Muusikoiden.net
27.05.2018
Gibson Custom Shopin upeat 2018-mallit nyt esillä Kitarapajassa 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Putkien testaus
1
azlag
09.07.2014 09:21:29
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen tässä nyt pidempään jo pähkäillyt seuraavanlaisen ongelman kanssa; onko mitään edullista keinoa (paitsi maalaisjärki ja korvakuulo, joita molempia itselleni jaettiin hyvin pienellä lusikalla) tyhjiöputkien testaamiseen?
 
"Huonoja" putkia alkaa kertymään jo yksi laatikko täyteen ja putkivahvareitakin on jo useampia kuin pari. Olen kuitenkin harvinaisen vainoharhainen korvien suhteen. Jos ja kun soittelee jollain muulla laitteella välissä, edellinen soitettu laitos kuulostaakin yhtäkkiä kovin pliisulta ja heikolta. Kyseessä on varmaan vain tottumiskysymys mutta silti tulee pakostakin mieleen että olisivatko etuasteen putket jotenkin ottaneet siipeensä. Uskoisin että pääteputkissa viat ovat yleensä ilmeisempiä, kuten että vahvistettu signaali ei ole ollenkaan sitä mitä pitäisi, tai siellä on jotain ylimääräistä, tai että tehoa ei vain irtoa tarpeeksi?
 
Mutta, etuasteen suhteen itselläni on ollut vähän huonoa tuuria. Ensimmäinen putkivahvistimeni oli edullisemman luokan Marshall (MA50C), joka tuli viottuneiden etuasteputkien kanssa Saksasta. Tuolloin en ymmärtänyt vielä tämänkään vähän vertaa kyseisestä hommasta joten laite jäi nurkkaan sillä särökanava oli aivan totaalisen hirveää kihinää. Sitten ostin Suomen maalta Framus Cobran (liikkeestä), jonka särökanava oli vähintäänkin.. ponneton. Kyselin muusinetistä apuja ja päädyin vaihtamaan etuasteen putket (kaikki tietenniin kerrallaan) - johan alkoi kukkumaan. Nyt Marshall:in särökanava on taas jotenkin ponneton. Samoin Laneyn Ironheart:issa tuntuisi olevan jotain häikkää. Olen vaihdellut putkia (etuasteen) suht useinkin, ja aina kaikki kerralla, kaiken varalta. Nyt sitten noita "rikkinäisiä" on kertynyt ja niistä oikeasti noin 90% saattaa olla viallisia.
 
Olenkin miettinyt, että jos ei riittävästi ymmärrystä sähköstä, tahi putkiteknologiasta, ainoa järkeenkäypä vaihtoehto lienee jonkinlaisen testerin ostaminen. Jotta saisin mielenrauhan, joku/jokin kertoisi että "tämä putki on ok, voi vielä käyttää". Nämä testerit ovat kuitenkin enimmäkseen antiikkia ja/tai helevatan kalliita.
 
Ja sitten on tietty Orangen VT1000. Vaikka hinta on siinäkin suolainen, noin 400€, enkä ole ihan varma että täyttääkö se vaatimattomat vaatimukseni. Se on joka tapauksessa ostoslistalla kärkipäässä, ellei jotain korvaavaa, edullisempaa JA yksinkertaista tapaa ole olemassa.
 
Auttakaa joku ymmärtäväinen, ostanko Orangen vaiko yritänkö täyttää pääkoppani perusteilla, ja alkaa putkia mittaamaan. 400€ vs 4000h, suunnilleen tuota luokkaa?
 
Kiitos!
 
kojones
09.07.2014 09:56:58 (muokattu 09.07.2014 10:00:25)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Älä osta Orangea. Jos putki toimii ja ei tuota häiriöääniä vahvistimessa, on se ehjä.
 
azlag
09.07.2014 10:19:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Onko putkissa siis vain 2 moodia: ehjä tahi rikki? Vai onko välimuotoja kuten "ei toimi enää ihan kuten pitäisi"? Mielessä kävi sekin, että jos alkaisi niitä yksitellen räpeltämään kiinni Micro Terroriin ja kokeilemaan. Siinä voisi tietty samalla yrittää havainnoida eroja esim. eri valmistajien putkien suhteen (lähes kaikki taitavat kuitenkin olla 12AX7:ja), mutta aikaa menisi yhtäkkiseltään ajateltuna siinäkin runsaasti.
 
kojones
09.07.2014 10:36:31
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

azlag: Onko putkissa siis vain 2 moodia: ehjä tahi rikki? Vai onko välimuotoja kuten "ei toimi enää ihan kuten pitäisi"?
 
On, mutta esim. pieni ero vahvistuksessa saattaa olla vain putken ominaisuus.
 
Mielessä kävi sekin, että jos alkaisi niitä yksitellen räpeltämään kiinni Micro Terroriin ja kokeilemaan. Siinä voisi tietty samalla yrittää havainnoida eroja esim. eri valmistajien putkien suhteen (lähes kaikki taitavat kuitenkin olla 12AX7:ja), mutta aikaa menisi yhtäkkiseltään ajateltuna siinäkin runsaasti.
 
Tää on aivan hyvä vaihtoehto. Yksi vaihtoehto on tietty laittaa koko pino torille myyntiin, kyllä ne joku ostaa.
 
Kefiiri
09.07.2014 13:21:41
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

azlag: ainoa järkeenkäypä vaihtoehto lienee jonkinlaisen testerin ostaminen. Jotta saisin mielenrauhan, joku/jokin kertoisi että "tämä putki on ok, voi vielä käyttää". Nämä testerit ovat kuitenkin enimmäkseen antiikkia ja/tai helevatan kalliita.
 
Eikös Juccizella ole putkitesteri? matkusta Tampereelle.
 
En ole musiikin asiantuntija.
Kyllikki
09.07.2014 15:53:18
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

azlag: Onko putkissa siis vain 2 moodia: ehjä tahi rikki? Vai onko välimuotoja kuten "ei toimi enää ihan kuten pitäisi"? Mielessä kävi sekin, että jos alkaisi niitä yksitellen räpeltämään kiinni Micro Terroriin ja kokeilemaan. Siinä voisi tietty samalla yrittää havainnoida eroja esim. eri valmistajien putkien suhteen (lähes kaikki taitavat kuitenkin olla 12AX7:ja), mutta aikaa menisi yhtäkkiseltään ajateltuna siinäkin runsaasti.
 
Kyllä putkissa, kuten muissakin komponenteissa on välimoodeja, jolloin on todella vaikea sanoa, onko esim. putki rikki vai, onko kyseessä ominaisuus.
 
Itse ostin taannoin Ibanez TSA-30 putkikombon, joka aluksi tuntui toimivan hyvin. Ääni oli selkeä, ja puhdasta tehoa tuntui lähtevän enemmän kuin omiin tarpeisiini. Mutta, noin puolen vuoden (vähäisen) käytön jälkeen olin havaitsevinani äänessä jotakin outoa. Ääni ei ollut mielestäni puhdas silloin kun sen piti olla, vaan ääneen oli ilmestynyt lähes huomaamaton, mutta ilkeän kuuloinen särö, joka oli läsnä kaikilla äänenvoimakkuuksilla ja riippumatta gain - ja mastervolumien asennoista.
 
Lopulta ajattelin, että vika on varmaankin omissa korvissani, koska en aina edes huomannut koko asiaa, mutta kun eräs soittajakaverini kerran tokaisi kuullessaan vahvistinta, että "saako tästä lainkaan täysin puhdasta ääntä", kiinnitin asiaan huomiota uudemman kerran. Kuulostelin vahvistinta tarkoin, ja totesin saman kuin hänkin, ääni ei ollut "terve", eli vika ei ollut omassa päässäni/korvissani, vaan vahvistimessa.
 
Tämän jälkeen alkoi työläs ja vaikea vian paikallistamisoperaatio. Vaihtelin etuasteputkia, kaijutinta, tarkastin pääteputkien biassoinnin ja kiristelin kotelon ruuvejakin, jotta mikään resonanssiääni ei olisi sotkemassa asiaa. Välillä vika tuntui kadonneen, mutta sitten taas huomasinkin saman särön hiipineen mukaan kuvioihin.
 
Lopulta päädyin siihen, että pääteputkissa täytyy olla jotakin omituista vikaa, johon ei voi vaikuttaa biassoinnilla tms. muulla korjauksella. Siispä tilasin uudet päättärit (6L6), biassoin vahvistimen niille, enkä sen jälkeen ole tehnyt havintoa tästä häijyn kuuloisesta säröstä, jonka olemassaolon tiesi, vaikkei sitä aina tuntunut kuuluvankaan.
 
Myös soittajakaverini totesi sittemmin, "saahan tostakin myllystä näköjään ihan puhtaan soundin"...
 
Helvetti kun mieli tekis laulaa, mutta kun ei osaa sanoja eikä säveltä...
Juhani_t
09.07.2014 17:48:18 (muokattu 09.07.2014 17:48:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Etuasteputkissa aika tavallinen vika on mikrofonisuus. Eli siis kaiuttimesta kuuluu jonkinlainen kilahdus kun putkea kopsauttaa ihan kevyesti jollain. Liittynee hilan pidikkeiden romahtamiseen. Muita vastaantulleita oireita on kohina, erilaiset rupsutusta tai röpötystä muistuttavat sivuäänet, vaihteleva vahvistus ja erityisesti rf-putkia riivaava värähtely.
 
Putkitesterin voi aika helposti tehdä itse. Kaupallisten testereiden kalleuden voi välttää rajoittamalla testattavien putkityyppien määrää vaikkapa kahteen tai kolmeen tavallisimpaan. Ostevehkeet kun osaavat vähintään kymmeniä putkityyppejä, kantoja, hehkujännitteitä jne. Kitaraputkitesterissä pärjäisi paljon vähemmällä.
 
azlag
10.07.2014 07:39:41 (muokattu 10.07.2014 08:06:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kefiiri: Eikös Juccizella ole putkitesteri? matkusta Tampereelle.
 
Ihan houkutteleva ajatus tuokin, mutta uskoisin Juccizenkin veloittavan ainakin nimellisen summan vaivannäöstä. Ja sitten kuitenkin niitä putkia on kertynyt ja vahvistimia on kertynyt ja niistä pitäisi kaikista ottaa putket myös testattavaksi. Mikseipä uusiakin testaisi samalla ja varmistuisi että ne ovat postituksista ynnä muista selvinneet. Alkaa kuulostamaan kovasti työltä :) Etenkin kun Tamperekaan ei kuitenkaan ihan nurkilla ole. Ja joskus pitäisi kuitenkin läpikäydä sama rumba taas uudelleen.
 
Kyllikki: Kyllä putkissa, kuten muissakin komponenteissa on välimoodeja, jolloin on todella vaikea sanoa, onko esim. putki rikki vai, onko kyseessä ominaisuus.
 
Niin, tätä minäkin vähän pelkään. Ja kun ei koskaan voi sanoa että onko kyseessä psykoakustiikka vaiko ei. Itse soittelen kuitenkin 90%:ia ajasta säröillä, high-gain kamoilla niin puhtaiden säröytymistä ei ole tullut koskaan juurikaan edes huomattua. Lisäksi, jos on vaikka kolme esivahvistusvaihetta (esmes clean-rhytm-lead) niin eikös se tarkoita että soundi imetään kolmen putken läpi, joista ensimmäinen tuottaa cleanin, seuraava särön cleanin päälle ja kolmas särön edellisen särön päälle? Eli jos viimeisin putki on ottanut siipeensä, syystä tai toisesta, sitä ei huomaa kuin lead-kanavalla soitettaessa. Tämä tietysti rajoittaisi etsintöjä mutta minä kun en osaa korviini luottaa, pisaraakaan.
 
Ne pari tapausta kun etuasteen putket ovat satavarmasti olleet rikki; Framuksesta oli puhti täysin pois. Clean toimi kyllä ok mutta säröstä oli kaikki puhti pois. Jos olisi ymmärtänyt jo tuolloin, olisi vaihtanut pelkän ensimmäisen säröytymisen kanssa vaikuttaneen putken ja säästynyt kaikkien vaihtamiselta, mutta ei. Marshallissa puolestaan (nyt jo toinen kerta), clean toimii upeasti vaikka olevinaan kirkkautta on liikaa ja sellainen pehmeys (mitä tuossa marsussa rakastan) on kateissa. Ehkä. Säröstä sen kuitenkin jälleen huomaa varmaksi, ihan hirveää sirkkeliä. Eikä EQ tee tuo taivaallista.
 
Mutta oikeassa olet, paha on korviinsa luottaa :)
 
Juhani_t: Etuasteputkissa aika tavallinen vika on mikrofonisuus. Eli siis kaiuttimesta kuuluu jonkinlainen kilahdus kun putkea kopsauttaa ihan kevyesti jollain. Liittynee hilan pidikkeiden romahtamiseen. Muita vastaantulleita oireita on kohina, erilaiset rupsutusta tai röpötystä muistuttavat sivuäänet, vaihteleva vahvistus ja erityisesti rf-putkia riivaava värähtely.
 
Putkitesterin voi aika helposti tehdä itse. Kaupallisten testereiden kalleuden voi välttää rajoittamalla testattavien putkityyppien määrää vaikkapa kahteen tai kolmeen tavallisimpaan. Ostevehkeet kun osaavat vähintään kymmeniä putkityyppejä, kantoja, hehkujännitteitä jne. Kitaraputkitesterissä pärjäisi paljon vähemmällä.

 
Jeps, montaa putkityyppiä en tosiaankaan tarvitsisi. Mutta silti, "aika helposti" lienee suhteellinen käsite :D Millaiselta sivustolta noita kaupallisia testereitä voisi vilkuilla, esimerkiksi? Kun ei tahdo mun hakuehdoillani löytyä kuin Eico 666:sta ja ebaysta antiikkia ja muuta vastaavaa.
 
Kiitos vastaajille!
 
Edit: vähän samanlaisen ongelman kanssa painittiin tuossakin - http://www.rig-talk.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=143974
 
kojones
10.07.2014 10:23:30
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

http://www.uraltone.com/blog/orange … kien-testausta-vai-onko-sittenkaan/
 
Tosta vielä ammattilaisen kokemukset Orangen testeristä.
 
Tympee Huttunen
10.07.2014 10:36:53
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos kaikki putket on aina vauhdettu, kun soundi on ponneton, on rikkinäisiä putkia kasasta noin 25-50%. Ei ne kaikki kerralla mene. Huono tuuri tosiaan ollut ja musta kuulostaa jo tietynlaiselta luottamuksen puutteesta putkiin ylipäänsä - eikä se korjaannu putkitesterillä vaan soittamalla. Tietyissä jutuissa tulee vähän kuuroksi ja epävarmaksi soundin suhteen. Eri päivinä samat kamat kuulostaa erilaiselta, eikä syy ole putkissa.
 
Itse suosittelisin vaikka jotain putkisäröä noiden etuasteputkien testailuun ellei halua nupilla jostain syystä testailla.
 
Tai sitten tilaat Telefunkenit Juccikselta ja lopetat murehtimisen:)
 
Kefiiri
10.07.2014 10:54:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Lastinen: Huono tuuri tosiaan ollut ja musta kuulostaa jo tietynlaiselta luottamuksen puutteesta putkiin ylipäänsä - eikä se korjaannu putkitesterillä vaan soittamalla.
 
Viisauden sanoja :)
 
En ole musiikin asiantuntija.
azlag
10.07.2014 11:23:58
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

kojones: http://www.uraltone.com/blog/orange kien-testausta-vai-onko-sittenkaan/

Tosta vielä ammattilaisen kokemukset Orangen testeristä.

 
Niin, oikeastaanhan tuo artikkeli sai vaan entistä enemmän kallistumaan orangen puoleen. Kun en etsikään mitään teollisen luokan (tai edes jälleenmyyntiä ajatellen) laitosta mistä pitäisi saada ehdottoman totuudenmukaisia tuloksia, pikemminkin jonkinlaista osviittaa. Vaikkakin myönnän auliisti että väärät negatiiviset huolestuttavat. Silti, jos etuasteputkia testailisi, yksittäin, ja positiivinen olisi aina positiivinen, silloin voisin olla varma. Ja voisin vialliseksi "todistettujen" kanssa lähteä Tampereelle nyppimään Juccizta hihasta :)
 
Lastinen: Huono tuuri tosiaan ollut ja musta kuulostaa jo tietynlaiselta luottamuksen puutteesta putkiin ylipäänsä - eikä se korjaannu putkitesterillä vaan soittamalla.
 
Tämänkin myönnän auliisti. Luottamus putkiin ei ole kohdillaan, mutta eipä ole sen puoleen korviinikaan joten ongelma on kaksinkertainen. Sen lisäksi kärsin vielä äärimmäisen pahasta perfektionismista yhdistettynä jonkinasteiseen vainoharhaisuuteen ja pakkomielteisyyteen. Ei ole todistettu mutta niin oikeasti uskon. Tai kuvittelen :) Viimeisimmässä postauksessa unohdin vielä mainita että myös Laneyn Ironheart oireilee sen verran tuntuvasti ettei sitäkään ole tullut soitettua kuukausiin. Soundi on äärimmäisen ohut ja ponneton. Siispä - itselleni tyypillisesti - epäilen että siinäkin on putkissa vikaa. Toivottavasti ei kuitenkaan päätteen koska sitten pitää alkaa opettelemaan vielä biasointiakin (Framuksessa vaihdoin nekin mutta siinä oli ulkoinen biasin säätö ja valmiiksi mätsätty setti uraltonelta). Enkä mitenkään jaksaisi huonon rahatilanteen vallitessa (kun pitäisi Kemperiinkin säästää rahaa) alkaa taas putkia ostelemaan. Vanhoja käyttämättömiäkin on vielä toki varastossa, käytetyistä puhumattakaan, mutta alan olemaan siinä mielentilassa etten luota enää uusiinkaan...
 
*Huoh*... Tai sitten kyseessä on taas vain uusi GASin ilmenemismuoto ja pitäisi saada uutta kivaa sälää haalittua :P Ehkä yritän harkita asiaa tältä kannalta ja laitan ainakin toistaiseksi hollille kaiken ylimääräisen ostelemisen.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti