Muusikoiden.net
22.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Koti PA:aan surina..
1
totoni
14.09.2016 00:30:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Elikkä koti PA laitteet tuottaa päänsärkyä. Kokoonpano semmonen että behringerin pikkumikseri, t amp 1050 vahvistin ja passiivikaapit. Tv:stä otan äänen mikseriin tv:n kuuloke liitännästä miniplugilla josta sitten haarautuu 2kpl 6.3 plugeja mitkä menevät mikseriin suoraan kanavaan. Ongelma on hermoja raastava surina kaiuttimista ja tuntuu johtuvan tuosta tv:n äänestä. Mutta mielenkiintoista tästä tekee se että kun tv:stä ottaa piuhan irti ja laittaa vaikkapa puhelimeen tai tablettiin niin surinasta ei ole tietoakaan. Olisko kellään tämmöiseen mitään järkevää selitystä ja ennenkaikkea jokin ratkausi millä nyt sitten saisin tuon tv:n äänenkin kuulumaan surisematta ? Tuo surina siis kuuluu vaikka tv:n volumit olisi nollassa. Mutta heti kun piuhan ottaa irti tv:stä niin surina lakkaa.
 
basisti1971
14.09.2016 06:40:03 (muokattu 16.09.2016 07:35:45)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Maalenkkihän se siellä taas luultavimmin tekee kiusaa.
Impedanssisovitus on tietysti toinen, vaikkakaan ei kovin todennäköinen syypää, bufferithan tuossa Behkussakin tietty otossa on.
 
Kuulokeulostulot ovat yleensä verkkovirtavetoisissa laitteissa vihoviimeisiä oljenkorsia kun liitytään ulkopuolisiin verkkovirtavetoisiin laitteisiin, koska tasot on usein mitä sattuu ja erotusta ei ole tarpeettomana tietysti mukaan hintaa nostamaan ympätty.
 
Jos telkkarissa ei ole muuta audioulostuloa kuin kuulokeliitäntä, DI-boksi on se yleisin erotustapa.
Vuonna kirves ja kivi oli kotilaitekäyttöönkin RCA-liittimin varustettuja erottimia, kaipa noita vieläkin on saatavilla.
EDIT: Haulla "RCA audioerotin" esim. tuollainen vaihtoehto: http://www.elektrolinna.fi/kauppa/i … ma=C0004C835&infosivukoodi=GLI-2RCA
 
Oikein näppärä toki rakentaa kahdesta jännitemuuntajasta erotusmuuntajaparin jos äänenlaadulla ei ole kovin suurta väliä.
 
T:Samuli
 
Sax-pappa
14.09.2016 09:19:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Maalenkkihän se. Mahdollisesti saattaa auttaa TV:n antennijohdon väliin tuleva galvaaninen erotin, jonka saa vaikka Clas Ohlsonilta. Jos tämä ei auta, niin sitten tuo erotus täytyy tehdä audiopuolelle, kuten edellä on kerrottu.
 
nightbird
14.09.2016 09:52:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eikö TV:ssä ole scart liitäntää eli onko se niin nykyaikainen ?
Jos scart löytyy niin sieltä output eikä mistään headphones liitännästä.
 
Sax-pappa
14.09.2016 10:08:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

nightbird: Eikö TV:ssä ole scart liitäntää eli onko se niin nykyaikainen ?
Jos scart löytyy niin sieltä output eikä mistään headphones liitännästä.

 
Sama maa sielläkin on tarjolla, eli maalenkki syntyy.
 
totoni
14.09.2016 12:00:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Saako tuommosen erottimen sitte laitettu tuon kuulokelähdön piuhaan ?
 
basisti1971
14.09.2016 12:56:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
totoni: Saako tuommosen erottimen sitte laitettu tuon kuulokelähdön piuhaan ?
 
Toki, 1/4" stereoplugi -> 2*RCA L+R adapterilla.
 

 
Sax-pappa: Sama maa sielläkin on tarjolla, eli maalenkki syntyy.
 
Omaan kokemukseen nojaten, kannattaa ainakin kokeilla jos moinen mahdollisuus löytyy.
 
Aika usein jompaan kumpaan tai kumpaankin suuntaan on jonkinlainen galvaaninen erotus, koska ko. liittimen käyttöä rajoitti ainoastaan mielikuvitus ;).
 
Aika hyvin on saanut kytkeskeltyä useammilta vuosikymmeniltä olevia laitteita SCARTin kautta, kun muuten on maalenkit olleet kiusana.
 
T:Samuli
 
Kyllikki
15.09.2016 12:36:24 (muokattu 15.09.2016 12:38:09)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sax-pappa: Maalenkkihän se. Mahdollisesti saattaa auttaa TV:n antennijohdon väliin tuleva galvaaninen erotin, jonka saa vaikka Clas Ohlsonilta. Jos tämä ei auta, niin sitten tuo erotus täytyy tehdä audiopuolelle, kuten edellä on kerrottu.
 
Maalenkkihän yleensä syntyy silloin, kun ääntä lähettävä (siis se TV) ja ääntä vastaanottava laite (mikseri/päätevahvistin/tms.) kytkeytyvät toisiinsa pistorasioiden suojamaadoituksen kautta sen lisäksi, että välikaapelit yhdistävät signaalimaat kaapeleiden suojasukan välityksellä toisiinsa.
 
Onko siis siinä huoneessa, jossa TV liitetään koti-PA:aan, sitten suojamaadoitetut pistorasiat, ja onko laitteiden - myös TV:n pistotulpatkin varustettu maadoitetulla pistotulpalla? Muutoinhan maalenkin syntyminen ei liene mahdollista?
 
Jos TVn antenniliitäntä on maadoitettu jonnekin antennijakamoon, niin tuon aiheuttaman surinan voi todeta helposti irroittamalla antennijohdon, jolloin surinan pitäisi kadota.
 
Ehkäpä audiosignaali olisi kuitenkin parempi ottaa ulos scartista kuten tuolla edellä on ehdotettukin, mikäli sellainen TV:stä löytyy, jo signaalitasojen ja impedanssisovituksenkin takia.
 
Tästäkin kirjoituksesta saa antaa plussan... Ei oo pakko.
nightbird
15.09.2016 14:43:21
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkohan tuossa Behkun mikserissä ulkopuolinen virtalähde ? Jos on niin silloin ei maalenkkiä schuko maan kautta voisi edes syntyä kun sen läpi ei mene tuo schuko maa. Jos suoraan verkkoon euroliittimellä niin silloin kaikki mahdollista.
Mikäli kämpässä rasiat schuko tyyppisiä täytyy myös huolehtia että syöttö sekä telkkariin että mikseriin otetaan samoista syötöistä eikä esim. TVn sähköjä vaikka jatkojohdolla muusta huoneesta kuin mikseri.
Törmäsin itse samantyyppiseen ongelmaan kun tallennin oli avokeittiön puolelta
syötetty ja muu laitteisto olkkarista.(aiempi kämppä)
Eri syöttöjen maapotentiaalien välillä voi olla useidenkin volttien potentiaalieroja aiheuttaen maavirtoja.
Tämän vuoksi sen antennijakamon vahvistimien maapotentiaali ei välttämättä ole sama kun siellä kämpässä.
Olen todistanut tällaisissa tapauksissa jopa lievää rasahtelua ja kipinöintiä kun antennipistoke tökätään lennossa rasiaan kiinni.
Itselläni menee ääni Samsungin TV:stä scartin kautta Soundcraftin stereokanavaan ( line input ) eikä vastaavaa ongelmaa ole, tosin tuo mikseri ei ole schukorasiassa kun sellaista ei ole.
Tuon antennijohdon irroittaminen tosiaan todistaisi ongelman tulevan sieltä.
Ja Behringerissä liitäntä sitten linja-inputiin eikä mikki-inputiin !
Ja koska telkkari antaa kaman epäsymmetrisenä pitää myös mikserin päässä syöttää signaali inputiin kytkettynä epäsymmetrisenä, siis vaikka linjaliitännän input olisi symmetrinen jakki niin sisään monoplugilla tai sitten kytkemällä kuuma johdin plugin kärkeen ja piuhan suojasukka eli maa siihen plugin ringiin, plugin kuori jätetään kytkemättä.Viime mainitussa jännitevaihtelu tapahtuu symmetrisen inputin + ja - vaiheiden välillä eikä runkomaan ja + vaiheen välillä.Symmetrisessä inputissa ei saa kumpaakaan vaihetta jättää roikkumaan ilmaan vaan joko maadoittaa - vaihe runkoon tai sitten syöttämällä signaali + ja - vaiheiden väliin.Ilmaan jättämällä melko varmasti pirisee,
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti