Muusikoiden.net
24.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Rickenbacker ja lämpökäsitelty vaahtera
1
terov99
13.07.2015 00:58:17
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Metsästelin tuossa uutta päänsärkyä itselleni ja mietin josko riku-kloonissa olisi tarpeeksi haastetta poropeukalolle. Löysin tubesta videopätkän, joka oli monellakin tapaa kiinnostava, yhtenä pointtina Rickenbackerin pyrkimys ekologisesti kestävään materiaalien käyttöön. Kaulat tehdään nykyään laminoimalla normivaahteraa ja lämpökäsiteltyä, joista jälkimmäinen on suunnilleen ruusupuun väristä ja tasasävyistä, eli hyvinkin käyttökelpoista tavaraa soitinrakennuksess. Onko havaintoa saisiko harrastelija lk-vaahteraa järkevällä hinnalla jostain vai keskittyvätkö suomalaiset lämpökäsittelyä tekevät firmat terassilautojen leipomiseen?
 
Video löytyy täältä, kauloihin liittyvä pätkä alkaa n. 5 minuutin kohdalta. Kannattaa katsoa kokonaan, jos ei ole tullut vastaan ennen
https://m.youtube.com/watch?v=NEuqgZzKxC4
 
Dodo-Lurker
14.07.2015 14:04:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itsekkin olen aloittamassa Rickenbacker (381-12V69) kitaran rakennuksen tässä lähiaikoina. Tuon lämpökäsitellyn vaahteran käyttäminen on kyllä mielestäni täysin turhaa, ellet sitten ole tekemässä 100% tarkkaa kopiota. Kitaroiden kauloja on tehty ties kuinka kauan laminoimalla, eikä siinä silloinkaan lämpökäsiteltyä puuta ole käytetty, ja hyvin on kestänyt. Ruokangas käyttää toimivaa lämpökäsittely tekniikkaa kitaroissaan, mutta se olisikin jo vähän turhan kallista puuhaa se.
 
terov99
14.07.2015 19:06:08 (muokattu 14.07.2015 19:12:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jees, ekologisesti kestävällä tarkoitin siis sitä, ettei tarvitse parturoida sademetsiä soitinpuiksi, en mekaanista lujuutta. Aikaisemmin rikulla käytettiin kai jotain pähkinäpuuta, joka on sittemmin korvattu tuolla paistetulla vaahteralla. Kyselin oikeastaan lähinnä siksi, että tuo lämpökäsitelty puu oli minusta ainakin tuossa videolla tosi hienon näköistä. Oletko muuten hommannut runkopuut, löytyyköhän tarpeeksi jämerää vaahteralankkua normipuutavarakaupoista? En ole ehtinyt vielä itse kysellä mistään
 
Dodo-Lurker
14.07.2015 21:12:08
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Okei, no tuo on kyllä ymmärrettävää jos puun estetiikasta tykkää, mutta ei kuitenkaan sademetsäpuuta halua käyttää. Jos ei kuitenkaan rakenteellinen lujuus ole niin oleellinen huoli, niin eikö siinä sitten kävisi myös lämpökäsitelty mänty, tai joku muu vastaava helposti saatava puulaji? Suomalaisista "normi puutavarakaupoista" tuskin kyllä löytyy paljon muuta kuin rakennus tarkoituksiin tarkoitettua mäntyä/kuusta, mutta sitten on niitä vähän speciaalempia puutavaraliikkeitä, joista kyllä saa melkeinpä mitä vaan puulajia. Itse ostan soitinpuut tuolta Lahden Hakalan puutukusta. Sieltä löytyy kyllä todella laadukasta tavaraa, ja on myös laaja valikoima. Turussa oli myös vastaava puutavaraliike, mutta en usko että se on enää toiminnassa.
 
terov99
15.07.2015 11:04:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse itselleni vastaten: ainakin täältä näyttäisi saavan joitakin puulajeja lämpökäsiteltynä mm eurooppalaista vaahteraa: http://shop.espen.de/Tonewood-Acoustic-Guitars/product-1642.html. Toimituskuluineen kaula-aihio olisi vähän päälle 40e, ja kun tuosta riittäisi matskua 2-4 laminoituun kaulaan riippuen miten päin värit laittaa, niin ei tuo kustannus minusta mitenkään kohtuuton olisi.
 
Olen aikaisemmin ostanut puuta mm Fiskarsin Laatupuulta ja Espoon OP-Puusta, tuohon Hakalaan on pitänyt tutustua, mutta ei ole ollut asiaa tuolle suunnalle liikkeen aukioloaikoina.
 
jtt
19.07.2015 23:20:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Käytin yhteen kitaraan joskus lämpökoivua. Oli mielestäni hyvän näköistä. Yllättävän vähän on sitäkin tarjolla nykyään.
 
terov99
09.08.2015 20:21:26
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Päivitys siltä varalta jos joku joskus etsii tietoa aiheesta... Piipahdin ohiajomatkalla tuolla Hakalan puutukussa ja siellä oli lämpökäsiteltyä koivua, jopa loimusellaista. Oli aika mukavan värista, siitä saisi varmaan nätin kannen kitaraan. Leppää olisi ollut myös ja olikohan mäntyä se kolmas, vaahteraa ei ollut. Hintoja en tullut kysyneeksi
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti