Muusikoiden.net
21.03.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Uraltone 5E3 maadoitus + VVR
1
klobasa
17.05.2015 17:13:21 (muokattu 17.05.2015 17:15:38)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Päivää,
 
rakentelin vastikään Uraltonen 5E3 ensimmäisenä rakenteluprojektinani ja hyvähän siitä tuli. Ja mukavaa oli rakennella. Nupit kaakossakin soitettaessa telemikeillä ei käytännössä mitään häiriöääniä ja soundi oli mitä mainioin. Mutta, ihan tajuttoman äänekäshän se on. Ajattelinkin lisätä siihen VVR.
 
Olen yrittänyt tulkita eri valmistajien 5E3 layouteja ja schemoja ja tulkitsin niin, että Uraltone käyttää leiskassaan erilaista maadoitustapaa kuin muut. Ja standbyn tilalla on toinen sulake. Kuva: http://www.uraltone.com/media/catal … 988395104a9/5/e/5e3_layout_v121.jpg
 
Maadoittuuko kaikki jutut input jakkien kautta? Monesti netissä on törmännyt kommentteihin, että 5E3 vahvarissa pitäis maadoittaa esiaste ja pääteaste eri paikkoihin tai muuten tulee hurnoita. Miksei toi Uraltonen 5E3 silti hurise käytännössä lainkaan?
 
Jos haluan laittaa stand by paikalle sen VVR säädön (eli paikka missä on nyt laitimmainen sulake), niin mitä maadoitukselle pitää tehdä? Mihin menee verkkovirtamuuntajan "center tap" (mikä se olikaan suomeksi) johto? Mihin menee se nyt sulakkeeseen menevä maajohto? Mulla on aavistus mitä noille johdoille pitäis tehdä, mutta katsotaan mitä te tietävät sanotte.
 
Itseasiassa, pitäiskö siirtää se kyseinen sulake jonnekin chassiksen sisälle ja jättää se käyttöön (sen sijaan, että poistais kokonaan)? Jos kyllä, niin miten kannattais kiinnittää se chassikseen?
 
Monta kysymystä ja ehkä osa tyhmiä, mutta varmistetaan ennen kuin teen mitään väärin..
 
Don Felder
18.05.2015 17:03:04
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jätin suosiolla sen stand by:n paikalla olevan sulakkeen pois, mutta jos sen haluaa säästää niin sen voisi yrittää mahduttaa siihen turret-levyn reunaan, piirilevylle tarkoitetun sulakepitimen kanssa.
 
Maadoitukset laitoin siten, että muuntajalta tuleva johto (siinä kuvassa se sulakkeelta tuleva) menee ylärivin ensimmäiseen turret-nastaan ja katkaisin ensimmäisen ja toisen turret-nastan välisen maadoitusjohtimen.
 
Lisäksi ennen VVR-piiriä tarvitaan yksi suodinkonkka.
 
Onko jollakin näkemystä päätemuuntajan ensiön keskijohtimen sijoituksesta kun käytetään VVR:ää. Pidetäänkö se nykyisessä B+ jänniteessä vai VVR:n jälkeisessä säädetävässä B+ jännitteessä?
 
En juo alkoholia uskonnon takia vaan aivan muun syyn takia.
uusiipe
18.05.2015 19:59:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Don Felder: ...Onko jollakin näkemystä päätemuuntajan ensiön keskijohtimen sijoituksesta kun käytetään VVR:ää. Pidetäänkö se nykyisessä B+ jänniteessä vai VVR:n jälkeisessä säädetävässä B+ jännitteessä?
 
Käytetyin tapa on skaalata koko vahvistin, eli myös päätemuuntaja on VVR:n jälkeen. Jos skaalat pelkän etuasteen, niin myös pääteputkien suojahilat (screen) pitää olla ennen VVR:ää.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
klobasa
18.05.2015 22:47:02 (muokattu 18.05.2015 22:48:02)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Don Felder: Maadoitukset laitoin siten, että muuntajalta tuleva johto (siinä kuvassa se sulakkeelta tuleva) menee ylärivin ensimmäiseen turret-nastaan ja katkaisin ensimmäisen ja toisen turret-nastan välisen maadoitusjohtimen.
 
Siis muuntajan center tap johto ekaan turret nastaan? Tarkoititko, että poistit sen pitkän maadoituspiuhan käytöstä, mutta komponenttilevyn alle jäi vielä se maadoituspiuha? Muutenhan se eka pinni ei menisi lainkaan maihin jos poistais molemmat.
 
Itse tosiaan visioin niin, että
 
1. sulake pois
2. sulakkeelle menevä maajohto pois
3. center tap johto ekaan tai toiseen turret nastaan kiinni
4. vvr ekan suotokonkan jälkeen (muistaakseni näin, en ole tarkistanut)
 
Don Felder
18.05.2015 23:26:11 (muokattu 18.05.2015 23:27:52)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muuntajalta keskijohdin ensimmäiseen turret nastaan. Tai vaihtoehtoisesti sulakkeelta tuleva jos sulakkeen haluat säilyttää.
 
Ensimmäisen ja toisen turret nastan väliltä maajohto pois.
 
Ylimääräinen suotokonkka ennen VVR:ää.
 
En juo alkoholia uskonnon takia vaan aivan muun syyn takia.
klobasa
18.05.2015 23:38:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Don Felder: Muuntajalta keskijohdin ensimmäiseen turret nastaan. Tai vaihtoehtoisesti sulakkeelta tuleva jos sulakkeen haluat säilyttää.
 
Ensimmäisen ja toisen turret nastan väliltä maajohto pois.

 
Hmm, edelleen, maajohto pois ekan ja toisen turretin väliltä? Sittenhän se muuntajan keskijohdin ei mene maihin vaikka pitäis? Vai maadoittuuko se sitten VVR:n kautta?
 
Don Felder
18.05.2015 23:59:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Piti katsoa vielä omasta vanhasta käsinpiirretystä ja useampaan kertaa muutetusta kuvasta niin siinä onkin muuntajan keskijohdin ja kaksi ekaa turretnastaa yhdessä kytkettynä muuntajan kiinnitysruuvin alle maahan sekä toisen ja kolmannen turretnastan välinen maajohto pois.
 
En juo alkoholia uskonnon takia vaan aivan muun syyn takia.
klobasa
19.05.2015 07:08:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Don Felder: Piti katsoa vielä omasta vanhasta käsinpiirretystä ja useampaan kertaa muutetusta kuvasta niin siinä onkin muuntajan keskijohdin ja kaksi ekaa turretnastaa yhdessä kytkettynä muuntajan kiinnitysruuvin alle maahan sekä toisen ja kolmannen turretnastan välinen maajohto pois.
 
Juu toihan toimis. Tosin, miksei vaan antais olla maadoituksen sellaisena kuin se on nyt (koska laite on niin hiljainen häiriöiltään) eli kaikki menis maahan input jakkien kautta? Vai sekoittaako se VVR jotenkin tilannetta?
 
Jotku lähteet sanoo, että 5E3 kanssa pitäis VVR kaveriksi lisätä suodatusta, jotkun sanoo että ei tarvi. Ajattelin kokeilla ensin ilman.
 
Don Felder
19.05.2015 17:18:28
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa tehdä yksi muutos tai lisäys kerrallaan ja testata vahvistimen toimivuus.
Silloin tietää mikä mahdollisen ongelman aiheutti. Itse tein kaikki kerralla ja lopputuloksena oli parasiittinen oskillointi eikä hajuakaan mikä muutos sen aiheutti.
 
En juo alkoholia uskonnon takia vaan aivan muun syyn takia.
klobasa
22.05.2015 13:30:54 (muokattu 22.05.2015 19:01:06)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Asentelin VVR:n koneeseen eilen. En muuttanut maadoituspistettä enkä liioin lisännyt suodatusta. Hyvin toimii kaikki, hurinat ei lisääntyneet lainkaan.
 
Ekan testien perusteella soundi tosin tummenee aika lailla kun laittaa VVR säätöä reippaasti (n. 3/4 potikan kierrosta). Muuten hyvä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti