Muusikoiden.net
25.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Ongelmallinen straton kaula
1
superfly
22.02.2016 12:15:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt on vähän ideat loppu vanhan Mexico Stratocasterin kanssa. Vaikka kaularaudan säätää ihan suoraksi niin kielet on melkoisen korkealla. Sitten kun ne säätää tallapaloilla alemmaksi niin ylänauhat (noin 12. nauhalta eteenpäin) eivät soi enää lainkaan. Tallapalat korkealle säädettynä tuo tekee niin että ylänauhoilla bendatessa nuotti kuolee heti.
 
Mitenkään silminnähden propellillakaan se kaula ei ole ylänauhoilta. Pitäisköhän tuonne jotain shimmiä viritellä kaulataskuun? Kyseessä on niin halpispeli että ei oikein ole järkeä sitä viedä ammattilaisen ihmeteltäväksikään kun se homma maksaa enempi kuin kitaran hankinta-arvo oli. Kellään hyviä vinkkejä?
 
Killing internet dragons is serious business!
okabass
22.02.2016 13:09:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko kaula varmasti suora. Joskus kaula taipuu jostain kohtaa rungon puoleisesta päästä. Ei ihan helppo korjata. Mutta kokeile shimmiä.
 
73nd3r
22.02.2016 14:47:17 (muokattu 22.02.2016 14:47:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ihan ekaks: mikä sulla on nyt action, eli kielten korkeus (F-ohjeen mukaisesti rako kielen alapinnan ja 17. nauhan välillä)?
 
Tuo sun ongelmakuvaus viittaa (jopa aika vahvasti) siihen, että kaula on nyt liian suora tai jopa mutkalla väärinpäin.
Tarkista se relief ihan ensimmäiseksi, siis capo ykkösnauhalle, paina viimeiseltä nauhalta, mittaa paljonko on rako alaE-kielen alapinnan ja kasinauhan yläpinnan välillä. Jotain rakoa tarttis tarkistuksessa löytyä, eli jos ei 0,10 mm rakotukki (tai kopiopaperin siivu) mahdu väliin niin löysää kaularautaa.
 
Voi siinä muustakin olla kysymys; Straton kaulakulma on defaulttina suunnilleen nolla eli katsele vähän onko kaulan ja bodyn linja sama. Tarkista samalla, että kaulan kiinnitysruuvit on oikeassa tiukkuudessa. Arvioi tolta perusteelta tartteeko shimmiä.
 
Ja kolmas arvaus on, että sulla on kaulassa hyppyriä; ylänauhojen linja (tai koko kaula) tekee mutkaa. Tämän voi tsekata viivottimella tai tolla relief-kielijuitskalla.
Korjauksessa (ekaks tietysti tarkistus, että nauhat on kunnolla kiinni) voi selvitä vain hiomalla/muotoilemalla/kiillottamalla nauhat. Pahoissa tapauksissa otetaan nauhat irti ja tasataan ensin otelauta, sit vasta nauhaosuus. Joskus (jos pelaa matalilla actioneilla tms.) kannattaa muotoilla nauhalinjaan ns. fallaway, eli ylimmät nauhat laskee vähän ja asteittain alempien nauhojen linjasta.
 
Sori jos on vähän setäselitystä, mutta en voi tietää sun kitarasäätötaitoja ;)
Ja positiivinen puoli: mummiälestä MIM Strato on todella hyvä guittartechismin opetteluun. Toisaalta, ammattilaisella kitaran perussäätö on luokkaa 60-80€, jos ei nauharemonttia tarvita.
 
Pelimonni
04.04.2016 23:51:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

superfly: Nyt on vähän ideat loppu vanhan Mexico Stratocasterin kanssa. Vaikka kaularaudan säätää ihan suoraksi niin kielet on melkoisen korkealla. Sitten kun ne säätää tallapaloilla alemmaksi niin ylänauhat (noin 12. nauhalta eteenpäin) eivät soi enää lainkaan. Tallapalat korkealle säädettynä tuo tekee niin että ylänauhoilla bendatessa nuotti kuolee heti.
 
Mitenkään silminnähden propellillakaan se kaula ei ole ylänauhoilta. Pitäisköhän tuonne jotain shimmiä viritellä kaulataskuun? Kyseessä on niin halpispeli että ei oikein ole järkeä sitä viedä ammattilaisen ihmeteltäväksikään kun se homma maksaa enempi kuin kitaran hankinta-arvo oli. Kellään hyviä vinkkejä?

 
Onko vire huomenna löysä ,tai kireä. Raudan toiminta pitää ensin hoitaa. Veikkaan liian kireä rauta, eli kokeile löysätä reilusti rautaa. Taikka toisinpäin.
Mitenkäs on satulan korkeus. Veikkaan, on liian korkea.
 
Aivan sama mitkä on pääteputket. Eipä vaikuta saundiin pätkän vertaa. 5e3 parani huomattavasti, kun vaihdoin V30 WGS Reaperiin. Tärkeintä on säröputki, ja ensimmäinen, jos haluaa puhdasta. Ditto. Flashback, nähty. Ei Minulle. Nova. Ditto Looper
Kumiankka
05.04.2016 06:35:59
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jotkut kaulat saattaa olla sellaisia että kaularaudan säätövara voi olla melko niukka suuntaan tai toisseen. Joku ohje oli että kielet pitää löysätä ja odotella jopa päiviä että säätö vaikuttaa. Modernit koneistot painaa hiukka enempi ja jos on kielet sellaiset että vetoa ja puristusta löytyy niin yhdessä keihäässä piti ensin laittaa kaulakulmaa ja tallapalat oikeille hujakoille ja sitten kaularaudan säätöjä kokeillen kieliä kireämmälle. Joku puun syiden muoto tai ominaisuus tuossa oli että oli vähän letku hiukka väärään suuntaan. Ilmeisesti ei turhaan ole plek machine ja neck jig systeemejä kehitelty, jossain esittelyvideosa taisi olla että viimeinen viilaus tehtiin kääntämällä kitara soittoaasentoon, mittarit näytti että kaulan muoto muuttui monta milliä kun kitara käännettiin vaakatasosta soittoasentoon, ja oli ihan oikea Fenderi
 
Pari basson kaulaa on mulla sellaisia, että toisessa ilmeisesti on kaksitoiminen kaularauta ja toisessa puristettu kaularauta (Hagström h-expander). Jossain noista oli neuvottu että pitää laittaa kaula kahden tuen väliin ja painaa mutkalle ja sitten säätää, muuten kierteet voi hajota
 
Puavali
05.04.2016 16:00:13 (muokattu 07.04.2016 22:22:17)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kaulan pitää olla pikkuisen kaareva elikkä jalkava eli kovera otelaudan puolelta pituussuunnassa, kun kielet on vireessä.
 
Bendausongelma taitaa johtua pienestä radiuksesta eli otelauta on kupera sivusuunnassa, ja matalalla oleva kieli ottaa bendatessa ylempään nauhaan kiinni, ja se on yleinen vaiva vintagemallisissa stratoissa. Tuon takia, jos haluaa tehdä laajoja bendejä, aktionin joutuu säätämään korkeammalle kuin tasaisemman radiuksen omaavassa kitarassa.
 
Ed: Ilmaisin asiani vähän epäselvästi.
Azolith
05.04.2016 18:29:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei tarvi olla soittaessa pikkuisen kaareva kaulan, eli kupera.
Noissa asioissa ollaan tosin montaa mieltä, tai enemmänkin mieltymystä.
Kaulan suoruuden kuitenkin näkee parhaiten kun se on säädytty mahdollisimman suoraksi.
Jos on heittoa sivulle, niin kiero. Ts jos otelaudan molemmista reunoilta ei ole yhtä suora, niin kiero.
Pieni kierouskaan ei sinänsä haittaa, varsinkin jos bassopuolella.
Jos otelauta on hieman koholla vaikka runkoliitoksen kohdalta, niin kumpuinen, ns Landola hyppyri.
Jos kaula on rankemmin kiero, niin korjaaminen on usein ongelmallista/ mahdotonta.
Kaulaliitoksen kummun kanssa asiat saadaan kuntoon oikaisemalla otelauta, eli nauhat irti ennen hionta oikaisua, vähempikin nauhojen poisto voi riittää jolloin oikaistaan vain ongelmamatkalta on kyllä tarkkuus työtä.
Sitten aika usein törmää siihen että nauha tai pari on korkemmalla kuin muut tehtaalta, niistä yleensä selvitään naputtelemalla sisään.
Kaikissa tapauksissa ei ainakaan haitaksi olisi lopussa tasata nauhat samaan tasoon ja nauhaviilata sopiva pyöristys, flättiksi hiottu nauha jos jätetään vaikuttaa intonaatioon.
 
.
Azolith
05.04.2016 18:39:50 (muokattu 08.04.2016 17:29:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika usein tehtailtakin jos ilmoitetaan radiukseksi jotain, niin se muuttuu hieman otelaudan matkalla jopa laatukitaroissa vaikkei siihen siihen ole pyritty.
Käsityön laadussa on eroja.
On kitaroita joissa radiuksen muuttumiseen on pyrittykin ja toteutettu, omine etuineen soitettavuuden kannalta.
Periaatteessa yksinkertainen soitin on kitara joissa moni asia vaikuttaa ja ei ihan niin helppoa parhaaseen iskuun saada, kuten nämä palstat osoittaa.
 
.
laurilauri
07.04.2016 00:16:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllä tuo nyt kuulostaa vain siltä että satulaa lähemmät nauhat ovat kuluneempia, jos kaula on kerta silminnähden suora. Itse olen tasannut kaikkien kitaroideni nauhat (ensin paikoitellen sillä mittametalliläpyskällä mitaten ja viilalla) ja lopuksi suoralla, neliskanttisella, koko otelaudan pituisella rautaputkella, johon en teipattu hiomapaperi. Pyöristys sitten sillä erikoisviilalla, jossa pyöreä ura, ja kiillotus teräsvillalla. Harvoin kaulaa saa tuota toimenpidettä varten absuluuttisen suoraksi millään, ja tärkeää on se on sitten mielummin kummulla kuin kuopalla. Tuolloin sen voi ottaa putkella hioessa huomioon vähän vaihtelemalla hiontakulmaa. Kuopalla näin hiottaessa keskikaulan nauhat jäävät korkeammiksi ja sitten on taas sama ongelma kuin sinulla.
 
Näin olen käsitellyt 11 kitaraa, joissa kaikissa kielet on saanut juuri niin alas kuin haluaa ja kaikki pelittää. Sitten kannattaa vielä viilata kielet satulasta mahd. alas ja säätää talla toimenpiteen jälkeen, niin on kyllä mukava soitella :)
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti