Muusikoiden.net
21.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Epiphone explorer tallamikki vaihdettu, ääni 'vuotaa' ..
1
Simo Satanen
07.11.2016 00:23:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jees, kukahan auttais, kun ongelmana on, että 3-tie-kytkimen ollessa kaula-asennossa , ääntä kuuluu myös tallamikiltä, ja toisinpäin..? Eli volumepotikalla on hiljennettävä toinen, että saa vain toisen kuulumaan yksin.
 
Vaihdoin juuri GFS-humpparin tallaan, ja ensin oli ilmeisesti vaiheet väärin, ja kun vaihdoin ne, niin kaikki toimii paitsi tämä 'vuoto'-ongelma. (En ole huomannut edellisellä mikillä, voi olla että oli myös?)
 
Kun nettiä selasin, niin jollekin ehdotettiin samaan ongelmaan ratkaisuksi 3-tie-kytkimen vaihtoa, olisiko apua..?
 
Toinen asia, mikä kummastuttaa, on se, että mun Epissä noi mikkien 'hot'-johdot on kytketty potikoiden keskinastoihin, ja virallisissa mikkien kytkentäkaavioissa reunimmaisiin. Outoa vai onko? Apua.
 
Serenity
07.11.2016 07:42:49
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Simo Satanen: .. mun Epissä noi mikkien 'hot'-johdot on kytketty potikoiden keskinastoihin, ja virallisissa mikkien kytkentäkaavioissa reunimmaisiin.
 
Pitäisi olla kyllä niissä reunimmaisissa. Toinen laita maahan ja keskeltä etiäpäin (volumepotikat).
 
Simo Satanen
07.11.2016 12:19:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Okei. No, osaatko sanoa, miksi ne on laiteltu Epiphonen tehtaalla noin että mikin 'hot' potikan keskinastaan..? En sitä varmaan ala vaihtamaan, kun ei ratkaise varmaankaan tota 'vuoto'-ongelmaa.. :)
 
Löysin sitäpaitsi yhden kaavion kuvahaulla (Gibson explorer wiring diagram , astrapt.com), jossa myös oli noi mikit kytketty keskinastoihin. Tosin siinä oli käytetty 'coil tap'-tarkoituksessa push-pull-tonepotikkaa, mutta se tuskin vaikuttaa paljoa mihinkään..? :)
 
Kiitos kaikesta mahdollisesta avusta.. :)
 
fox
07.11.2016 15:30:39
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Simo Satanen: Okei. No, osaatko sanoa, miksi ne on laiteltu Epiphonen tehtaalla noin että mikin 'hot' potikan keskinastaan..? En sitä varmaan ala vaihtamaan, kun ei ratkaise varmaankaan tota 'vuoto'-ongelmaa.. :)
 
Kiitos kaikesta mahdollisesta avusta.. :)

 
Keskinastaan laittamalla saadaan sellainen juttu, että mikkiswitchin keskiasennossa (molemmat mikit päällä siis) voi toisen mikin volat kääntää pois ilman että se samanaikasesti mykistää sen toisenkin. Eli tuo on se syy tuohon menettelyyn ja kytkentätapaan.
Tuohon vuoto-ongelmaan on pikkusen hankala näin "etähuoltona" heitellä mitään satavarmaa, potikassa voi olla jotain häikkää, tai se on perin perästä pikkusen "pienitehoinen" vastusmäärältään. Jotain jäännössignaalia voi "kiertää" jonkun kontaktin kautta tai jotain. ;)
Ihan "perushyvä" potikka voi siis olla tuon ilmoitetun vastusmäärän suhteen paljonkin pienempi, ei ne sentään mitään tarkkuuspotentiometrejä ole.
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
Serenity
07.11.2016 19:05:19
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

fox: Keskinastaan laittamalla saadaan sellainen juttu, että mikkiswitchin keskiasennossa (molemmat mikit päällä siis) voi toisen mikin volat kääntää pois ilman että se samanaikasesti mykistää sen toisenkin.
 
Noinhan se tietysti toimii - mutta eikös se kytkin ole siinä tuota varten? En kyllä näe juurikaan tolkkua tuollaisessa potikoiden kytkennässä. Vilkaisin Gibsonin sivuilta ja näköjään on Explorer sielläkin kytketty ihan "normaaliin" tapaan.
 
Niin, siinä kytkimessä voi tietysti olla vikaa. Jos voisi vaikka yleismittarilla tarkastaa jotta toimii oikein. Kytkimen johdotuksessakin voi olla jotain häikkää. Eipä nuo kytkimet muistaakseni ihan hirveitä maksa (ainakaan halvat ;)) vaikka vaihtaisikin.
 
fox
08.11.2016 10:22:22
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Serenity: Noinhan se tietysti toimii - mutta eikös se kytkin ole siinä tuota varten? En kyllä näe juurikaan tolkkua tuollaisessa potikoiden kytkennässä. Vilkaisin Gibsonin sivuilta ja näköjään on Explorer sielläkin kytketty ihan "normaaliin" tapaan.
 
Kylläpä kyllä, mutta..
Oletetaan, että se mikiltä tuleva signaali, eli se "kuuma" eli hot out on siinä laitimmaisessa nastassa, eli vastusradan päässä, ja ulostulo kytkimelle keskinastassa. Nyt kun mikkiswitchi on keskiasennossa, ja käännetään esmerkiks kaulamikin volumet nolliin, tuo keskinasta pistääkin molempien volat "maihin".
 
welcome to the twilight zone "A fox is a wolf who sends flowers." relic #1
Simo Satanen
08.11.2016 21:04:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei, aivan mahtavaa, kiitoksia tuhannesti vastauksista..!
 
En vaan osaa itse ajatella niinkuin toi sähkö joka johtimissa kulkee, vaikka pentuna käynyt jopa alan koulua pari vuotta.
 
Mutu-tuntumalla kyse on varmaankin juuri yhdestä ja samasta asiasta, eli johdotuksen olemuksesta..?
 
Olipa valaisevaa. Kai.. :)
 
En ole kyllä ikinä tajunnut myöskään sitä, miksi toisenkin mikin pitää mykistyä, kun toisen potikan laittaa nollaan.. Pitäisköhän keksiä joku piiri, jossa ei olisi tuota 'vuoto'-ongelmaa, ja silti volumet toimisivat erikseen.. (siten että molemmat ei mykisty toisen volumen nollauksesta)? Mutta ehkä se on hyvä live-meiningissä silti? :)
 
luppa
08.11.2016 22:01:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Simo Satanen: En ole kyllä ikinä tajunnut myöskään sitä, miksi toisenkin mikin pitää mykistyä, kun toisen potikan laittaa nollaan.. Pitäisköhän keksiä joku piiri, jossa ei olisi tuota 'vuoto'-ongelmaa, ja silti volumet toimisivat erikseen.. (siten että molemmat ei mykisty toisen volumen nollauksesta)? Mutta ehkä se on hyvä live-meiningissä silti? :)
 
Mulla on käytössä tuommoinen samanlainen kytkentä, eli mikkien kuumat ulostulot potikan keskinastaan, ja ei tässä mitään vuotoa tapahdu. Ja onhan tätä modausta varmaan tehneet monet joilla on tuommoinen Gibson-tyyppinen mikki-kytkin-vol-tone-systeemi.
 
Kuulostaa kummalliselta ongelmalta, kun tuon kytkimen pitäis kytkeä laita-asennoissaan se toinen mikki kokonaan irti eikä sillä pitäisi olla väliä millaiset kytkennät siellä on. Jos kytkin on kaulamikki-asennolla, kuuluuko tallamikki läpi yhtä lujaa kuin kytkimen ollessa tallamikkiasennolla? Arvaan että jossakin kohtaa on oikosulku, tai kytkin on hajonnut. Katso vaikka aluksi kolvaamasi liitokset ja mulkoile tarkasti ettei joku pikkukarva harita väärään paikkaan.
 
Simo Satanen
10.11.2016 00:57:43 (muokattu 10.11.2016 09:39:05)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onpa kyllä jännä juttu.
 
Siis jos kytkin on vaikka tallamikki-asennossa, ja molemmat volat nollassa, niin kun alan avata kaulamikin potikkaa, volume kovenee suunnilleen 4-lukemaan asti, ja sen jäljeen pysyy samalla tasolla 10:een asti. Sama toisinpäin eli kaulamikki-asennossa tallan volumea avatessa, 4: ään asti nousee, ei paljoa enempää. (Voipi olla että kasvaa enemmänkin, en oo varma.) Saundi on ohuempi huomattavasti, muistuttaa ehkä kelan puolitusta, jota ei ole.
 
Kuorin johtoja hyvin vähän asentaessa, joten ei mitään karvoja varmaankaan sojota vääriin kontakteihin.. (Tarkastin juuri, ei vaikuta siltä.)
 
No, onneksi mulle tällä ei ole kuitenkaan kamalan suurta merkitystä, haluaisin vain oppia lisää näitä juttuja, ja kai sitä pikkuhiljaa jotain oppiikin kun vaan tekee ja väsäilee. Ja tietysti kyselee. :)
 
Mikäli jotakuta kiinnostaa tää hirveesti, niin voin tuoda näytille ja testiin.. Rahaa en juuri omista, joten en halua viedä maksulliselle alan ammattilaiselle.. :)
 
En osaa liittää kuvaa tähän tuosta kytkennästä, jonka piirsin paperille..
Voin sitä tähän kuvailla, jos ei jaksa niin ei tarvitse yrittää lukea..:
 
Potikat kuvattu pohjanpuolelta.
 
Kaulan volumepotikka: vasen nasta johdettu potikan kantaan, keskinasta kaulamikin 'hot', oikea nasta 3-tiekytkimen vihreä
 
(Ennen)
Tallan volumepotikka: vasen nasta johdettu potikan kantaan, keskinasta tallamikin 'hot', oikea nasta 3-tiekytkimen punainen
 
(Uuden mikin asennuksen jälkeen)
Tallan volumepotikka: muuten sama, mutta keskinasta tallamikin musta (ohjeessa sanottiin vihreä, mutta sillälailla taisi tulla väärään vaiheeseen toisen mikin kanssa, joten vaihdoin näin, ja ääni parani. Nyt siis vihreä on potikan pohjassa maissa. Punainen ja valkoinen tietysti yhdessä, mikin kelat sarjassa)
 
Tonepotikka: vasen nasta jakin 'hot' & 3-tiekytkimen valkoinen, keskinasta 'cap' (capasitor?) jonka toinen jalka johdettu potikan kantaan
 
Lisäksi maadoitukset:
 
Kaulamikin volume: kaulamikin maa, (tallamikin volumen maa)
 
Tallamikin volume: tallamikin maa, 3-tiekytkimen maa, (tonepotikan maa)
 
Tone-potikka: kielet-maa, jakin maa
 
:)
 
Simo Satanen
10.11.2016 01:16:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Outo ilmiö, mutta ainakin lisää soundivariaatioita, en edes tiedä haluanko tästä ominaisuudesta eroon... :)
 
Mutta ei kai se tieto sinänsä mitään tuskaa lisäis.
 
Simo Satanen
10.11.2016 02:06:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin tosiaankin vielä semmosta että asustan pääkaupunkis, että ei varmaan onnistu ne kattomiset kovinkaan kaukana täältä.. :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti