Muusikoiden.net
23.04.2018
Musamaailma | Muutimme Kruununhakaan! 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Digitaalisen kitarapedaalin suunnittelu opinnäytteeksi
1
SamLazer
07.03.2014 12:39:33
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Tavoitteena olisi siis suunnitella ja rakentaa kitaralle efektipedaali, jonka ainoana varsinaisena kriteerinä olisi sisäinen mikrokontrolleri, joka on mahdollista ohjelmoida tietokoneella C-kielellä tai vastaavalla. Tarkoitus olisi siis kasata vähän perusfaktaa kitarapedaalien rakentamisesta, ohjelmoinnista ja miten näitä voisi soveltaa yhdessä.
 
Ajattelin pysyä yksinkertaisemmalla linjalla ja rakentaa ihan vain säröpedaalin, jota kuitekin olisi mahdollista ohjelmoida tietokoneen kautta. Tarvitsisin kuitenkin vähän apua tilanteeseen. Omaan perustietoa elektroniikasta, sekä ohjelmoinnista, mutta näiden soveltaminen suunnitteluun on vielä vähän hakusessa eli hyödyllinen perustieto ja opiskelumateriaali musiikki-elektroniikasta tulisi todellakin tarpeeseen.
 
Tiedän kyllä, että muista keskusteluista löytyy toki paljon hyödyllistä materiaalia suunnitteluun, mutta olisi hienoa saada lisää hyviä ideoita ja vinkkejä, joista olisi vähän lisäapua tähän projektiin.
 
rrroope
07.03.2014 13:07:40
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

ulkomaanfoorumeilla diystompboxes.com ja freestompboxes.org taisi olla omia alueita omistettuna digitaalisille efekteille.
 
onko tarkoitus siis hoitaa signaalinprosessointi mikrokontrollerilla, vai riittääkö esim että mikrokontrollerilla voisi säätää eri parametreja tai vaikkapa laittaa muistiin jotain asetuksia...
 
itse on vaikea löytää digitaalisuudesta hyötyä säröpedaalille, mutta delay- ja muissa vastaavissa laitteissa alkaa tulle enemmän käytännön mahdolisuuksia...
 
uusiipe
08.03.2014 15:07:22
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joku audiokäyttöön suunniteltu DSP voisi olla lähtökohtaisesti mikrokontrolleria parempi vaihtoehto.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
tommiot
08.03.2014 20:57:28 (muokattu 08.03.2014 21:02:49)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

uusiipe: Joku audiokäyttöön suunniteltu DSP voisi olla lähtökohtaisesti mikrokontrolleria parempi vaihtoehto.
 
Mut jos mikrokontrollerin käyttö on ainoo vaatimus projektiin niin DSP ei varmaan käy...
 
Pelkällä mikrokontrollerilla pystyy tekee ainaki Bitcrusherin (säädettävä samplerate ja säädettävä bittisyvyys, esim DIP-kytkimillä pois kytkettävät bitit). DA-muunnoksenkin voi tehdä PWM:llä yhestä ulostulosta, tai sit esim R-2R -muunnin useammasta ulostulosta.
 
Jos taas haluu tehdä analogisen efektin jota ohjataan mikrokontrollerilla, niin tämmösistä digipotikoista on varmaan hyötyä: https://www.sparkfun.com/products/10613
 
Lisäks ainakin BBD-viiveitä voi kellottaa mikrokontrollerilla, mikä varmaan mahdollistaa erilaisia juttuja kellotaajuuden moduloinnin suhteen.
 
Mut siis mitä apua tässä nyt siis kaivattiin, kun aloitusviestissä ei ollut yhtään kysymystä? :D
 
mhelin
08.03.2014 22:01:15
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Säröpedaalin toteutus on oikeastaan yksi hankalimmista asioista toteuttaa, ja vaatii jo jonkinlaista DSP-osaamista (DSP=digitaalinen signaalinkäsittely, ei digitaalinen signaaliprosessori tässä tapauksessa). Jos ei DSP:n perusasioita (eli suurinpiirtein mitä tuolla sivulla kerrotaan http://www.dspguide.com/ch3/2.htm ) ymmärrä ei saa aikaan mitään järkevää (=harmonista) säröä vaan pelkkää aliasointia.
 
jtt
09.03.2014 19:39:23
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Varmaan helpompi projekti olis tehdä juuri noilla digipotikoilla johonkin perinteiseen säröpedaaliin muistipaikkoja eri asetuksille. Jos vaatimuksena ei ole microcontrollerin osallistuminen signaalin käsittelyyn.
Tai esim. Tap tempo delay pedaaliin. Sellaista olen itse suunitellut rebote delayhin.
 
SamLazer
18.03.2014 09:27:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

jtt: Varmaan helpompi projekti olis tehdä juuri noilla digipotikoilla johonkin perinteiseen säröpedaaliin muistipaikkoja eri asetuksille. Jos vaatimuksena ei ole microcontrollerin osallistuminen signaalin käsittelyyn.
Tai esim. Tap tempo delay pedaaliin. Sellaista olen itse suunitellut rebote delayhin.

 
Nuo muistipaikat digipotikoilla kuulostaisi kyllä tosi hyvältä idealta. Olisikohan hyvä projekti rakentaa vaikkapa tube screamer jossa olisi mahdollisuus sitten noille muistipaikoille ja asetuksille? Vaatimuksena olisi kyllä tosiaan saada myös jollain, edes primitiivisellä tasolla mahdollisuus ohjelmoida jotain kokonaisuuden osaa tietokoneella vaikka jonkun käytännössä turhan esim. vilkkuvan ledin muodossa :D
 
teemu-t-k
21.03.2014 11:18:56 (muokattu 21.03.2014 11:26:34)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun kyseessä on opinnäytetyö niin tuskin kannattaa haukata liian suurta palaa. Ideanahan tollaisessa työssä ei juurikaan ole soundit tai edes laitteen täydellinen toiminta käytännössä vaan lähinnä tietyn teknologian osa-alueen osaamisen demonstrointi, dokumentointi, jne. Eli ei kannata haaskata paukkuja mihinkään ylimääräiseen sillä työtä riittä varmaan ihan riittävästi siinä, että kursii perushommat kasaan.
 
Mikrokontrollerillahan voit ohjata lähes tulkoon mitä tahansa analogista piiriä kunhan vain hommaat oikeat välipalikat, oli ne sitten rele, FET, LDR, tms. kytkimiä tai vaikkapa digitaalisia potikoita tai VCA piirejä. Käyttiksen "inputit" hoituu helposti jollain multiplekseri A/D codecilla ja jännitejakopiireillä.
 
Varmaankin kannattaa perehtyä joihinkin laitteisiin joissa on ideana analogisen piirin ohjailu digitaalisella logiikalla. Tuollaisiahan tehtiin paljon 80-luvun lopulla ja 90-luvun alussa ennenkuin varsinainen digitaalinen signaalikäsittely halventui ja yleistyi. Ainakin ihan käytännön musiikkielektroniikka rintamalta mieleen tulee vaikka joku Digitechin GSP sarja ja vaikkapa Hughes&Kettner:in tai ENGL:in ensimmäiset tuotteet (esim. ENGL DigitalAmp). Mikseipä myös vaikkapa ADA:n ja Rockman:in esivahvistimet (esim. MP-1) tai joku Mesa:n Triaxis. Onhan noita esimerkkejä paljon.
 
Juu, sen analogisen piirin rakentelun lisäksi joudut tottakai ehdottomasti myös ohjelmoimaan sen mikrokontrollerin.
 
Joku simppeli efekti johon väännät vaikka sillä logiikalla ohjatun "gain" -säädön ja ehkä pari erilaista logiikalla ohjattua kytkintä signaalin säröttämisessä käytetyille diodeille varmaan alkaa olemaan ihan riittävän haastavaa. Kannattaa myös ihan realistisesti miettiä mihin rahkeet ja taidot oikeasti riittävät - varsinkin deadlinen puitteissa. Ei ehkä kannata suhtautua asiaan niin, että rakentaa jotain mistä oikeasti on itselle hyötyä/huvia. Voi tulla aikaraja aika nopsasti vastaan.
 
Suoranaisesta digitaalisesta signaalinkäsittelystä (DSP) ei itsellä ole sen kummempaa kokemusta, että osaisin kummemmin autella.
 
mhelin
21.03.2014 15:49:32 (muokattu 21.03.2014 15:58:59)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Yksi mielenkiintoinen aihe voisi olla hall-anturin käyttö ja kitarapedaalien ohjaus sen ja mikrokontrollerin avulla. Ideana se että soittajalla on vaikka kengänpohjassa magneetti jolla ohjataan lattiaspeduja eri tavoin (kytkemällä on/off, säätämällä VCF:n taajuutta eli siis tuottamalla wah-efekti tms). Myös bluetooth sovellukset voisivat olla käyttökelpoisia - saundin vaihto kitarassa olevalla kaukosäätimellä. Wiimoten käyttö (bluetoothia myös) efektin ohjaukseen (wah efekti kitaraa heiluttamalla, wiimote teipattu kitaran kaulaan).
 
Menemättä varsinaisen DSP:n puolelle mikrokontrollerilla voisi tuottaa erilaisia modulaatioefektejä (PWM output -> opto tai FET VCA:na, eli kontrolloidaan signaalin amplitudia). Kitarasignaalin taajuutta voidaan träkätä ja miksata kitaran äänen sekaan mikrokontrollerilla (DAC tai PWM lähdön kautta) tuotettua kanttiaaltoa (vaikka oktaavin ylä tai alapuolla). Kitaran signaalia voisi klipata (säröyttää) eri tavoin (komparaattorin ulostulosta triggautuu verhokäyrä VCA:lle).
 
darrell
21.03.2014 18:47:36 (muokattu 21.03.2014 18:50:36)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Olen samaa mieltä, että edes kohtuutasoisen särön tekeminen voi mennä projektin puolelle, kun perus digitaalinen klippaaminen ei kuitenkaan tuota haluttua lopputulosta.
 
Varsinaiseksi efektiksi kannattaa ottaa joku helposti hallittava esim delay tms. modulaatioefekti, tai vaikka clean boosti, jolloin pystyt aika helposti simuloimaan algoritmipuolta jollain helposti audiosignaalia toistavalla matikkaohjelmistolla, kuten Matlab-tyyliset softat.
 
Siinäkin jo aika tavalla hommaa, että saa pedaalin I/O:n toimimaan siten, että signaali käy välillä digitaalisena.
 
EDIT: Kun saat tuon I/O:n toimimaan, niin sitten se hauskuus vasta alkaa ja siinä erilaiset kreisit algoritmikokeilut on aika helppoja ja DSP:n aivan perusmatikka pitäisi riittää.
 
Antaa kaikkien kitaroiden soida. Kielten värähtely yleinen ja yhtäläinen.
tommiot
24.03.2014 20:15:10 (muokattu 24.03.2014 20:16:01)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Laitoin ite tällaisia tilaukseen http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dl … 214280&ssPageName=ADME:L:OU:GB:3160
 
Saa nähä mitä sieltä tulee kun samat chipit maksaa Small Bearilla 11 dollaria.
 
Aattelin kellottaa noita aluksi ATtiny2313:lla, josta saa ajettua timerilla MN3007:n vaatiman komplementaarisen kellon, ja jossain vaiheessa sit ehkä ATXmegalla (kaksi erillistä kelloa stereoefektiä varten). Joku flanger noista pitäis kai rakennella, tässä vaiheessa ei oo vielä ihan kauheen selkeetä suunnitelmaa... :D Ainakin tuo mikrokontrolleri mahdollistaa kaikenlaiset villit modulaatiot (myös ADC:n kautta tietenkin) + tap tempon.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti