Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Putkivahvistimeen säädettävä negatiivinen takaisinkytkentä
1
repomies
10.08.2015 19:59:52
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onkos kukaan muu kötöstellyt säädettävää negatiivista takaisinkytkentää putkivahvistimeensa?
 
Sain motivaation tähän kokeiluun juutuubista, tarkemmin tästä videosta:
 
https://youtu.be/H5fFb5_9xyA
 
Minä värkkäsin moisen tänään Fenderin Hot Rod Deluxeen. Fenderin sivuilta löytyvää kytkentäkaaviota kun katsoin, niin HRD:n takaisinkytkentävastus on R69 jonka arvo on 47kOhm:
 
http://support.fender.com/schematic … ifiers/Hot_Rod_Deluxe_schematic.pdf
 
En uskaltanut lähteä pienentämään tuota vastusta, mikä siis lisäisi negatiivista takaisinkytkentää, koska pelkään hieman oskillointia. On turvallisempaa lähteä vähentämään takaisinkytkennän määrää, eli kasvattaa vastusta.
 
Koska käsilläni oli vain yksi soveltuva potikka, aiemmin Uraltonesta tilaamani logaritminen 100kOhm, sillä piti sitten homma toteuttaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan nyppäisin kaiutinjakilta irti harmaan johdon joka kulkee R69:lle, ja laitoin kaiutinjakilta kierretyn johtoparin potikalle keskimmäiseen ja toiseen reunimmaisista pinneistä. Potikalta palaava johto sitten kiinni tuohon harmaaseen johtimeen, vähän kutistesukkaa päälle ja valmista tuli.
 
Lopputulosta voisi kuvailla sanoilla "mielenkiintoinen" ja "erilainen". En välttämättä rohkenisi väittää tuota automaattisesti paremmaksi, se on ihan makuasia, mutta se kyllä on selvää että tuosta nyt taas löytyy yksi nuppi jota kääntämällä vahvistimen saa kuulostamaan enemmän joltain vähän antiikkisemmalta putkivahvistimelta.
 
Todettakoon, että HRD:n vastusarvon kasvattaminen 47kOhm -> 147kOhm ei kuitenkaan poista vielä negatiivista takaisinkytkentää kokonaan. Tämä on helppo havaita ihan kääntämällä presenceä - se vaikuttaa yhä, vaikkakin vähemmän.
 
uusiipe
10.08.2015 23:31:13 (muokattu 10.08.2015 23:32:41)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen testaillut useammassakin laitteessa, mutta minusta ei ole vaivan väärti. Kokonaan takaisinkytkennän poikkaiseva katkaisin sen sijaan on hyvinkin käyttökelpoinen. Muuttaa vahvistimen luonnetta selkeästi ja havaittavasti. Takaisinkytkentävastuksen rinnalle voi kytkeä myös konkan tai konkkia esim. kiertokytkimellä, mutta sekin on vähän turhaa hifistelyä normisoittajan tarpeisiin.
Kaikenkaikkiaan NFB on yksi monista monista vahvistimen luonteen parametreista. Keksintönä oli kyllä mullistava aikanaan.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
repomies
11.08.2015 07:38:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Aika lailla ääripäitä itsekin olen lähinnä kokeillut, ei se niistä potikan väliarvoista sen kiinnostavammaksi ole mennyt. Joten tuollainen on-off katkaisija voisi toimiakin. Pitäisi vielä jaksaa kokeilla että kannattaako koko takaisinkytkentä katkaista tykkäänään vai riittääkö että sitä vähentää radikaalisti.
 
okabass
11.08.2015 10:55:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainakin 7ender-tyyppisissä (mm. RI Deluxe, Deville) TK on/offkytkin toimii soundivaihtoehtona hyvin.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti