Muusikoiden.net
24.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kaulakulman korjaus
1
mhelin
11.04.2015 13:36:02 (muokattu 16.04.2015 10:18:04)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten fiksaisitte kaulakulman tuollaisesta Tanglewoodista jossa ei ole käytössä kumpikaan perinteinen kaulaliitos vaan jotain ihan muuta:

http://guitarless.com/2011/06/mass-manufacture-acoustic-neck-joints/
 
(lisää juttua Haze Guitars blogissa:
http://hazeguitars.com/blog/?offset=1309171028000)

Ensinnäkin tuo kaulan irrottaminen saattaa olla vaikeata. Otelauta on kiinni teräsvahvikkeissa tn. jollain epoksilla tms. liimalla. Pelkkä lämmittäminen ja ohuella lastalla kampeaminen ei välttämättä toimi. Sitten pitäisi purkaa nuo tappiliitoksetkin samalla, ja kaula pitäisi irrottaa vetämällä kopasta poispäin. Toisaalta tuon kaulan ja kopan liitoksen voisi sahatakin irti (osittain, ylempiin tappeihin asti) esim. jollain 0.5 mm japsisahalla ja muuttaa alimman tapin liitoksen pulttiliitokseksi.

Mitä siis ajattelin tehdä olisi sellainen homma että poraisin reiän kaulan ja blokin läpi. Kaulan puolelle laittaisin hihnanupin naamioimaan pulttiliitosta. Kaulan ja kopan välillä on nyt pientä rakoa (pari milliä enimmillään), sinne voisi laittaa joko titebondia (ei pidä, mutta tiiivistäisi liitoksen) tai sitten pikaliimaa tai epoksia. Liitos olisi kuitenkin käytännössä lähinnä ruuvi/pulttiliitos. Kyseessä kun ei ole arvosoitin (tosin kyllä erittäin hyväsaundinen kitara sinällään) niin ei mitään future proof ratkaisua tarvita. Toisaalta tuolla tavalla ei kovin suurta muutosta kaulakulmaan saa (sahaamalla rakoa isommaksi saisi kulmaan enemmän muutosta), joten lisäksi ainakin tallaluuta täytyy madaltaa, ehkä jopa koko tallaakin.
 
poppamies
11.04.2015 14:19:38
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhelin: Miten fiksaisitte kaulakulman tuollaisesta Tanglewoodista jossa ei ole käytössä kumpikaan perinteinen kaulaliitos vaan jotain ihan muuta:

http://guitarless.com/2011/06/mass-manufacture-acoustic-neck-joints/

 
Periaatteessa ainakaan dovetail tapauksessa ei helposti pystykään säätämään kaulakulmaa. Olen muutamassa kymmenessä Landolassa hoitanut ongelman madaltamalla tallaa. Ei välttämättä optimaalinen ratkaisu mutta halpiskitarassa ainoa käytännöllinen.
 
G strings are for strippers
mhelin
11.04.2015 14:25:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

poppamies: Periaatteessa ainakaan dovetail tapauksessa ei helposti pystykään säätämään kaulakulmaa. Olen muutamassa kymmenessä Landolassa hoitanut ongelman madaltamalla tallaa. Ei välttämättä optimaalinen ratkaisu mutta halpiskitarassa ainoa käytännöllinen.
 
Tuo ei ole dovetail. Toisaalta tallan madallus ei riitä kun tuo liitos ei varmaan ikuisuuksia kestä, eli sille on tehtävä jotakin...
 
basisti1971
11.04.2015 18:24:14
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Omasta mielestä Taylorin tapa on mukava (keskihintaiseen massatuotantoon), pultti/kierreinsertti *2 ilman mitään sen kummempia lohenpyrstöjä tai muuta hilavitkuttimia.
 
Otelauta normaalisti liimattuna kanteen.
 
Tuollaiseksi Taylorin kiinnitystavan kaltaiseksi myös modaisin jos kuvatunlainen Tanglewood eteen sattuisi.
 
T:Samuli
 
73nd3r
12.04.2015 16:19:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onneks olkoon, eipä näytä ihan iisiltä.
 
Jos lähtee siitä, että menköön perkele rikki jos menee, niin tossa vois kokeilla kopautusirrotusta; meisti kaularaudan mutterin päälle ja muutama näpsy isommalla vasaralla.
Metallin ja puun liimaus millävaanliimalla on aina hiukka epävarmaa, joten voi lähteä näpsästikin (sun linkissäkin kitara oli pudonnut; "achieved with a simple fall in this case").
Reunojen (otelaudan kieli, kaulaliitoksen alaosa) lakkareuna kannattaa raaputtaa, ja koittaa saako ujutettua sitä (lämmitettyä) lastaa joka puolelle allekin.
Jos ton saa irti, niin sitte voi pohtia miten kiinnittää takasin - vaikka vaihtais noi kaikki ohjaustapit ruuveihin...
 
Mutta ihan omalla vastuulla. Ei tartte mulle ruveta jos tulee vaan sytykettä.
 
mhelin
14.04.2015 16:40:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiitoksia neuvoista, taidanpa jättää kaulan toistaiseksi silleensä. Tarkemmin suorakulman kanssa tutkiessa näyttäisi siltä että kopan etureuna ja kaula mukaanlukien ilmeisesti kopan sisällä oleva blokki on kallistunut noin asteen, pari. Se on pahemmin (pari milliä) irronut siitä kohtaa kaulan tyveä joka on lähimpänä kopan pohjaa. Ehkä se nyt kuitenkin toistaiseksi siinä pysyy paikallaan, ja jos irtoaa niin sitten (vasta) muutetaan pulttiliitokseksi.
 
Madalsin tallaluuta kolmisen milliä mikä teki soittamisesta helpompaa, mutta kielet särisevät kaulaliitoksen (12. nauha paikkeilla, parlor mallisesta kitarasta kyse) kohdalla. Kaula ja koppa ovat ilmeisesti eläneet omaa elämäänsä (kaula/otelauta kutistuneet tjsp.), joten nauhat on ainakin vielä hiottava. Kielten kulma tallaluussa on nyt ehkä vähän loiva, mutta tallassa olevia kieliuria voinee hieman syventää. Eiköhän tuosta vielä soitettava peli tule, tosin varma ei voi olla koska hajoaa. Ei kyllä jaksa silti ymmärtää tuollaista konstruktiota. Kopan blokkikin on tosi ohut, alle kaksi senttiä, tosin se jatkuu otelaudan jatkon alla kopan kannen alla. Mutta vaikka kaula olisi siinä pulteilla tai millä hyvänsä kiinni se vääntyisi jos kopan etureuna vääntyy (kuten on käynyt).
 
poppamies
14.04.2015 19:30:49 (muokattu 14.04.2015 19:33:00)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

mhelin: ..
Madalsin tallaluuta kolmisen milliä ... Kielten kulma tallaluussa on nyt ehkä vähän loiva, mutta tallassa olevia kieliuria voinee hieman syventää. Eiköhän tuosta vielä soitettava peli tule...

 
No nimenomaan tällä tavalla korjattiin se kolmentuhannen kappaleen erä Landolan tekemiä kitaroita mitä tuli Peaveylta bumerangina joskus ysärillä. Suuressa osasa oli nimenomaan kaulakulma vituralla, mutta madaltamalla tallaa saatiin suurin osa erästä pelastettua. Pelkkä tallaluun madaltaminen ei aina riittänyt, vaan pitä myös hioa muutama milli puuta varsinaisesta tallastakin kielikulman saamiseksi. Ja rautasahanterällä tai pienellä viilalla ura kielille, niin kuin mainitsit.
 
G strings are for strippers
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti