Muusikoiden.net
20.06.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pianosta lavasteeksi
1
kerpuusi
23.07.2014 20:27:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Alkuun mainittakoon kaikkien mielenrauhan säilyttämiseksi, että työstön kohteeksi joutunut piano oli kaiken mahdollisen avun tavoittamattomissa. 1900-luvun alun Otto Hepperle -pianoa oli säilytetty ulkotiloissa, vaikkakin katon alla, lämpötilanvaihtelujen armoilla. Tästä johtuen ulkokuori oli perin kauhtunut, kielisilta vaimikäsenyton oli haljennut ja revennyt bassopuolelta kokonaan irti. Tätä samaista osaa oli huonolla menestyksellä joskus menneinä vuosikymmeninä yritetty tapittaa kiinni siirtämällä viritystappeja ja torppaamalla vanhoihin reikiin puutappeja ja liimaa. Soittokuntoiseksi korjaaminen olisi ollut tyystin tuhoontuomittu ajatus. Pikainen vilkaisu Ebayhin kertoi vastaavien priimakuntoisten arvoksi noin 300$, joten parhaan käytettävissä olevan tiedon mukaan mitään korvaamatonta ei alettu palastelemaan.
 
Kiipparistin ottaminen bändiin tuotti jossain vaiheessa ajatuksen rakennella koskettimille sopivainen lavaste, koska yhtä mieltä oltiin siitä että pelkkään tavan tellinkiin ei ole tyytyminen. Idea jäi kytemään, kunnes törmäsin tähän puheena olevaan pystypianoon. Kauhtunut ulkokuori viehätti, kunhan siitä vain modifioisi hiukkasen kevyemmän roudata. Samoin kiippareille piti askarrella paikka siihen missä alkuperäiset koskettimet olivat. Pikainen mittanauhan kanssa hääriminen tuotti toivotun lopputuloksen: Nord Electro kolmonen mahtuu ajateltuun tilaan prikulleen. Eikun piano rattaille ja tuumasta toimeen.
 
Purkaminen osoittautui odotettua hankalammaksi. Natsit oli rakentaneet soittimesta nimittäin sellaisen pirunnyrkin että ilman moottorisahaa ei selvitty. Äkkikatsomalta mahongilta/tammelta näyttäneet massiiviset tukipuutkin osoittautuivat paksulti viilutetuksi männyksi, joten niitäkään ei tarvinnut varsinaisesti sääliä. Toki tilaisuuden salliessa niitä hellävaroen irroiteltiin mahdollisia tulevia kitaranrakennusprojekteja silmällä pitäen, otelautoja noista pintapuista ainakin saanee.
 
Sitten niitä kuvia: https://drive.google.com/folderview … Wo9H5vGXamwwTmRGc1pSVWM&usp=sharing
 
Kehitysversio 1.0 sisältää ajan puutteen takia lähinnä sisuskalujen poistamisen ja yleisen siistimisen. Pyörät on pakko asentaa alle, painoa kun jäi vieläkin helposti toista sataa kiloa. Seuraavaan versioon ideoitiin kiinteää aktiivimonitorointia ja jonkinasteista valaistusta sekä käytännöllisten että ulkonäöllisten seikkojen takia. Myös johdotukset asennettaneen kiinteästi. Painokin saisi pudota roudausystävällisyyden nimissä vielä aika reilusti.
 
Lauantaina veivataan keikka tuon möykyn kanssa, jatkokehittely jatkuu avoimella aikataululla sen jälkeen. Perästä kuuluu.
 
kerpuusi
27.07.2014 18:42:46 (muokattu 27.07.2014 23:56:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

https://drive.google.com/file/d/0B8 … vGXaXRBN3ljSjB5ZjA/edit?usp=sharing
 
Kapakkapiano sai tulikasteen eilisellä keikalla. Hiukan ahtaammallekin lavalle sovittiin oikein mainiosti ja kiipparistilta tuli positiivista palautetta. Mahtuu meinaan tuopit takimmaiseen päätyyn hyvin eikä oo vaarassa kaatua koskettimille. Kehittely jatkukoon.
 
Edit: hiukan parempi kuva miten istuu kokonaisuuteen https://drive.google.com/file/d/0B8 … vGXR1BweFYyQm1DLUE/edit?usp=sharing
 
Old Joe
27.07.2014 21:31:03
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvin istuu tohon setuppiin.
 
Kyllä minä tiedän etten tiedä, mutta ethän sinä sitä tiedä.
basisti1971
22.09.2014 12:19:16
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moi.
 
:), muistoja.
 
kerpuusi: Kehitysversio 1.0 sisältää ajan puutteen takia lähinnä sisuskalujen poistamisen ja yleisen siistimisen. Pyörät on pakko asentaa alle, painoa kun jäi vieläkin helposti toista sataa kiloa. .... Painokin saisi pudota roudausystävällisyyden nimissä vielä aika reilusti.
 
Ehdottomana plussana voisi ehkä näin omalta kantilta mainita tuon Fame+2*EV TL505 bassoläjän putoamisen bändin painavimman lavakaluston pallilta :).
Ainakin irtobiitteinä...
 
Kuvaankin ikuistunutta moottoripurkuvälinettä heilutelleena mannekiinina voin käsi sydämellä edottaa kenelle tahansa ajatuksesta innostuneelle jonkun muun kun kyseisen pajan tekelettä aihioksi.
Fazerit muunmuassa muistaakseni purkeavat verraten paljon näppärämmin.
 
Kerpuusin käyttämä "pirunnyrkki" nimitys ei välttämättä tee ihan täyttä oikeutta Güntherin uskomattomalle konstruktiolle, mutta toisaalta harvemminhan pianot purettaviksi tehdäänkään :).
 

 
T:Samuli
 
PS. Kierrätyspuita on jo tullut katseltua "sillä silmällä", eiköhän noista jotain synny.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti