Muusikoiden.net
24.06.2018
R-JAM Group Oy | Italia Guitars | Demokitaroita myynnissä 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Toimisiko näin pieni kaappi 12-tuumaisella?
1
karkki
18.11.2013 21:00:12
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minulla on itse väsätty kitarakaappi mitoilla leveys 38 cm korkeus 44 syvyys 30. Mitat määräytyivät rakennusvaiheessa käytettyjen matskujen mukaan, jos joku niitä ihmettlee. Takaa tuo oli puoliavoin, mutta ruuvasin sen myöhemmin umpinaiseksi. Sisällä on 10-tuumainen Eminence.
 
Olisiko tuo liian pieni 12-tuumaiselle elementille? Etulevyyn sellainen just ja just mahtuisi. Hieman muhkeampi soundi olisi toiveissa. Onko turha haave?
 
Soittoa kuulee tuolta: www.myspace.com/xxkarkki
Rodger
19.11.2013 00:01:14 (muokattu 19.11.2013 00:05:03)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sun pitäis määritellä tarkemmin se "muhkeus", jota olet hakemassa.
 
Minulla on suurin piirtein samankokoinen (syvyys vain noin 20 cm) combovahvistin 12 tuuman kaiuttimella. Se on ainakin ärsyttävän suuntaava. Saundi on ihan eri soittajan ja yleisön kuuntelukulmasta. Suoraan kaiutinta kohti kuunneltuna ärsyttävän diskanttivoittoinen saundi. Sivummalta kuunneltuna OK. Voi johtua myös käytetystä kaiutinelementistä (joku Vox).
 
Lopulliseen saundiin vaikuttaa, mikä kaiutinelementti on kyseessä, mikä vahvistin jne. En usko, että saundi muuttuu oleellisesti bassovoittoisemmaksi (muhkeampi?) pelkästään kaiuttimen kokoa kasvattamalla. Kartion koko ei mielestäni ole se oleellisin tekijä. Nykyisestäkin kaiuttimestasi saat varmaan enemmän alataajuuksia irti vaikka paremmin mitoitetulla kaapilla.
 
Oletko vuorannut sisältä kaappia millään? Sulkeminen tummentaa saundia. Vaahtomuovi tai muu eristevuoraus (osittainenkin) tummentaa lisää. En tiedä sitten, muuttuuko "muhkeammaksi".
 
Diskanttivoittoisuutta voi vähentää myös laittamalla kaiutinkaapin etuverhoiluun tai ritilään kartion keskikohdan eteen vaikka vaahtomuovia. Sitten lisää volumee, niin tulee enemmän ala- ja keskitaajuuksia. Ekvalisointia karkealla tasolla :-)
 
"Kaiutin on Eminence" kertoo yhtä paljon kuin että pölynimuri on Hoover.
 
karkki
19.11.2013 18:55:34
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Voi olla etten ihan täsmällisesti itsekään tiedä, mihin suuntaan soundin pitäisi muuttua saati että osaisin sitä sanoiksi pukea. Ehkäpä "isompi" soundi olisi lähinnä sitä mitä haetaan. Vaan mahtaa ihan fysiikan lait tulla vastaan, ei tuosta telkänpöntöstä taida tosiaan saada ison kuuloista soundia, vaikka elementin vähän isommaksi vaihtaisi.
 
Muuttamalla kaapin umpinaiseksi toivoin saavani botnea ja sitä kautta muhkeutta, mutta kaupantekijäisenä taisi sitten tulla tuota suuntaavuutta, joka taas ei tee soundia isommaksi.
 
Tepsivä ja järkevä ratkaisu olisi varmaan hankkia 2x12-kaappi, mutta se on erinäisten realiteettien vuoksi poissa laskuista.
 
Ja niin, vahvistin on H&K Tubemeister 18, jäi mainitsematta aloitusviestissä. Elementistä en tosiaan osaa kertoa just muuta kuin merkin. Käytettynä ostin, varhaisnuoruutensa on kuulemma viettänyt jossakin Peaveyn combossa.
 
Soittoa kuulee tuolta: www.myspace.com/xxkarkki
Rodger
19.11.2013 21:34:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Eminencellä on sovellus kotelon suunnitteluun:
http://www.eminence.com/support/designing-enclosures/
 
Katso siitä kaiuttimesta mallitiedot ja kokeile ton ohjelman demoversiolla (jos onnistuu) minkälainen kotelo pitäisi olla.
 
Tai tee "kerettiläinen" ratkaisu ja kaappi, jossa on 10 ja 12 tuuman kaiuttimet. Et olisi ensimmäinen. Vahvistimen kaiutinulostulon ja kauitinkombinaation impedanssit pitää tietysti sopia yhteen ja tehojen keston olla riittävä.
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti