Muusikoiden.net
22.04.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: EF-86 socket
1
JPHe
29.11.2014 21:55:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Pieni käytännön kysymys liittyen EF-86 etuastepentodiin. Putkihan käy noval-kantaan, kuten moni etuasteputki, mutta siihen ei yleensä laiteta tuota metallisuojusta päälle. Putkessahan ei ole ihmeellisesti häiriämielessä hyötyä tuosta kuoresta, mutta onko siitä haittaa esim lämmön tms vuoksi. Eli onko suositeltavaa ola laittamatta sitä? Mistään en tätä tietoa ole löytänyt. Entä mitkä on ne kaksi punaista kumirenkulan näköistä rinkulaa, jotka monesti niissä on? Esim Uraltonella toki löytyy jotain HIFI käyttöön olevaa kallista metallihäkkiä, mutta tuskin ihan niitä on.
 
lumikitara
30.11.2014 10:57:39 (muokattu 30.11.2014 11:00:23)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

En tiedä onko metallihässäköistä haittaa, mutta ne rinkulat on vissiin usein silikonia. Jotkut on laittaneet palan silikoni-pannulapusta klemmarin kanssa putken ympärille.
Sitä mikrofonisuutta torppaamaan.
 
Tuossa on käytetty sekä kumirenkkuja että kumimattoa chassiksesta eristävänä tärinänvaimentimena:
 
http://www.18watt.com/files/ef86_quiet.pdf
 
SirElwood
30.11.2014 11:13:27 (muokattu 30.11.2014 11:14:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPHe: Pieni käytännön kysymys liittyen EF-86 etuastepentodiin. Putkihan käy noval-kantaan, kuten moni etuasteputki, mutta siihen ei yleensä laiteta tuota metallisuojusta päälle. Putkessahan ei ole ihmeellisesti häiriämielessä hyötyä tuosta kuoresta, mutta onko siitä haittaa esim lämmön tms vuoksi. Eli onko suositeltavaa ola laittamatta sitä? Mistään en tätä tietoa ole löytänyt. Entä mitkä on ne kaksi punaista kumirenkulan näköistä rinkulaa, jotka monesti niissä on? Esim Uraltonella toki löytyy jotain HIFI käyttöön olevaa kallista metallihäkkiä, mutta tuskin ihan niitä on.
 
Metallisuojuksella ei audiokäytössä ole muuta virkaa kuin putken paikoillaan pitäminen esim. alaspäin asennettaessa. Ja onhan ne monesti kivan näköisiä, eri värisiä jne. Kuvittelen tietäväni mitä metallihäkkiä tarkoitat, ja se menee juuri tähän koristelutarkoitukseen. Metallisuojuksen käyttö häiriömielessä tulee vastaan yleensä vasta noin 100MHz taajuuksilla, esim. vanhoissa ULA-virittimissä. Ja EF86 putkessa on myös sisäinen häirisuojaukseen tarkoitettu verkko, muistaakseni pinneissä 2. ja 7. Lämmön suhteen ei ulkoisella suojalla ole mitään merkitystä.
 
EF86:n yksi ongelma on voimakas mikrofonisuus, sillä ainakin kitarahommissa siitä kiskotaan ihan hiton isoja vahvistuksia, ja putki alkaa "soimaan" (napauta kynällä putkea, niin kilahtaa kaiuttimessa). Hifi-puolen hommista en tiedä. Tämä mainitaan ihan erikseen mm. mullardin datalehdessä: http://www.r-type.org/pdfs/ef86.pdf Eli mekaanisen asennuksen kanssa on oltava hyvin huolellinen, ja ongelmat tämän suhteen saadaan kyllä pidettyä kurissa. Kanta tälle putkelle on valittava huolella, ja asennus on tehtävä hyvin. Esimerkiksi jos kyseessä on combo-vahvistin, voi kantaa yrittää vaimentaa O-renkailla kiinnitysruuvien alla. Ne kumiset punaiset rillukat ovat juuri vaimentamassa tätä ilmiötä jos sitä ei muuten saa kuriin.
 
EDIT: Lumikitaralla oli tuossa oikein mainio linkki.
 
JPHe
30.11.2014 18:16:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

lumikitara: En tiedä onko metallihässäköistä haittaa, mutta ne rinkulat on vissiin usein silikonia. Jotkut on laittaneet palan silikoni-pannulapusta klemmarin kanssa putken ympärille.
Sitä mikrofonisuutta torppaamaan.
 
Tuossa on käytetty sekä kumirenkkuja että kumimattoa chassiksesta eristävänä tärinänvaimentimena:
 
http://www.18watt.com/files/ef86_quiet.pdf

 
Tässä tosiaan on hyvää tietoa. Pitääkin yrittää rakentaa samantien tuollainen vaimennin.
 
okabass
30.11.2014 23:23:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mä käytin joskus pieniä läpivientikumeja vaimentimina putkenpitimen kiinnitysruuveissa. Siinä joutui vähän suurentamaan ruuvinreikiä. Sitä on käytetty joissain mm. nauhakaiuissa ekassa putkessa.
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
blaekie
01.12.2014 13:34:51
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

SirElwood: ..EF86:n yksi ongelma on voimakas mikrofonisuus, sillä ainakin kitarahommissa siitä kiskotaan ihan hiton isoja vahvistuksia, ja putki alkaa "soimaan" (napauta kynällä putkea, niin kilahtaa kaiuttimessa). Hifi-puolen hommista en tiedä. Tämä mainitaan ihan erikseen mm. mullardin datalehdessä: http://www.r-type.org/pdfs/ef86.pdf Eli mekaanisen asennuksen kanssa on oltava hyvin huolellinen, ja ongelmat tämän suhteen saadaan kyllä pidettyä kurissa. Kanta tälle putkelle on valittava huolella, ja asennus on tehtävä hyvin. Esimerkiksi jos kyseessä on combo-vahvistin, voi kantaa yrittää vaimentaa O-renkailla kiinnitysruuvien alla. Ne kumiset punaiset rillukat ovat juuri vaimentamassa tätä ilmiötä jos sitä ei muuten saa kuriin.
 
Tämä on juu EF86:n tunnettu ominaisuus. Kyseistä putkea on käytetty aikoinaan kelanauhureissa etuasteessa paljonkin, jonkin verran myös matkalevysoittimissa ja järjestään niissä on kumityynyillä eristetty kiinnitys kannalle. (Tosin ne kumit tahtoo haurastua/kovettua ajan saatossa, mutta se onkin toinen juttu)
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ... ja mitä se sulle kuuluu.. ja jos kuuluukin , niin syytön mä siihen oon.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti