Muusikoiden.net
25.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Mistä VCO:ita ja VCF:iä IC:inä?
1
EelisHyvarinen
13.07.2015 17:21:24
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Analogisyna työn alla, ja nyt tämä teoreetikko tarvitsee käytännön osaajien apua:

Mistä saa audiotaajuusalueen jänniteohjattuja oskillaattoreita ja alipäästösuodattimia valmiina integroituina piireinä? Olen käynyt läpi useita verkkokauppoja, aina suurista elektroniikan tukkutoimittajista soitinelektroniikkaan erikoistuneisiin pikkuputiikkeihin asti, enkä ole onnistunut löytämään mitään. Osaan lukea datalehtiä - kyse ei siis ole siitä, että olisin vain laittanut hakuun "VCO" ja ihmetellyt, miksi mitään ei löydy.

Haen siis tämänlaisia kapistuksia:

VCO
- taajuusalue ~20 Hz .. 20 kHz, suppeampikin riittää
- eksponentiaalinen jänniteohjaus (esim. 1 V / oktaavi)
- kantti- ja/tai sahanteräaalto
- lohkona siis tällainen, tosin en tarvitse syncciä, pwm:ää ja kaikkia aaltomuotoja: http://www.musicfromouterspace.com/ … 1/images/vco_waveforms_example2.gif
 
VCF
- alipäästö
- tämäkin audiotaajuisille signaaleille
- eksponentiaalinen jänniteohjaus
- lohkona (input, ohjausjännite)->VCF->(output)

VCO:ita löytyy kyllä, mutta ne ovat aina joko paljon korkeammille taajuuksille tai sitten niiden taajuus ohjautuu lineaarisesti jännitteen mukana. VCF:iä en ole onnistunut löytämään mistään. Minkäänlaisia. VCA:ita sen sijaan on löytynyt paljonkin.

Ja juu, ei näiden tekeminen erilliskomponenteista olisi mitenkään ylivoimaisen iso homma. Tässä projektissa tarkoitukseni on kuitenkin keskittyä muihin lohkoihin ja ottaa VCO ja VCF valmiina paketteina.

Kiitän jo etukäteen.
 
JPHe
13.07.2015 18:50:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilman, että vastaan kysymyksiin esitän oman kysymyksen. Kuinka ohjaat tuota vco:ta? Eli kuinka taajuus tulee oikeaksi? Käytätkö jotain vaihelukittua silmukkaa tms. Itse en tiedä näistä audiosyntikoista mitään, mutta radiotaajuuksille syntikoita olen työkseni tehnyt paljonkin. Alkoi asia vain kiinnostamaan...
 
EelisHyvarinen
13.07.2015 20:52:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPHe: Kuinka ohjaat tuota vco:ta? Eli kuinka taajuus tulee oikeaksi?
 
Ihan tälleen: http://matikkatarmo.fi/extrat/vco.png
 
Kytkimet toimivat "koskettimina". Sitten vaan vastusarvot valitaan siten, että kunkin kytkimen kohdalla on sellainen jännite, jolla oskillaattori tuottaa halutun taajuuden.

Toivottavaa on, että oskillaattorin taajuus riippuu eksponentiaalisesti jännitteestä vaikkapa siten, että yhden voltin lisäys aina tuplaa taajuuden eli lisää oktaavin. Tällöin saadaan puolisävelaskelet aina 1/12 voltin päässä toisistaan olevilla jännitteillä, eli kaikki vastukset voivat olla keskenään saman arvoisia.
 
luppa
13.07.2015 21:08:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Noista tuo ohjausjännitteen speksaus aiheuttaa eniten päänvaivaa, tyyli on jotenkin niin analogisyntsiin sitoutunut, että markkinat mahtaa olla aika pienet. Ihan geneeristä hyllytavaraa ei taida löytyä. Kaikennäköistä signal/function generator ic:tä kyllä löytyy, semmoisella tarkkuudella että audiotaajuuksillakin saadaan nuotit vireeseen, ohjaus on usein jotain digitaalista.
 
Jos mikrokontrollerit on tuttuja, semmoisesta voi väkertää oman speksin mukaisen VCO:n. Kanttiaalto tulee ainakin jämptisti, ja sahanterääkin kivestä riippuen.
 
mhelin
15.07.2015 12:56:00 (muokattu 15.07.2015 12:57:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kyllähän noita 8038 yms. VCO piirejä voi käyttää eksponentiaalisestikin. En löytänyt skemoja mutta tuosta linkin tekstistä voi päätellä miten toimia:
 
http://machines.hyperreal.org/categories/DIY/chips/8038.as.VCO.txt
 
Elektronotes on http://electronotes.netfirms.com ja tuo 8038 kytkentä löytyy noista
Musical Engineer's Handbook ja/tai Builder's Guide and Preferred Circuits Collection paketeista.
 
Eri asia sitten on kannattaako. VCO:lle tärkein osa on eksponentiaalinen V/I muunnin, eli virtalähde (sanan varsinaisessa merkityksessä, siis "current source") jonka virta muuttuu eksponentiaalisesti tulojännitteeseen nähden. Sen on oltava erittäin stabiili eli käytännössä lämpötilavakavoitu. Pelkkä sahalaitaoskillaattori ei ole kuin konkka jota varataan ja sen perässä oleva komparaattori purkaa konkan varauksen. Tuosta saadaan sitten muita aaltomuotoja sopivilla oparikytkennöillä.
 
Yksi tapa olisi toteuttaa tuo aaltomuodon muokkaus olisi käyttää yksinkertaista DSP:tä (esim. A/D -> wavetable mappäys -> D/A).
 
Noita VCO piirejä on kyllä tehty aiemmin analogisyntikoita varten, mutta niitä ei valmisteta enää. En kyllä tiedä mitä uusissa analogisynissa käytetään - olettaisin että pintaliitostekniikkaa jossa oskillaattori saadaan tosi pieneen tilaan. Tuollainen SMD VCO moduuli ei nykyään edes tulisi kovin kalliiksikaan kun Aasiasta (lähinnä Kiinasta) saa piirilevyn valmistus- ja ladontapalvelut suhteellisen edullisesti.
 
mhelin
15.07.2015 13:06:11 (muokattu 15.07.2015 13:09:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tuollainenkin löytyi:
http://www.birthofasynth.com/Thomas_Henry/Pages/XR-VCO.html
 
Samalla kaverilla myös 8038 VCO.
 
mhelin
16.07.2015 14:35:59 (muokattu 16.07.2015 14:36:24)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jaahas, joku ehti jo pöllimään mun idean: tuolla olisi Electronotes skemoista tehty valmis VCO-moduli DIL-kotelossa:
 
https://sites.google.com/site/hearnmorley/products/hmvco1b
 
Ei paha hintakaan, 25.95 puntaa plus 6.80 punnan postikulut.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti