekkäin?
 
Varma sähköinen kontakti suojafolioiden välillä on pakollinen jotta häiriösuojaus toimisi suunnitellusti, eikä eristekerroksella toisistaan erillään olevat johteet muodostaisi kondensaattoria tai antennia kuten muuten käy.
Maallikolle ainoa luotettava ja pitkäikäinen tapa muodostaa varma sähköinen kontakti on juottaminen.
 

 
Soittolapio: Mitkähän ovat kitarassa potentiometrien laatueroja halvemmalla ja kalliimmalla potikalla? Kuulemma halvemmat rahisevat helpommin ja oletettavasti käyttöikä on lyhyempi. Mitähän muuta?
 
Mekaaninen rakenne ja vastusradan materiaali vaihtelevat suuresti.
 
Tuon lisäksi jotkin brändääjät lyövät perusbulkkipotikkaan brändilisänsä leimalla tai jopa ilman, jolloin hinta ei välttämättä korreloikkaan laatua vaikka näin ehkä kuvittelisikin.
Sama tilanne jos ostaa kaukoidän feikin aitona asiana.
 
EDIT: Tuossa kuvien kera taannoista harrastelijatutkimustani Dunlopin Super Pot-potikan tiimoilta:
https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=31&t=236431&co=30
 

 
Soittolapio: Entä mikähän mahtaa selittää TOM-tyylisen kielenpitimen hinnanvaihtelut? Samassa kaupassa kun voi olla 8 tai 80 eurolla sama kromattu tuote. Sehän on vain tietyn muotoinen metallikappale. Ainoa varsinainen kulutusosa lienee korkeudensäätöruuvit ja toisin kuin itse tallassa, kielet eivät pahemmin luulisi kuluttavan kielten reikiä.
 
Em. brändilisä on yksi seikka, materiaalit ja valmistustarkkuus toinen.
 
Tolppien sopivuus insertteihinsä, kuten myös peräkappaleen sopivuus tolppiin ovat varsin tärkeitä asioita käytettävyyden kannalta, ja ovat etenkin halvemmissa usein varsin surkealla tolalla.
 
Vaikken itse sinkkipainevalun ja pronssin eroa peräkappaleessa kuule, jotkut varmaankin kuulevat koska ovat vaihtoehtoisista materiaaleista valmiita maksamaan.
 
Kromaus ja niklaus voidaan myös suorittaa hyvin erilaisin kustannuksin, ja tuo näkyy tietenkin suoraan hinnassa.
 
Moni toimija haluaa myös tarjota erihintaisia vaihtoehtoja koska kalliimpi=parempi on monella ainoa tapa jolla määritellä laatu.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti