Muusikoiden.net
25.04.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Behringer B2031A:n mykkä tweeter (optoerotin hajonnut?)
1
MustaKissa
09.06.2017 11:53:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Behringerin B2031A:sta mykistyi tweeter noin kuukausi takaperin pian sen jälkeen kun olin vahingossa nauhoitellessa aiheuttanut feedback-ketjun ja kaiutin oli ujeltanut noin 8 sec. Tweeterin ruumiinavauksessa tweeterin kuoren reunat ja reunojen vastakappaleurat näytti kuin käristyneiltä mutta elektroniikat vaikuttivat terveiltä nopealla kokemattoman silmäyksellä (konkat ehjiä ilman pullistumia eikä vastusten juuret näyttäneet kärähtäneiltä), joten tänään asensin uuden tweeterin mutta sitä testatessa ei tullut vieläkään ääntä ja alkoi haisemaan käry noin 10 sekuntia virtojen kytkemisestä, signaalia ei sisään ehtinyt menemään lainkaan joten sammutin sen ja otin virtapiuhan irti lisävahinkojen välttämiseksi.
 
Avasin vahvistinosan uudestaan ja piirilevyllä input trim ja power mode-säätimien välisellä alueella oli jotain kuivunutta ruskeaa mönjää ja vieressä musta mötikkä, jonka jalan vierestä se mönjä oli näemmä tullut. Kun sain talttapääruuvarilla pahimmat mönjät hellästi raaputeltua pois, musta mötikkä oli "OP1".
 
http://imgur.com/a/pNDWm
 
Sähkökaaviosta ja googlettelemalla selvisi, että kyseessä on LT9914-mallinen optoerotin, jotka Voxin eräässä vahvistinmallissa ovat aiheuttaneet melkoisia onkelmia. Eräällä kyseistä osaa esittelevällä sivulla sanotaan "Related Products VTL5C Series" ja täällä muusinetissäkin jotain tuontyyppistä ehdotettiin korvaavaksi osaksi Voxiin.
 
Joten, toimisiko tämä siihen vara-osaksi?
 
http://www.uraltone.com/elektroniik … vactrols-vtl5c3-2-optoisolator.html
 
Lisäksi, voiko tweeterin mykistyminen johtui tuosta? Wooferin lo-fiksi ja heikoksi mennyt ääni selittynee tuolla optoerottimella, mutta jos on todennäköisesti jostain muusta kyse niin sitten ei varmaan auta kuin ostaa uusi kaiutin ehjän pariksi kun varaosat alkaisi maksamaan käytetyn kaiuttimen verran (vaikka mieluummin sitä koittaisi vanhaa korjata luonnon säästämiseksi).
 
Tässä vielä vahvistinosan kaavio: https://4.bp.blogspot.com/-U4Cp3FjP … CLcB/s1600/input%2Band%2Bfilter.jpg
 
Pahoittelut tekstimuurista.
 
Kalusto...check. Riittävät taidot...check. Luovuus tekemiseen...uncheck.
Jone the Bone
10.06.2017 12:36:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Optoerotin toimii äänenvoimakkuuden rajoittimena pienentäen sisääntulevan signaalin voimakkuutta, mikäli pääteasteita ajetaan lähelle särörajaa. Itse opton hajoaminen ei pimennä tweeteriä, mutta toki vaikuttaa myös wooferin signaalin lähtötasoon riippuen siitä, kuinka tuo opto on vioittunut. "Mönjä" saattaa olla myös liimaa, jolla joidenkin komponenttien pysyvyys piirilevyllä varmistetaan.
 
Vika on todennäköisimmin tweeterin päätevahvistimessa, joka saattaa vioittuneena tunkea tasajännitettä kaijutinelementtiin. Kannattaa mitata ohmimittarilla tweeterin kunto, kun olet irroittanut sen vahvistinosasta, sillä savun haju on voinut lähteä tweeterin palaneesta puhekelasta.
 
Jos tweeterin puhekela osoittautuu palaneeksi ohmimittauksella, on myös hyvä mitata tasajännite tweeterin vahvistinosan kaijutinnavoista, ennen kuin kytket uutta kaijutinelementtiä paikoilleen, sillä muuten uudestakin elementistä tulee hetkessä "vainaa".
 
Se on sama millä sitä paskaa lapioi, kunhan paska lentää (Albert Järvinen, kysyttäessä käyttämiensä kitaroiden merkkiä).
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «