Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Apua pintakäisttelyyn
1
Tuomoo
19.02.2015 10:30:23 (muokattu 19.02.2015 10:31:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen tässä pitkin talvea rakennellut elämäni toista kitaraa, ja nyt olisi pintakäsittelyiden aika. Soitinrakennuskurssi päättyi ja kitara jäi pintakäsittelyitä vaille valmiiksi. Nyt ongelmana on se, että ei minulla ei ole käytössä a) tiloja tai b)välineitä. Edelliseen kitaraan tuli maalit + lakat, mutta nyt kyseessä on PRS-kopio, eli kaareva kansi loimuvaahterasta. Oheinen kuva selventäköön.
 
http://i.imgur.com/yoV4uNs.jpg
 
Ongelma on siis tämä: kitarassa ei ole reunalistoja. Ajattelin aluksi laittaa tuohon pintaan syitä korostamaan mustan vesipetsin, jonka sitten hioisin pois. Kannessa on kuitenkin todella voimakas "väärään suuntaan" kulkeva juovitus. Toinen kurssilainen kokeili tuota mustaksi värjäystä, mutta jälki ei todellakaan ollut silmää miellyttävää. Toisena vaihtoehtona oli laittaa sininen vesipetsi tuohon kanteen, ja mahdollisesti tummentaa sitä hieman reunoilta. Burstin tekeminen ei kuitenkaan taida onnistua vesipetsillä? Kurssin vetäjä epäili, että ei onnistu, vaan että bursti tehdään pohjalakkojen päälle spriipetsillä. Ja lakkaa en tahdo tuohon laittaa.
 
Ongelma kuitenkin on se, että haluan kitaran mahonkisen takapinnan näyttävän mahdollisimman naturalilta. Eli takapintaan haluaisin tehdä öljy+vaha -käsittelyn. Kun tuota reunalistaa ei ole, niin miten syvälle vesipetsi imeytyy? Jos petsaan kannen, niin värjäytyykö tuo reunalistan virkaa ajava näkyvillä oleva kannen osa sivuiltaan kuinka syvälle? Jos sininen väri imeytyy kanteen kovinkin syvälle, ei noista reunoista saa mitenkään siistin näköisiä. Taas sitten toisaalta, imeytyykö vesipetsi bodyn ja kannen välisen Titebond-kerroksen läpi? Tuossa tapauksessahan tuon kannen reunatkin voisi petsata, ja jättää mahongit naturaliksi. Mahongeille olen suunnitellut Danish oil, Truoil tms. vastaavaa öljykäsittelyä.
 
Olen hieman kokematon näissä hommissa, ja ei noista pintakäsittelyistä ole oikeastaan minkäänlaista käsitystä muutenkaan. Sen tiedän, että lakkaamista varten minulla ei ole mitään välineistöä, eikä huvita mitään ruiskuja sun muita alkaa ostamaan, kun ei ole mitään tilaa missä kitaraa saisi kuivattua. Lisäksi haluaisin tuon muutenkin pysyvän mahdollisimman "luonnollisena", joten siinä mielessä öljyt ja vahat olisivat ensisijainen vaihtoehto. Voiko perinteisiä puuöljyjä sävyttää, vai pitääkö kansi käsitellä värillisellä vahalla? Ja jääkö syykuviointi miten hyvin vahan alta näkyviin?
 
Vai pitääkö minun värjätä tuo takakansikin sitten saman tien?
 
20.8. 22:54:21 NEVÖ FOGET
73nd3r
19.02.2015 11:06:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Testaa ylimääräpalikoilla - sehän on se perussuositus.
 
Tossa vois olla mahdollista vetää ensin esim. Tru-Oil takaosaan, ja vasta sen jälkeen käsitellä kansi (vesipetsi + Tru-Oil). Täällä on minua kokeneempia truoilareita, joten odottele lisää vastauksia.
Ja vielä kerran: valmista kitaraa ei kannata käyttää kokeilukappaleena, testaa ylimääräpalikoilla.
 
basisti1971
19.02.2015 11:11:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
Kannesta jäi varmaankin hukkapaloja joihin voi erilaisia pintakäsittelyitä kokeilla?
 
Vesipetsein on täysin mahdollista saada sunburst aikaiseksi paljaalle puulle, myös pensselillä, mutta vaatii joko kokemusta tai testipalikoita.
 
Petsit eivät yleensä imeydy liimapintojen läpi, joten siinä mielessä pelkän kannen petsaus vakaalla kädellä on täysin tehtävissä.
 
Vahojen tai öljyjen sävytyksen tietää parhaiten tuotteiden valmistajat tai myyjät, samoin kuin yhteensopivuuden petsien ym. kanssa.
 

 
Pintakäsittelyt on maailman sivu tehty käsin, mutta nykyiset metodit vaativat lähes poikkeuksetta ruiskun jotta päästään halutunlaiseen lopputulokseen.
 
T:Samuli
 
GhostSpider
19.02.2015 17:35:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ensinnäkin kuvasta voi todeta, että hyvää jälkeä olet tehnyt!
Hyvän näköiset pohjat on pintakäsittelyä ajatellen.
 
Bursti kyllä onnistuu vesipetsilläkin ihan hyvin. Tuosta hommasta löytyy tosi hyviä opasvideoita Youtubestakin, joten kannattaa käydä katsomassa.
Vesipetseissä vaan tahtoo olla ongelmana, että imeytyy "epätasaisesti" puun syihin. Eli tässä sinun tapauksessa saat todennäköisesti tuosta kannen reunasta paljon tummemman kuin kannesta, jos lykkäät ensin vesipetsin ja sitten vahan. Nuo sivut imevät petsin puun syihin paljon hanakammin kuin kansi.
Ehkä kannattaisi harkita sellaista vaihtoehtoa, että vedät ensin kauttaaltaan Tru-Oilia muutaman kerroksen, että saat sillä pinnat suljettua. Tuo kerros estää petsin imeytymisen epätasaisesti puunsyihin. Tämän jälkeen maskiteipillä ( esim. 6mm leveää ) teippaat tarkasti nuo kannen reunat. Sitten sävytät Tru-Oilia haluamallasi sprii-petsillä. Huom. oltava spriipetsiä.
Sillä vetelet sitten kannen haluamallasi värillä ja tässä vaiheessa onnistuu myös se bursti. Petsauksen jälkeen vedät teipit pois ja lisää kirkasta tru-oilia päälle niin monesti kunnes pinta näyttää mielestäsi hyvältä. Tuolla teippauksella saat "natural-bindingin" eli petsaamaton reuna näyttää reunalistalta eikä petsi ole päässyt imeytymään epätasaisesti tuonne reunoille.
 
Ite ku tekkee, niin saa just semmosta ku sattuu tulemaan.
kojones
19.02.2015 18:44:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämmöinenkin tuli vastaan: http://bcove.me/2z1mqh22
 
Tuomoo
19.02.2015 23:40:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Painoin plussaa kahdelle edelliselle kirjoittajalle. Hyviä vinkkejä, kiitos niistä!
 
GhostSpider: Ehkä kannattaisi harkita sellaista vaihtoehtoa, että vedät ensin kauttaaltaan Tru-Oilia muutaman kerroksen, että saat sillä pinnat suljettua. Tuo kerros estää petsin imeytymisen epätasaisesti puunsyihin. Tämän jälkeen maskiteipillä ( esim. 6mm leveää ) teippaat tarkasti nuo kannen reunat. Sitten sävytät Tru-Oilia haluamallasi sprii-petsillä. Huom. oltava spriipetsiä.
Sillä vetelet sitten kannen haluamallasi värillä ja tässä vaiheessa onnistuu myös se bursti. Petsauksen jälkeen vedät teipit pois ja lisää kirkasta tru-oilia päälle niin monesti kunnes pinta näyttää mielestäsi hyvältä. Tuolla teippauksella saat "natural-bindingin" eli petsaamaton reuna näyttää reunalistalta eikä petsi ole päässyt imeytymään epätasaisesti tuonne reunoille.

 
Vaikuttaa hyvin vahvasti siltä että tämä on se tapa, jolla tulen tuon tekemään. Mitenkäs sitten kun Tru-Oilin päälle vetää petsit, niin tuleeko tuo puun tiikerikuviointi kuinka hyvin näkyviin sieltä alta? Jos vedän aluksi pohjalle mustan vesipetsin varovasti, sitten hion reilusti, sen jälkeen pari kerrosta öljyä ja tämän jälkeen päälle vielä spriipetsillä värjätty öljy, niin saako tuon kuvioinnin selkeästi näkymään?
 
Mustat ja siniset vesipetsit löytyy, koitan huomenissa metsästää spriipetsit sekä Tru-Oilit käsiini, kun paikallisella asemyyjällä ei varastossa öljyä ollut. Haen myös maskeerausteippiä, ja viikonloppuna testailen muutamaan ylimääräiseen loimuvaahterapalaseen noita erilaisia tapoja.
 
20.8. 22:54:21 NEVÖ FOGET
GhostSpider
20.02.2015 11:28:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos loimut haluaa kunnolla näkymään, niin tuo musta petsi pohjalle + hionta korostaa niitä huomattavasti. Tässä tulee vaan se sama ongelma josta jo tuossa aikaisemmin vinkkasin, että petsi saattaa imeytyä puuhun siten, että se näkyy tuolta reunoiltakin vaikket varsinaisesti reunoja petsaisikaan ( vähän hankala selittää, mutta toivottavasti saat kiinni mitä tarkoitan) . Eli petsi imeytyy puunsyihin niin syvälle, että se näkyy myös tuolla sivulla. Kannattaa ensin kokeilla johonkin hukkapalaan ja laittaa sitä mustaa vähän kerrallaan ( ei läträämällä ), ettei pääse imeytymään kovin syvälle. Sen jälkeen se hionta ja sitä saa sitten hioa aika reilusti. Se musta korostuu loimuista hyvin vaikka hionnan jälkeen sitä ei paljoa näkyisikään.
Kun vedät sen jälkeen ensin pari kerrosta pelkkää tru-oilia ja sen jälkeen vasta sen petsillä sävytetyn tru-oilin, niin ehkäiset sen mustan "tehostepohjapetsin" ja varsinaisen väripetsin sekoittumisen toisiinsa ja ne "raidat" näkyy selvemmin eikä se musta lähde leviämään.
 
Mutta kokeile ehdottomasti hukkapaloihin ja hae sillä sopiva väri ym. ettei harmita jos jokin menee vikaan.
 
Ite ku tekkee, niin saa just semmosta ku sattuu tulemaan.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti