Muusikoiden.net
22.05.2018
Soittimet, laitteet, tarvikkeet | Ylöjärven Musiikkikauppa 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Otelaudan koverointi
1
freakingenius
08.01.2014 09:49:58 (muokattu 08.01.2014 23:15:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

vai oliko se koveroiminen..
 
Hei,
ajattelin tehdä kirjoituksen siitä miten tein omaan kitaraani scallopit nauhoille 12-22, koska en itse löytänyt m.netistä kenenkään perusteellisempaa kuvausta otelaudan koveroinnista.
Itseasiassa itse tein lopullisen päätöksen Jacksonin otelaudan coveroimisesta vasta tänään ja heti velvollisuuksista päästyäni riensin k-rautaan ostamaan sopivaa hiomapaperia ja viilan (laitan alle tarkemmat tiedot). 10 nauhan koverrukseen meni arviolta noin 2-3 tuntia parilla kusi- ja juomatauolla.
 
Välineinä oli: Keski herkkä pyöreä viila (vähän 24. nauhaa ohuempi perus viila), joka maksoi noin 10 euroa. Hiomapaperia joiden karheudet olivat 100, 400, 600, 800 ja 1000, noin 1e/arkki. Erikokoisia kyniä/tusseja, puukko ja vaatekappale. Maalarinteippi on myös tärkeä.
 
Aloitin tietenkin 22. nauhalta koveroinnin. Youtubessa on monia videoita miten kovertaminen aloitetaan. Tätä katselin itse ennenkuin aloitin työnteon http://www.youtube.com/watch?v=GrgG_LhjQQY
Suosittelen jokaista ennen viilaan tarttumista tutustumaan videoihin ja muutenkin varmistaa että viila pysyy kädessä, ja pakko myöntää että parit karsean näköiset kaulat netissä herättivät suurta pelkoa.
 
Kuten sanoin, aloitin 22. nauhalta ja huomasin että hommahan vaikuttaa hyvin helpolta ja sain alle viidessä minuutissa koveroitua ja hiottua ekan nauhan niin että olin tyytyväinen lopputulokseen, mikä yllätti minut täysin ja tajusin että ei ole mitään järkeä viedä kitaran kaulaa koveroitavaksi soitinrakentajalle jos se on näin vaivatonta. Pari seuraavaa nauhaakin oli nopeasti koveroitu, ja 19. nauhan kohdalla homma alkoi jo mennä rutiininomaisesti. Huomasin kuitenkin että mitä pidemmälle kaulassa menee sitä haastavammaksi työ tulee. Joutuu hiomaan huomattavasti pidempään. Siksi en itse ainakaan kamalan kalliiseen kitaraan uskaltaisi alkaa tehdä koko otelaudalle scallopeja, vaan antaisin homman suoraan asiantuntijalle. Vaikka itse tehtynä selviää noin 15 eurolla ei silti kannata tuhota kaulaansa ja joutua ostamaan uutta, jos ei ole asiasta perillä.
 
Aluksi peitinnauhat hyvin maalarin teipillä ja leikkasin ylimääräinen teippi puukolla pois (youtube videoista näkyy). Nauhat kannattaa peittää vaikka kahdella tai useammalla kerroksella maalarin teippiä, koska hiomapaperi hioo teippiä kokoajan pois, välillä teipin joutuikin vaihtamaan kesken. Onneksi hiotessa hiomapaperi ei oikeastaan pääse osumaan pahasti nauhan yläosaan vaan ainoastaan ala reunaan. Joka tapauksessa otelaudan huolellinen suojaaminen on pieni vaiva nauhojen uusimisen sijaan.
 
Aloitin hiominen keskeltä "nauhaa" tai väliä mikä nyt onkaan ja hioin pyöreällä viilalla niin että otelaudan sivussa olevan merkin päälle jäi vielä vähän puuta. Sitten otin nauhan kokoon sopivan kynän, jonka peitin karkealla (100) hiomapaperilla ja hioin oikean muotoiseksi. Sen jälkeen hioin taas hienommalla hiomapaperilla jne. siihen asti että nauhaväli oli sileä ja hyvän muotoinen. Jos otelaudan merkki alkoi kulua niin paljon että jostain reunasta näkyi otelaudan puu läpi, vähensin hiomista (kitarasta kiinni miten syvällä otelautamerkit ovat). Arviolta scallopit ovat noin 1.5 - 2mm syvät.
 
Kun ensimmäinen nauhaväli oli sopivan näköinen, katsoin seuraavalla nauhalla aina mallia edellisestä. Voisi myös laittaa jonkin merkin esim. teipin josta näkee mihin asti otelautaa tulee kovertaa. Kun kaikki 10 nauhaväliä oli koverrettu hioin vielä otelaudan ala- ja yläosan reunat mukavan pyöreiksi ettei tunnu soittaessa ikävältä. Lopulta puhdistin kankaalla nauhavälit ja voitelin kevyesti öljyllä. Pistin kielet takaisin kiinni ja annoin palaa.
 
Sen verran tyytyväinen olen lopputulokseen että taidan tehdä toiseen 24. nauhaiseen kitaraani neljään korkeimpaan nauhaväliin scallopit, koska erityisesti kyseiset nauhavälit ovat erittäin helppoja ja nopeida kovertaa. Soittotuntumasta sen verran että kymppi kielisetillä ja d-vireessä sooloilu tuntuu kusettamisen kevyeltä.
 
Yritän lisätä profiiliini tai johonkin kuvia projektin kulusta heti kun ehdin. Toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä. Saa kommentoida, hakkua ja kysyä. En kuitenkaan ota vastuuta siitä jos joku nyt innostui ottamaan viilan käteensä ja turmelee kitaransa. Jos ei ole kokemusta hiomisesta, kannattaa testata viilan käyttäytymistä vaikka johonkin puupalaan.
Kiitoksia.
 
Kuvia
 
Aloitus
https://www.dropbox.com/s/gp95azyh74t7upk/2014-01-08%2017.21.27.jpg
 
Eka nauhaväli
https://www.dropbox.com/s/8mer4wijc888u96/2014-01-08%2017.21.39.jpg
 
Kaksi ekaa
https://www.dropbox.com/s/pzn8qy9sa4smv3p/2014-01-08%2017.34.41.jpg
 
Neljäs valmistuu
https://www.dropbox.com/s/ccxzq12ssvcuwft/2014-01-08%2017.59.49.jpg
 
Viimeistelyä vaille valmis rivi
https://www.dropbox.com/s/93r1n2jfsypgldg/2014-01-08%2018.00.16.jpg
 
Vinguttelua vaille valmis
https://www.dropbox.com/s/tv42ea3l7ip7wyq/2014-01-08%2019.45.39.jpg
 
ps. pistän tämän vielä artikkeleihin
 
EP
 
Osta Korg, se on parempi.
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti