Muusikoiden.net
19.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: CenterPointStereo lisäkaappi kitaralle
1
hampsir
18.06.2016 17:20:24
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rakensin Aspen Pittmannin lanseeraaman (http://aspenandassoc.com/) Center Point Stereo järjestelmää vastaavan lisäkaapin omaan kitarakombooni.
 
Alunperin ko. laite on luotu kiippareiden stereomonitoriksi (https://muusikoiden.net/keskustelu/posts.php?c=36&t=227468&oo=0). Päätin kuitenkin kokeilla sellaisen vaikutusta omaan kitaravahvistimeeni, jonka päätteet, etuasteet ja efektit ovat stereoita. Vahvistimessani on vain yksi kaiutin. Se on siis mono, ellei siihen kytke extra kaiutinta.
 
Minulla oli hyllyssä 75W aktiivikaiuttimeen suunniteltu pääte. Modasin sen inputtiin linjaerotusmuuntajan niin, että se muodostaa järjestelmässä tarvittavan L-R erotus-signaalin. Elikkä lisäkaappiin ei synny lainkaan ääntä, mikäli signaali on mono. Niinikään hyllyssäni oli kaksi 8 (kolmitie) autostereokajaria (jutun huonoin lenkki), jotka kytkin kaappiin vastavaiheeseen.
 
Laite toimikin yllättävän hyvin! Se loi akustoituun soittokämppään laajan äänen, joka kuullosti stereolta, varsinkin kun käytin soundeja, joissa oli paljon stereokomponentteja (Flanger, Reverb, Delay). Suurella säröllä ääni kuullosti myös hyvältä. Samaan tapaan, kun tietyissä äänityksissä, missä särökitaravalli äänitetään erikseen kahdelle raidalle ja panoroidaan eri kanaville.
 
Koska karun näköinen kyhäelmäni (havuvaneri) tuntui saundiltaan varsin käyttökelpoiselta, päädyin päällystämään sen tekonahalla ja varustamaan rullilla, jotta uskalsin viedä sen keikalle kokeiltavaksi. Kahdella erillisellä kerralla (missä komboani ei ollut mikitetty) systeemi oli kuitenkin pettymys. Huono akustiikka ja/tai häly/soitettu musiikki yms. teki lisäkaapin ainakin itselle lähes huomaamattomaksi. Mikitettynä Center Point Stereo ei uskoakseni toimi, korkeitaan jotain omaakivaa saattaa syntyä.
 
Haluan kuitenkin käyttää systeemiä jatkossakin (ainakin kivana vahvistimen alustana) ja aion vielä parantaakin sitä vaihtamalla kaiuttimet normaaleiksi kovareunaisiksi. Kyseinen erotus-signaali sisältää paljon ylä-ääniä jotka kuullostavat nyt jopa räikeiltä. Sopiva kaiutin suodattaa varmaankin ääntä luonnollisella tavalla. Samoin kuin Aspen Pitmannin järjestelmän sivukaiutin (on muuten lähes sama kuin Saloran othoperpektan sivukaiuttimet tai surround järjestelmien takakaiuttimet) ei oletettavasti tarvitse toistaa kovin laajaa taajuusaluetta.
 
Laitoin valokuvia omiin kuviin.
 
Tuntematon soittaja
Kumiankka
20.06.2016 17:59:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Toi on hieno, täältä hatunnosto. Olisiko tuossa alkuperäisversiossa yxi sivukajari ikäänkuin dipolina.
 
hampsir
20.06.2016 18:03:33
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä se siltä näyttää. Onkohan soundi aivan sama molemmilla puolilla?
 
Tuntematon soittaja
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti