Muusikoiden.net
26.04.2018
Into-Luthman | Yli 300 sivua parasta musakamaa 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Pontentiometri pulma
1
skigor
21.05.2013 17:01:35 (muokattu 21.05.2013 17:09:46)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hei,
 
Minulta meni kitarasta 500k tonepontikka rikki(ei tapahtunut mitään kun yritin säätää sitä) mutta kun irrotin sen ja aloin mitatta sitä yleismittarilla niin huomasin, että lukema nousi 500k eli eikö sen pitäisi siis toimia?. Kun mittasin 500k äänipotikkaa joka on vielä kitarassa kiinni niin sen lukema nousi vain 100k. Kondensaattori kyllä toimii ihan normaalisti.
 
Osaako kukaan neuvoa missä ois vikaa?
 
Bf109
22.05.2013 01:36:19
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Huono juotos, luultavasti potikan kuoressa. Tone oli koko ajan täysillä, eikö?
 
Eli juota se potikka takaisin paikalleen niin luultavasti alkaa toimimaan. Tai jos ei ala, niin etsi kytkentäkaaviota vasten missä kohtaa yleismittarin piippari ei piippaa vaikka kuvassa on merkattu suora johto.
 
Jos tääkään ei auta niin kerro tarkemmin oireesta (tone täysillä, tone poissa, tone jossain muualla) ja siitä mikä edes toimi niinkuin pitääkin. Ja kytkentä kanssa, eli montako tonepotikkaa, mikkiä, ym.
 
skigor
22.05.2013 14:43:35
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kun katoin piipparilla niin en huomannut mitään poikkeavaa. Kitara on hamerin scarab, mutta siinä on samanlainen kytkentä kuin bc richin beastis. http://www.guitarnucleus.com/gitschems/bcrich-beast_guitar.jpg
 
Kun laitoin tonen takasin kiinni niin mitään ei tapahtunut kun yritin säätää sitä eli kuulostaa siltä että se ei ole edes päällä. Löysä soundi kun soitti säröt päällä. Mutta kun mittasin vola potikkan niin huomasin, että lukema nousee vain 10 k vaikka se on 500k ohmia. Voiko vika olla siis volassa eikä tonessa?
 
Klezberg
22.05.2013 15:37:22
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jos sulla on volyymipotikka siellä kitarassa kytkennässä paikoillaan, niin siinä rinnalla on se kitaran mikki, jonka dc-vastus onkin jotain kilo-ohmien luokkaa.
 
huomasin tässä että mun klarinetinsoitto kuulostaa aika luonnonmukaiselta... lähinnä niinkuin sorsalta.. siksi siirryinkin haitariin
Bf109
22.05.2013 16:01:39 (muokattu 22.05.2013 16:04:47)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

skigor: Kun katoin piipparilla niin en huomannut mitään poikkeavaa. Kitara on hamerin scarab, mutta siinä on samanlainen kytkentä kuin bc richin beastis. http://www.guitarnucleus.com/gitschems/bcrich-beast_guitar.jpg
 
Kun laitoin tonen takasin kiinni niin mitään ei tapahtunut kun yritin säätää sitä eli kuulostaa siltä että se ei ole edes päällä. Löysä soundi kun soitti säröt päällä. Mutta kun mittasin vola potikkan niin huomasin, että lukema nousee vain 10 k vaikka se on 500k ohmia. Voiko vika olla siis volassa eikä tonessa?

 
Ihana tapa piirtää tossa kuvassa, kun on noi maajohdot ja kuumat "sekaisin" :(
 
Voithan toki irroittaa komponentti kerrallaan ja mittailla resistanssit. Kytkennän osana ohmimittari ei tässä ihan hurjasti auta kun potikoiden rinnalla on noi mikit, mitä kautta mittaus kiertää eikä tulos sano mitään ellet tiedä mikkien resistansseja. Jos napsuttelet 3-way kytkintä keskelle tai jompaan kumpaan reunaan niin tulos muuttuu.
 
Potikka hajoaa useimmiten niin, että pätkii tai ei kytke ollenkaan. Jos olisi jotenkin sulanut yhteen, tulisi lähellä nollaa olevia tuloksia, ei 10k (joka kuulostaa suuruusluokalle mitä mikkien kautta tosiaan voi kiertää kuten tossa yläpuolella Klezberg jo kertoikin).
 
Vika voi kyllä olla volumepotikalla, sillä tone saa maan sitä kautta. Varmistit siis piipparilla jo että jakin maa on kummankin potikan kuoressa kiinni? Ja että tonen reunajalka on volumen reunajalassa kiinni, eikä kumpikaan ole maassa? Ja että volumen keskijalka EI ole suoraan potikan kuoressa kiinni (silloin menee maihin kun volumen vääntää minimiin).
 
amhoo
23.05.2013 12:09:00
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Mittaa tonepotikka reunimmaisen ja keskijalan väliltä ohmimittarilla. Käännä potikkaa ->säätyykö? Voisi kuvitella että sen liu'un kontakti on poikki. Voi mitata siitä toisesta jalasta mihin konkkaa ei ole juotettu kiinni nin konkan latautuminen ei häiritse.
 
Close enough for rock'n'roll - 'Nazareth'
Bf109
23.05.2013 13:15:50
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

amhoo: Mittaa tonepotikka reunimmaisen ja keskijalan väliltä ohmimittarilla. Käännä potikkaa ->säätyykö? Voisi kuvitella että sen liu'un kontakti on poikki. Voi mitata siitä toisesta jalasta mihin konkkaa ei ole juotettu kiinni nin konkan latautuminen ei häiritse.
 
Hyvä pointti, tulee samat oireet kuin konkan irtoamisesta. Kuvittelin että tuo on kokeiltu jo koska aloitusviestissä luki että lukema NOUSI, mutta eihän se sitä välttämättä tarkoita.
"mutta kun irrotin sen ja aloin mitatta sitä yleismittarilla niin huomasin, että lukema nousi 500k eli eikö sen pitäisi siis toimia?"
 
skigor
23.05.2013 18:46:06
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vika viimein löyty! Volumen keskimmäinen jalka kosketti vähän kitaran sisäpintaa jonka takia se ei näemmä tahtonut pelittää. Eipä tollasta vikaa oikeen osannut epäillä kun en fysiikan lakeja oiken hyvin ymmärrä.
 
Kiitokset avunannoista!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «

Copyright ©1999-2018, Muusikoiden Net ry. Kaikki oikeudet pidätetään.
Palaute | Käyttöehdot | Rekisteriseloste | Netiketti | Mediakortti