Muusikoiden.net
23.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Trankkukombosta nuppi, muuntajan (?) paikan vaihtaminen?
1
trih
09.08.2016 14:07:08 (muokattu 09.08.2016 14:08:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuli mieleen, että kun trankkukomboissa on paljon tyhjää siellä elektroniikkaosastolla, että voisiko tuon kuution (muuntaja?) joka näkyy linkin kuvassa vasemmalla ylhäällä http://www.harmonycentral.com/forum … data/fetch?id=31129762&d=1398382772 siirtää "sisälle" ja tehdä nupin "perinteiseen" http://puregrainaudio.com/images/blogimages/9906.jpg tyyliin.
 
Tuo palikka ei varmaan kovin sähkövaarallinen ole kun ovat sen tuohon ulos sijoittaneet?
 
Kiitos!
 
Solex
09.08.2016 16:30:39 (muokattu 09.08.2016 19:31:50)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En usko että voi, muuntajan sijoittelussa painavat muutkin syyt kuin fyysinen tila.
 
Muuntaja ja kaikki kelat(esim. jakosuotimessa) synnyttävät ympärilleen magneettikenttiä jotka saattavat huomioimattomana häiritä muuta vahvistimen elektroniikkaa. Vielä kun kyseessä on mallintava digitaalipeli niin uskoisin että ne ovat erityisen herkkiä tämän tyyppiselle häiriöille. Luulen että tuossa on erittäin painavat syyt miksi muuntaja on sijoitettu nimenomaan kotelon ulkopuolelle erilleen muusta virtapiiristä.
 
En tosin ymmärrä miten tuollainen konstruktio estää tekemästä nuppikoteloa? Namiskat yläreunaan ja verkko alapuolelle.
 
Basso on jalo soitin
ituvirtanen
10.08.2016 21:07:50
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Juuri muuntaja on hyvin sähkövaarallinen, siksi se on koteloitu erikseen ja vieläpä kotelon ulkopuolelle - luultavasti mainittujen häiriöitten vuoksi. Se, mitä ei näe, voi kovasti tuntua, olipa kyseessä magneetti- tai sähkökenttä.
 
Usein muuntaja (sisältää paksusähköä) halutaan mahdollisimman kauas pienjännite-elektroniikasta. Isot virrat = isot kentät = isot häiriöt. Siksi kaupoista saa purkkeja, joihin pitää saada sähköt seinämuuntajan kautta, vertaa vaikka pedaaleihin. Tälöin häiriösuojaus on selvästi helpompi toteuttaa.
 
teemu-t-k
13.08.2016 17:26:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nupeissa ja komboissahan "perinteisesti" on ihan sama chassis. Esimerkissäsikin se on lähinnä vain käännetty ylösalaisin. Tämä ei siis ole vitsi.
 
Muuntajan voi monissa tapaksissa sijoittaa myös laitteen kotelonkin sisälle ihan konkreettisesti mutta ongelmana on tietysti sen riittävä jäähdytys ja mahdollinen häiriökenttä jolle se altistaa muita komponentteja piirissä. Mutta metallistahan voi toki aina väkästellä suojaa, joka erottaa muuntajan muusta piiristä samaan tapaan kuin laitekotelokin, eli ei se kattava selityskään ole miksi idea hylätä pitäisi.
 
Ton sun Peavey:n tapauksessa luulisin suurimman ongelman olevan yksinkertaisesti, että se muuntaja ei luultavasti fyysisiltä mitoiltaan mahtuisi sisälle siihen koteloon. Näyttää paljon korkeammalta kuin chassiksen sisätila. Joku toroidi olisi ehkä pakkamuuntajaa paremmin mahtunut sinne koteloonkin mutta sitten kynnyskysymykseksi tulee jo vaikka esim. hinta.
 
Kefiiri
13.08.2016 19:37:10 (muokattu 13.08.2016 19:37:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Solex: En tosin ymmärrä miten tuollainen konstruktio estää tekemästä nuppikoteloa? Namiskat yläreunaan ja verkko alapuolelle.
 
Kyllähän vahvistinosan muuntajineen saa tosiaan koteloitua nupiksi vaikka muuntaja chassiksen ulkopuolella sojottaakin. Vähän korkeampi tulee kuin pelkästä chassiksesta, mutta sen mallisiahan kaikki putkinupitkin ovat.
 
En ole musiikin asiantuntija.
ituvirtanen
13.08.2016 19:59:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

teemu-t-k: ...mutta ongelmana on tietysti sen riittävä jäähdytys ja mahdollinen häiriökenttä jolle se altistaa muita komponentteja piirissä. Mutta metallistahan voi toki aina väkästellä suojaa, joka erottaa muuntajan muusta piiristä...
 
Aivan kaikki metallit eivät riitä, jos haluaa magneettiset häiriöt kuriin. Myymetallilla tai pehmytraudalla sellainen toki onnistuu. Magneettisuojauksen on sitten oltava tiivis.
 
Serenity
14.08.2016 15:09:10
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noista verkkomuuntajan aiheuttamista häiriöistä. Kyllästyin Craten pikkukombon hurinoihin (siinä oli muuntaja tyypillisesti puoliksi chassiksen sisällä) ja siirsin muuntajan koko laatikon pohjalle kauas elektroniikasta. Loppui hurinat.
 
En silti suosittele tällaista tekemään, sähköturvallisuussyistä. Aika työläskin juttu. Kuva löytyy tuolta: http://www.lbguitar.arkku.net/crate_gx-15r/cratemods.html
 
trih
18.08.2016 20:03:41 (muokattu 18.08.2016 20:06:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tässä kuvassa näkyy roikkuvan muuntajan ruuvit vasemmalla alhaalla. Paljon tilaa näyttäisi olevan sisäpuolella tietämättömän silmiin :D
 
http://zorkmids.com/Download/75Watt_Mainboard.jpg
 
Tai voisihan sitä tehdä vähän eksoottisemminkin:
 
https://www.youtube.com/watch?v=hOHMEdO9aPg
 
basisti1971
20.08.2016 08:43:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
trih: Tässä kuvassa näkyy roikkuvan muuntajan ruuvit vasemmalla alhaalla. Paljon tilaa näyttäisi olevan sisäpuolella tietämättömän silmiin :D
 
http://zorkmids.com/Download/75Watt_Mainboard.jpg

 

 
Vaikka tilaa onkin yllinkyllin sivusuunnissa, ei tuo EI-pakkamuuntaja silti mahdu ~1RU korkeaan tilaan haluamallasi tavalla.
Toroidi saattaisi juuri ja juuri mahtua, mutta tokkopa sekään.
Hakkuri mahtuisi hyvin, mutta suojaaminen olisi vielä hankalampaa.
 
Eikä tuolla sopivuudellakaan ole paljon merkitystä jos ei räkkinuppia aio rakentaa, koska...
 
Jos IHAN pakko olisi saada combon riippuva vahvistinosa nuppiin asennettua, voihan tuon muuntajan sijoittaa töröttämään ylöspäin siihen peitelevyyn jonka joka tapauksessa joutuu vahvistinrunkoon väsäämään.
 
Kaikki nuo muutokset tekevät laittestasi kuitenkin vakuutusyhtiön silmissä korvauksen epäämiseen riittävän , eli tee mielummin "Fender-normaali" headcase jos nuppi on IIIIHAN pakko saada tehtyä.
 

 

 
trih: Tai voisihan sitä tehdä vähän eksoottisemminkin:
 
https://www.youtube.com/watch?v=hOHMEdO9aPg

 
Ei hölmöily ole eksotiikkaa, ainoastaan hölmöä.
Jos tölkkien sijaan olisi käytetty vahvistinkehtoa, ei tilanne edes poikkeaisi juuri lainkaan vahvistimen mittaus/korjaustilanteesta, eli ei olisi edes hölmöä.
Paitti keikalla/treeneissä.
Jännitteetkin ovat senverran vaisuja ettei setä-Darvinkaan pääsisi kuin korkeintaan hymähtämään.
 
T:Samuli
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti