Muusikoiden.net
22.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Uuden ikuisuusprojektin aloittaminen
1 2 3 4 5 6
MrLure
15.08.2015 09:49:34
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei, olen aivan uusi täällä foorumilla ja tässä vähän selaillut näitä sivuja siinä mielessä, että haluaisin rakentaa itse sähkökitaran.
 
Eli heti alkuun voin mainita, että tietämys soitinten rakennuksesta on miltei täysi nolla. No isäni on aikoinaan tehnyt useitakin akustisia kitaroita, joten siltä suunnalta voisi tulla jelppiä noihin kaula ym. juttuihin. Mutta kuten mainitsin, niin itse en ole soittimia tehnyt ja enpä osaa niitä edes soittaakaan (jos 20v takaisia Metallican biisien alkujen opettelua ei lasketa :)
 
Lainasin kirjastosta tuon Alfamerin Suomalaisen kitarakirjan (http://www.adlibris.com/fi/kirja/suomalainen-kitarakirja-9789524720540) ja aika moni kysymys jäi kyllä vielä auki, näin ennen projektin aloitusta. Tuo toinen suomalainen kirja: Sähkökitaran rakentaminen (http://www.korpi-instruments.com/tuotteet_kirja.html), sattui olemaan lainassa. Selailin myös näiden sivujen FAQ-juttuja, mutta niitä ei ole näemmä päivitelty aikoihin, kun aika moni linkki on lakannut toimimasta.
 
Eli sitten itse asiaan. Yleensähän hommaan lähdetään rakentamalla tuollainen Telecaster tai Stratocaster -kopio ja niihin varmaan löytyykin helposti piirustuksia googlaamalla tai ostamalla. Itse en kuitenkaan viitsisi tehdä kyseistä mallia, kun tiedän että hommaan vierähtää itselläni aika tovi ja homma voi jäädä siksi ainokaiseksi. Tavoitteena olisi rakentaa ESP:n Alexi-600 malli (http://www.espguitars.com/products/9314-alexi-600-greeny). Kertoo ehkä jotain musiikkimaustani :D. Kysymys kuuluukin, että onko kyseinen malli aivan liian hankala näin aloittelijalle ja toiseksi mistähän ihmeestä löytäisin tuohon jotain mittoja? Netistä onnistuin kaivamaan tällaisen kuvan http://s2.photobucket.com/user/mintsauce/media/8b6efcac.png.html ja huomasin, että Guitar Plans Unlimited kauppaa tuon vanhemman Alexi-mallin piirustuksia (http://www.guitarplansunlimited.com/Misc%20Pages/Alexi%20200.html). Onko kukaan muuten koskaan tilannut tuolta piirustuksia?
 
Kiitos jo etukäteen kaikista vinkeistä/neuvoista ja sen verran nyt voin mainita, että en minä käsitöiden saralla mikään keltanokka ole. Puuntyöstö, ym. koneet pysyy kyllä hyppysissä. Jotain juttujani voi katsella vaikka tuolta http://www.lansipaltta.fi/
 
Aakoo
15.08.2015 10:57:31 (muokattu 15.08.2015 11:04:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En usko että projektina liian vaikea, etenkin jos puuntyöstö ja koneet on tuttuja.
 
Katsoin noita piirustuksia, ja oli muuten suolainen hinta! Kitaran tärkein mitta on mensuuri, eli se pituus miltä kielet soi(tässä tapauksessa kai 25.5"), toinen tärkeä mitta on talla leveys ja kolmas satula leveys(42mm), näillä määräytyy otelaudan geometria. Otelaudan kaarevuus, eli radius määräytyy tallan mukaan, en muista mitä on floikassa, mutta esim speksejä sanoo 350mm. Näiden jälkeen kitarassa saa olla pieniä heittoja.
 
Mä lähtisin liikkeelle siitä että kaivaisin floikallisen kitaran (oletan että meinaat Floyd Rose talla laittaa) piirrustukset, sellaisen jossa sama mensuuri kuin tuossa espissä, ja käyttäisin sitä pohjana suunnitellussa. käytännössä niin, että piirtäisin olemassa olevan piirustuksen päälle uuden rungon ja lavan mallit. Kaulan paksuuden ja muotoilun tekisin fiilis pohjalta, kuitenkin vähän vertaillen esikuvansa speksejä, joita on tässä: http://www.espguitars.com/products/9314-alexi-600-greeny
 
Dodo-Lurker
15.08.2015 11:36:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiedä olisiko tästä mitään apua: http://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=851219. Tosiaan näyttää kyllä melko yksinkertaiselta projektilta jos puuntyöstö on jo entuudeltaan tuttua, eli en pitäisi sitä kovin suurena huolen aiheena aloittamisen kannalta. Onnea kuitenkin rakentamiseen jos päätät sen aloittaa.
 
anapena
15.08.2015 12:00:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MrLure: Tuo toinen suomalainen kirja: Sähkökitaran rakentaminen (http://www.korpi-instruments.com/tuotteet_kirja.html), sattui olemaan lainassa.
 
Tämä on hyvä kirja, mukavasti kirjoitettu, luin sen läpi vaikka en rakennuspuuhiin ryhtynytkään.
 
Istu ja pala!
MrLure
15.08.2015 15:25:54 (muokattu 15.08.2015 15:31:29)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia vastauksista.
 
Ensitöikseen täytyy varmaan hommata joku kitarasanakirja, jotta saa selville nuo Aakoon käyttämät termit :D
 
Dodolta mahtava linkki. Täytyy ruveta lukemaan sitä läpi. Näytti olevan jopa vertailua Jacksonin RR24:n ja ESP:n Japani ja Jenkki-malleista (http://s2.photobucket.com/user/mintsauce/media/eb8ced21.png.html)
 
Eniten ehkä hommassa arveluttaa tuo neck-thru body. Tuolta Dodon linkistä löysinkin tällaisen kuvan http://s2.photobucket.com/user/mintsauce/media/rr24/S4020611.jpg.html. Tuon tyyppinen kaula on varmaankin astetta haastavampi toteuttaa, kuin esim ruuvattava.
 
Ja täytyy kyllä yrittää bongata tuo toinen kirja jostain tai sitten ihan ostaa se. Ja ehkäpä pitää oikein ilmoittautua paikallsen kansalaisopiston soitinrakennuspiiriin, niin vois saada jotain aikaiseksikin.
 
http://www.lansipaltta.fi/
Jeszse
15.08.2015 18:23:40 (muokattu 15.08.2015 18:25:40)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos tietämys on nolla, ni kannattaa ostaa toi kirja. Vaikka se keskittyyki telecasteriin ni kyllä siitä käy varmaan aika pitkälle selväks miten tommosen laihokeihään tekee.
 
En kyllä tiedä opettaako se tekemään esim lapakulmaa mut ei sekään rakettitiedettä oo.
 
E: itelläki eka ite tehty oli sellanen v-malli. Tein ihan väärillä työkaluilla ja tavoilla ja siitä tuli ihan paska, mutta opinpahan olemaan tekemättä jotain asioita jollain tavoilla jatkossa. Toki sä voit onnistua paremmin, ja varmasti ainaki ton kirjan kanssa onnistutki.
 
ka uja teletabbies sa o yy sa o kaa sano koo fatpipe -megatherium || The Jasser Arafats || Crimson Day
joseplluissans
16.08.2015 21:25:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos oot aloittelija soitossa, suosittelen ihan kiinteetä tallaa. Vai pitääkö olla justiinsa 1:1 ton Laihon mallin kanssa? Eikä se neck through oo yhtään sen ihmeellisempi kuin pultattu kaulakaan. Melkein se set neck, eli liimakaula, on vaikeempi. Neck throughissa pitää vaan miettiä vaiheita vähän tarkemmin.
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
Aakoo
17.08.2015 10:16:02 (muokattu 17.08.2015 10:21:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MrLure: Kiitoksia vastauksista.
 
Ensitöikseen täytyy varmaan hommata joku kitarasanakirja, jotta saa selville nuo Aakoon käyttämät termit :D

 
Nuo nyt tulee vastaan, kun selailet nettiä tai luet kirjallisuutta. No worries..
 
Eniten ehkä hommassa arveluttaa tuo neck-thru body. Tuolta Dodon linkistä löysinkin tällaisen kuvan http://s2.photobucket.com/user/mintsauce/media/rr24/S4020611.jpg.html. Tuon tyyppinen kaula on varmaankin astetta haastavampi toteuttaa, kuin esim ruuvattava.
 
Neck thru ei ole sen kummempi, kuin ruuvikaulainenkaan. Eipä tarvitse väkertää kaulataskua. ...ja myös minulta ääni kiinteätallaiselle. Mutta esim Tune-O-Matic talla vaatii pienen kaulakulman, jotta kielet ei tule aivan liian ylös. Tuossa kuva, joka ehkä vähän selittää tilannetta:
http://www.tundraman.com/Guitars/NeckAngle/NeckAngle.JPG
 
Lisäys:
Joku täällä mainitsi myös lapakulman, löysin suomeksi tällaisen dokkarin:
http://www.theseus.fi/bitstream/han … /33772/Alisaari_Ossi.pdf?sequence=1 Sivulla 18 on lapakulman teko selitetty.
 
Lightning
17.08.2015 11:28:01
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onnea projektiin. Itellä on tekeillä RR mallinen kitara ja ikuisuudelta sekin projekti alkaa tuntua.
 
Oletko ajatellut pintakäsittelyä tuohon tulevaan tilukeppiin? Laitatko maalia plus nuo raidat ja kuvat myös vai pelkkä lakka? Se kannattaa miettiä hyvissä ajoin, niin osaa sen mukaan sit valkata nättiä pintaa, tai olla välittämättä, jos siis peittävällä maalaa.
 
Oman jätän pelkälle lakalle ja valitsin pitkään eri lankkuista sopivia. Piirrustukset löysin netistä ja tulostin usealle A3:lle ja teippailin kiinni.
 
www.mikseri.net/anotherlife
Jymi
17.08.2015 13:17:57
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MrLure: ..ja homma voi jäädä siksi ainokaiseksi.
 
Yleensä ei jää. Aika koukuttavaan hommaa näiden tekeminen. Ei muuta kuin mukavia rakenteluhetkiä ensimmäiseen projektiin.
 
joseplluissans
17.08.2015 14:03:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos ei tosiaan tarvii olla 1:1 esikuvan kanssa, niin kaikennäköstä modausta voi tehdä, se on vaan itestä kii mitä haluaa. CAD-ohjelmat on helppoja käyttää, tiedostot voi printauttaa 1:1 A0-lakanalle, niin on sit selkeästi esillä rakennustilanteessa. Ja kun oot tehny sen pari-kolme skebaa reenaten soitinrakennusta, niin sitte alkaa irtoomaan erikoisempia ratkaisuja. Ite tein straton ekaks harjoitusmielessä, vaikken ees kitaraa soita. Sen jälkeen on lähteny lapasesta, aina vaan erikoisemmilla spekseillä. Täysin omaa designiä en oo vielä toteuttanu ku lavan osalta (2 soitinta). Että rohkeesti vaan kokeilemaan ja alota simppelimmästä, kun niitä kämmejä tulee ihan varmasti (tän voi allekirjottaa lähes jokainen soitinrakentelija, niin amatööri, ku ammattilainenkin :D ). Sekin on muuten hyvä taito, että osaa korjata omat kämmit ;)
Omista kuvista näkee mun tekeleitä.
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
MrLure
17.08.2015 21:52:03
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyviä pointteja taas kerran, kiitoksia.
 
Piti oikein tutustua kiinteätallaisen ja vibran eroihin (loistovideo for dummies https://vimeo.com/62098052 :D ) Ja jo ihan ton videon perusteella kiinteä talla on kyllä parempi ratkaisu. Ittellä ei ole mikään tarve mennä millään 1:1 asenteella ton Laiho-keihään mukaan, mitä tullaan noihin osiin. Kunhan mitat ym. on ok ja omaa silmää miellyttää.
 
Lisäksi katselin vähän jo hintoja noille osille ja jaiks. Rupes kauhistuttamaan koko projekti. Mistäs niitä yleensäkin kannattaa tilailla/ostaa? Esim. kannattaako lähteä seikkailemaan ebayhin vai pysytellä ihan suomiliikkeissä?
 
Värimaailmasta sen verran, että taidan mennä ihan mustalla (satiini/matta) ja jos innostuu niin noi pinstraipit sit kiiltävällä. Koska värimaailma on musta niin metalliosatkin sais olla myös mustia. Kaula tietty puupinnalla.
 
Ai niin ja jos tulee jotain suosituksia mustista osista (talla, mikki, satula, jne.), niin antaa palaa.
 
Niin ja yks kyssäri vielä, että mikäs ero on tollasella lukittavalla satulalla verrattuna tavalliseen?
 
http://www.lansipaltta.fi/
Jymi
17.08.2015 22:26:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

MrLure:
Lisäksi katselin vähän jo hintoja noille osille ja jaiks. Rupes kauhistuttamaan koko projekti. Mistäs niitä yleensäkin kannattaa tilailla/ostaa? Esim. kannattaako lähteä seikkailemaan ebayhin vai pysytellä ihan suomiliikkeissä?

 
Paikkojahan on ihan pilvin pimein. Paikallisesta soitinliikkeestä kannataa pyytää tarjous koko setistä. Ihan halvimpia tinatalloja yms. kannattaa välttää mutta jotain Gotohia tms. kun on niin varmasti laatu riittää.
 
Sitten nettipaikoista Uraltone, Stewmac, SP-eletroniikka, allparts... jne.
 
http://www.uraltone.com/soitinrakennus.html
http://www.spelektroniikka.fi/tuotteet/Soitinrakennustarvikkeet
http://www.stewmac.com/
 
Mikkien käämimistä kannataa myös harkita. Osat maksavat kympin ja mikin kasaaminen ei ole vaikeaa. Eli itse käämimällä säästö on satasia.
 
Youtubesta löytyy opastuvideoita "guitar pickup winding"
 
Niin ja yks kyssäri vielä, että mikäs ero on tollasella lukittavalla satulalla verrattuna tavalliseen?
 
Lukittava säilyttää paremmin vireen kun käytetään vibrakampea. Jos ei kampea tule niin tekisin ihan tavallisella.
 
MrLure
17.08.2015 22:50:08
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Täytyy varmaan ruveta värkkäämään tuota 1:1 suhteen kuvaa. CAD-hommat ei ole hanskassa (ei jaksa opetella eikä ole softaakaan), joten tyydyn itselle turvallisempaan Adoben Illustratoriin. Luulis saavan tulostettua jossain mainostoimistossa, niin ei tarvitse A4:sta liimailla.
 
Tuosta tallasta vielä sen verran, että joku ST tyyppinen kiinteätalla voisi sopia tuohon malliin (Esim. http://www.g-gotoh.com/international/?btp_product=gtc102). Kaulakulman värkkäys kun ei näin ekassa projektissa oikein innostaisi.
 
http://www.lansipaltta.fi/
joseplluissans
18.08.2015 09:45:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lukittava satula lukitsee kielet, eli vaikka vääntelis virityskoneistoa, ei vire muutu, kun kielet on lukittu. Eli jos soittaa yhdestä vireestä, toi on hyvä, mutta jos aikoo soitella eri vireillä, niin aika huono. Toi floikkahan ja sen johdannaiset on aloittelijalle myös aika paha, kun vireen saaminen kuntoon on konstikasta. Siksi kandee lähtee ihan simppelillä kiinteellä. Sitten kun alkaa tehdä mieli soitella sooloja tai muuten vaan bendailla, niin rakennan floikkafehkeen ;)
 
SP-elektroniikkaa ja Millbrookia suosittelen, kummastakin oon tilannu hyvillä kokemuksilla. Eikä sen raudan ees tarvii Gotohia olla, että toimii. Pääsääntönä kannattaa pitää, että mitä enemmän liikkuvaa osaa, sitä laadukkaampaan kandee panostaa. Eli Floikassa kannattaa jo skipata halpikset.
 
Printtauksesta: Tallennat piirtämäsi kuvan pdf:nä, niin mikä tahansa kopiofirma sulle suunnitelmat tulostelee. Eikä cadiohjelmat oo vaikeita, jos osaat jotain illustratoria käyttää...
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
rainmaker
18.08.2015 21:10:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

joseplluissans: Sitten kun alkaa tehdä mieli soitella sooloja tai muuten vaan bendailla, niin rakennan floikkafehkeen ;)
 
Ite tykkään soitella sooloja ja etenkin bendailla ja just siks en floikasta tykkääkään. Antaa ikävästi periksi isommissa bendeissä ;)
 
Ja aika nopeesti mahdollisuuden tehdä divebombeja vaihtaa siihen, että kitara on helppo virittää ja koko systeemi ei mene ihan sekaisin jos yksi kieli katkeaa. Imo.
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
joseplluissans
18.08.2015 21:55:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

rainmaker: Ite tykkään soitella sooloja ja etenkin bendailla ja just siks en floikasta tykkääkään. Antaa ikävästi periksi isommissa bendeissä ;)
 
Ja aika nopeesti mahdollisuuden tehdä divebombeja vaihtaa siihen, että kitara on helppo virittää ja koko systeemi ei mene ihan sekaisin jos yksi kieli katkeaa. Imo.

 
Juurikin tämä :)
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
MrLure
19.08.2015 00:34:59 (muokattu 19.08.2015 00:35:41)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No niin.
 
Nyt olis ekat piirrustelut takana. Tuolta voi käydä katsomassa mitä on saatu aikaiseksi https://dl.dropboxusercontent.com/u/11999719/alexi-guitar-a4.png . Aika paljon uusia kysymysmerkkejä ilmassa, mutta eiköhän ne tästä selkene.
 
http://www.lansipaltta.fi/
joseplluissans
19.08.2015 11:42:45
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kandee lisäillä pirusti mittoja myös! Ja kuva takapuolesta sekä sivusta auttaa myös.
Tossa esimerkki:
https://www.dropbox.com/s/nw5pmjs9oajeml2/GrabberX%20Layout1.pdf?dl=0
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
MrLure
19.08.2015 12:58:57
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

joseplluissans: Kandee lisäillä pirusti mittoja myös! Ja kuva takapuolesta sekä sivusta auttaa myös.
Tossa esimerkki:
https://www.dropbox.com/s/nw5pmjs9oajeml2/GrabberX%20Layout1.pdf?dl=0

 
Äkkiä vaan skaalasin ton A4:lle. Oikeesti kuva on 1:1 ja sivu ym. kuvat on vielä työn alla.
 
Mitähän tuon lapakulman tulisi olla ja kuinka paksu tuo runko yleensä on?
 
http://www.lansipaltta.fi/
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 5 6

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti