Muusikoiden.net
20.04.2018
Soittajasta muusikoksi | Kymen Konservatorio 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: DIY-äänilaitteet Suomessa 1960-70-luvuilla?
1
Johdoke
02.10.2014 21:16:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tekeillä on tutkimus tee-se-itse -äänilaitteista (DIY) Suomessa 1960-70-luvuilla. Etsinnän alla on syntikat, efektipedaalit, kaikulaitteet, rumpukoneet, modatut laitteet, jne. -- ja tietysti tekijät näiden takana.
 
Rakensitko laitteita kyseiseen aikaan tai tunnetko tekijöitä? Jokainen tiedonmuru kiinnostaa!
 
Erkki Kurenniemen koneet on hyvin selvillä, nyt kartoitetaan mitä muita äänilaitteita tehtiin kyseiseen aikaan.
 
Jos tiedät näistä aiheista jotain niin kirjoita tai lähetä postia: johdoke@gmail.com
 
blaekie
03.10.2014 00:01:09 (muokattu 03.10.2014 00:08:31)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olis kyllä nyt ollut tähän ketjuun hyvää matskua aikoinaan vaihtokaupassa saamani (77-78) modulaarinen, analoginen sekä monofoninen syntikka. Oli VCA:t, LFO:t, VCF:ta tms. moduulit, ja läjä patchpiuhoja. Laite oli selkeästi DIY-värkki, ei ehkä niin kovin hyvin tehty, mekaniikka varsinkin ja piuhaviritykset oli mitä oli, hyvistä osista kuitenkin, ja paljon piirilevyjä. Mutta kyllä siitä ääntä lähti, ja se pääosin toimi, kun tajusi ensin miten patchaukset tulee tehdä, ja millä moduulilla kontrolloitiin mitäkin. Se tuli vaan sitten vaihdettua takaisin johonkin. Pidin sitä paskana "Sähköurkuna", kun ei edes sointuja saanut otettua :-) ja ihan varma en ole löytyykö edes kuvaa, mutta täytyy yrittää kaivaa.
 
EDIT: Ja ei kyllä tietoa milloin rakennettu, ja kenen toimesta, mutta osista päätellen 70-luvun puolella, jos muisti ei petä. Mm taisi olla 741 opareita aikas paljon.
Eli kyllä näitä harrastettiin ! Aloittajalla varsin aiheellinen "aihe"
 
Nii onkii ... vai oliko sittenkään .. ja jos onkii , nii entäs sitten ... ja mitä se sulle kuuluu.. ja jos kuuluukin , niin syytön mä siihen oon.
uusiipe
03.10.2014 10:52:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olin aikanaan töissä elektroniikka-alan firmassa, jossa oli läjäpäin ammattikoulun elektroniikka-asentajalinjan käyneitä. Varmaan 2/3 sanoi tehneensä opinnäytetyönään jonkin musiikkilaitteen. Yleensä transistori- tai putkivahvistimen. Minultakin löytyy varastosta muutaman tuollaisen raato.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
Johdoke
03.10.2014 13:44:51
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

blaekie: Olis kyllä nyt ollut tähän ketjuun hyvää matskua aikoinaan vaihtokaupassa saamani (77-78) modulaarinen, analoginen sekä monofoninen syntikka. Oli VCA:t, LFO:t, VCF:ta tms. moduulit, ja läjä patchpiuhoja. Laite oli selkeästi DIY-värkki, ei ehkä niin kovin hyvin tehty, mekaniikka varsinkin ja piuhaviritykset oli mitä oli, hyvistä osista kuitenkin, ja paljon piirilevyjä. Mutta kyllä siitä ääntä lähti, ja se pääosin toimi, kun tajusi ensin miten patchaukset tulee tehdä, ja millä moduulilla kontrolloitiin mitäkin. Se tuli vaan sitten vaihdettua takaisin johonkin. Pidin sitä paskana "Sähköurkuna", kun ei edes sointuja saanut otettua :-) ja ihan varma en ole löytyykö edes kuvaa, mutta täytyy yrittää kaivaa.
 
EDIT: Ja ei kyllä tietoa milloin rakennettu, ja kenen toimesta, mutta osista päätellen 70-luvun puolella, jos muisti ei petä. Mm taisi olla 741 opareita aikas paljon.
Eli kyllä näitä harrastettiin ! Aloittajalla varsin aiheellinen "aihe"

 
Tosi kiinnostavaa, missä päin Suomea tämä laite oli käytössä? Jos löydät kuvia niin lähetä ihmeessä! Näitä laitteita kartoitetaan ja myöhemmin on tulossa julkaisu johon tiedot ja kuvat (luvalla) päätyy!
 
Johdoke
03.10.2014 13:55:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uusiipe: Olin aikanaan töissä elektroniikka-alan firmassa, jossa oli läjäpäin ammattikoulun elektroniikka-asentajalinjan käyneitä. Varmaan 2/3 sanoi tehneensä opinnäytetyönään jonkin musiikkilaitteen. Yleensä transistori- tai putkivahvistimen. Minultakin löytyy varastosta muutaman tuollaisen raato.
 
Mikä firma se oli, saanko kysyä? Jos muistat henkilöiden nimiä ja mitä rakensivat niin voin yrittää tavoittaa heitä ja kysellä tarkemmin.
 
Onko varastossasi olevat raadot vahvareita, vai löytyykö muutakin?
 
Kuten yhdessä ketjussa kirjoitettiin niin Tekniikan maailman ohjeita monet käyttivät. Mutta oli myös niitäkin jotka tilasi ulkomaisia elektroniikkalehtiä ja rakensivat äänilaitteita niiden ohjeiden pohjalta.
 
Klezberg
03.10.2014 15:03:35 (muokattu 03.10.2014 15:05:47)
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Muistelen että Elektroniikkauutiset -lehdessä olisi ollut joskus 1974 tai -75 juttusarja analogiasyntikan rakentamisesta. Ei mikään suoranainen jokamiehen rakennusohje vaan ihan haastava projekti. On jäänyt mieleen kun siinä todettiin että ilman oskilloskooppia on turha lähteä puuhaan, ja lopulta laitteen käytössäkin oskilloskooppi on tarpeen. Ja toinen juttu mikä jo silloin jäi mieleen oli säätöjännitteen lin-log -muuntimien tarve, joka tuntui tekevän hommasta vielä hankalamman.
 
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta.. siksi siirryinkin haitariin
Kumiankka
03.10.2014 17:27:45 (muokattu 03.10.2014 17:39:12)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tekniikan maailma oli suosittu, ainakin joku aika sitten pystyi TM:n verkkokaupasta ostamaan vanhoja artikkeleita. Meidän bändissä molemmille kitaristeille kolvatiin TM:n ohjeen mukainen fuzz, myöhemmin vuosien jälkeen tajusin että fuzz face kytkis se siinä. Jos piirilevyn löytäisi jostain niin sillä voisi voittaa rumimman ja tökeröimmän tuhertamisen kunniapalkinnon. Tremolon tein eri koteloon. Jostain komponenttilikkeestä löysin 80 luvulla kirjan jossa oli ilmeisesti vanhoista Elektronikkauutisista koostettu parhaita paloja tai mielenkiintoisia kytkiksiä. Saattoi olla 70 luvun loppua kun kaveri teki Elektroniikkauutisten kytkiksestä rytmikoneen, osat tilasin minäkin itselle kahteen kertaan kun meni piuhat väärin päin... National Semiconductorin mikropiirit siinä ja pikaliima eli syanoakrylaatti tuli tutuksi kun kytkimet liimattiin etulevyyn... Koulun kirjaston roskiksesta sain mukavan kirjastotädin luvalla pelastaa vanhoja Elektroniikkauutisia...
 
muoks http://www.antikvariaatti.net/product.php?id=85893
 
uusiipe
03.10.2014 19:22:36 (muokattu 03.10.2014 19:25:44)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

TM:n fuzzikin se oli ensimmäisiä minunkin kolvaamia vehkeitä (jonka sain toimimaan). Kirjastosta tuli kanssa lainailtua harraste-elektroniikkakirjoja, jonka erään kytkiksestä tein ensimmäisen kunnon kitaravahvistimen. Tehoa oli 80w ja kvasikomplementäärikytkentä (Onko tuo suomea?). Muutamat trankut tuli sitä tehdessä poksuteltua. Paikkakunnalla oli siihen aikaan sähkölaitekorjaamo, jossa oli komponenttien vähittäismyynti ja oikein hyvät varastot peruspassiivikomponentteja, transistoreja ym. Monet viikkorahat tuli sinne kannettua.
 
EDIT: Ajankohta oli 70-luvun loppupuoli.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti