Muusikoiden.net
27.05.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Klira Ladylle uusi elämä
1
Jiaster
02.02.2015 22:11:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Linkin takaa löytyvä vanha kitara päätyi minulle kaverin vintin kätköistä. Tämä yksilö on edellisen soitinharrastajan jo aikanaan väsyttänyt ja hän tarjosi sen taideprojektiksi kaverilleni, kyllästyttyään yrityksissään saada siitä soittopeli.. No, se ei inspiroinut kaveriani, eikä taidetta pintaan syntynyt vaan lojui vuosia vintillä unohdettuna.
 
Aloin tätä tutkimaan ja vaihdoin siihen ensi töikseni toimivat virittimet. Selvisi, että kitara on soitettava n. 12. nauhalle asti. Kuten kuvista näkyy kaula on taipunut taaksepäin kaulaliitoksen kohdilta. Mikeistäkin kuului jossain vaiheessa ääntä, mutta nyt uudestaan kielitettynä ne ovat vaimentuneet, mutta tuskin mikään iso ongelma siinä puolessa.
 
Olen miettinyt miten tuo kaula kannattaisi kunnostaa.. Miellelläni pitäisi alkuperäisen otelaudan mutta ei sitä taida ehjänä saada irti. Tai jos laittaisi uuden otelaudan niin näinköhän pystyisi hyödyntämään vielä vanhat otelautamerkit. Jos kaulan saisi kuntoon, niin sitten voisi ajatella muutakin ulkoista ehostamista. Mielestäni tuo nykyinen väri on hirveä ja vaikka yleensä en tykkääkään kun vanhaa patinaa hävitetään, niin tämän pelin värin täytyy vaihtua, jos se tänne meinaa jäädä.
 
Tässä nyt vähän alustusta tämän projektin osalta. Jos on hyviä ideoita tai vinkkejä miten tämän korjaamista kannattaisi lähestyä, niin kiitoksia niistä. Kitara on toisaalta nytkin siis mahdollinen soittaa joskin hieman rajoitetusti. Ja yksi iso tekijä miksi tämän haluaisin korjata on se, että mielestäni tämä soi akustisesti jokseenkin puhuttelevasti ja hienosti.
 
https://drive.google.com/folderview … R4Pd2qxMLVp5c21QLU5vNEU&usp=sharing
 
Ignore alien order
73nd3r
03.02.2015 09:16:27 (muokattu 03.02.2015 09:17:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onpas nätti leidi... oisko se (edit: hän) 60-lukua?
 
Onks toi ollut kauan ilman kieliä tai kielet aivan löysällä? Kaula nimittäin saattaa lähteä kääntymään oikeampaan kulmaan uusien kielien vedosta, jos on loistava tsägä.
Mutta todennäköisesti toi tarttee 'neck resetin' - kaulaliitos ei näytä ihan kiinteältä. Ja samaan syssyyn mahdollisesti kaulan lämpöoikaisun...
Noista kumpikaan ei välttämättä vaadi otelaudan irrottamista, joten se pysyis kyllä mukana.
 
Tuosta väristä en osaa sanoa muuta kuin että jos se on originaali niin mieti vielä säilyttämistä.
 
Ja olet varmaan googlella löytänyt sivuston http://www.euroguitars.co.uk
Siellä on aika paljon tietoa Kliroista ja remonteista.
 
Jiaster
03.02.2015 19:06:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo, 60-lukulainen arvelen itsekin hänen olevan. Kitara on ollut tuntemattoman pitkään parilla kielellä varustettuna ja nekin luultavasti ovat olleet melko löysällä. Täytyy seurailla hetken aikaa vaikuttaako kielet ja normivire kaulan asentoon. Kaularautakin on nyt aivan löysällä.
 
Luulen kyllä, että jotain tuota isompaa korjausta se tulee vaatimaan, koska epäilen, että sama kaulaongelma siinä on vastustanut aiempaakin askartelijaa. Ja tosiaan se kaulaliitos näyttää siltä kuin se olisi irroitettu tai se olisi antanut periksi ja väliin on turautettu vähän lisää liimaa.
 
Tuo lämpöoikaisu vaikuttaa kiinnostavalta. Onko mitään käsitystä kuinka arvokasta tuo toimenpide on soitinkorjaajien toimesta tehtynä? Vai olisiko tuo tehtävissä omatoimisesti jotenkin? Mitä nyt hyvin äkkiseltään ehdin googlettamaan, niin näytti, että monenlaisin konstein tuota on ainakin yritetty. Täytyy myös tutustua tarkemmin tuohon euroguitarsiin. Ei ollut aiemmin tuttu sivusto.
 
Ignore alien order
73nd3r
03.02.2015 21:10:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

J_M_A: se kaulaliitos näyttää siltä kuin se olisi irroitettu tai se olisi antanut periksi ja väliin on turautettu vähän lisää liimaa.
 
Kaulaliitoksessa epoksiylläri seuraavalle sepälle..? Toivottavasti ei, silloin se irrotus on todella hankalaa - ja muutenkin: diagnosoi kunnolla, kaulaliitoskorjaus on hankalamman pään remppoja joten vain jos on pakko.
Mitä toi ruuvi kaulaliitoksen takana tekee, vai onks se vain hihnalle? (Jossain venäläisissä olen nähnyt tossa "varmistusruuvin...)
 
Lämpöoikaisun hinnan saa parhaiten kysymällä suoraan sopivalta verstaalta. Halutusta lopputuloksen tasosta riippuen voi pohtia oikaisua itsekin, teknisesti siinä tarvitaan vaan suora pinta, kaulan puristus sitä vasten ja lämpöä.
 
Mutta oottele nyt rauhassa mitä kaulalle tapahtuu; joskus saa nauharempalla helpommin kaulan suoraksi. Voi riittää pelkkä vanhojen nauhojen hionta jos on pelivaraa, tai sitten vaihdat isokokoiset uudet nauhat ja tasaat ne. (Ja onks tossa vielä tallan säätökään optimaalinen?)
 
Ai niin; pidä kitara sopivassa kosteudessa kun oottelet kaulan muuttumisia.
 
Kumiankka
04.02.2015 05:11:09
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaa selvittää voisiko tuossa olla "stauffer neck" systeemi, googlen mukaan Klira on käyttänyt sitä joissain malleissa. Sehän on väärin ymmärretty paljon kun säätöavainta käyttöohjeita ei ollut mukana tai asiasta tietämätön liimaa liitoksen vahvemmaksi. Ostin yhden kitaran joka oli ollut kellarissa tai vinttikomerossa tai liiterissä, muutaman viikon jälkeen kotona sisätiloissa alkoi palautua alkuperäiseen muotoon. Nythän sisäilma on kuivaa. Tuli mieleen omassa rojektissa että pintakäsittely myös sinne tyven takapuolelle kannattaa laittaa jos saa muotoonsa ja otelautaan vaikka kiinapuuöljyä tai jotakin jottei ota kosteudenvaihteluja vastaan käsittelemättömistä paikoista enemmän kuin muualta.
 
ilmaseppa
04.02.2015 08:34:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Näytti kielet olevan aika korkealla. Jos siinä on ollut tähän asti pari kieltä ja nekin löysällä, niin uudet kielet vireessä eivät ainakaan kaulaa oikaise. Kirjoittaja mainitsee, että kaularauta on löysällä. Sitä pitäisi sitten kiristää hissukseen. Jos ei sillä asetu, niin sitten on ongelmia.
 
Seppä Ilmarinen
73nd3r
04.02.2015 09:16:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Staufferista: kuvan IMG_0904.JPG perusteella just kyselin tuon ruuvin tarkoitusta, ihan normistaufferilta toi ei näytä - silloin se ruuvi olis eri paikassa.
 
ilmaseppa: Näytti kielet olevan aika korkealla. Jos siinä on ollut tähän asti pari kieltä ja nekin löysällä, niin uudet kielet vireessä eivät ainakaan kaulaa oikaise. Kirjoittaja mainitsee, että kaularauta on löysällä. Sitä pitäisi sitten kiristää hissukseen. Jos ei sillä asetu, niin sitten on ongelmia.
 
Tuon kielten korkeuden takia kyselin että onko talla jo säädöissä - iso kaulakulmahan ei sinänsä ole a) ongelma eika b) tavatonta näissä orgasterikitaroissa.
Kaularauta vetää just tohon suuntaan mihin kitarassa näyttäis kaula taipuvan joten ei kai sitä tässä vaiheessa hirveesti kannata kiristellä.
 
Jiaster
04.02.2015 11:09:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Se ruuvi takana vaikuttaa olevan siellä vahvistamassa kaulaliitosta (ihan puuruuvi kyseessä), mutta siitä en ole ihan varma onko se alunperin siinä ollut. Staufferilta tuo ei vaikuttaisi tosiaan sen takia, että Stauffereissa näyttää säätöruuvi olevan eri paikassa. Tallaa ei ole sen ihmeemmin vielä säädelty, kun näyttää, että kaulan taipuminen on sen verran suurta, että ennen muuta säätämistä kaulalle on tehtävä jotain. Kaularaudan kiristäminen ei tässä tapauksessa auta, kun kielten vetoa vastaanhan tuo yksitoiminen rauta kääntää kaulaa. Klira saa nyt jonkin aikaa odotella, mitä kielien paine vaikuttaa kaulaan.
 
Ignore alien order
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti