Muusikoiden.net
20.03.2019
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Efektilenkki pois päältä, vaikuttaa silti äänen tasoon
1
Juhvo
02.11.2017 16:17:47
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ostin tuossa 1,5 kuukautta sitten Yerasov Detonator 50:n. Vahvistimen efektilenkissä on sarjaan/rinnan-kytkin sekä erilliset send- ja return-potikat. Lenkki on myös kytkettävissä on/off footswitchillä. Lenkin toiminta tuntuu kuitenkin hiukan omituiselta, koska returniin tulevan signaalin taso vaikuttaa suoraan vahvistimesta ulos tulevaan volyymiin, vaikka lenkki olisi kytketty pois päältä footswitchillä. Siis jos efektilenkissä on vaikkapa reverb ja delay, ja lenkki on kytketty pois päältä, vaikuttaa pedaalien polkeminen kaiuttimista tulevan äänen tasoon. Mitään efektiä soundiin ei kuitenkaan tule, kun lenkki on pois päältä. Kysymys kuuluukin, että onko tämä jollain logiikalla selitettävissä normaaliksi? Onko jossain muussa efektilenkin on/off-kytkimellä varustetussa vahvistimessa sama "ominaisuus"? Mikäli joku enemmän vahvistinten sisuksista ymmärtävä kiinnostuu asiaa tutkimaan, niin nupin schema löytyy täältä: https://www.yerasov.ru/sites/default/files/schemas/detonator_50_0.pdf
 
teemu-t-k
07.11.2017 17:06:21 (muokattu 07.11.2017 17:14:40)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika erikoinen looppi...
 
"Send Level" näyttäisi toimivan ikäänkuin master volume säädin, ja "Parallel" moodissa "Return Level" puolestaan muodostaa resistiivisen jännitteenjakajan joka myös vaikuttaa "kuivan" signaalin tasoon: Säädin maksimi asennossa kuiva signaali vaimentuu noin 0.75x ja minimissä 0.5x. Tasoero on mitä todennäköisemmin korvin havaittavsissa.
 
"Parallel" moodi noin ylipäätäänkin voi aiheuttaa ongelmia mikäli efektiltä saatava signaali on eri vaiheessa kuin kuiva signaali. Jos vaiheet ovat täysin vastakkain signaalit kumoavat toisensa. Lievemmistä vaiheeroista voi sitten muodostua kaikenlaisia "flanger" tai "kampafiltteri" -tyylisiä efektejä soundiin.
 
Ja noin ylipäätäänkin kaikki amplitudia säätävät efektit eivät aina toimi siinä "Parallel" tilassa kunnolla sillä efekti miksataan kuivaan signaaliin joka useimmin vaimentaa efektiä. Säröefektien kohdalla sama ongelma: Totaalinen efekti on särö + ei säröä, eli miksaus vähentää särön määrää.
 
Kaiut, viivet, yms. saattavatkin sitten pelata paremmin parallel tilassa.

Loopin ollessa pois päältä ton "Return Level" kontrollilla ei pitäisi olla mitään vaikutusta mutta, kuten todettu, "Send Level" toimii silti yhä kuin master volume -säädin.
 
Ratkaisu voi ihan yksinkertaisesti olla että ruuvaat sen "Return Level" säätimeen asentoon jossa signaalin voimakkuus on sama loopin ollessa päällä ja loopin ollessa pois. Ja sen "Parallel" moodin kanssa kannattaa olla tarkkana siitä mitä oikein tapahtuu kun kuiva ja märkä signaali miksataan.
 
Heikki
07.11.2017 19:59:11
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuon lenkin kanssa voi ongelma olla myös efektit joissa on matala tuloimpedanssi. True bypass pedaalia jossa on matala tuloimpedanssi kun kytkee päälle ja pois, niin päällä ollessaan se kuormittaa send leveliä.
 
Juhvo
10.11.2017 12:09:40
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ruuvailin nuppia hiukan eilen ja kyllä se aikalailla noin tuntuisi toimivan kuin teemu-t-k schemasta tulkitsi eli se lenkin Send Level tosiaankin toimii kuten master volume ja Return Level vaikuttaa myös kuivaan signaaliin. Miten tuo Send Level nyt sitten käytännössä eroaa vahvistimen varsinaisesta master volumesta? Entäpä miten ihmeessä lenkin signaali ylipäätään vaikuttaa mihinkään, kun lenkki on kytketty pois päältä?
 
Täytynee koittaa pyöritellä tuota Return Leveliä vielä tarkemmin. Ehkä se sweet spot on siellä jossain...
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2019, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti