Muusikoiden.net
21.06.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitarankaulan tukevoittaminen
1 2
tapiomarko
16.07.2014 10:48:19 (muokattu 16.07.2014 11:02:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mietin, löytyisikö mitään kotikonstein toteutettavaa tapaa saada liimakaulaisen kitaran tikkukaulasta vähän muhkeampaa? Ajatus olisi jopa 2-3mm paksuuden lisäämisestä halpiskitaraan, joka muutoin on erittäin mieleinen (kiinteä tom talla). Erilaisilla litkuilla homma on ilmeisen mahdotonta ja hidasta, samoin tuo kaulan kaareva muoto tuo omat haasteensa erilaisten viilujen tms saamiseksi paikalleen "kotipuristimien" kanssa? Otelaudan ja kaulan väliin laitettava tukevoittaminen taas todennäköisesti tekee kitarasta mahdottoman soittaa. Onko kellään ajatusta tai kokemusta asiasta, erilaista laminointia, rullaviilua tms ?
 
http://www.cchobby.fi/puu-10-cm-8-m.aspx
 
Pitääkö suosiolla unohtaa ajatus kotikonstein toteutettasta muhkeuttamisesta?
 
Yksi mahdollisuus elämämme jokaisena hetkenä...
Rg505bk
16.07.2014 13:59:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ainoa mitä tulee mieleen on toi viiluttaminen ja se tosiaan voi olla vähän hankalaa on ilman apuvälineitä. Ehkä parempi antaa olla?
 
tapiomarko
16.07.2014 14:26:05
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Rg505bk: Ainoa mitä tulee mieleen on toi viiluttaminen ja se tosiaan voi olla vähän hankalaa on ilman apuvälineitä. Ehkä parempi antaa olla?
 
Tältä se vaikuttaa, ei taida tässäkään olla oikotietä onneen : )
 
Yksi mahdollisuus elämämme jokaisena hetkenä...
Kumiankka
17.07.2014 15:15:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jonkinlainen mosaiikki tai tilkkutäkki kai pitäisi tehdä, ja kehittää puristimet itse. Joku oli kai tehnyt ihan kelpo kitaran tulitikuista liimaamalla.
 
CountX
17.07.2014 16:15:44
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tämä nyt on ehkä vähän pässinpää idea, mutta itselle tuli heti muovilevy mieleen. Sitä on helppo leikata, muotoilla, maalata ja se on kestävää. Tällaista olisi tarjolla: http://www.slojd-detaljer.fi/jaosto … akryylimuovi/levyt/petmuovi-pid8673
 
Halpiskeppiin varmaan raaskisi kokeilla moista. Kai tuo esim. 1,5mm sen verran periksi antaa että kaularauta vielä toimii.
 
Old Joe
17.07.2014 23:22:56
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hiilikuitua laminoituna taitaa olla ainoa järkevä konsti. Melkoinen työmaa kyllä. Tuo orkkis on kyllä loistava kaula sellaiselle, joka arvostaa nopeaa superslim kaulaa.
 
Kyllä minä tiedän etten tiedä, mutta ethän sinä sitä tiedä.
tapiomarko
18.07.2014 08:02:48 (muokattu 18.07.2014 09:03:35)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Old Joe: Hiilikuitua laminoituna taitaa olla ainoa järkevä konsti. Melkoinen työmaa kyllä. Tuo orkkis on kyllä loistava kaula sellaiselle, joka arvostaa nopeaa superslim kaulaa.
 
Tuota kaulaa yhdessä vähän aikaan ehdittiin ihmetellä teillä. Onko tuo hiilikuitu olemassa tommosena kangasmaisena? Tuo hiilikuitupöly vähän mietityttää ja sen kotihionta. Mainiota ainetta muutoin. Jonkin sideaineen, liima-aineen, laminointiaineen kanssa sellasia kerroksia ei välttämättä menis niin paljon. Täytyy vielä viikonloppuna selvitellä asiaa tai kehitellä itselle nopeampi "supertilutussoittotyyli". Tosiaan kaulan leveys on ok, joten vahvennus ei välttämättä tarvitse olla koko matkalta vahvennettu.Saisi pyöreämmän ja tukevamman kaulaprofiilin samalla. Tuossa tulikin jo monta eri hyvää vihjettä kokeiluihin. Tuli mileleen vielä liimattavat pitkittäiset puurimat. Keskelle vähän tukevampi rima (2,5mm) ja siihen rinnalle (1,5 mm) kapeat rimat. Rimojen väliin jotain massaa, jota voisi hio, oisko vaikka tidebond liimaa, sahajauholiimaseosta, puumassaa tms. Sain mielenkiintoisen näköisen raidallisen kaulan (ehkä ei niin hyvän näköistä), sivuille jäisi näkyviin vielä tuota kaulan omaa puuta.
 
Yksi mahdollisuus elämämme jokaisena hetkenä...
JPHe
18.07.2014 11:40:23 (muokattu 18.07.2014 11:56:07)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Itse ensin tasoittaisin takaosan ja siihen liimaisin vastaavaa puuta, jonka jälkeen muotoilisin kaulan sopivaksi ja lakkaisin uudelleen. Ainakin näkyisi kaikkein vähiten. Kerran tein vähän vastaavan korjauksen ja lopputuloksena tein kokonaan uuden kitaran. Tosin siinä aihiossa oli muutakin vikaa.
 
tapiomarko
18.07.2014 12:41:01 (muokattu 18.07.2014 12:42:22)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPHe: Itse ensin tasoittaisin takaosan ja siihen liimaisin vastaavaa puuta, jonka jälkeen muotoilisin kaulan sopivaksi ja lakkaisin uudelleen. Ainakin näkyisi kaikkein vähiten. Kerran tein vähän vastaavan korjauksen ja lopputuloksena tein kokonaan uuden kitaran. Tosin siinä aihiossa oli muutakin vikaa.
 
Tämä vaikuttaa loogiselta, laadukkaalta ratkaisulta oikein toteutettuna ja suhteellisen "helpolta" toteuttaa kotikonstein kun saa riittävän tasaiseksi tuon kaulan pohjan, eikä kaiva kaularautaa esille. Tommonen 20mm leveyden alueelta höylääminen tasaiseksi ehkä riittäisi itselle. Olis tommonen laminoitu kaula, tietenkin tuon homman aloittamisen jälkeen paluuta ei enää ole.
 
Yksi mahdollisuus elämämme jokaisena hetkenä...
AcLAc
18.07.2014 15:42:13
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tapiomarko: Tämä vaikuttaa loogiselta, laadukkaalta ratkaisulta oikein toteutettuna ja suhteellisen "helpolta" toteuttaa kotikonstein kun saa riittävän tasaiseksi tuon kaulan pohjan, eikä kaiva kaularautaa esille. Tommonen 20mm leveyden alueelta höylääminen tasaiseksi ehkä riittäisi itselle. Olis tommonen laminoitu kaula, tietenkin tuon homman aloittamisen jälkeen paluuta ei enää ole.
 
Mielestäni tuo vaikuttaa loogiselta kitaran tuhoamis- ratkaisulta ja jälleenmyyntiarvo romahtaa välittömästi, kun höylä koskee kaulaan. Suosittelen lämpimästi vaihtamaan kitaraan, joka oikeasti sopii paremmin käteen.
 
Minä kuljen, Herra ohjaa!
73nd3r
18.07.2014 16:52:55
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Samaa mieltä edellisen kanssa. 99.99999% varmuudella lopputulos on huonompi kuin nykyinen kaula.
 
tapiomarko
18.07.2014 18:00:32 (muokattu 18.07.2014 18:12:14)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

73nd3r: Samaa mieltä edellisen kanssa. 99.99999% varmuudella lopputulos on huonompi kuin nykyinen kaula.
 
Näin voi olla, täytyy moottorisahalla ja kirveellä veistellä varovasti, jos tohon hommaan lähtee : ), jäähän tuohon myös pieni todennäköisyys onnistuakin. Kitara tosiaan on suhteellisen edullinen kimppakitara ja vaikka puutyöstöstä on kertynyt jonkinverran kokemusta, mietinpä tosiaan, jos laittaisin mielummin kiertoon jos tämä ei sovi kouraan vielä muutaman päivän jälkeenkään. Tuota pitää kyllä joskus kokeilla, puutahan tuo kuitenkin vaan on. Tasaiset palikat vastakkain liimalla ja sitten muotoilu haluamakseen ja pintakäsittely.
 
http://muusikoiden.net/dyn/users/125721.jpg
 
Totutella menemään, kiertoon tai sitten ottaa kaula työstöön kävi miten kävi...
 
Yksi mahdollisuus elämämme jokaisena hetkenä...
rainmaker
18.07.2014 23:27:38
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tapiomarko: Näin voi olla, täytyy moottorisahalla ja kirveellä veistellä varovasti, jos tohon hommaan lähtee : ), jäähän tuohon myös pieni todennäköisyys onnistuakin. Kitara tosiaan on suhteellisen edullinen kimppakitara ja vaikka puutyöstöstä on kertynyt jonkinverran kokemusta, mietinpä tosiaan, jos laittaisin mielummin kiertoon jos tämä ei sovi kouraan vielä muutaman päivän jälkeenkään. Tuota pitää kyllä joskus kokeilla, puutahan tuo kuitenkin vaan on. Tasaiset palikat vastakkain liimalla ja sitten muotoilu haluamakseen ja pintakäsittely.
 
http://muusikoiden.net/dyn/users/125721.jpg
 
Totutella menemään, kiertoon tai sitten ottaa kaula työstöön kävi miten kävi...

 
On kyllä hieno Lespa. Tuon saanee helposti kaupaksi ja rahoilla tilalle jotain kouraan sopivampaa. Jos joku pulttikaulanen ois ollu, niin kaulan modaamista ois voinu harkitakin, mutta tuossa kyseessä on niin haastava homma, että jättäsin suosiolla tekemättä.
 
Those who can't do, teach; those who can't teach, teach gym.
joseplluissans
01.08.2014 19:40:21 (muokattu 01.08.2014 19:40:42)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ite yhen bassonkaulan viilutin, ja hyvin onnistuu. Kolme kerrosta viilua, välihiontoineen. Kun sen viilun on saanu liimattua siihen päälle, niin narua tiheästi vaan ympärille. Ja kuivuttuaan hioo kunnolla. Joistain kohti se menee lähes puhki, mutta ei haittaa, kun päälle tulee lisää tavaraa...
 
Basisti, ei siitä mihinkä pääse...
tapiomarko
09.08.2014 02:14:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

joseplluissans: Ite yhen bassonkaulan viilutin, ja hyvin onnistuu. Kolme kerrosta viilua, välihiontoineen. Kun sen viilun on saanu liimattua siihen päälle, niin narua tiheästi vaan ympärille. Ja kuivuttuaan hioo kunnolla. Joistain kohti se menee lähes puhki, mutta ei haittaa, kun päälle tulee lisää tavaraa...
 
Liimasta ja viilusta saa hyvin tavaraa kaulan ympärille, liimaa voi olla enemmän kun varsinaista puuviilua kerrospaksuudessa? Naru sitten toimi ilmeisesti "puristimena"? Mitä liimaa käytit, titebond vai sitten jotain muuta?
 
Yksi mahdollisuus elämämme jokaisena hetkenä...
JPHe
09.08.2014 12:13:34
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tapiomarko: Liimasta ja viilusta saa hyvin tavaraa kaulan ympärille, liimaa voi olla enemmän kun varsinaista puuviilua kerrospaksuudessa? Naru sitten toimi ilmeisesti "puristimena"? Mitä liimaa käytit, titebond vai sitten jotain muuta?
 
Ainoa ongelma tuossa on ulkonäkö. Jos kaulan haluaa näyttävän naturalilta mahongilta, niin kyllä para olisi liimata tasoitettuun pintaa pala puuta. Helponpi sen on siihen puristaakin, mutta palan työstäminen voi viedä aikaa. Riippuu aika pitkälti käytettävissä olevista välineistä.
 
Old Joe
09.08.2014 23:07:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

JPHe: Ainoa ongelma tuossa on ulkonäkö. Jos kaulan haluaa näyttävän naturalilta mahongilta, niin kyllä para olisi liimata tasoitettuun pintaa pala puuta. Helponpi sen on siihen puristaakin, mutta palan työstäminen voi viedä aikaa. Riippuu aika pitkälti käytettävissä olevista välineistä.
 
Kaulan profiili voi hankaloittaa tuossa. Jos profiili lähentelee U-muotoa, palikka istuu helpommin, kun taas V-mallisen kanssa tulee onkelmia.
 
Kyllä minä tiedän etten tiedä, mutta ethän sinä sitä tiedä.
Jymi
10.08.2014 00:25:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Paljon helpompana hommana pitäisin uuden paksumman otelaudan tekoa siihen. Lopputuloskin on lienee huomattavasti siistimpi.
 
Helpoin ratkaisu ehkä olisi laittaa paksummat nauhat. Sillä tosin sitä paksuutta (tai sen kaltaista tuntua) saa vain rajallisesti.
 
Old Joe
10.08.2014 01:30:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jymi: Paljon helpompana hommana pitäisin uuden paksumman otelaudan tekoa siihen. Lopputuloskin on lienee huomattavasti siistimpi.
 
Tämä voisi toimia juurikin ko tapaukseen. Muistaakseni kaulan malli oli tuossa varsin lättänä, eli pyöristys reunoilla jyrkimmillään kaulan ala osassa. Jää muotoilullekin varaa.
Paksumpaa otelautaa harkitessa, on syytä ottaa huomioon myös tallan asento: Saako tallaa nostettua riittävän korkealle?
 
Helpoin ratkaisu ehkä olisi laittaa paksummat nauhat. Sillä tosin sitä paksuutta (tai sen kaltaista tuntua) saa vain rajallisesti.
 
Niinpä.
 
Kyllä minä tiedän etten tiedä, mutta ethän sinä sitä tiedä.
Antti1
10.08.2014 22:59:35 (muokattu 10.08.2014 23:30:10)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Old Joe: Paksumpaa otelautaa harkitessa, on syytä ottaa huomioon myös tallan asento: Saako tallaa nostettua riittävän korkealle?
 
Kaulaa saa kyllä ohennettua liitoskohdastaan, ei toi ole mikään ongelma.
 
E: Ja voisi myös muistaa mistä on kyse, eli liimakaulainen kitara ilmeisesti. No onhan se vähän ongelma sit, mutta tarvittaessa ratkaistavissa.
 
"NYT ÄMMÄ KELLOT LYÖ!" Hevimusaa vuodelta 2014
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti