Muusikoiden.net
24.03.2018
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kitaravahvari + kaiutin = ohmit kohdalleen
1
ngo
10.01.2014 18:06:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Terve,
 
sain ilmaiseksi käytetyn pienen kitarakaapin jossa on 4 ohmin elementti ja vahvistin rikki, ja ostin uuden pienen putkivahvarin jossa ulostulot 8/16 ohmia ja teho 1W
 
Kysymys tulee tässä:
 
rojujen seasta löytyy tätä vastaavia vastuksia
 
http://www.partco.biz/verkkokauppa/ … 12_1025_2098_1879&products_id=13168
 
ainakin 4 kpl, ja mietin että jos kytken tuollaisia neljä sarjaan ennen kaiutinta niin en ylikuormita vahvaria oikosulkuun ja saan 8 ohmin veroisen. Eikö tehonkestoon tosin pitäisi varmaan riittää paljon pienempikin, esim 2W niin on hieman ylimääräistä varaa vahvarin tehoihin nähden?
 
eikö se näin pitäisi mennä? haluan vaan varmistaa etukäteen ennen tekemistä etten tumpeloi :D
 
okabass
10.01.2014 20:51:02
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Luulisi toimivan. Ainakin ohmit on oikein. Luulisi kyllä toimivan ilmankin vastuksia nelän ohmin kuormalla, mutta sitä ei oikein voi arvata.
 
In porto perse vitulus est. Käännös: "Satamassa on vasikka".
uusiipe
11.01.2014 14:22:10
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voit aivan hyvin käyttää 4 ohmin kaiutinta 8 ohmin ulostulossa ilman mitään vastuksia. Ulostulon 8 ohmia tarkoittaa nominaalikuormaa, ei mitään ehdotonta pakkoa.
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
mhelin
13.01.2014 15:03:13 (muokattu 13.01.2014 17:13:00)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Joo molemmat on OK, tosiaan watteja ei välttämättä tarvitse olla 25 (eikä tuossa tarvitse eikä kannata käyttää neljää ohmin vastusta sarjassa vaan voi hyvinkin käyttää esim. 3.3 ohmin tai 4.7 ohmin vastuksia yksittäin joita myös löytyy Partcosta - okei niitä oli tässä tapauksessa jo hankittuna), mutta ei se haittaa. Tuo pudottaa äänenpainetta myös vähän (3 dB) mikä kotisoittelussa voi olla ihan hyvä juttu vaikka 1W teho ei paperilla ole paljoa. Mutta voi tosiaan kytkeä sen kaiuttimen suoraan 8 ohmin lähtöönkin, tosin tällöin pääteputkien näkemä kuormitusimpedanssi putoaa puoleen. Riippuen siitä miten vahvistin on suunniteltu se voi olla hyvä tai huono asia saundillisesti, mutta se ei sinällään riko mitään. Mikä tuo vahvistin muuten on, joku Firefly tyyppinen viritys tai vastaava etuasteputkilla toteutettu pääteaste? Voi olla että saundi tummuu ja tehot laskevat jos kuormitus kasvaa.
 
ngo
20.01.2014 20:42:25
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Moro!
 
Kiitos vastauksista. Vahvari on Palmerin 1W putki. lueskelinkin vähän netistä että tuo vastuksen lisääminen saattaa heikentää äänenlaatua niin että korkeat taajuudet katoavat. tuossa manuaalissa ainakin sanotaan että vain 8 tai 16 ohmin kaiuttimia kiinni (molemmille on omat liitäntänsä)
 
uusiipe
20.01.2014 20:59:01
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Putkille ei ole olemassa mitään "oikeaa" tai "väärää" impedanssia. On vain nominaali-impedanssi, jota käyttämällä putkesta saadaan ulos putken valmistajan ilmoittama wattimäärä minimisäröllä ja mahdollisimman laajalla taajuuskaistalla. Tuo "impedance matching" kuuluu hi-fi puolelle. Kitaristit tökkäävät kaiuttimensa siihen reikään, missä soundaa parhaimmalta. Mitään ei siis mene rikki!!
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
mhelin
20.01.2014 22:34:47 (muokattu 20.01.2014 22:36:55)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kannattaisi kysyä Palmerin Markus Torviselta joka käsittääkseni vahvistimen on suunnitellut tuosta 4-ohmisen kaiuttimen käytöstä sen kanssa, saa vastauksenkin selvällä suomen kielellä. Googlasin tuollaisen sähköpostiosoitteen kuin markustorvinen(at)adamhall.com , miukumauku tuohon (at) kohtaan.
 
uusiipe
21.01.2014 06:08:27
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

O'Connorin TUT4:stä:
 
"As stated throughout the TUT-series, speaker load impedances and reflected loads to the output tubes are all "nominal". An 8-ohm speaker may actually look like anything from 6-ohms to 100-ohms, depending on the frequency, since the reactive impedance changes with frequency. This means that the reflected load to the tubes is varying widely over the frequency range.
 
A nominal 8-ohm load may reflect 4k to the plates of the output tubes with a given transformer. The amp might be designed to produce its maximum power into this load, with a designed frequency response. This is the "power bandwidth". If we change the load to 16-ohms, the reflected load doubles and the frequency response shifts upward. We lose bass but have a brighter sound, and also lose power. If we change to a 4-ohm load, the reflected impedance drops to 2k, into which the tubes produce less power, and the bandwidth is again narrowed.
 
The reason for the confusion, I believe, is that people think tubes will try to behave the same way transistors do. Into half the load impedance, a transistor will try to deliver twice as much current. The device may overheat and destroy itself in the process. Tubes, however, simply don't behave like transistors.
 
The design issue for impedance matching comes into play when a designer takes the approach that "everything is critical". In some circuits, this may be the case. Tubes don't really care. There is no optimum load for a tube unless you are going for minimum THD, and this then depends upon the other operating conditions. For guitar, criticality is purely aesthetic. The designer says "this is good", "this is bad" and in that decree believes it to be so. He is correct in his subjective impression, but should not confuse the subjective and objective."
 
Lauluääni kuin perskarva - ohut ja epäpuhdas.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti