Muusikoiden.net
21.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Basson potikat
1
Sinus
17.04.2016 18:10:44
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen koittanut etsiä joka paikasta kissanpään muotoisia bassoon tulevia potikoiden nuppeja. Saako tälläisiä mistään valmiina, tai tehdäänkö näitä custom työnä jossain?
 
Kefiiri
17.04.2016 18:29:05 (muokattu 17.04.2016 18:29:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Missä olet moisia nähnyt? En nyt oikein hahmota millä tavoin nupit muistuttaisivat kissan päätä.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Sinus
17.04.2016 19:23:53
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Missä olet moisia nähnyt? En nyt oikein hahmota millä tavoin nupit muistuttaisivat kissan päätä.
 
Siis yritän tässä kysyä mistä sellaisia saisi, onko sellaisia olemassakaan ja voiko niitä teettää jossain. Puhun siis volume, ja tone säätönupeista.
 
Tuossa hyvin nopeasti tehty mockup kuva mitä haen takaa. En edes tiedä onko tuo mahdollista toteuttaa noiden korvien takia.
 
https://www.dropbox.com/s/uu9ibh8h5 … sanp%C3%A4%C3%A4%20nupikat.jpg?dl=0
 
-Olli
 
Kefiiri
17.04.2016 19:51:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vai tuommoisia :)
Valmiina ei taida olla, jotenkin täytyy varmaan itse rakennella.
 
En ole musiikin asiantuntija.
basisti1971
18.04.2016 07:58:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Sinus: Olen koittanut etsiä joka paikasta kissanpään muotoisia bassoon tulevia potikoiden nuppeja. Saako tälläisiä mistään valmiina, tai tehdäänkö näitä custom työnä jossain?
 
Muistan joskus nähneeni Hello-Kitty/Neko -potikannuppeja, mutta ainakaan pikaisella haulla ei löytynyt.
 
Lienee modattu jostain em. leluista tai koruista.
 

 

 
Ääni ylläolevalle ehdotukselle tehdä itse, mallisi poikkeaa kuitenkin jonkin verran valmiina saatavista kissanpäistä, joten se klassisin noppien, oksan-/luunpätkien yms. pika-modifiointitapa lienee poissuljettu.
 

 

 
Poltettava muovailumassa on ehkä helpoin, nopein ja halvin tapa päästä haluamaasi lopputulokseen.
 
Puusta/muovista/metallista Dremelillä tms. kaivertaminen yksi varteenotettava tapa.
 
Sopivasti kun valitsee potikannuppiaihion, saattaa löytyä valmis muovinuppi josta saa jyrsittyä haluamasi muodon.
 
Kaiverrettua kappaletta voi toki käyttää valumallinakin, jolloin kaikki kestomuovit olisivat mahdollisia joko valuna tai tyhjiömuovattuna.
Ja voisihan muottiin valaa tinaakin.
 

 

 
Moderni vaihtoehto on tietysti 3D tulostus, jolloin vain mielikuvitus (ja tulostusmateriaalin ominaisuudet) ovat rajana.
 
3D tulostusta tarjotaan netissä laajalti, eikä hintakaan ole kummoinen (ainakaan verrattuna muutaman vuoden takaisiin), mutta mallinnos kannattaa ehdottomasti tehdä itse, työtunti kun on ihmisvoimin kallis.
 
T:Samuli
 
73nd3r
18.04.2016 09:09:42
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Valmiina sarjatuotannosta tuollaisia ei saa mistään. Tästä voi olla ihan varma, koska alibaban ja allpartsin listoilla ei moisia löydy.
 
Hiukan asian vierestä mutta pakko kertoa että löytyy sieltä kuitenkin cute *cat* head shaped lunchbox:
http://www.alibaba.com/product-deta … tml?spm=a2700.7724857.29.256.D1rSSg
 
Ääni vaihtoehdolle DIY, ellei onnistu niin yhteydenotto 3D-tulostuspalveluihin. Se tulee kuitenkin halvemmaksi kuin käsityöteettäminen.
 
Kefiiri
18.04.2016 09:11:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onnistuisikohan sopivan muovinupin lämmittäminen ja soikeaksi muotoileminen, ja korvien lisääminen lennokkiliiman kanssa?
 
En ole musiikin asiantuntija.
Sinus
18.04.2016 11:28:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Valmiina sarjatuotannosta tuollaisia ei saa mistään. Tästä voi olla ihan varma, koska alibaban ja allpartsin listoilla ei moisia löydy.
 
Hiukan asian vierestä mutta pakko kertoa että löytyy sieltä kuitenkin cute *cat* head shaped lunchbox:
http://www.alibaba.com/product-deta … tml?spm=a2700.7724857.29.256.D1rSSg
 
Ääni vaihtoehdolle DIY, ellei onnistu niin yhteydenotto 3D-tulostuspalveluihin. Se tulee kuitenkin halvemmaksi kuin käsityöteettäminen.

 
Pakko tutustua tuohon 3D tulostus puoleen. Kiitos vinkeistä!
 
tommiot
19.04.2016 17:26:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sinus: Pakko tutustua tuohon 3D tulostus puoleen. Kiitos vinkeistä!
 
Helsingissä löytyy ilmainen (materiaalikulut joitain kymmeniä senttejä) printteri esimerkiksi Lasipalatsin kirjastosta. Voi olla että muuallakin on vastaavia, kannattaa selvittää.
 
Kefiiri
19.04.2016 18:40:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tommiot: Helsingissä löytyy ilmainen (materiaalikulut joitain kymmeniä senttejä) printteri esimerkiksi Lasipalatsin kirjastosta. Voi olla että muuallakin on vastaavia, kannattaa selvittää.
 
Selittäkääs nyt joku mullekin että millainen prosessi olisi tuollaisen kissanpäänupin printtaus... pitääkö olla jokin malli vai mistä se printteri tietää mitä pitää tehdä?
 
En ole musiikin asiantuntija.
73nd3r
19.04.2016 21:41:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ensin tehdään "virtuaalinen 3D malli" eli sopivalla ohjelmalla konekielinen ohje (nuotit?) tulostimelle jotta vempain tietää mitä tekee.
Se syötetään koneelle, ja odotetaan valmistumista.
 
Kaupallisilla firmoilla on tuo mallinnus palveluna, noista kirjastoista tms. ilmaisjutuista ei ole kokemusta. Jos haluaa itse säpistellä, niin mallinnukseen löytyy ilmaisohjelmiakin.
 
En kyllä yhtään ihmettelisi jos joku mnetissä osaisi&haluaisi auttaa mallinnuksessa, sen verran avuliasta porukkaa... Ja varsinkin kun noissa kissanpäissä sisäosan kanssa pitää olla tarkka että sopii tappiin, mutta ulkopuolessa pääsee käyttämään luovuutta - ulkonäköhän oli vielä ns. vaiheessa.
 
basisti1971
20.04.2016 08:17:13
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kefiiri: Selittäkääs nyt joku mullekin että millainen prosessi olisi tuollaisen kissanpäänupin printtaus... pitääkö olla jokin malli vai mistä se printteri tietää mitä pitää tehdä?
 
Pääpiirteittäin menee kuten 73nd3r tuossa yllä kertoi.
 

 
Helsingin kaupunginkirjaston kaupunkiverstaan kotisivujen www.kaupunkiverstas.fi kautta löytyy infoa mahdollisuuksista ja laitteista joita he tarjoavat.
Komplet-paket kuitenkin softista lähtien esimerkiksi viestiketjun aiheen kaltaisiin kappaleisiin.
Kyvyt/taidot/oppimishalukkuus pitää tietysti olla omasta takaa ;).
 
Kaupunkiverstaalla näyttää olevan hivenen suuremmille (5*5cm) kappaleille 3D kopiointikin (luonnollisestikin pelkkä pinta) periaatteessa mahdollista 3D pintaskannerin avulla.
 

 
3D kyniä on myös markkinoilla monenlaisia, joten vapaalla kädelläkin voi kappaleita valmistaa.
Käyttävät usein samoja filamentteja kuin XYZ lankakoneetkin, koska kyseessä on pelkkä koordinaattikoneen tulostuspää käteen kivasti sopivaksi koteloituna.
 

 
Google-haulla 3D printing löytyy viikkokausiksi lueskeltavaa.
Ja kuolattavaa...
Ja pettymyksiä kun aika nopsakkaasti hoksaa ettei kaikki olekaan ihan yhtä helppoa ja halpaa kuin ensivaikutelma kenties antoi ymmärtää :(.
 
T:Samuli
 
Kefiiri
20.04.2016 10:13:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitokset selvityksistä! Toistaiseksi en ole vielä keksinyt mitään mihin itse tarvitsisin moista tulostusta, niin homman perusperiaatteetkin olivat jääneet perehtymistä vaille.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Murgo
28.04.2016 05:38:00 (muokattu 28.04.2016 05:55:40)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

3D-tulostusta ehdottaisin minäkin.
 
Tuohon touhuun on tullut muutaman viime kuukauden aikana tutustuttua, mahdollisuudet ovat valtaisat mutta tekniikka on vielä niin lapsenkengissään ettei homma tosiaan ole ihan yhtä helppoa kuin paperille tulostus. :) Olenkin tässä miettinyt että miten ko. tekniikkaa voisi hyödyntää soitinvärkkäilyssä, custom-potikannupit yms. erikoisosat ovat yksi aika vahva ehdokas. Pinnanlaatu tosin on vielä useimmiten hiukan karkeaa mutta sitä voi parantaa hiomalla tai liuotinkäsittelyillä ja tuollaisessa massiivisessa kappaleessa se on kyllä ihan kohtalainen jo suoraan tulostettuna.
 
Edullisimmat valmiit laitteet maksavat n. pari satasta.Yksi halvimmista on Hobbykingin Mini Fanricator ( http://www.hobbyking.com/hobbyking/ … inter_V1_5_Transparent_EU_230V.html ) jolla ainakin muutama tuttu on saanut oikeinkin hyvää jälkeä aikaan. Rajoituksena pieni 8x8x8 cm kappalekoko sekä (vakiona, voi päivittää) lämmitettävän tulostusalustan puute mikä rajaa materiaalin PLA:han.
 
Itse lähdin vaikeamman kautta ja hommasin halvan kiinalaisen tulostimen rakennussarjan ( http://www.ebay.com/itm/252035406743 ) jossa oli aika paljon säätöä ja värkkäämistä ennenkuin alkoi toimia mutta ominaisuudet ovat monipuoliset, pystyy käyttämään eri materiaaleja ja tulostusala 20x20x17 cm riittää pitkälle.
 
Tässä esimerkkiä minä tasoista jälkeä oma laitteeni tekee: https://www.dropbox.com/s/1yk43lryfskbuxx/P1010254.JPG?dl=0 . Tuo on siis ihan testimielessä tulostettu 20x20x20mm kuutio jossa 8 mm reikä. RC-helikopterin osia olen tähän mennessä enimmäkseen tuolla tehnyt. Kappaleet näyttävät muuten todellisuudessa paremmilta kuin valokuvissa, jostain syystä kuvissa virheet korostuvat.
 
Tinkercad ( https://www.tinkercad.com/ ) on ilmainen ja helposti omaksuttava mallinnusohjelma, myös Sketchupilla pystyy tekemään tarvittavia STL-tiedostoja mutta se on hankalampi käyttää joskin ehkä osaavalle käyttäjälle monipuolisempi. Malli tallennetaan tosiaan STL-muodossa ja näin saatu tiedosto ajetaan ns. slicerilla joka muuntaa sen tulostimen ohjauskomennoiksi (Gcode). Slicerin asetuksista paljolti riippuu lopullisen tulosteen laatu, vaatii, kuten sanottu, perehtymistä.
 
Valmiita malleja löytyy ilmaiseksi esim. Thingiversestä: http://www.thingiverse.com/ moneen lähtöön. Tuossa esim. realistinen kissanpää, skaalamalla sopisi varmaan potikannupiksikin: http://www.thingiverse.com/thing:25466
 
Tuolla: http://www.thingiverse.com/search/page:1?q=guitar+knob&sa= potikannuppeja, ei löydy kissanpäätä mutta esim. pääkallo kylläkin. :)
 
Niin vähän aikaa,niin paljon puuhasteltavaa!
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti