Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pit Bull RC-4 tee-se-itse -projekti
1
Janitor666
02.11.2016 14:29:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tilasin itselleni Pit Bull Guitarsin RC-4 tee-se-itse -setin ja ajattelin siitä tehdä itselleni (toivottavasti) toimivan soittimen. Toimikoon tämä foorumin osio blogintapaisena ja hyvänä paikkana esittää kysymyksiä. Taustaa sen verran, että olen vapaa-ajan puuseppä ja kokemusta on pari vuosikymmentä huonekalujen rakennuksesta ja muusta hienopuutyöstä. Eli nikkarointi ei ole uutta puuhaa, en vain ole koskaan sitä harrastamista kohdistanut soittimiin. Nyt on sen aika, sano.
Ensimmäinen dilemma johon törmäsin oli tallan sijoitus. Tilasin setissä mukana olleen rimpulan tilalle Allpartsin Ricky Style tallan, joka on aika lähellä Rikkenbakkerin alkuperäistä tallaa. Mitta kaulan päästä nauhaan #12 on 431,5mm ja jos tallan (tail piece) sijoittaa niin lähelle rungon takaosaa kuin suinkin esteettisesti mahdollista (n. 5mm päähän reunasta), on tallan (bridge) mitta nauhasta #12 426mm. Eli ei mene jako tasan. 5,5mm heitto, bodypuolen jäädessä lyhyemmäksi.
 
Tallalle pitää nimittäin kaivertaa kolo, eli mittaus täytyy tehdä verrattain tarkaan ennekuin alkaa poistamaan rungosta materiaalia. Sitä ei sitten enää nätisti korjata, jos sen kaiverruksen hölmöilee.
 
Kuinka tarkka tämä 50/50 -mitta on? Pitääkö molempien mittojen olla täsmälleen sama? Mitta otettiin tallasta siis niin, että "bridgen" säädöt olivat kuta kuinkin säädettävyyden puolivälissä.
 
Kitaravirtuaali
02.11.2016 15:18:38 (muokattu 02.11.2016 15:19:22)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janitor666: Kuinka tarkka tämä 50/50 -mitta on? Pitääkö molempien mittojen olla täsmälleen sama? Mitta otettiin tallasta siis niin, että "bridgen" säädöt olivat kuta kuinkin säädettävyyden puolivälissä.
 
Pitää kyllä paperilla, mutta käytännössä monesti tallan puolelle tulee pitempi osa kieltä satulasta 12. nauhaan mitattuna niin, että paksumpien kielten tallapalat ovat taaempana ja G-kielen tallapala edimpänä. Kannattaa siis tallan paikka mitata niin, että laitat G-kielen tallapalan aikalailla niin eteen kuin sen saa ja katsot tuon mitan kohdilleen kielilinjan mukaisesti. Muitten kielten tallapalat tulevat kuitenkin taaemmaksi joten säätövaraa piisaa.
 
Jos tila rungon perällä on kovasti kortilla (kuten totesin omassa RCA-4 -kitissäni olleen, jäi Hipshotin Rikutalla tilaamatta) niin vastaavasti voisi varmaan säädöissä olevan, samalla skaalalla ja mieluisilla kielillä varustetun basson E-kielen soivan pituuden mitata ja säätää taas sen tallapalan niin taakse kuin saa (vähän tietty kannattaa jättää varaa) ja sijoittaa tallan sen mukaan. Vähän riskaabelimpi lähestyminen tietty, ei ainakaan kovasti paksumpaa kielisettiä siihen sitten enää saa.
 
JCM: Jätkä on kyllä vähän semmoinen elävä vihan katedraali.
Karvamammutti: Sie oot kyllä mystinen mehiläinen.
Janitor666
02.11.2016 15:33:27 (muokattu 02.11.2016 15:55:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hienoa, joku jolla on kokemusta RC-4:stä!
Erikoinen juttu on myös se, että kun etummaisen mikin laittaa paikalleen, pleksi ei sovi mikin ja kaulan väliin. Jos kaulaa hinaa n. 5mm eteenpäin, sopii sekä mikki että pleksi paikalleen ja mitta tallasta nauhaan #12 on paljon lähempänä totuutta.
Uskaltaakohan sitä kaulaa hinata sen 5mm eteepäin? Liimaukseen se ei suurestikaan vaikuta, koska se osa joka ei uudessa asennossa liimaannu on kaulan pohjapalan pääty. Ja päätypuu ei kuitenkaan koskaan liimaannu kunnolla.
 
Edit: Englantilainen ystäväni, joka on basistina semiammattilainen, kertoi että mitta tallaan pitäisi ottaa siitä kohdasta missä kielet kiinnittyvät tallaan eikä suinkaan niistä liikkuvista osista joilla intonaatiota? säädetään (tekniset termit hukassa, sori).
 
PS. Onko niin ettei tänne saa lisättyä kuvia vai onko se vain estetty aloittelijoilta?
 
MPU
02.11.2016 15:42:47
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Siirrä kaulaa jos sillä saat kaikki osat kohdilleen. Sillä päätysaumalla ei tosiaan ole mitään merkitystä liitoksen lujuuden suhteen.
 
Ite kun tekee saa sellasta kun tulee
Kefiiri
02.11.2016 18:26:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janitor666: PS. Onko niin ettei tänne saa lisättyä kuvia vai onko se vain estetty aloittelijoilta?
 
Kaikille näkyvän jäsenkuvauksen yhteyteen saa laitettua muutaman kuvan, mutta keskusteluketjuihin ei. Ketjussa voi mainita, että katso omista kuvista.
 
En ole musiikin asiantuntija.
anapena
02.11.2016 18:49:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Kaikille näkyvän jäsenkuvauksen yhteyteen saa laitettua muutaman kuvan, mutta keskusteluketjuihin ei. Ketjussa voi mainita, että katso omista kuvista.
 
Yleensä ketjuun laitetaan linkki esimerkiksi jonnekin dropboxiin tai vastaavaan.
 
TommiW.- Autot, kämpät ja piparit.
Janitor666
02.11.2016 21:50:12
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin. Frankenbacker on saatu alkuun.
 
Miljoonan ja muutaman mittauksen jälkeen tallan paikka oli selvillä
http://i23.photobucket.com/albums/b … 6-A4D0-A547B1C76A91_zpsr5zlcdud.jpg
 
ja työn jälki näytti hyvältä. Jännitti kyllä pirusti.
http://i23.photobucket.com/albums/b … D-8F1A-1A1A5A6FF37C_zpsbkttsnn6.jpg
 
Seuraavaksi hiomapaperia käteen ja kyynärvoimat käyttöön. Tarkoituksena olisi käsitellä koko basso Liberonin Finishing Oililla. Se on toiminut erittäin hyvin huonekaluissa, miksei siis soittimissakin.
 
PasiB
03.11.2016 06:53:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Janitor666: Seuraavaksi hiomapaperia käteen ja kyynärvoimat käyttöön. Tarkoituksena olisi käsitellä koko basso Liberonin Finishing Oililla. Se on toiminut erittäin hyvin huonekaluissa, miksei siis soittimissakin.
 
Oletko koskaan kokeillut Tru-Oilia? Olen pari viimeistä projektia käsitellyt sillä ja on tullut hyvää lakkamaista pintaa. Finishing Oiliakin olen käyttänyt mutta jatkossa teen kyllä Tru-Oililla. Mutta jokainen käyttää minkä hyväksi kokee, kyllä Liberoninkin aineilla saa hyvää aikaiseksi.
 
basisti1971
03.11.2016 09:32:36 (muokattu 03.11.2016 09:34:21)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Janitor666: Erikoinen juttu on myös se, että kun etummaisen mikin laittaa paikalleen, pleksi ei sovi mikin ja kaulan väliin. Jos kaulaa hinaa n. 5mm eteenpäin, sopii sekä mikki että pleksi paikalleen ja mitta tallasta nauhaan #12 on paljon lähempänä totuutta.
 
Ominaisuus lienee, ei vika.
 
Kannattaa infota valmistajaa asiasta, rakentava palaute on pitkälti ainoa tapa jolla suunnittelussa/koneistuksessa mahdollisesti käyneet lipsahdukset saadaan karsittua minimiin.
 

 
Janitor666: Uskaltaakohan sitä kaulaa hinata sen 5mm eteepäin?
 
Myös täältä ääni sille että uskaltaa.
 

 
Janitor666: Edit: Englantilainen ystäväni, joka on basistina semiammattilainen, kertoi että mitta tallaan pitäisi ottaa siitä kohdasta missä kielet kiinnittyvät tallaan eikä suinkaan niistä liikkuvista osista joilla intonaatiota? säädetään (tekniset termit hukassa, sori).
 
Joko kaverisi yrittää piruuttaan vedättää, tai on vain peribrittiläiseen tapaan hituruikkusen kuutamolla käytännön asioista.
 
Tallapaloista, ja tarkalleen tallapalan kieliuran kosketuskohdasta kieleen se mitataan kun halutaan normaalisti soiva soitin.
 
Tuo Rikun talla/tallapalat ovat kyllä keksintö helvetistä intonaatiosäädön laajuuden kantilta, ainakin jos haluaa paksumpia kielisettejä käyttää.
 
Eli ainakin itse mittaisin todella tarkkaan tallanpaikan enkä jättäisi ainakin itse Fender-tyyppisissä talloissa käyttämääni 1/4 liikematkaa satulaan päin, vaan laittaisin tallan siten että intonaatiosäätö on mahdollinen vain satulasta poispäin.
 
Millään tapaa piruja seinille maalailematta, irto-otelautoja ja kauloja käytettäessä kannattaa usein tarkistaa myös se ovatko kaikki nauhat lipsahtaneet oikeille paikoilleen.
Aina kun ei ole sahaus mennyt kohdilleen tehdastekoisissakaan instrumenteissa.
 

 
Janitor666: Miljoonan ja muutaman mittauksen jälkeen tallan paikka oli selvillä
http://i23.photobucket.com/albums/b … 6-A4D0-A547B1C76A91_zpsr5zlcdud.jpg

 
Jos muu geometria sen sallii, itse siirtäisin tallaa vielä inan verran takareunaa kohden.
 

 
Janitor666: PS. Onko niin ettei tänne saa lisättyä kuvia vai onko se vain estetty aloittelijoilta?
 
Kaikilta se on tasapuolisesti estetty.
 
Ominaisuus lienee periytynyt 90-lukuisen softan mukana, ja modernimpien softien ulkoasuun tottuneelle näyttää aataminaikuiselta, mutta näillä mennään.
 
Omiin kuviin linkittäminen aiheuttaa helposti sen että kuva on korvautunut jo aikapäiviä sitten jollain mieluisammalla tai sillä hetkellä relevantimmalla jos/kun toiveikkaana klikkaa profiilia.
 
Aika monet tekevät rakenteluviestiketjut jollekin saitille jossa kuvat näkyvät tekstin seassa, ja linkittävät ainoastaan ko. viestiketjun osoitteen ja tiedon mahdollisista päivityksistä tänne.
 

 
T:Samuli
 
Kefiiri
03.11.2016 10:45:27 (muokattu 03.11.2016 10:45:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971: Eli ainakin itse mittaisin todella tarkkaan tallanpaikan enkä jättäisi ainakin itse Fender-tyyppisissä talloissa käyttämääni 1/4 liikematkaa satulaan päin, vaan laittaisin tallan siten että intonaatiosäätö on mahdollinen vain satulasta poispäin.
 
Aivan näin. Käytännössä ei koskaan tarvitse säätää niin, että matka 12. nauhalta tallapalalle olisi _lyhyempi_ kuin matka satulalta 12. nauhalle.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Janitor666
03.11.2016 11:19:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

PasiB: Oletko koskaan kokeillut Tru-Oilia? Olen pari viimeistä projektia käsitellyt sillä ja on tullut hyvää lakkamaista pintaa. Finishing Oiliakin olen käyttänyt mutta jatkossa teen kyllä Tru-Oililla. Mutta jokainen käyttää minkä hyväksi kokee, kyllä Liberoninkin aineilla saa hyvää aikaiseksi.
 
Tru-Oilia en ole kokeillut enkä ehkä vielä uskallakaan kokeilla. Finishing Oililla saa (omien kokemusten perusteella) todella hyvän ja kestävän pinnan, kun ekan kerroksen "juottaa" puuhun, eli niin paljon öljyä pintaan, että se käytännössä ui öljyssä. Sitten puolen tunnin ajan tarkkaillaan ja etsitään kuivia kohtia ja lisätään niihin öljyä. Sitten ylimääräiset pois. Hukkaprosenttihan tässä on suuri mutta onpa ensimmäinen kerros ainakin hyvä. Sen jälkeen 3-4 normi käsittelyä perään niin pinnan kestävyys on taattu.
 
Pitää tutustua tuohon Tru-Oiliin jonkun toisen projektin tiimoilta.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti