Muusikoiden.net
25.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Tilanne päällä pa-kaapin elementtien kanssa
1
Hammer Of The Gods
15.02.2016 23:30:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro,
Meidän treeniksen PA:n toisesta kaapista ylä- ja keskiäänielementit kaipaavat vaihtoa. Kaappi on mallia JBL M360. Osaisikohan joku guru-ihminen kertoa minkälaiset elementit tarvitsen vanhojen tilalle?
 
Olen tätä asiaa yrittänyt selvitellä Thomannin kautta, ja sen jälkeen JBL:ltä suoraan, mutta tuntuu olevan ihan järjettömän vaikeaa saada mitään jeesiä sieltä suunnalta. Vähän huonoa palvelua tällä kertaa, tai ainakin tosi hidasta.
 
Googlettelemalla olen löytänyt tällaiset manuaalit:
http://www.jblproservice.com/pdf/Sound%20Power%20M-Series/M360.pdf
http://www.cieri.net/Documenti/Cata … ies%20Sound%20Power%20(Professional)%20-%20Depliant%20(English).pdf
 
Mutta kun en PA-kamojen sielunelämään juurikaan tunne, niin itse en osaa noiden avulla oikeanlaisia varaosia valita. Omalta itseltä ei löydy mitään tietoa siitä mitä ohmi-tai tehonkestoasioita pitää ottaa huomioon, ja kuinka ne toimivat pa-kaapissa. Voisiko joku jeesata tässä hommassa, laittaa vaikka linkkiä thomannille oikeanlaisiin värkkeihin? Saa myös osoittaa valmiiksi kelpaavan varaosa alaäänielementille, nekin varmaan ennenpitkää menee vaihtoon myös.
 
Sen verran uskallusta kuitenkin löytyy, että ne elementit saadaan varmasti sinne kaappiin vaihdettua, jahka oikeat on löydetty. Ei viitsisi mihinkään huoltoliikkeeseen mokoman takia viedä.
 
Hjelp!
 
Noin, mutta paremmin...
basisti1971
16.02.2016 06:36:33 (muokattu 16.02.2016 06:40:18)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Yläpää M202A = AUDAX PR12011 78,90€
http://www.cadaudio.dk/audaxunits.htm
 
Keskiääni M209-8
Saattaa löytyä esim evilbaystä, kalliihko, mutta aftermarket korjaussarjaa saa esim:
http://reconingspeakers.com/product/jbl-m209-8a-c8rm209a-recone-kit/
 
Alapää M252-8
Evilbay ostokseksi saattaa mennä tuokin, korjaussarjaa esim:
http://www.artsound.gr/catalog/cone … 16845.html?currency=GBP&language=en
 
Korjaussarjoja löytynee muiltakin kuin noilta mainituilta toimijoilta, noilla JBL varaosanumeroilla hakukone osaa auttaa.
EDIT: Korjaussarjassa on ainoastaan liikkuvat osat: Kartio, ripustukset ja puhekela, tietotaito vaihtamiseen täytyy löytyä itseltä tai olla puuhasta valmis maksamaan.
 

 

 
Jos kyseessä on pelkkä treenikämppäkäyttö, eikä äänenlaadulla ja/tai maksimi äänenpaineella ja/tai suuntakuvion tarkkuudella ole niin väliä, saattaisi korvaavien kaiutinelementtien etsiminen olla huomattavasti kustannustehokkaampaa.
 
Kannattaa toki ihan ensimmäiseksi varmistaa josko elementit on jo kertaalleen vaihtuneet ;).
Kuten myös jakarista löytyvän sulakkeen kunto.
 

 
T:Samuli
 
nightbird
16.02.2016 10:22:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kysyjä ei maininnut onko kaappi M360 vai M360MKII..
M360MKII kaapissa on kaksi diskanttia tyyppiä M203.
Vanhemmassa M360 kaapissa M202A 1 kpl.
 
Näitä kumpaakaan ei enää löydy JBL.ltä joten noihin muihin tavarantoimittajiin
joutuu turvautumaan.
 
Keskiääneen on olemassa tuosta M209:stä päivitetty versio M209A.
Sen osanumero on 124-28000-02X, löytyy vielä Jan2015 päivätystä hinnastosta.
Hinta oli siis Tammikuussa 292,85 eur alv 0% ( Retail )
 
Siihen on olemassa korjaussarja C8RM209A, sen sopivuutta tuohon vanhempaan 209
malliin ei voi täysin taata mutta suurella todennäköisyydellä eroja ei paljon ole.
Sen hinta oli Tammikuussa 2015 162,65 eur alv 0%.
JBL:n alkuperäissarjoissa on puhekela ym jo valmiiksi liimattu paikoilleen joten asennus on helppo.
 
Bassokaiuttimeen M252-8 löytyy maahantuojalta suoraan hyllystä korjaussarjaa C8RM252.
Tämän sarjan hinta on 233.10 eur alv 0%.
Kaikki hinnat siis verottomia retail hintoja, alv 24 % lisätään hintoihin.
 
M209A:n saatavuus täytyy tarkistaa mikäli tarpeen.
Hinnoista voi pyytää tarjouksen, varsinkin hyllyssä löytyvistä poistuneista malleista.
 
Hammer Of The Gods
16.02.2016 14:52:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitos kummallekin vastauksista, näistä selvisi heti kättelyssä pari asiaa.
 
Ensinnäkin se, että olisin saattanut vahingossa tilata juuri tuollaiset recone-kitin, tajuamatta että siinä joutuu itse askartelemaan jonkin verran. Pelkkään kaiutinelementin vaihto onnistuisi meikäläisiltä, mutta itse kaiuttimen fiksailu aiheuttaa jo vähän empimistä. Eli parasta olisi jos löytäisi sellaisen valmiin korvaavan kaiuttimen, jonka voisi kokonaisuutena vaan vaihtaa vanhan tilalle.
 
Tarkennuksena sen verran vielä, että nuo meidän JBLät on sitä mallia jossa on vaan yksi yläpääelementti. Sen verran treeniksellä taannoin jo perehdyttiin, että katsottiin kaapin sisälle ja otettiin vähän kuvia, laitoin ne näkyvillä tuonne mun profiilikuviin.
 
Ja tosiaan kaapit ovat ihan perus treeniskäytössä. Eli siinä mielessä ei ole väliä vaikka kaapit eivät identtisiltä kuulostaisikaan remontin jälkeen. Prioriteetteina ehkä se, että möykkää irtoaisi suunnilleen saman verran, ja että tehonkesto pysyisi suurinpiirtein samana.
 
Tsekkailin teidän laittamia linkkejä, ja aika hinnakkailta vaikuttavat, jos alkuperäisen tai originaali korjaussarjan haluaa. Meidän tapauksessa oikea vaihtoehto voisi siis olla ostaa sinne jotkut varaosaelementit. Jos käypäisiä elementtejä löytyy riittävän halvalla, voisin jopa harkita ostavani moiset valmiiksi myös toista kaappia varten. Varmaan senkin sisuskalut alkavat olla aika loppuunajetut.
 
Tuo Cadaudiolla myynnissä olevan yläpääelementtihän on ihan inhimillisen hintainen. Mutta löytyisikö jostain sopivaa keskiäänielementtiä noin satasen hintaluokassa? Saa olla halvempikin jos kunnollisia on tarjolla.
 
Noin, mutta paremmin...
ituvirtanen
16.02.2016 18:00:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tunnen kundin, joka osaa tehdä nuo kartiohommat aasta ööhön. Kerran vierestä seuranneena voin sanoa, etten rupea moiseen hommaan. Keskitys näytti kaikkea muuta kuin vaikealta ja kundi vähätteli puuhaa - oli työssä silti taiteilija paikallaan. Tyydyn rakentamaan ja korjaamaan soittimia (lue: instrumenttien aatelista, bassoa) mutta jätän kartiohommien opettelun innokkaammille.
 
Jos äänenlaatu on sinänsä sivuseikka, vastaavankokoiset elementit voivat ajaa asiansa ihan siedettävästi. Huolto on silloin luultavasti edullinen ja helppo keikka.
 
basisti1971
17.02.2016 09:57:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 

 
Hammer Of The Gods: Ensinnäkin se, että olisin saattanut vahingossa tilata juuri tuollaiset recone-kitin, tajuamatta että siinä joutuu itse askartelemaan jonkin verran.
 
Juu, varmuuden vuoksi lisäsin tuon tarkennuksen, ja multa jäi vielä tuon jälkeenkin pois varsin oleellinen seikka jonka nightbird toi esille, eli:
 
nightbird: JBL:n alkuperäissarjoissa on puhekela ym jo valmiiksi liimattu paikoilleen joten asennus on helppo.
 
Osassa tarvikesarjoja ihan joka ikinen komponentti on erillään, eli vaaranpaikkoja ja mitattavaa on enemmän kuin olisi suotavaa.
 

 

 
Hammer Of The Gods: Sen verran treeniksellä taannoin jo perehdyttiin, että katsottiin kaapin sisälle ja otettiin vähän kuvia, laitoin ne näkyvillä tuonne mun profiilikuviin.
 
Eli JBL elementit näyttäisi löytyvän, hienoa.
 
Elementit kannattaa säilyttää jos tilaa löytyy, viallisillekin JBL elementeille on aina ostajansa.
Tai vaihtoehtoisesti myydä saman tien jos tilaa ei ole.
 

 

 
Hammer Of The Gods: Tuo Cadaudiolla myynnissä olevan yläpääelementtihän on ihan inhimillisen hintainen.
 
Kyllä, mutta koska O (=obsolete) löytyy tuon S (=in stock) symboolin kaverina, voi hyvinkin olla että viimeisiä viedään.
Kysymällä selviää.
 

 
Hammer Of The Gods: Mutta löytyisikö jostain sopivaa keskiäänielementtiä noin satasen hintaluokassa? Saa olla halvempikin jos kunnollisia on tarjolla.
 
Kaikessa kaiuttimien korjailuun liittyvässä toiminnassa on monen monta kuppikuntaa.
 
Jyrkin kanta on tietty korjaamisen salliminen vain alkuperäisillä osilla ja lepsuin kelpuuttaa kaikki suurinpiirtein reikään sopivat komponentit, kunhan ei tarvitse kamalasti työstää tai adaptereita rakennella.
Ja väliltä löytyy sitten filosofiaa laidasta laitaan.
 
Ainakaan omasta mielestä varsinaisesti väärää tai oikeata tapaa ei ole, jotkin kyllä sitten sopivat tiettyyn tilanteeseen ehkä paremmin kuin toiseen.
 

 
Jos omalle kohdalle tulisi tuollaiset kaapit eteen, ja mahdollisimman alkuperäiseen kuntoon pitäisi kohtuu budjetilla saada, ostaisin melko varmasti parin noita Audaxin yläpäitä, ja keskiäänisen tarvike-korjaussarjan.
Ellei netistä löytyisi selvästi parempaa, valmiiksi kokeiltua ratkaisua.
 
Kokeiltuani toki ensin vialliseksi epäillyt komponentit järjestelmästä irroitettuna jotta johdotuksen ja jakosuotimen mahdolliset viat tulee eliminoitua.
 
Audaxin diskantti on sen verran kohtuullisen hintainen, että ilman jakosuotimen muokkausta (jos silloinkaan) ei selvästi edullisempaa korvaavaa vaihtoehtoa ole helppo löytää.
 
Toinen vaihtoehto jota saattaisin keskiäänisen kohdalla kokeilla olisi jakosuotimen jakotaajuuksien sekä elementin tehonkeston, herkkyyden ja T/S (Thiele/Small) parametrien avulla mahdollisimman lähelle samanlaisen elmentin löytäminen ja kummankin vaihtaminen.
 
Etenkinkin laulua toistettaessa tuo keskiäänielementti on se joka soinnin pitkälti määrittelee, joten valinnassa pitää olla tarkkana.
 
Treenikämppäkäytössä EQ:lla toki saadaan pahimmat epätasaisuudet loivennettua, mutta olisihan se mukavaa jos sointi olisi kikkailemattakin suht kohdallaan.
 

 
Kuten tuossa jo aiemmin totesitkin, vanhojen PA kaappien korjailussa merkistä riippumatta piilee aina vaara että myös vaihtamatta/korjaamatta jääneet komponentit ovat tiensä päässä.
Vaikka uudelleenkäyttö ja joskus sairaalloinenkin laitteiden tekohengitys viimeiseen asti on lujasti iskostuneena omaan takaraivoon, laskeskelen aina onko korjaaminen lopulta se kustannustehokkain vaihtoehto.
Sen verran pahasti terminaalivaiheessa sairautta kyllä jo ollaan, että pääsääntöisesti on tullut korjattua ;).
 

 
T:Samuli
 
nightbird
17.02.2016 20:42:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

basisti1971 siis tarkoittaa JBL:n kaiuttimiin "lähinnä" vastaavien sarjojen tekijöitä.
Tähän asti KAIKISSA JBL alkuperäissarjoissa on ollut kamat valmiiksi liimattu kaikkia reunuksia myöten.
Työksi jää vain rungon huolellinen putsaus ja keskitysputken avulla uuden liimaus paikoilleen jok aon kylläkin äärimmäisen helppoa.
Se näkyy hinnassa.
Jotkin pellepelottomat liimaavat kylmästi uuden kalvon vanhan leikatun reunojen päälle mutta tämä on ehdottomasti väärä tapa.
Runko täytyy aina putsata vanhoista jämistä ja tämä on se työn raskain osa.
 
Kaiuttimen pahvitus maksaa koosta riippuen työn osalta 1-1,5 tunnin työn.
Tällä hetkellä siis 1-1.5 x 85 eur alv 0% +varakalvo.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti