Muusikoiden.net
27.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: NC Speedin kiilloitus pulituurilla
1
T.K.
01.04.2015 15:01:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eli tarkoitus tehdä pintakäsittely ( täyskiilto ) bassoon. Sain hommattua Nc speed nitrolakkaa ja tinneriä ohenteeksi.Mutta pulituuri puuttuu, tietääkö joku mistä sitä nykyisin saa. Vai saako enää mistään.Useita skittoja lakannut aikaisemmin Diccolla.Menetelmällä jossa pensselillä levitetään useita kerroksia, joka kerroksen väliin siklaus ja vesihionta. Kunnes puun syyrakenne on lakasta " tukossa", ja valoa vasten katsottaessa viimeisen hionnan jälkeen mattapintana. Tämän jälkeen pinta kiiloitetaan ns. pulituurulla.Siis miten olette toimineet tuon Nc speed lakan kanssa. Onkohan suunnilleen samaa kamaa kuin Dicco lakka aikoinaan.Sitten ajattelin että jos ei pulituuria saa hommattua, voisi ehkä suunnitella levitustä jotenkin ruiskulla ohuin kerroksin. Jättäisi viimeisen kerroksen ilman hiontaa kun se oletettavasti ruiskutettuna olisi tasainen.Nyt sepät vinkkejä kehiin kiitos, saan tuon ikuisuusprojektin vihdoin valmiiksi.
 
mhelin
01.04.2015 22:03:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pulituuri ei taida olla ainoa tapa, itse olen antanut (nitro-)lakan(-kin) ensin kuivua kunnolla (pari kk) ja kiillottanut sitten jollain esim. "Rubbing Compound" auton maalipinnan kiillotusaineella ja vaahtomuovilaikalla, tai pelkällä villalaikalla. Täytyy vaan varoa että lakka ei kuumene liikaa (eli pala, vaikka tosin ilman liekkiä) tai muuten vaan mene puhki liialla kiillotuksella.
 
T.K.
02.04.2015 07:50:37
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, tämä voisi olla yksi vaihtoehto.Lähteekö tosiaan mattapinnalle tasoitushiottu nitrolakka kiiltämään tuolla automaalin kiilloitusaineella.Pulituuri toimii juuri kuvailemallasi tavalla. Eli "polttaa" hyvin kuivuneen lakan pintaa, ei tosin tarvitse mitään sähkökäyttöistä laikkaa. Käsin sellaista kasin muotoista rataa ja niin poispäin...
 
okabass
02.04.2015 09:01:25 (muokattu 02.04.2015 09:07:39)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.stewmac.com/Luthier_Tool … ing/Micro-Mesh_Soft_Touch_Pads.html
 
Noilla saa mm. ainakin muovin (mittarin "lasi") kuin uudeksi. Siinä on muistaakseni hienoin pädi 12000. Taisin vielä viimeistellä pinnan autovahalla.
 
Noi on kehitetty alunperin lentokoneiden plexi-ikkunoiden uudistamiseen. Halvempi vaihtoehto kuin ikkunan vaihto.
 
Tuolla kommenttia.
 
"After wet-sanding to 800, I took eight coats of nitro through the Micro-Mesh grades. I hand-rubbed with fine Color-Tone compound and again with Swirl Remover, and polished out a Strat body in three days. It reflects like a mirror."
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
Kefiiri
02.04.2015 09:45:08 (muokattu 02.04.2015 09:46:16)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

T.K.: Lähteekö tosiaan mattapinnalle tasoitushiottu nitrolakka kiiltämään tuolla automaalin kiilloitusaineella.
 
Juu, itse käytin Fareclan jotain kiillotustahnaa ja hyvin sujui. Lakka oli Diccoa mutta varmaan onnistuu muillakin nitrolakoilla. Ja on ilmeisimmin helpompaa kuin varsinainen pulituurihomma.
 
En ole musiikin asiantuntija.
heavy
02.04.2015 11:52:44
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

T.K.: Joo, tämä voisi olla yksi vaihtoehto.Lähteekö tosiaan mattapinnalle tasoitushiottu nitrolakka kiiltämään tuolla automaalin kiilloitusaineella.
 
Lähtee kyllä mutta, tasotushionta on tehtävä hienommalla paperilla, 1500-2500 esim. kiillottuu kyllä karkeempikin mutta syvät naarmut jää näkymään.
 
www.myspace.com/nitroxpressmusic
73nd3r
02.04.2015 15:52:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vaikka tuon Dicco pulituurin valmistus on lopetettu, niin ei se kovin monimutkaista ole itekään sekoitella, käyttöturvallisuustiedotteen mukaan ainesosat on
Etanoli 80-100 %;
2-Metoksi-1-metyylietyyliasetaatti 1-5 %;
Asetoni 1-5 %.
http://www.tikkurila.fi/ammattilais … uotteet/dicco_pulituuri.19503.shtml
 
Jos nyt sattuis itsellä olemaan nitrolakkaus ja sen puleeraus työn alla, niin kokeilisin lisäämällä Sinoliin pikkasen asetonia (1:10 vaikka). Ja jos ei muuten toimi, niin tilkka Dicco 1020 tinneriä mukaan. HUOM/OBS/NOTE: Testaus hukkapalikoilla.
 
(Työn vaikeusaste on puleerauksessa aikast paljon korkeampi kuin noissa hionta/kiillotustahnahommissa, mutta sen varmaan tiesitkin...)
 
Tämän linkitin joskus ennenkin, perinneluettavaa pääsiäiseksi:
http://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/346270
 
T.K.
02.04.2015 22:41:54
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin ajattelinkin, kokeilis tuon pulituurin itse sekoittaa.Eikös etanoli ole esim. juuri Sinolia. Asetoni selvä, mutta miten tuo 2-metoksi-1- metyylietyyliasetaatti, mitäs se oiken on ? Käykö siihen tuo mainitsemasi tinneri.Kiitos muuten kaikille vastauksista, kyllä tästä nyt varmaan hyvä tulee.Viimeistään sitten tuolla automaali kiillokkeella. Jos ei tuo oma pulituuri onnistu. Sinäänsä tuo tekniikka selvä, kunhan se Nc speed tilaus saapuu, saa nähdä millaista kamaa oikein on.
 
Ptlepha
18.04.2015 21:46:48
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

T.K.: Niin ajattelinkin, kokeilis tuon pulituurin itse sekoittaa.Eikös etanoli ole esim. juuri Sinolia. Asetoni selvä, mutta miten tuo 2-metoksi-1- metyylietyyliasetaatti, mitäs se oiken on ? Käykö siihen tuo mainitsemasi tinneri.Kiitos muuten kaikille vastauksista, kyllä tästä nyt varmaan hyvä tulee.Viimeistään sitten tuolla automaali kiillokkeella. Jos ei tuo oma pulituuri onnistu. Sinäänsä tuo tekniikka selvä, kunhan se Nc speed tilaus saapuu, saa nähdä millaista kamaa oikein on.
 
Ihan Sinol - asetoniseoksella onnistuu kiillotus, mitä enemmän asetonia joukossa, sitä nopeammin aine sulattaa lakkaa, joten vähitellen asetonin osuutta lisäämällä saa optimaalisen seoksen tehtyä. Ja seos kannattaa säilytellä purkissa tai pullossa ja sulkea korkki joka lisäyskerran välillä, muuten sulla onkin vartin päästä enää sinolia jäljellä tarkoin tehdystä seoksestasi.. :)
 
Ja jos homma kumminkin kusee täysin niin sellulakan poisto onnistuu helposti samoilla aineilla 50/50 suhteella kastelemalla ja peittämällä pinta muovilla vartin ajaksi. Tämä siis vinkkinä myös vanhan, krakeloituneenkin, sellulakatun kappaleen putsaukseen.
 
Tonski: No itse asiassa monien huippukitaristien pimittämä salaisuus on, että se liike lähtee olkapäästä! Vaivattominta, nopeinta ja tarkinta!
T.K.
19.04.2015 12:16:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Nyt olikin niin, että Tikkurilan pulituuria olikin myynnissä paikallisessa K-raudassa.Täytyy kuitenkin kokeilla tuota omaa sinol / asetoni sekoitusta, ihan mielenkiinnon vuoksi.Nc speed vaikuttaa huippuhyvältä. Nyt treenataan 2-tone sunburstin tekoa koepaloihin ilman ruiskua. Vesipetsillä suoraan puunpintaan.Hienon keltaisen sain jauheista miksattua,ihan pelkästään raakana liian kirkas, hyppii silmille.Tummempi laitasävy vielä hakusessa. Olen yrittänyt jonkinlaista "dark cherry" sävyä joka mätsäis hyvin tuon kellertävän kanssa. Tosin vielä siinä onnistumatta.Sävyjen häivyttäminen tuntuu onnistuvan suht hyvin penselillä ja superlon palalla.Homma tehdään ns. märkää märälle. Ensin levitetään 1. sävy, heti perään laidoille tummempi 2.sävy. Tämän jälkeen ripeästi värien yhtymäkohta x- vedoilla ristiin. Niin kauan kun petsi on vielä märkää se sekoittuu ja raja häivyttäminen onnistuu.Tässä ei oo aikaa kovin kauaa toimia, veden lisääminen tässä vaiheessa aiheuttaa laikkuja ja haalistumia jotka tulevat esille " teoksen" kuivuttua.Ruiskulla tää olis helpompi mutta nyt sitä ei ole käytössä.Kellään jotai kunigasajatusta tai ideaa.
 
73nd3r
19.04.2015 14:08:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ei muuta vinkkiä kuin että enemmällä litkulla liikkeelle eli märemmällä - jos sulla on petsin liemessä osa sinolia, niin vähennä sen määrää. Pensselin voi jättää pois, pelkkä sieni tai rättitullo kokeiluun. Ja treeni tuo sitä nopeutta ettei kuivahda.
 
Dark Cherry vois onnistua 'puhdas punainen - ihan hiukka mustaa' yhdistelmällä. Ja petsauksen hienoushan on just siinä, että lopputulos on aina hiukka sattumaa...
 
Satuitko muuten huomaamaan, oliko K-Raudassa jäljellä myös Diccoa (nitrolakkaa) jossain nurkassa?
 
Ja PS, vaikka tää onkin pilkunviilaamista: Ptlephalle, että "sellulakka" kuulostaa liian paljon "sellakalta", paree olla selkeämmin "nitro" tai "nitrolakka". ;)
 
T.K.
19.04.2015 14:28:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Dicco nitrolakaa ei enää ollut eikä uutta saa. Oliko sitten jäänyt nuo pulituurit vai tekeekö Tikkurila sitä vielä, en tiedä.Herdinin petsissä mustassa niin paljon sinistä seassa että kääntyy punaisen kanssa violettiin, sitä voi sitten keltaisella yrittää kääntää punaruskeaksi.
 
T.K.
15.05.2015 10:50:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No melkein jo onnistuin. Petsaus meni hyvin, sävy kaunis cherryburst. Kaksikerrosta lakkaa, kaikki vielä ok. Sitten tuntui että Nc-speed jämähtää liiaksi pensseliin, ajattelin lisätä hieman ohennetta juoksevuutta lisäämään.Lakkaa oli jäljellä n. 750 ml. lisäsin siihen Yleistinneri A-01 merkkistä ohenteeksi 20 ml. Kun vedin kolmannen kerroksen pinta kiehahti appelsiinipinnaksi. Mikähän tässä nyt kusi oikein kunnolla. Onko tuo Yleistinneri nyt väärä ohenne, kerrokset kuivuneet useamman päivän, välineet ja pinnat puhtaat.Millä olette NC speediä ohentaneet, tuo loppu purkki on ilmeisesti pilalla.Kellään mitään vinkkejä? Kiristää pinnaa, puutyöt ym. onnistunut niin hyvin kyseiseen bassoon. Onneksi kyse on pelkästään kannesta , takaosa vielä siisti, pariin kertaan lakattu.
 
JPHe
15.05.2015 11:53:21 (muokattu 15.05.2015 12:07:54)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ilmeisesti käyttämäsi lakka ei ole enää sitä Lakkavalmisteen tekemää tuotetta, vaan uudempaa kuraa, joka valmistetaan jossain itä-Euroopassa(purkki on toki sama). Kannattaa katsoa mitä aineita liuottimina on, joten ohenteenkin pitäisi olla samantyylistä.
EDIT: Näköjään lakkavalmisteen ohenne 8 on tuolle suositeltava ohenne ja sisältää pääasiassa 1-metoksi-2-asetaattia, ksyleeniä, tolueenia, asetonia ja 2-butyyliasetaattia.
 
T.K.
15.05.2015 12:24:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä nyt mysteeri, tuossa mainitsemassani yleistinnerissä koostumus:tolueeni, ksyleeni ja asetoni. Eli samat mitä tuossa ohenne nro.8:ssa.Nc speedin kyljessä suositus ohenteeksi juuri tuo nro.8 tai 100prosenttinen tinneri. Ehkä se ohentaminen vaan on virhe tän lakan osalta, sitä ennen kaikki toimi hyvin.
 
kojones
15.05.2015 13:24:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

T.K.: Tämä nyt mysteeri, tuossa mainitsemassani yleistinnerissä koostumus:tolueeni, ksyleeni ja asetoni. Eli samat mitä tuossa ohenne nro.8:ssa.Nc speedin kyljessä suositus ohenteeksi juuri tuo nro.8 tai 100prosenttinen tinneri. Ehkä se ohentaminen vaan on virhe tän lakan osalta, sitä ennen kaikki toimi hyvin.
 
Itte oon ohennellut NC Speediä ihan millä on sattunut löytymään ja tosi reilulla kädellä, kerran vahingossa vedelläkin. Muut on toiminu, vesi ei.
 
JPHe
15.05.2015 15:41:20
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

T.K.: Tämä nyt mysteeri, tuossa mainitsemassani yleistinnerissä koostumus:tolueeni, ksyleeni ja asetoni. Eli samat mitä tuossa ohenne nro.8:ssa.Nc speedin kyljessä suositus ohenteeksi juuri tuo nro.8 tai 100prosenttinen tinneri. Ehkä se ohentaminen vaan on virhe tän lakan osalta, sitä ennen kaikki toimi hyvin.
 
Mitähän mahtaa olla 100% tinneri. Kuitenkin tinneri on thinner, eli ohennin, joka taas on käyttötarkoituksesta riippuen vedestä muihin mykrkkyihin koko skaalalla....
 
rainmaker
15.05.2015 22:17:39
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

T.K.: No melkein jo onnistuin. Petsaus meni hyvin, sävy kaunis cherryburst. Kaksikerrosta lakkaa, kaikki vielä ok. Sitten tuntui että Nc-speed jämähtää liiaksi pensseliin, ajattelin lisätä hieman ohennetta juoksevuutta lisäämään.Lakkaa oli jäljellä n. 750 ml. lisäsin siihen Yleistinneri A-01 merkkistä ohenteeksi 20 ml. Kun vedin kolmannen kerroksen pinta kiehahti appelsiinipinnaksi. Mikähän tässä nyt kusi oikein kunnolla.
 
Itellä kävi tismalleen samalla tavalla edellisen projektin kanssa, lakkana oli samainen NC-speed. Annoin kuivua ja siklasin/hioin pahimmat röpelöt pois ja uutta lakkakerrosta pintaan. Toisella yrityksellä lakka toimi ilman ongelmia. Eli ei se lakka lopullisesti pilalla ole.
 
Itekin mietin, että mitähän siinä oikein kävi, kun ei joka kohdasta keittänyt, vain kämmenen kokoiselta alueelta tallan takaa.
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
T.K.
16.05.2015 07:44:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pikkuhiljaa selvitään järkytyksestä ja synkältä totuudelta siitä että parinviikon työ meni hukkaan. Analysoin tapahtunutta ja mietin, että voisiko olla niin yksinkertainen syy kuin paikoitellen liian paksu lakkakerros.Ekat parikerrosta menee hyvin kun puu imee vielä lakkaa reilusti. Sitten kun syyrakenne alkaa täyttymään,lakkaa siveltimellä nostettaessa tulee helposti ns. lakkalammikoita,täytyisi malttaa vetää vaan ohuempia kerroksia.Ns speedillä näyttää olevan tuo nopeasti kuivuva ominaisuus.Tällöin pinta kuivahtaa nopeasti ja alempaa ollessa vielä märkä vetää pinnan kurttuiseksi.Eikös tuo lakka ole alunperin tehty teollisuuskäyttöön ja ruiskulla ensisijaisesti käytettäväksi.Eli virhe ei ehkä olekkaan ohenteessa mitä aluksi luulin.Mitä muistelen Tikkurilan Dicco lakkaa niin kuivumisaika oli ehkä hieman hitaampi,eikä tällaisia ongelmia sen kanssa pensselilevityksessä ollut.Soitinrakentelu on hyvää terapiaa joten eipä lannistuta,opetellaan.....
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti